Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Pomysł na ogród 21:23, 19 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Piękne.

no !
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:19, 19 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
padłam
moje pierwsze roslinki

Mnie te pierwsze roślinki rozczuliły.
Grubej dyni zmagania z naturą 21:16, 19 lis 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
To drzewko to nie świerk, a jodła koreańska. Cięta co roku. Jak widać nie ma za dużo miejsca więc trzymam ją w ryzach

No tak, jodła. Gdybym się przyjrzała, to bym penie rozpoznała. Ale zasugerowałam się wcześniejszym pytaniem i skupiłam na ocenie, czy rzeczone drzewko było cięte. Ot, prawie się rumienię.
Bardzo ładnie trzymasz w ryzach.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:11, 19 lis 2015

Do góry
Jeszcze wstązek nie kupiłam, ani nawet pomysłu na dekoracje świąteczne nie mam.
Zdjęcia weselne obejrzałam - piękną masz córkę, Agatko.
A ogród się zagęścił. Dojrzały. Takie lubię.
Pomysł na ogród 21:04, 19 lis 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
Wczoraj
Helleborus orientalis

Niger ma dopiero przyziemne pączki

Piękne.
W Gąszczu u Tess 21:02, 19 lis 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Też czekam na efekty przesadzenia, bo czeka mnie to samo - od wiosny mam istne przedszkole. Orientalne sieweczki stoją niemal w miejscu. Za to dwa nigerki szaleją i już mają po 5-6 sporych liści.
Helleborus orientalis

Ciut więcej zdjęć, z wczoraj, u Skuli

Zdjęcia u Skuli widziałam - śliczne egzemplarze. No zobaczymy, czy przeżyją te moje sieweczki. Eksperymentujemy.
popcorn napisał(a)
hmm u mnie niezle sie przyjely chyba wszystkie, no ale ja mam zwyczajne niger, te fikuśne/pełne nie sieją się, wcale nasion nie zawiązują..

O, u Anki się nie przyjęły, u Karoli - wszystkie. Trzeba czekać zatem i być dobrej myśli. Ja wierzę w moje maluszki.

Dzisiaj była w Warszawie burza. Najprawdziwsza, z grzmotami. Co to oznaczać może?
W Gąszczu u Tess 20:57, 19 lis 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Teresko a przesadzałaś już wcześniej siewki ciemierników? Bo moje sieją się jak głupie ale po przesadzeniu do doniczek giną po jakimś czasie.

A nie przesadzałam. To niedobra wiadomość jest. Ale cóż - już przesadziłam, trzeba czekać co będzie.

lojalna_ napisał(a)
Mój ciemiernik tez kwitnie takie sloneczko. Fajnie ze masz miejsce w ziemi na takie skrzynie wielkie

Mam, bo nie dałam rady w tym roku ogarnąć ogródka Babci Danusi. Nie posadziłam roślin. MAm nadzieję, że w przyszłym roku już nie będę miała takiego miejsca
Pszczelarnia napisał(a)
To dobra wiadomość z tymi miłorząbami.

Bardzo dobra, Ewo. Na trzy tam nie ma miejsca, ale na jeden prawie na pewno się skuszę.
W Gąszczu u Tess 20:52, 19 lis 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ja kupiłam marikena jakoś za 79 zl, na popularnej platformie aukcyjnej na a

kamila66 napisał(a)
Napisałam priv

Dziękuję, dziewczyny
W Gąszczu u Tess 20:50, 19 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie za mało, u mnie rosną prawie w całkowitym cieniu

popcorn napisał(a)
U mnie też w cieniu, dadzą radę!

O, to dobra wiadomość jest! A przebarwia się w tym cieniu?
W Gąszczu u Tess 20:49, 19 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Myślałam, że już tylko ja się jeszcze zmagam z naturą, a wszyscy mają luz.
Przybijam piąteczkę...zapał do pozazdroszczenia....ale tych cebulek to juz nie zazdroszczę.

Nie wiedziałam, że ciemierniki można tak sobie mnożyć, fajnie że o tym mówisz - też spróbuję

Pamietasz może ile czasu konwalie, się tak u Ciebie rozrastały - też mam je w planach

Niech będzie piąteczka Lubię te zmagania z naturą.
Nie pamiętam, niestety. Pamiętam ten ogród bez konwalii, ale ile to było tal temu - naprawdę nie wiem.
Wiem natomiast, że wielokrotnie proponowałam Babci Danusi, że wezmę w karby te konwalie. Ale Babcia Danusia nie chciała - dla niej oznaczyły mniej ogrodu do pielenia.

Planujesz? To może chcesz ode mnie? Możesz wziąć wszystkie, bo wszystkie wyrzucę.
W Gąszczu u Tess 20:44, 19 lis 2015

Do góry
Joku napisał(a)
W moich okolicach chyba widywałam tańsze marikeny. W granicach 100 -150 zł, ale dokładnie nie pamiętam bo to chyba wiosną było.

No w okolicach Warszawy to różnie z cenami może być. Ale damy radę, jakby co
W Gąszczu u Tess 20:43, 19 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
A na wiosnę będziesz te cebule gdzieś przenosić ?

Tulipany posadzone w donicach i irysy wykopię z tego zadołowania i będą dekoracją.
Tulipany co się podzieliły pozostaną w donicach do czerwca, nie pozwolę im zakwitnąć, żeby w cebulki rosły. Potem wykopię, przesuszę.
A cebulki misz-maszowe "niewiadomoco" jak zakwitną będę dzielić na gatunki. Już tak robiłam w tym roku, kiedy kwitły. Przebiśniegi zakwitły, to ja je łopatką myk, i do swojego ogródka, w kępce posadziłam (kwitnące). Podobnie cebulice.
Tak zamierzam zrobić z tymi w skrzyni. Będą w niej rosły, aż zakwitną.
W Gąszczu u Tess 20:35, 19 lis 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Ale przypadek (?), zakończony sukcesem eksperyment Tessi napawa mnie optymizmem i mus spróbować na liściu z piętką.

Przypadek, naprawdę. W znaczeniu, że nie zamierzałam w ten sposób (przez oderwanie liścia) rozmnażać ciemiernika. Natomiast nie jest przypadkiem, że te liście z piętką (malusim pączkiem) się przyjęły. Bo nie pamiętam, czy pisałam - z dwóch różnych ciemierników tak niechcący liście oderwałam i oba się przyjęły.
I w porównaniu z siewkami są naprawdę duże. Jeden już widzieliście, drugi wklejałam (posadziłam w miejsce kulek przed rodgersją, ale dopiero teraz - szukając tego zdjęcia - zobaczyłam, że się nie wgrało dobrze.
Jak znajdę to wstawię.
Ogródek Iwony 18:04, 19 lis 2015

Do góry
No tak, tylko mój M chyba by nie umiał się zabrać za to. Do wszelkich spraw murarsko- brukarskich ma dwie lewe ręce. Muszę porozmawiać z synem sąsiadki. Pracuje w branży, może coś doradzi.
Wydzielilibyśmy podjazd krawężnikiem. Sam pomysł mi się podoba.
Teraz i tak tylko debatować można. Aby do wiosny.

U was też tak wieje?
Aż blacha na dachu dudni.
I co chwilę pada.

Wyskoczyłam między kroplami deszczu na chwilę do ogrodu, posadziłam hiacynty i tulipany z wyprzedaży.
Zostały na jutro drobnocebulowe.

Ziemia miękka, jak masło. W dołki powkładałam trochę kompostu za radą Tess i Toszki.
Lawendowy zawrót głowy 10:51, 19 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Joluś wyjaśniłam u Aśki.
Jak mogłaś tak pomyśleć? Przecież nie dokuczam tym, których lubię

Tess ubawilam się kochana przecież od razu pomyslalam że to labsus jest priv
Przepraszam ze tak Cie zestresowalam
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:33, 19 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Gosia, przeczytałam 30 stron od początku i trzydzieści od końca
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Twojej pracownitości i inwencji.

Fajny pomysł, by byliny z nasion w mixie posadzić gdzieś przejściowo i dopiero jak zakwitną – podzielić na kolory. Zrezygnowałam z zakupu nasion krwawnika, bo nigdzie nie było jednokolorowych. Ja nieogarnięta

Aminek mi chciejstwa włączył. Nie znałam, a sliczny jest.

I z sadzonkowaniem chryzantem chyba spróbuję.

Tesiu, wiesz... kilka razy czytałam to, co napisałaś
Podniosłaś mnie na duchu w ten szarugowy czas Dziękuję

A jakie kolory krwawnika szukałaś?

Aminek tak mi się podoba, że muszę zakupić olszewnik (Selinum wallichianum), wtedy nie będę się martwić, czy nasionka zdążą dojrzeć

W Gąszczu u Tess 10:17, 19 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Przy pieleniu odkryłam, że mam siewki ciemierników. Wsadziłam w doniczki i zadołowałam.

Teresko a przesadzałaś już wcześniej siewki ciemierników? Bo moje sieją się jak głupie ale po przesadzeniu do doniczek giną po jakimś czasie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Jasne, że mam. Dwa tutaj i dwa na wsi.
Na wsi się szybko sam przerabia, bo mało innych składników niż zielone tam kompostuję.
Aha, oczywiście drewniane.
eM mi zrobił.

Noo ... wiedziałam ... jak u Ciebie trawy stożki zjadają to wiadomo, że na kompoście rosną
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 18 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale kompostownik pewnie już masz?
A ja tylko gadam ... muszę w końcu wziąć się do roboty

Jasne, że mam. Dwa tutaj i dwa na wsi.
Na wsi się szybko sam przerabia, bo mało innych składników niż zielone tam kompostuję.
Aha, oczywiście drewniane.
eM mi zrobił.

W Gąszczu u Tess 21:24, 18 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ja we wrześniu kupowałam 2 Marikeny szczepione na 1,5 m po 240 zł.
A te siewki ciemierników to z nasionek, od jak dawna masz te ciemierniki?

No z nasionek, ale samosiewek. Te które się rozsiały mają dwa lata.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies