Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mata przeciw chwastom 17:07, 30 lis 2017

Do góry
Witam, jestem tu nowy (od wczoraj). Działkę dostałem w spadku bo nikt nie chciał kupić Irytują mnie sąsiedzi bo za dużo się mi kręcą (taka lokalizacja - przy samej bramie na teren ROD). Ile rosną tuje ? Jak je podpędzić ?

Wywaliłem darń, wykopałem sporą dziurę, zasypałem mieszanką bazaltową 0-31mm (większość frakcji to miał 0-2mm plus tłuczeń 10-31mm), że szare zasypałem grysem łamanym granitowym. Mam nadzieję że im nie zaszkodzi, ale kruszywo jest zasadowe z dużą ilością krzemionki. Obrzeża po lewej stronie furtki zrobiłem ze skał bazaltowych, po prawej z czerwonych reolitów. Też pochodzenia wulkanicznego - zasadowego. No i jak mi przez to przejdzie trawa to ...

Ogródek Iwony II 17:01, 30 lis 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Iwonka - kociarstwo śliczne na wiosnę planujemy drugiego kotka ze schroniska bo nasz pierwszy z przytuliska już staruszek, walczyliśmy teraz z jego zębami bo wdała się infekcja. A ponieważ to bardzo mądry kotek to chcemy by młodego podszkolił - niczym Bonifacy Filemona
Ciekawe co suka powie jak jej kolejny futrzak zamieszka w budzie

Ogród pięknie wygląda zmrożony - masz rację, też wolę takiego niż buro-mokrego. Pozdrawiam ciepło

Agatko, teraz też mam dwa koty. I starszy opiekuje się młodym. Jak jeszcze córcia przyjechała ze swoją sunią, to stwierdziłam, ze istny zwierzyniec się zrobił. Dobrze, że tylko na chwilę. Jak któreś nabroi, nie wiadomo wtedy, które karcić ....
Ten mały ciągle plącze się pod nogami, nieraz już zamknęłam go za drzwiami... Dobrze, ze miauczy, to słyszę, że mam go wypuścić. Wtedy chodzę po domu i szukam, za którymi drzwiami go zamknęłam. Zamykam drzwi do kotłowni, bo jak wejdzie na węgiel swoimi białymi łapkami, wygląda, jak kominiarz. Już trzy razy go myłam...
Ogród z wilkiem zamkn. 17:01, 30 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)

U mnie pod koniec zimy dopiero zaczęł przylatywać, musiały odkryc nowa restaurację na mapie

P.S. ALE MASZ ZIMĘ!!! u nas deszczyk pada

Mam nadzieję ,że te ptaszki w końcu i do mojej kuchni zawitają
Pięknie się zrobiło ,ale jak ja rano do pracy pojadę ..... masakra na drodze ....zanim to ogarną służby .....miałam wypadek zimą i od tamtej pory strasznie mnie stresuje jazda .......
Tymczasem

Ogród z wilkiem zamkn. 16:56, 30 lis 2017

Do góry
Jolu i Misiu dziękuję Wam bardzo .......staram się jak tylko mogę utrzymać normalności trochę .......
Dosypało śniegu
Ogródek Iwony II 16:52, 30 lis 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
...

Widzę że trawy powiązane, ja nie wiąże, niektóre są jeszcze zielone i takie piękne że szkoda mi ich wiązać w te snopki których nie lubię.

W Maji kiedyś był program o trawach, szczególnie o miskantach... W pierwszym, drugim roku jakiś ogrodnik zalecał wiązać, by zimą woda nie wpadała w środek i by nie wygniły wiosną. Zalecał też na początku zakopczykować korą. Ja kory kupować nie będę, ale jak będę kopczykować róże, to może starczy mi kompostu i podsypię miskantom...
Twoje Ewa już rosną kilka lat, to nic im nie powinno być.
Chociaż ... jest taki wątek 'Mam 1000 pomysłów ..." -zapomniałam całego tytułu. Podziwiałam dorodne kępy gracilimusów przy wjeździe, a w tym roku ich tam nie ma... Podobno wymarzły zimą Szkoda, bo były już wielkie kępy i robiły efekt...
Ewa, zobacz, jak się ładnie przebarwił berberys, co wiosną go Zbyszek kupił. Piękny ma teraz kolor. Drugi taki już nie jest ...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:52, 30 lis 2017

Do góry
Na dworze zimo buro ponuro mokro i zimno
a w domku ciepło i przytulnie

Typografia ogrodu 16:51, 30 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Extra dekoracja i świetna zabawa
Większośc zabiegana a Ty ciągle na posterunku ... zawsze coś fajnego wymyslisz ... można się poinspirować
Dżdżownice kalifornijskie 16:36, 30 lis 2017

Do góry
krzysztofszykowny napisał(a)
Około 3-4 mieciące temu kupiłem na Allegro 100 sztuk dżdżownic kalifornijskich. Trzymam je w domu w plastikowym pojemniku zakupionym w Ikei. Przez zimę trzymam je w domu bo garaż jest nieogrzewany i wydaje mi się, że mogą zmarznąć. Dopiero na wiosnę je przeniosę. W ciągu tych kilku miesięcy populacja moich robali wzrosła chyba do 1000 sztuk (tak na oko ). Jest wiele młodych pełzających po ścianach pudła.
Ta wygląda wylęgarnia

Dżdżownice - hodowla

a to jest pudełko, w którym je trzymam

pokrywę musiałem zakleić jakimś materiałem bo stworzenia pełzają po całym pojemniku, nawet po deklu.

Jeśli masz je od 3-4 miesięcy to dlaczego nie są w kompostowniku?
Rododendronowy ogród II. 16:33, 30 lis 2017

Do góry
Nikita napisał(a)
Bogdziu zaglądam i ślad swój zostawiam wśród suchych liści.
Czas już mało ogrodowy, pogoda jak na razie dopisuje, więc można chociaż na chwilkę przysiąść i odsapnąć patrząc na kolorowy ogród.
W "szmaragdowym" sezon zamknięty, na wiosnę czekam...
Grudzień szybko minie, bo zamieszanie świąteczne nie pozwoli nam się nudzić. Styczeń najgorszy - oprócz dokarmiania naszych małych przyjaciół, nic się w ogrodzie nie dzieje. Luty już jest ok, bo toż to przecież wiosna za pasem, coś zaczyna się dziać w ogrodach i tysiące planów na nowy sezon.
Tak więc, w oczekiwaniu na wiosenne promienie słoneczne, buziaki przesyłam.

PS. Zwerbowałam nowa osobę do naszej ekipy łódzkiej...to facet, drugi rodzynek. Zobaczymy czy załapie naszego ogrodowego bakcyla. Jeszcze nie ma swojego wątku, ale jest już pierwszy sukces - zalogował się na O.
Ma swój ogród, zamiłowanie do ogrodu też, jest więc nadzieja, że coś z tego wyjdzie. Muszę jeszcze troszkę go podręczyć, żeby nie ociągał się tak i założył wątek.

No to namawiaj tego znajomego by zakładał wątek. Zima nudna to nowy ogródek poogladamy, szybciej czas do wiosny zleci.Jak juz zrobił pierwszy krok to niech i drugi postawi a on chyba jeszcze dowcipnis sądzac po wpisie u Ciebie to moze byc fajnie. Dzis chyba definitywne pozegnanie z jesienią, śniegu napadało i to podobno jeszcze nie koniec.

i juz zima

Podwórkowa rehabilitacja 16:32, 30 lis 2017

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:31, 30 lis 2017

Do góry
Bylam dzis w miescie po igly do maszyny i wypatrzylam, ze kwitnie juz kalina.

po powrocie pobieglam do ogrodu sprawdzic co robi moja i

Podwórkowa rehabilitacja 16:27, 30 lis 2017

Do góry
Dżdżownice kalifornijskie 16:27, 30 lis 2017

Do góry
Około 3-4 mieciące temu kupiłem na Allegro 100 sztuk dżdżownic kalifornijskich. Trzymam je w domu w plastikowym pojemniku zakupionym w Ikei. Przez zimę trzymam je w domu bo garaż jest nieogrzewany i wydaje mi się, że mogą zmarznąć. Dopiero na wiosnę je przeniosę. W ciągu tych kilku miesięcy populacja moich robali wzrosła chyba do 1000 sztuk (tak na oko ). Jest wiele młodych pełzających po ścianach pudła.
Ta wygląda wylęgarnia

Dżdżownice - hodowla

a to jest pudełko, w którym je trzymam

pokrywę musiałem zakleić jakimś materiałem bo stworzenia pełzają po całym pojemniku, nawet po deklu.

Podwórkowa rehabilitacja 16:18, 30 lis 2017

Do góry
Puk, puk
kto tam?
zima
nikogo nie ma w domu...

oby do wiosny
Księżycowy... 15:37, 30 lis 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Własnie odebrałam, obietnica wiosny i lata

WIOSNO PRZEGOŃ ZIMĘ!!! czuję zapach tych saszetek, one tak specyficznie pachną... no wiosną pachną. Co kupiłaś?
Typografia ogrodu 15:36, 30 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wisi ciekawe co dziewczyny powiedzą

WOOOW, pieknie, minimalistycznie, narawdę oryginalna ozdoba. Kalendarz skandi.
Sezon 2017 u Hanusi 15:10, 30 lis 2017

Do góry
Basiu, niezły aranż! Dziękuję! Ale mimo wszystko, w wolnej chwili, strzel jakimś nowym rymem!

Zbyszku, narobiłeś mi smaka na te zielone pierogi! Ale tylko smakiem się obejdę dziś, bo za pół godziny dojdzie mi papryczka faszerowana.
Ale pomysł zapisuję.
A jutro forszmak lubelsk, bo wszystkie składniki akurat w domu.

Mja "opitolona" grusza porosła bluszczem i powojnikiem, ciekawe jak będzie po zimie wyglądać?
Sama już nie dam rady!! 15:01, 30 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O to mi chodzi, np. porównaj jak by było lepiej?

to samo miejsce tylko z daleka
Zielony zielonym pogania :) 14:57, 30 lis 2017

Do góry
W między czasie plany mojej pierwszej rabatki: frontowa, pod oknem kuchennym
Wersja nr 1

Bukszpany, które tu widać są tylko chwilowo

Wersja nr 2

z przodu obwódka z bukszpanu, kulki bukszpanowe i stożek.
Drzewo od frontu to klon strzępiastokory.

Sama już nie dam rady!! 14:50, 30 lis 2017

Do góry

To jest przod
czyli rabata na lewo od wjazdu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies