Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Postawić trawkę nad i... 06:22, 10 paź 2013

Do góry
Aga życzę wytrwałości przy sobotnim sadzeniu cebulek
Rododendronowy ogród II. 06:18, 10 paź 2013

Do góry
Bożenko zyczę pięknej i długiej jesieni, wybarwionej na wszystkie kolory.
Ogród o tej porzez mnie zachwyca.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:23, 09 paź 2013

Do góry
Anita ogród w odcieniach żóltego-pomarańczowego i czerwonego zachwyca!!!
Dzisiaj zobaczyłam że wszystkie moje hosty się tak wybarwiły i szukałam w google czy to efekt temepratury (a lrzecież teraz zrobiło się ciepło) ....okazuje się że to brak światła... Ale żeby tak ekspresowo w dwa dni!!!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:19, 09 paź 2013

Do góry
Zielona napisał(a)

Nie myśl co będzie, skoro sąsiada tam na razie ni ma A nie wydaje Ci się, że taki bluszcz to idealna baza? Ciąć go możesz przy samym płocie - będzie tylko zieloną ścianą. A jeśli jednak sąsiad uzna, że lepszy będzie widok na Twoje szambo... no to trudno. Bluszcz nie kosztuje tyle, żebyś płakała z powodu finansowych strat, a sąsiad z czasem i tak uzna, że Ty nic nie posadzisz, więc on będzie musiał... i tak dorobisz się pewnie szpaleru smaragdów przytulonych do Twojej siatki Ot, moja teoria Zrobię Tobie dzisiaj fotki mojego. Wczoraj wsadzałam kolejne bluszczowe pędy za borówkami. To na razie patyki, ale rosną szybko, a posadzone gęsto za rok-dwa pokryją większość siatki. Działaj. A ja się uprzesz, że nie masz skąd wykopać bluszczu - ja Tobie podeślę - mam produkcję dzięki Sąsiadce, która posadziła 8 lat temu obok mnie. Wyrywam prosto z ziemi już z korzonkami. Wtykam /dosłownie!/ pod płotem i czekam

Bardzo trafne. Anula działaj bluszczowo!
Ogród niby nowoczesny ale... 23:16, 09 paź 2013

Do góry
Czy mogę maliny wysypać korą?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:12, 09 paź 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
noooo to byłby nie lada wyczyn bo to wzdłuż parkingu
a graby gdzie kupowałaś i po ile? gdybyś dla przypomnienia fote mi wstawiła to nie musiałabym grzeeeebać żeby M pokazać

Aniu graby na żywopłot były kupowane przez moją architekt krajobrazu. Prawdopodobnie na jedynej plantacji grabów w naszej okolicy... W tym samym miejscu nie udalo mi się kupić 10 szt wiosną....
Graby miały 1,2 m wysokości ale miały juź dosyć grube patyczki, to były chyba 3 letnie sadzonki, po 8 zł za szt. Dwa lata póżniej kupowałam cieeeeeeniutki sadzonki (0,7m) po 1 zł... I do tej porty te drugie nie wyglądają tak jak pierwsze sadzonki przed 3 laty....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:58, 09 paź 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
O ktoś tu spać nie może pozdrawiam sówki

Zawsze po spędzeniu godzin za kólkiem w nocy nie mogę spać...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:57, 09 paź 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Irenko, u mnie drzew prawie brak, a liscie i tak sa, od sasiadow wiec na nowej dzialce bede miala brzozy, juz sie nie moge doczekac, a co

pozdrawiam!

Dokupujesz działkę obok?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:57, 09 paź 2013

Do góry
Tosia napisał(a)

Ja też. Ale najpierw przekopki rabaty

Ps. Twoja dokumentacja (z góry) zachwyca..

Ja już co miałam to przekopalam ... Zostało mi do posadzenia ok 2 tys cebul.... Z ubiegłego roku (wszystkie wykopalam po wizycie w Keukenhoff) i z tego roku.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:54, 09 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

w końcu jest fanka liściastych, do tego nie narzeka, u mnie liści do grabienia mnóstwo, jak masz chęć, zapraszam, robótka az do zimy

Irenko chętnie, tylko o 21 dzisiaj podlewałam rośliny sadzone w sobotę rano... Nie mogę się ogarnąć czasowo i jak na razie do kóńca miesiąca wydaje się że nie będzie lżej...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:53, 09 paź 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
....orędowniczko grabowa...dajesz mi do myslenia i M bardzo by chciał..ale ja nie nie mam w projekcie ani jednego jak wykombinowac żeby były? ach...pomyslimy zimą bo teraz zero czasu...no i do tego te cwiczenia jakby dwa ruskie czołgi po kręgosłupie...ale w koncu śpię w nocy i odstawiam jedne prochy...jak tak dalej będzie to żadne sadzenie cebul mi nie straszne... w sobotę będzie...
...pozdrawiam...

Wierzę że wytrzymasz i z czasem czołgu nie będzie oraz zapomnisz, że bolał Cię kregosłup a i kolano wróci do dawnej formy!!
Trzymam kciuki za miejsce dla graba
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:51, 09 paź 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Macham w ten pogodny dzień
...ty pewnie odsypiasz podróż

Jakie odsypianie? O 7:00 już byłam na nogach a o 18 wróciłam z pracy.....
Norweski ogródek... 22:49, 09 paź 2013

Do góry
Wróciłaś do nas na zimę?...
Piekny ogród pokaż jeszcze zdjęć
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:47, 09 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Swoje mogę spartolić.. mam łopaty i dobre chęci........
Ale spartolić projekt Danusi to już wyjdę na pacana, nieudacznika, ignoranta, kretynkę i wogóle......
Wracam do grzybów.. bo do rana nie skończę..
Dziękuję Danusi za pomc..
Dziękuje za wpidy
Dziękuje za słowa otuchy.. i wiarę we mnie, że mimo woli coś sie uda

Po takiej deklaracji nie możesz spartolić trzymamy kciuki
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:46, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, ja obstaję przy tym, ze bonsai poczochraniec nie powinien być tutaj, ale zrobiłam chyba opcję, że można to jeszcze przełknąć, choć trudno, muszem popijać ostro

No więc

- ścieżkę od schodów powinnaś poszerzyć po pogibane to jest, macierzankowane i porąbane, więc trzeba to ogarnąć. Prosta linia nijak się ma do reszty, jeszcze z tym bonsaiem to całkiem gimza. Musi być tak jak na czerwono namalowane ( żeby choć trochę to płynne było (no jak picie to picie)

- bonsai poczochraniec (nr 4) musi być przy schodach w wyżwirkowanym placyku, albo wcale nie może być. Powinien być oddzielony od reszty przedogródka żeby stworzyć iluzję, że to oddzielna kompozycja jest.

Ta fala to niski bukszpanik (nr 5) przycięty w obwódkę, czyli żywopłocik. Jako łącznik z resztą będą białe kulki bukszpanowe (nr 3), które rozsypią się dalej pod cisy kule na pniu. Za bukszpanikiem.

Tylko na Twoim rysunku naliczyłam 18 sztuk a tu potrzeba więcej albo i nie, Rozstawisz je tak, żeby starczyło.

- przed kulkami trawki (Carex testacea Prairie Fire) nr 6, albo inne niskie cosik co masz, ale ładne

- do tego dobieraj kolory żurawek i trawek, aby rośliny były idealne cały rok (to przedogródek, nie ma mowy o jeżówkach czy ostróżkach. Muszą kontrastować ze sobą. Jak bordowe coś, to obok żólte, jak żółte to obok czarne itp.

nr 1 to ewentualny ekranik z cisa, jak w mojej I propozycji, ale nie wiem czy on nie mógł tam być, dlaczego, nie pamiętam. Może ekranik z berberysu? albo nic. Ale przyda się przy balustradzie.
Ekranik powinien być bardzo szczelny i od razu docięty, albo wcale

- generalnie nie zgadzam się z obecnością bosaia tutaj ale to może by niegłupie było, kulki powiążą te dwie sprawy, Kulki muszą być jednakowe.

Efekt kuleczkowy będzig boski!!!! Ale będzie się działo. Czekam jutro na premierę
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:27, 09 paź 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Ania - i tak wszyscy wiemy, że nas powali nowy front - wyjdzie cudownie - ot tak mimo woli

Dokładnie będzie tak jak Sebek napisał

Kulkowanie cisa pieknie ci wyszło!!! Nie wiedziałam że jeszcze można ciachnąć....
Ogród niby nowoczesny ale... 07:52, 09 paź 2013

Do góry
Madzia kompostownik cudo!!!
Daj znać kiedy zetniesz maliny, zmalpuję, bo ja zielona w tym zakresie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:49, 09 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Powiem, reasumując już teraz: jestem za kanałem wodnym i skosami. Jestem za rewolucją.

Skoro takie zmiany to i ja czekam Tylko nie wiem czy teraz czy do wiosny?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:47, 09 paź 2013

Do góry
Baw się dobrze z gośćmi, wreszcie troszkę ręka ogrodowo odpocznie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:42, 09 paź 2013

Do góry
Krasnal u Anny w ogrodzie, to byłby dopiero ART
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies