Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Rabata z traw ozdobnych 19:38, 25 lut 2021

Do góry
Jest jeszcze taki wątek, przejrzyj zdjęcia, a nóż widelec będzie gotowy projekt.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej
Rabata z traw ozdobnych 19:37, 25 lut 2021

Do góry
Linkuję do grafik pod hasłem rabata z trawami ogrodowisko

Popatrz na zdjęcia, są tam zjawiskowe rabaty. Gotowy projekt to może zbyt duże pójście na łatwiznę? Popracuj patrząc na inspiracje.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:34, 25 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.
Ogród długi 11:28, 25 lut 2021

Do góry
Najlepiej by było abyś zrobiła rzut działki z góry a nie robiła to na zdjęciach.
Choroby i szkodniki grabów, grab - Carpinus 10:41, 25 lut 2021

Do góry
Otrzep liście.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:09, 24 lut 2021

Do góry
Leżą na stole jedna na drugiej, nie ma jak pokazywać. Dzisiaj ledwo po błocie przeszłam, żeby cokolwiek zobaczyć i zobaczyłam

Wyłażą przebiśniegi, śnieżyce, krokusy, śnieg leży w wielu miejscach.
W szklarni pootwierałam wszystko bo było 37 stopni. Ugrzałam się siedząc.

Ciemierniki niektóre ok, ale te z jesieni co były takie piękne, przygasły od wielkiego mrozu, od strony wiatru. Mus przycinać.

Generalnie nie jest źle.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:02, 24 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, już dostałam - Toilets i Men Works, kur się doliczyłam, brakowało te dwie, a babę odeślę.
W porządku firma

Pokażesz? Czy dopiero jak powiesisz?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:48, 24 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam, bo to niespodzianka, leżą we folii na stole w domku. Ich uroda dopiero będzie widoczna na kurniku.
A poza tym firma się pomyliła okrutnie, bo mi zamienili i zamiast czegoś fajnego wysłali gołą babę a nie kurę.
Reklamuję obecnie.

Ha ha .
Widać, że sklep dobrze zaopatrzony . I kury i gołe baby .
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:37, 24 lut 2021

Do góry
Może tak być zrobione. Polecam do wzbogacania kompost.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:34, 24 lut 2021

Do góry
ania0510 napisał(a)
Witajcie,
na wiosnę mam plan obsadzić rabatę z przodu domu, wzdłuż ogrodzenia. Strona południowa, cały dzień lampa.

Zrobiłam wstępny plan ale nie do końca jestem przekonana... 1000 myśli na minutę a nie chciałabym żeby wyszedł z tego miszmasz. Podobają mi się przejrzyste, uporządkowane rabaty.

Czy mogłybyście mi pomóc lub cokolwiek doradzić?

Lubisz uporządkowane rabaty, w porządku, ale spróbuj zmienić układ, tak jest nudno bardzo nudno i jakby idziesz na łatwiznę? Lampa, więc różaneczniki tylko z grupy Yakushimanum. Moim zdaniem ten dom trzeba aby zniknął, a tak jest wyeksponowany bardzo..
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:30, 24 lut 2021

Do góry
Tak, już dostałam - Toilets i Men Works, kur się doliczyłam, brakowało te dwie, a babę odeślę.
W porządku firma
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 19:46, 24 lut 2021

Do góry
Opryskaj najpierw Mospilanem w marcu, a potem Amistarem na grzyba.

Moje sugestie to skorupik zdjęcia

Powiem, że zdjęcia są taki niewyraźne że trudno się domyślać co to jest, czy to ma jak czerwce taki pancerzyk i pod nim "proszek" ?

Czerwce link
Żywopłot strzyżony z cisa 08:20, 24 lut 2021

Do góry
Wszystko zależy z czego masz ogrodzenie, czy zamierzasz je potem malować czy ma cis wrosnąć w ogrodzenie. Ja mam siatkę i mnie zależy na wrośnięciu i ukryciu siatki.

T. baccata to silne drzewo, jeśli będzie zbyt blisko ogrodzenia jego pieniek po 30 latach może wysadzić ogrodzenie.

Nie ma jednej konkretnej racji, to nie strzelba, z tego się nie strzela jak mawiała moja przyjaciółka kiedyś. Nie podam Ci jednej konkretnej liczby niestety

Także zależy wszystko od tego jak będziesz cięła, ile razy w roku, jak prowadziła ten żywopłot. Zależy także od miejsca jakie posiadasz aby nie zajęło to całej rabaty potem, albo nie wlazło w dom, co gorsza. Tego przecież ja nie wiem

T. baccata to nie odmiana - to gatunek dziko rosnący w Polsce natomiast 'Hicksii' to odmiana Taxus media czyli cisa pośredniego.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:14, 24 lut 2021

Do góry
Trzeba otrzepać krzewy z suchych liści, wybrać (odkurzyć- dostaną więcej światła) i dać nawozu, będą odbijać.
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 22:39, 23 lut 2021

Do góry
Wigi napisał(a)
Witam, prosiłbym o identyfikację szkodnika na trzmielinie.
Pozdrawiam

Na razie bym się tym nie przejmowała, otrzep te liscie, bo wszystko zmarzło i wybije ze zdrewniałych pędów. Potem zobaczysz które są zdrowe pędy i obetniesz te przemarznięte. Trzmielina odbije. Te kropki to może być grzyb, który teraz nie ma znaczenia, gniją listki, które i tak opadną.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:33, 23 lut 2021

Do góry
Niestety nie dam takiego linku, bo namacalnie nie wiem co ci przyślą.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:08, 23 lut 2021

Do góry
Bo masz takie kiepsko zaopatrzone sklepy ogrodnicze, pchają ludziom torf. U nas jest wszystko, ukorzeniacz, próchnice, krowiaki i ziemia ogrodowa do trawników.
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 18:08, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najlepiej mieszaj i dopiero syp ściółkę. Kup rębarko-rozdrabniarkę, przepuszczaj. Takie zmiażdżone szybko się rozkładają.

Dziękuję. Jest Pani niezastąpiona
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:23, 23 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam już ozdoby do kurnika

To by się babcie nasze za głowę złapały, ozdoby do kurnika !!
Sama jestem ciekawa
Gdybym miała dom z ogrodem hodowałabym kury ozdobne ,jajka znoszą chyba tak samo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies