Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Blaski i cienie nowego życia 16:01, 06 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
To chyba ja też za wysoko pocięłam Artemis, a w ub. roku już niezły potworek z niej był, chociaż kształtny. Ładnie rozkrzewiona Edenka.

To nie jestem osamotniona w wysokim cięciu.
Z 3 edenek ta najładniejsza. Ciekawe co będzie dalej.

Czosnki w tym roku wychodzą, planuję dosadzić im jeszcze seselerię i lilie białe. A w trzmielinie fajnie mają się hiacynty.

Te hiacynty dają po oczach a sesleria tu się rozmnaża

W ogródku emerytki 21:36, 05 kwi 2019

Do góry
pokazały się lilie

młode jeżówki przetrzymały zimę

bergenia

żółta goryczka ma sporo pączków
Ogród z łezką II 08:57, 05 kwi 2019

Do góry
Co u nas...najważniejsze chyba to, że czekamy na wnusię, już na dniach
Więcej czasu spędzam ze starszymi wnusiami, bo córka pracę zmieniła, dyżury mam

W ogrodzie na razie zrobione, wiosna się zaczęła na dobre W marcu pękła magnolia Satysfaction przy tarasie, pewnie już w rozkwicie jest, żółtek się szykuje, Pirouette jeszcze śpi. Krokusy się kończą, iryski też, kwitną hiacynty. Tulipany, żonkile, korony cesarskie się szykują. Lilie wyłażą Pierwiosnki kwitną. Przebiśniegi mi praktycznie zanikły, szkoda mi...

Czekam na decyzję róży Baden Baden, świeżoka sadzonego jesienią. Jeszcze nie wie czy chce żyć...i mus róże zamówić. Nie wiem czy 3, czy 4 potrzebuję.

Mam plany na ten rok przesadzeniowe, jeżeli pogoda pozwoli (w zeszłym roku nie dało rady - susza) muszę roszady zrobić.

Jeszcze czekam na wejście Tauronu na moją działkę, będą kawałek kopać żeby kabel do sąsiadów poprowadzić...

To chyba najważniejsze wiadomości, pozaglądam do Was i będę w miarę na bieżąco

Zdjęcia będą...w późniejszym terminie

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję, że nie zapomniałyście o mnie
Ukojenie 17:03, 04 kwi 2019

Do góry
Plan na sobote:
- zdjecie siatki - zniknie podzial podworka/slupki zostana bo sa wberonowane - wykorzystam jako podpory?/
- zdjecie darni do czerwonej lub zoltej linii
- przekopanie

Na sadzenie juz raczej mi sil nie starczy.
Chce tam miec: trawy ozdobne, hortensje - wyzsze pietro, srednie- jezowki, lilie, astry, chryzantema, nizsze i po obwodce rozchodniki, zurawki i wilczomlecz.
Rosliny juz mam.
Moze nawet jakies rezerwowe tulipany tam dosadze mam w tymczasowym miejscu rezerwe

Po stronie zagospodarowanej rosna hortensje, iglaki, roze, ciemierniki, zurawki, rozchodniki, id i wiosenne tulipany cebulice hiacynty

Ta rabata bedzie wyspa. Kolejna ta dluga na ktorej marzy mi sie glebogryzarka bedzie od strony ulicy wzdluz tuj.
Ogród tkany marzeniami 17:52, 03 kwi 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Lilie w6chodzą coraz bardziej.
A największe u mnie już są św.Józefa

Ale te zawsze wcześniej starują i kwitną

Podglądam Twój wątek. Nie zawsze piszę, ale z przyjemnością obserwuję Dla mnie lilie to wciąż zagadka. W "Starym ogrodzie" miałam ich sporo. Kupowałam po 1 gr więc brałam jak leci. Nawtykałam gdzie popadnie i za bardzo się nimi nie przejmowałam.
Teraz już z większą rozwagą wybierałam odmianę. Jestem bardzo ciekawa jakie będą w tym roku. W pierwszym roku po posadzeniu ciutkę już ich przybyło. Ciekawa jestem czy i w tym będzie coś extra.
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:59, 03 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Jak tam lilie, startują? U mnie te, co sadziłam już odpaliły

Nie jeszcze. Po ilu tygodniach powinny wyjść? Sadziłam w sobotę, czyli 4 dni temu. Crocosmię też sadziłam i czekam.
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:32, 03 kwi 2019

Do góry
Jak tam lilie, startują? U mnie te, co sadziłam już odpaliły
Ogród tkany marzeniami 21:16, 02 kwi 2019

Do góry
Kociamama napisał(a)
I lilie. Pierwsza oczekiwana. Mikroskopijna, chyba za wcześnie obudzona i oczywiście już podrzarta I druga wszędobylska, nieposkromiona ze "starego ogrodu" - nietknięta

Lilie w6chodzą coraz bardziej.
A największe u mnie już są św.Józefa

Ale te zawsze wcześniej starują i kwitną
Ogród tkany marzeniami 13:56, 02 kwi 2019

Do góry
I lilie. Pierwsza oczekiwana. Mikroskopijna, chyba za wcześnie obudzona i oczywiście już podrzarta I druga wszędobylska, nieposkromiona ze "starego ogrodu" - nietknięta

Miłkowo - sezon 2016-2022 06:57, 02 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Buda na drzewie dla gąski,akurat na prima aprilis

Ale się złożyło Aniu

lilie, chyba martagony

tuje same się czyszczą, co spadnie sypię im w nogi, świetnie chroni przed suszą

berberysy z przerwami, łażą psy, mają tam alejkę spacerową
Mała działka - wielkie nadzieje 18:57, 01 kwi 2019

Do góry
Dzięki za info, już nawet mus te lilie wsadzić, bo z 10 cm już są nad ziemią, a i tak do soboty jeszcze będą czekały w doniczkach. Powojniki już jesienią uschły (wszystkie gałązki), więc myślę, że z gruntu nie wypuszczą, ale w sobotę będzie decyzja, bo gdyby coś z nich przetrwało to pewnie będzie już coś widać Czekam jeszcze na dwie róże, które nad kopczykiem były przemarznięte - ciekawe, czy coś z nich będzie...
Wszystkiego po trochu 17:37, 01 kwi 2019

Do góry
Kasiu ja różnie, daję to co mam pod ręką Też jestem zapominalska jeśli chodzi o lilie

Marta no to za późno, może kupię sobie sadzonki kwitnące, albo za rok
Przeczytaj co piszą o pikowaniu. Niektóre rośliny wymagają wręcz pikowania, czyli wyjęcia z ziemi i uszkodzenia korzonków. Może lewkonie też? Ja na wszelki wypadek pikuję wszystkie sadzonki

Dzisiaj popracowałam trochę w swoim lasku, tak sobie wyrównywałam, trochę kopalam i nagle trafiłam na to
To nie wygląda jak larwa tylko już częściowo poczwarka? Czy to opuchlaki, jest tego mnóstwo Matko nigdy nie wygram z nimi walki

Mała działka - wielkie nadzieje 17:34, 01 kwi 2019

Do góry
Ja chyba bym wsadziła do gruntu, bo lilie juz i u mnie z ziemi powychodziły, to nie powinno się im nic przydarzyć - w końcu to zimujące rośliny.

Może ktoś mądrzejszy w temacie podrzuci?
Wszystkiego po trochu 09:46, 01 kwi 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Kasiu, pomysl fajny, tylko nie wiem czy to dobre połączenie. Lilie muszą być silnie dokarmiane ,natomiast piwonie przeciwnie, z moje wiedzy piwonie zbyt nawożone mogą mieć więcej liści niż kwiatów.
Lilię Navona też kupiłam sobie dwa lata temu i też chyba mi nie zakwitły, pewno cebule słabe. Mam nadzieję że w tym zakwitną
Martagona jasno różowa będzie piękna Moja taka ciemniejsza, trochę bordo róż, trochę brązowa. Kupowałam jedną cebulę i się pięknie rozmnożyła

Wiesz co Mireczko, ja z tym dokarmianiem to jestem zapominalska, więc moje lilie rzadko coś dostają, a te już w ogóle nie miały szans, hihi

Swoją drogą muszę o te moje lilie bardzo zadbać. A co swoim dajesz? Gnojówki? Ja mam obornik koński i owczy -może trochę tego granulowanego im przemieszać teraz z ziemią?
Wszystkiego po trochu 07:32, 01 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Mam odmianę Pink morning- taki jasny róż w kropki Ale też nie wiadomo, co dostałam - bo dalie były pomyłką, to i lilia może się okazać po roku czymś innym

A co do tej niskiej rozetki to właśnie się zastanawiałam w zeszłym sezonie o co chodzi - sadziłam białe lilie, chyba odmisna Navona - tyle, że próbowałam uzyskać lilie w piwoniach - żeby wyrosły równo z piwoniami, ale potem kwitły w swoim czasie otoczone chmurą piwoniowych liści (no nie wyszło )

W każdym razie lilie właśnie dały takie same rozetki przy ziemi i zrzuciłam to na karb zbytniego cienia, rzucanego przez liście piwonii. Ale wychodzi na to, że to nie one winne, skoro u Ciebie też wystąpiło takie zjawisko?

Kasiu, pomysl fajny, tylko nie wiem czy to dobre połączenie. Lilie muszą być silnie dokarmiane ,natomiast piwonie przeciwnie, z moje wiedzy piwonie zbyt nawożone mogą mieć więcej liści niż kwiatów.
Lilię Navona też kupiłam sobie dwa lata temu i też chyba mi nie zakwitły, pewno cebule słabe. Mam nadzieję że w tym zakwitną
Martagona jasno różowa będzie piękna Moja taka ciemniejsza, trochę bordo róż, trochę brązowa. Kupowałam jedną cebulę i się pięknie rozmnożyła
Wszystkiego po trochu 23:10, 31 mar 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Teraz jak Kasiu tak napisałaś, to też sobie przypomnialam że moja cebula w pierwszym roku po posadzeniu bardzo późno wystartowała i miała tylko niską rozetkę z liści.
A jaki kolorek kupiłaś Kasiu?

Mam odmianę Pink morning- taki jasny róż w kropki Ale też nie wiadomo, co dostałam - bo dalie były pomyłką, to i lilia może się okazać po roku czymś innym

A co do tej niskiej rozetki to właśnie się zastanawiałam w zeszłym sezonie o co chodzi - sadziłam białe lilie, chyba odmisna Navona - tyle, że próbowałam uzyskać lilie w piwoniach - żeby wyrosły równo z piwoniami, ale potem kwitły w swoim czasie otoczone chmurą piwoniowych liści (no nie wyszło )

W każdym razie lilie właśnie dały takie same rozetki przy ziemi i zrzuciłam to na karb zbytniego cienia, rzucanego przez liście piwonii. Ale wychodzi na to, że to nie one winne, skoro u Ciebie też wystąpiło takie zjawisko?
W ogródku emerytki 20:38, 31 mar 2019

Do góry
Bogusiu, mam dylemat, która wersja płotków lepsza, na pierwszym zdjęciu, czy na drugim.

Liatry mam w dwóch innych miejscach, za płotkami są już rośliny wieloletnie, a między nimi wysiały się nagietki, ostróżeczki i, mam nadzieję, kosmosy.
Wsieję jeszcze gipsówkę między lilie i wsadzę cynie wysiane w domu.
Moja działka na Dębowym Lesie 23:29, 30 mar 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Dołączam swoje zachwyty nad skrzyneczkami
Kawał roboty zrobiliście, będzie owoców mnóstwo.
Szkoda, że wykopałaś ropuchę, a nie złotą rybkę.
A może ona spełni życzenie, że dogadasz się z sąsiadem od modrzewi.
Czego Ci życzę

dziękuję Grażynko
Wyobraź sobie,że chyba ta żabcia była złotą.
Dziś rano oj sąsiad już o 8 rano przejechał na swoją dziabkę.
Jak tylko go zobaczyłam w te pędy do niego.
Rozmowa i ,,, cel osiągnięty.Drzewka dwa rzędy usunął .Na 2,5-3 metry mam wolną przestrzeń od sąsiada .

to może z tej radości wiosenne kwiatuszki

Lilie św. józefa czy też św.Antoniego rośna w gore.
Z tej racji posadziłam też kilka nowych do ziemi azjatek
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:03, 29 mar 2019

Do góry
zoja napisał(a)

takie straty bolą najbardziej - jak się człowiek przyzwyczai to coś postanawia zniknąć

ja jeszcze sezon się nie zaczął a już sobie sama śrubę przykręcam - plany zmniejszam i patrzę na mniej absorbujące rozwiązania...

...a wiesz częściowo dlaczego? bo zauważyłam, że dla domowników (nie eM) stało się oczywiste, że ja im upiększam otoczenie, a sami palcem nie kiwną - zamiast się włączyć to rosną ich oczekiwania... mój plan zakłada utrzymanie tego co jest i może jeszcze kilka drobnych zmian, ale wkurzyłam się (zwłaszcza widząc efekty własnej pracy na cudzym FB jako jego ogródek - zakaz wprowadziłam, ale niesmak pozostał

No tak, nic tak bardzo nie wkurza jak przywłaszczanie sobie efektów cudzej pracy,
tak wiele zrobiłaś w swoim ogrodzie, pamiętam jakie były początki, teraz to nie ten sam ogród
Ale tak szerokim frontem jak Ty pracujesz Zoju, to nie dziwię się, że szukasz prostszych rozwiązań. Ja też obiecałam sobie, że w następnym roku tylko pomidory będę siała.
Zobaczymy....
Tulipany wylazły widać kwiat, ale takie jakieś obskubane, czyżby ptaki wycióbały?

i lilie też zaczęły wyłazić

Wszystkiego po trochu 11:53, 29 mar 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
Wczoraj posadziłam cebule lilii, były jakieś miękkie, nie wiadomo czy nie zasuszone za bardzo.
Dziś zasiliłam krokusy obornikiem owczym granulowanym . Wyczytałam że krokusy to lubią Mam całe kępy samych liści, bez kwiatów, cebulki się mnożą ale nie kwitną.
Muszę je po przekwitnięciu wysadzić, bo rosną pod azaliami, a podobno wolą glebę zasadową,
Wysiałam też dziś sałatę kruchą, rukolę, a w domu cynie seledynowe
Zauważyłam że niektóre lilie już wychodzą z ziemi, szczególnie mnie cieszą moje martagony,

Pokaż martagony...moim marzeniem jest ich posiadanie...moje jednak nie wschodza pewnie zjedzone lub zgniły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies