Blaski i cienie nowego życia
18:32, 20 cze 2019
Raczej ciężka ziemia. Musiałabym co roku z 2 tony piasku zamawiać ale kto to będzie ładował i rozwoził. Z drugiej strony domu po budowie dużo piasku to tam będą może rosły.
Obchodzę ostatnio ogród i widzę ile jeszcze mam dziur do zapełniania.
Tu np. Z tyłu mam czosnki ozdobne a teraz jak przekwitły czekam na główkowate i liatry. Marzyły mi się jeszcze białe lilie od józefa. Liatry coś słabo rosną, chyba też za ciężka dla nich ziemia. A grzebać zbytnio tam już nie mogę. Może z czasem się przebiją i zagęszczą. Może woreczek piasku lekko wmieszam przy wiosennym plewieniu.
Tutaj nawtykałam pierwiosnków. Żurawki które tu mam jako sadzonki nie chcą rosnąć i nie mam pomysłu co bordowego pod hortensjami mogłoby być. Nic mi do głowy nie przychodzi. Jak żurawki wyrzucę to mam awaryjny pomysł na niskie hosty. Natomiast świetnie się spiszą tawułki golden carpet- te większe widać a te małe sadzonki muszą urosnąć.
Na dodatek z tej rabaty wypadną rozchodniki bo za mokro dla nich i po zimie gniją. Zamiast nich będą na pewno trawy- albo sesslerie albo turzyce sztywne aurea. A może tawuły przesunę na lewo a żurawki na prawo. Może ktoś się śmiać ale u mnie nie wszystko rośnie tam gdzie bym chciała.