Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:59, 18 cze 2019

Mocny akcent!

Letnie klimaty

Pan ponurak

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:03, 18 cze 2019

Te wszystkie nasionka trzeba będzie wyczesać.

Urocza Comte de Chambord

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 07:59, 19 cze 2019

Ach och ach och .... Haniu

Bym zapomniała, po co zajrzałam

Jak myślisz Haniu, jaki zrobić trzeba odstęp między opryskiem z PW (robiłam wczoraj) a opryskiem z wrotyczu? Mam zalane wodą zielsko po naparze i chciałabym to wykorzystać jeszcze.
TAR 13:25, 19 cze 2019

Super i ślicznie, zestawienie tojesci z tym różowym mnie nie przeszkadza, osobiscie lubie duzo kolorów w ogrodzie. Nie ma to jak porzadny miszmasz. podprowadze pomysł na jarzmianki w hostach
a masz gdzieś krwiściągi wkomponowane? sa super i do trawek pieknie wygladaja
Anda 15:48, 19 cze 2019

Piękne kwiaty u Ciebie Dawno nic nie pisałam, ale wiesz, ja kfiotkami najbardziej się zachwycam
Mary Rose jak czytam dalej jest Twoją faworytą? Piękna jest naprawdę. A jakie już ma gabaryty u Ciebie?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:01, 19 cze 2019

TAR napisał(a)
Super i ślicznie, zestawienie tojesci z tym różowym mnie nie przeszkadza, osobiscie lubie duzo kolorów w ogrodzie. Nie ma to jak porzadny miszmasz. podprowadze pomysł na jarzmianki w hostach
a masz gdzieś krwiściągi wkomponowane? sa super i do trawek pieknie wygladaja

Tojeść wrzuciłam do zagajnika brzozowego. Zaaklimatyzowała się.Godnie zastąpiła rogownicę. Muszę w ten zakątek wkroczyć z nożycami. Jakieś dziwne byty się pojawiły. Mus zapobiec rozmnożeniu.

Pod dereniem Flaviramea.

Krwiściąg jeszcze jest w stanie bezkwietnym. W zeszłym sezonie w pełnej krasie prezentował się tak (przez kilka tygodni rabaty były bez wody). Sam krwiściąg wygladał dobrze, ale sasiednie rosliny troche cierpiały.

Gruszka_na_w... 21:54, 19 cze 2019

Anda napisał(a)
Piękne kwiaty u Ciebie Dawno nic nie pisałam, ale wiesz, ja kfiotkami najbardziej się zachwycam
Mary Rose jak czytam dalej jest Twoją faworytą? Piękna jest naprawdę. A jakie już ma gabaryty u Ciebie?

Dwa metry! I zdrowa jak rydz. Kwiecia ma duuuużżżżżżo.
Ale bardzo mnie cieszy, że zaczęła wreszcie rosnąć Comte de Chambord. Mary jest taka po chłopsku krzepka, a ta comte to sama subtelność i wdzięk.
Ogólnie róże są w świetnej formie. Żadna jeszcze na nic nie zapadła.

Kwiatków ci u mnie dostatek. Choć powolutku kolejne lądują w kompostowniku. dzisiaj ścięłam dzwonki Poszarskiego. Róże powolutku się zbierają do złapania drugiego oddechu. Lilie wyskakują w zastępstwie.
Rhapsody in blue, NN

Reine des Violettes-zwana królową fioletu

Zaszło słoneczko i zabrało trochę uroku.

Gruszka_na_w... 22:06, 19 cze 2019

tulucy napisał(a)
Ach och ach och .... Haniu

Bym zapomniała, po co zajrzałam

Jak myślisz Haniu, jaki zrobić trzeba odstęp między opryskiem z PW (robiłam wczoraj) a opryskiem z wrotyczu? Mam zalane wodą zielsko po naparze i chciałabym to wykorzystać jeszcze.

Oprysk wrotyczowy trzeba traktować jak tymolowy- chodzi zapewne o działanie owadobójcze. O ile pamiętam Mazan zalecał 3 dni przerwy po oprysku PW.
W przypadku odwrotnej kolejności mogło być dzień po dniu. (pewnie chodzi o ten krochmal, który osiada na liściach).

Dla równowagi pokażę najtrudniejsze miejsce w ogrodzie. Trawa tam usychała już w maju. Wycięłam ją i eksperymentuję. Wystawa wschodnia, pod okapem.

Zwróć uwagę na wysokość firletki omszonej. W innych częściach ogrodu ma prawie metr.

Po głowie chodzi mi jeszcze eksperyment z seslerią jesienną, bo kostrzewa ma tam chyba za mało słońca.

Gruszka_na_w... 22:37, 19 cze 2019

Dzisiaj udało się wreszcie przyciąć Palibin.

Ścięłam łubiny, które same wysiały się w okolicach płotu sąsiada. Te zostawiłam.

Przy okazji w gęstwinie odkryłam sadziec.

I zapowiedź pięknych niebieskich kuleczek przegorzanu.

Nieznacznie ożywiły się liliowce Stella D'oro. Liczę na bujniejsze kwitnienie.

inka74 22:46, 19 cze 2019

Żurawka krwista piękny kolor daje ale za to róża na pergoli wymiata. I ty mówisz, że róż nie lubisz.