Też jestem ciekawa , zamówiłam matę wiklinową, założę w tej części, wiciokrzew obetnę i wykopię. Może ruszy w innym miejscu. Dziś już prawie cały martwy.
Ptaszki mają jeszcze drugiego, większego, bo za murem od garażu sąsiada i forsycję, gdzie spędzają najwięcej czasu.
Dokładnie, pełnił u mnie wiele funkcji.
Miał zasłaniać sąsiedztwo, bo zimozielony, wabić zapylacze, biedronki i inne fruczaki gołąbki. Być schronieniem. Ozdobą.
Zapach ma akurat delikatny.
Kupiłam 4 sztuki w 2016. Posadziłam na różnych stanowiskach.
Przy oczku rośnie tylko w dwóch gazonach ułożonych na sobie. Ale wilgoć z powietrza go odżywia i szybko się rozrasta. Puszcza pędy do wody i ukorzenia w niej. Mam bazę sadzonek, ale jakoś żal mi...
Szalony ten rok pod względem pogody. Jakoś trzeba się dostosować do tej nieprzewidywalności. Albo wysiewać nasiona na raty?
Wjazdowa powoli się rozkręca, śmiałek darniowy wypuszcza kotki a lovely fairy kwiaty.
Powojnik Justa ma wciornastki, trzeba zadziałać mydłem potasowym, może się uda go zwalczyć. W ubiegłym roku był na Krakowiaku.
I w przedogródku: tawułki w pączkach, żurawki w rozkwicie, ogrodowe hortensje zielone ale pewnie bez kwiatów skończą ten sezon, dzwonek kwitnie, hosty kwitną... ogólnie się zieleni.
To by było na tyle.
Dziś usunęłam suchy wiciokrzew, powojnik Ruby przycięłam najwyżej jak się dało, usunęłam wszystko z siatki i czekam na matę.
Miłego dnia
Piękne zdjęcia jak zwykle Reniu u ciebie. I miejsca cudne pokazujesz
Moja Mounsted Wood w tym roku nie tak piękna - ma bardzo drobne kwiaty - chyba ten niedobór wody ją pokonał.
A Pashmina u mnie jeszcze w pąkach.
Pięknie masz. Róże, ostróżki i pozostał pełne kolorów miejsca. No i furczaki cię odwiedzają - u mnie jeszcze nigdy go nie zauważyłam.
Dziękuję MW mam pod forsycją, dostaje od niej wsparcie w postaci cienia i to jej pasuje. Ale to młoda sadzonka, czekam aż pokaże na co ją stać
Pashmin mam 6 sztuk. W zależności od stanowiska jedne przekwitają, inne w pąkach.
Fruczaki pojawiają się u mnie rano i wieczorem. Z radością oglądam te stworzonka. Zresztą inne też