Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:04, 08 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Mówisz i masz
Podsumowując: różowa szałwia Amethyst jest taka do 80cm i jak pisze Ewa sztywno się trzyma, a Compact Bright Rose niska u Asi

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:12, 06 lut 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ano smuteczek... mąż jeszcze smutniejszy niż ja...

Kochana, dziękuję Ci bardzo, dam tej swojej szansę w tym roku, zobaczę jak będzie rosła, więc ewentualnie piszę się na siewki za rok, ok? Poza tym ja raczej potrzebuję niską a ta Twoja wysoka.

Mówisz i masz
Podsumowując: różowa szałwia Amethyst jest taka do 80cm i jak pisze Ewa sztywno się trzyma, a Compact Bright Rose niska u Asi
Majówka na Majówce 08:28, 05 lut 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Niska różowa szałwia - Compact Bright Rose. Mam od zeszłego sezonu i faktycznie na razie jest mała. Sporo jej podzieliłam sobie, zobaczymy co pokaże w tym sezonie

Dzięki Asiu, zapiszę sobie, ta jest naprawdę imponująca ale bez podpory ani rusz

Magleska napisał(a)
Na takie widoki to i ja czekam ach ....a tu zima w pełni

Musiałam więc sobie troszkę podkolorować dzień śnieg bajeczny ale już mi się ckni za kolorami

Wiolka5_7 napisał(a)
Mamy takie same śliczne tulipanki czosnki też

Moje ulubione to Doll's Minuet, takie roztańczone no i ten kolor...
Majówka na Majówce 14:58, 04 lut 2019

Do góry
Niska różowa szałwia - Compact Bright Rose. Mam od zeszłego sezonu i faktycznie na razie jest mała. Sporo jej podzieliłam sobie, zobaczymy co pokaże w tym sezonie
Majówka na Majówce 14:49, 04 lut 2019

Do góry
szałwia różowa w moim ogrodzie - bardzo szybko się rozrosła z kilku małych sadzonek, jest wysoka, gdyby nie podparcie z jeżówek i rozplenic niestety leżałaby raczej plackiem , szukam więc innej odmiany w tym kolorze, będę wdzięczna za podpowiedzi na jaką zwrócić uwagę

Między polem, a lasem. 13:28, 01 lut 2019

Do góry
Szałwia to 'Caradonna' najlepsza (może być też Dear Antje, Maikoenigin). A pod brzozy może berberysy bordowe mini z wrzosami - jak chciałaś?

Ogród w budowie - nieustającej 19:21, 28 sty 2019

Do góry
viva napisał(a)

Magnolio, Gabrysiu, ja miałam szałwię zwieszoną. Ciekawie wyglądałaby w dużej masie ale takiej niestety nie doczekałam się, bo u mnie źle zimowała. Tylko jedną zimę. Wysiewałam też zebrane nasiona ale młode sadzonki nie przezimowały. Może w innych warunkach lepiej zachowywałaby się.

Gabrysiu, piękne schody pokazujesz , a te z przymiotnem najpiękniejsze. Niestety u mnie chętnie wysiewa się i rośnie tylko kocimiętka, i to mi musi wystarczyć

W takim razie już wiemy że ta szałwia zwisła jest wrażliwa na nasze zimy.

Tak rozkładam przed Wami te schody, od tygodnia.
Skoro nie mamy przymiotna w schodach, to można by tam posadzić jakieś rozchodniki, rojniki albo fiołki.

Księżycowy... 20:15, 25 sty 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Bardzo lubię białe rabaty,jakie białe byliny posadziłaś,zdradzisz?

Rosną już sobie bodziszki, zawilce, jarzmianki, szałwia, funkie, bylica luizjańska, kocimiętka, sadziec, przetacznikowce, przetaczniki, astry.
Zakręcony ogród 07:38, 23 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
jak dla mnie to mogą być i dwa lizaki, ale szałwia pod nimi będzie miała cień. Prędzej bym tam żurawkę dała, a na krawędź szałwię

Iwonko a może z tą szałwią to w ogóle kiepski pomysł ? Chciałam coś w nóżki tych lizaczków wyższego niż żurawka ale nie koniecznie trawy. Tak myślę,że jeżeli hakone ma być obok włazu i zaraz koło niej inna trawa to jakoś tego nie widzę . Ale może się mylę
Zakręcony ogród 22:36, 22 sty 2019

Do góry
jak dla mnie to mogą być i dwa lizaki, ale szałwia pod nimi będzie miała cień. Prędzej bym tam żurawkę dała, a na krawędź szałwię
Sezon 2017 u Hanusi 22:35, 22 sty 2019

Do góry
Gabriela napisał(a)
Haniu, zapraszam na wycieczkę po schodach ogrodowych, tak mnie naszło dziś, po dłuższej przerwie. Pozdrawiam,

Gabrysiu, byłam już, po cichutku. Schodki piękne, ale ja ich u siebie nie widzę, płasko, niestety. I tak musi zostać.

Ale skoro jest zaproszenie, to idę się zameldować. Na zdjęciu szałwia

Ogrodowo zakręcona. 21:12, 22 sty 2019

Do góry
Wkleiłam, żeby pokazać, co mniej więcej w mej duszy gra, normalnie tłucze się i wyleźć mimo bóli nie może

Wiśnie jednak amanogawy. Najwyżej bym podcinała od spodu. Cis taxus baccata, tuje szmaragd

Tam w rogu pod wiśnią widzą mi się hortensje, ale już chyba nie upierałabym się na ?Limelight, bo nawet ten róż z obrazka by się wkomponował.

Z lewej pod wiśnią dałabym stożek z cisa i 2 kulki danica, lub 2 bukszpanowe. Pod nimi hakone all gold. Dalej trochę szałwi, ale takiej niższej w ciemnym fiolecie. Więc, albo nemorosa zwykła i cięta, albo znalazłam, że jest niska compacta deep blue.

Dalej 2 kule cis, danica i następnie może coś różowego np. niska pysznogłówka balmy pink.

Potem 3 kulki 1 większa i 2 mniejsze i znów szałwia.
Zakręcony ogród 14:02, 22 sty 2019

Do góry
No dobra tylko się nie śmiejcie

Stożek + poduchy + lizaki jako zielone.
Do wypełnienia : jasny zieleń hakone, pod lizakami szałwia + sesleria, za lizakami ML, 3 x Bobo które tam rosną to może jednak wykorzystam a przed nimi np żurawka.

Podmiejski ogródek 18:59, 16 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu
- różowe chmurki to żurawka krwista - bardzo ją polecam, bo dość długo kwitnie a liście trzymają fason nawet teraz;
- fioletowe to szałwia, mam trzy fioletowe odmiany i jeśli mi się nie pomyliły, co jest możliwe - to najbardziej polecam caradonnę, bo ma najładniejszy pokrój;
- to białe to rogownica - w naszych okolicach jest bardzo popularna ale chyba z niej zrezygnuję, bo w drugiej połowie połowie roku robi się jakaś nieporządna; z tego samego powodu w tym roku nie będzie już u mnie stipy

na drugim zdjęciu jest przetacznik pink goblin lub heideking (nie pamiętam już), niziutki, bardzo przyjemny, pędy kwiatowe lubią się trochę pokładać, co jest zresztą typowe dla większości przetaczników.

na trzecim zdjęciu głównie jeżówki - właśnie przeglądałam początki swojego wątku i z wielką uciechą przeczytałam, że dwa lata temu wcale ich nie chciałam ale podbiły moje serce, bo ściągają chmary bzyczków latem a zimą sztywno trzymają suche kwiatostany

matko jeden dzień mnie nie było, a tu tyle stron do czytania i nie wiem co pierwsze czytać! Jak to, to różowe co mi się podoba to żurawka??Przecież ja nie ich nie lubię! No po co masz takie ładne ja się pytam, przecież mi zepsujesz mój ogrodowy 'katalog roślin, które mi się podobają"

Przetacznik śliczności, jakby nie był wymagający, to mogłabym się z nim zaprzyjaźnić bliżej. Jeżówki też kiedyś były beee, a teraz łokrutnie mi się podobają
Podmiejski ogródek 19:27, 15 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Czy w ogóle coś fioletowego się nadaje na obrzeża?
Szałwia wysoka, przetaczniki też duże, rozwar chyba też za wysoki.

A bodziszki są świetne. Tylko trzeba wybrać dobrą odmianę, która ładnie trzyma liście i kwiaty. Rozanne jest świetna
Podmiejski ogródek 16:56, 15 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Na obrzeża nadaje się niska szałwia Sensation Compacta deep blue
Podmiejski ogródek 15:31, 15 sty 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Bardzo ładne te szałwie, ciekawe czy da się utworzyć z nich obrzeża

Czy te "najjaśniejsze" krzaczki na ostatnich zdjęciach to lawenda?

Podmiejski ogródek 13:37, 15 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

A jest w ogóle jakaś odmiana szałwii która jest niska i nisko i ładnie kwitnie?
Cały czas jak oglądam różne zdjęcia stipy zastanawiam się czemu u Was ona się tak ładnie przewiesza a u mnie stoi cały czas sztywno. I to na pewno jest stipa pony tails .

Kokesz napisał(a)
Szałwia odmiany Sensation Deep Blue jest niska i zwarta.

PRAWDOPODOBNIE ta niższa szałwia po lewej to Compact Deep Blue.
Ta po lewej nie pamiętam, a caradonna rosła w tym roku na innej rabacie.

Na pewno godną polecenia szałwią jest sensation deep rose: rośnie niższa i bardziej rozkrzewiona niż ta compact deep blue; kwitnie bardzo gęsto i długo;
tutaj widać trzy krzaczki posadzone razem, w towarzystwie kocimiętki walker's low - połowa czerwca
Podmiejski ogródek 13:19, 15 sty 2019

Do góry
Szałwia odmiany Sensation Deep Blue jest niska i zwarta.
Podmiejski ogródek 12:24, 15 sty 2019

Do góry
Dragonka napisał(a)

Ale czad! Ja też tak chcę śliczne te kompozycje,jakbyś mi planowała, to pamiętaj.. hehehe . To niebieskie to szałwia chyba, a te malutkie fajne czerwone drobinki ? I to ze srebrzystymi liśćmi, białe to co to jest Asiu? Na drugim zdjęciu fajne masz różowe miotły

Na pierwszym zdjęciu
- różowe chmurki to żurawka krwista - bardzo ją polecam, bo dość długo kwitnie a liście trzymają fason nawet teraz;
- fioletowe to szałwia, mam trzy fioletowe odmiany i jeśli mi się nie pomyliły, co jest możliwe - to najbardziej polecam caradonnę, bo ma najładniejszy pokrój;
- to białe to rogownica - w naszych okolicach jest bardzo popularna ale chyba z niej zrezygnuję, bo w drugiej połowie połowie roku robi się jakaś nieporządna; z tego samego powodu w tym roku nie będzie już u mnie stipy

na drugim zdjęciu jest przetacznik pink goblin lub heideking (nie pamiętam już), niziutki, bardzo przyjemny, pędy kwiatowe lubią się trochę pokładać, co jest zresztą typowe dla większości przetaczników.

na trzecim zdjęciu głównie jeżówki - właśnie przeglądałam początki swojego wątku i z wielką uciechą przeczytałam, że dwa lata temu wcale ich nie chciałam ale podbiły moje serce, bo ściągają chmary bzyczków latem a zimą sztywno trzymają suche kwiatostany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies