Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój

Jola_M 22:13, 27 maj 2019

ogniskowa w miarę zakończona,umęczyło mnie to dzisiaj w tym upale, teraz będę czekać aż trawy nabiorą ciała i zobaczę, czy werbena ruszy. Niezle się nagimnastykowałam, żeby jej kamieniami nie zniszczyć, bo taka malusia.

W sobotę przytaszczyliśmy z mężem kamień - równo 1 tona - co do kilograma 16 worków + 1 wiaderko pełne - ładowaliśmy na oko i taki strzał tam, gdzie będzie sam kamień dałam szmatę pod spód - przy roślinkach bez szmaty.

dzisiaj dokupiłam jeszcze dwa trzcinniki - ciekawa jestem czy wszystkie moje zakupy to KF - nie wydaje mi się, ale chciałabym się mylić

pozostaną jeszcze trzy ławki do postawienia i palenisko na środek. Narazie dużo tego kamienia - ale jak milin się zazieleni i jak trawy trochę podrosną, to może w przyszłym roku będzie bardziej zielono. Noi pewnie dosadzę coś przed bambusową matę jeszcze Poza tym z przyczyn praktycznych - szkoda by sadzić roślinki pod stopami piwożłopów piekących kiełbaski po zmroku więc może lepiej, żeby było więcej kamienia niż roślinek

Jola_M 22:22, 27 maj 2019

no i standardowo - kolejny tydzień z życia buków ostatni spózniony powoli rusza i będzie już komplet

szałwia przytłumiła wszystko na rabacie, aktualnie sięga mi do pasa. Ewa może Ty będziesz wiedziała jaka to - ma takie biało-niebieskie kwiaty, lawenda przy niej jest bez szans

czosnek ma ładną spódniczkę z liatry

irga kwitnie wśród ogników i liliowców - w końcu jakaś biała plama na tej rabacie

jaśmin(owiec) ? zaczyna kwitnąć niezrażony mszycami

Kim 21:29, 28 maj 2019

Działasz na całego pierwsza opalenizna zaliczona ogniskowa jak nabierze w masę to się zapełni

u mnie wczoraj też pogoda była to coś podziałałam , za to dziś leje
jaśminowiec jest piękny tylko te mszyce ale jak zakwitnie to zapominam o mszycach i ten zapach oszałamiający
Anda 21:31, 28 maj 2019

Fajnie, tylko myślałam, że przy roślinkach będzie więcej ziemi Ale rozumiem, że nie ma tam aż tak dużo miejsca
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 08:39, 29 maj 2019

Ładnie ten placyk Ci wyszedł - fajnie czosnki się tsm wybijają, potem trzcinniki przejmą tę rolę

czy liatrowa spódniczka ma szansę ukryć czosnkowe liście ?
Jola_M 21:04, 30 maj 2019

Kim napisał(a)
Działasz na całego pierwsza opalenizna zaliczona ogniskowa jak nabierze w masę to się zapełni

u mnie wczoraj też pogoda była to coś podziałałam , za to dziś leje
jaśminowiec jest piękny tylko te mszyce ale jak zakwitnie to zapominam o mszycach i ten zapach oszałamiający

dzięki Bożenko ja z tych niecierpliwych raczej jestem, ale będę czekać grzecznie aż się ogniskowa trochę masą zapełni
Jaśminowiec powoli się otwiera - w weekend pewnie będzie już więcej bieli, cyknę zdjęcie
Jola_M 21:11, 30 maj 2019

Anda napisał(a)
Fajnie, tylko myślałam, że przy roślinkach będzie więcej ziemi Ale rozumiem, że nie ma tam aż tak dużo miejsca

Ewa, tez na początku myślałam, żeby ziemię zostawić. Wtedy placyk przed ławkami musiałby być kwadratowy, za to za ławkami miałabym wszędzie skosy, bo u mnie nigdzie nie ma kąta prostego w granicach działki No i juz stwierdziłam, że sypne symbolicznie kamieniem wśród roślinek, żeby była jedna powierzchnia i te dziwne kształty nie będą się tak odznaczać. A za ławkami malutko miejsca 20-30 do 50cm. Jakie kwiaty dać tam w plecki po czosnkach? żeby było ładnie latem i jesienią? mam tam narazie tą werbenę patagońską, ale nie wiem czy mi się z nią uda tak marzy mi się tam dziewanna - tylko nie żółta
Jola_M 21:14, 30 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
Ładnie ten placyk Ci wyszedł - fajnie czosnki się tsm wybijają, potem trzcinniki przejmą tę rolę

czy liatrowa spódniczka ma szansę ukryć czosnkowe liście ?

dzięki Kasia, jeszcze tam wsadzę jakieś wyższe kwiaty przy ogrodzeniu.
Taaa, liatra robi czosnkom taką spódniczkę, że wyglądają jak tańczące mieszkanki wysp Bahama serio
Anda 23:54, 30 maj 2019

Jola_M napisał(a)

Ewa, tez na początku myślałam, żeby ziemię zostawić. Wtedy placyk przed ławkami musiałby być kwadratowy, za to za ławkami miałabym wszędzie skosy, bo u mnie nigdzie nie ma kąta prostego w granicach działki No i juz stwierdziłam, że sypne symbolicznie kamieniem wśród roślinek, żeby była jedna powierzchnia i te dziwne kształty nie będą się tak odznaczać. A za ławkami malutko miejsca 20-30 do 50cm. Jakie kwiaty dać tam w plecki po czosnkach? żeby było ładnie latem i jesienią? mam tam narazie tą werbenę patagońską, ale nie wiem czy mi się z nią uda tak marzy mi się tam dziewanna - tylko nie żółta

To wysiej sobie dziewannę białą Ona kwitnie dopiero w drugim roku, więc możesz siać nawet teraz. Ja też mam wysiane białe, dwa rodzaje, Verbascum blattaria i Verbascum chiaxii. Możesz sobie też wysiać Verbascum phoeniceum, jest fioletowa
Ładnie mogłyby tam wyglądać Hesperis matronalis, ładnie pachną wieczorem.

A tak w ogóle to chcesz żeby tam bzyczki latały przy tych siedziskach, czy raczej nie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jola_M 21:41, 02 cze 2019

Anda napisał(a)

To wysiej sobie dziewannę białą Ona kwitnie dopiero w drugim roku, więc możesz siać nawet teraz. Ja też mam wysiane białe, dwa rodzaje, Verbascum blattaria i Verbascum chiaxii. Możesz sobie też wysiać Verbascum phoeniceum, jest fioletowa
Ładnie mogłyby tam wyglądać Hesperis matronalis, ładnie pachną wieczorem.

A tak w ogóle to chcesz żeby tam bzyczki latały przy tych siedziskach, czy raczej nie?

dzięki Ewa za celne rady dziewannę w tych odmianach, które napisałaś wysieję na pewno
bzyczki mi nie przeszkadzają, aczkolwiek rzeczywiście nie pomyślałam, ze dzieciaki albo co poniektórzy goście na ogniskowej mogą odczuwać pewien dyskomfort z tego powodu może wysieję pomiędzy trzcinnikami? one są tak trochę po bokach, a nie tuż za ławkami.