Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 14:23, 30 sty 2018

Do góry
Fotka do ewentualnego rozpoznania
Laurowiśnio, to z niej zebrałam nasionka, pewnie to nie jest ta jednoroczna dziewanna austriacka, którą podziwiałam u Ciebie

Ogród w cieniu brzozy 14:16, 30 sty 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Lipiec, sierpień, przekwitała, pojawiały się też nowe pędy.

Przeczytałam dokładnie jeszcze raz Twoją odpowiedź i zaczęłam się zastanawiać, co ja faktycznie mam, czy moja to przypadkiem nie jest bylinowa. Pani, u której kupuję ciekawostki nigdy nie wie, co ma i biorę oczami Podobna jest do cytowanej tylko biała. Wstawię u siebie fotkę i poproszę o rozpoznanie. Tez kwitła długo i puszczała nowe pędy.
Przedziwny Ogród 14:12, 30 sty 2018

Do góry

Wietrzny ogród 13:30, 30 sty 2018

Do góry
Oto plan mojego ogrodu. Na ten moment zupełnie nie wiem jak ma to wyglądać. Myślałam o mini ogródku (pomidory, rukola, zioła itp) i o jakiś drzewach i krzewach owocowych (jabłonie, winogrona, maliny, itp.)
Chyba też jakiś placyk na ognisko. Dodatkowych altan, zadaszeń itp. nie przewiduję, będzie tylko taras bezpośrednio przy domu.
Ogród w cieniu brzozy 13:25, 30 sty 2018

Do góry
Zanim się spostrzegłam miałam dwa bodziszki całkowicie połamane.
Za to nornice postanowiły mi się podlizać i go rozmnożyły.

Ja kupiłam w jesieni niską Dark Eyes, nie napisałam wcześniej, że nasiona dziewanny nabyłam kiedyś w sklepie.
Wietrzny ogród 13:20, 30 sty 2018

Do góry
Wybudowaliśmy dom o prostej, nowoczesnej bryle, będzie otynkowany na biało.
Kilka zdjęć jak to w tym momencie wygląda
Wietrzny ogród 13:11, 30 sty 2018

Do góry
To ma być mój drugi ogród, pierwszy ogród a właściwie ogródek ma już 12 lat, i to bardziej kolekcja roślin niż powtarzalne aranżacje, ale dzięki niemu wiem ile pracy wymaga wymuskany ogród i wiem że tak pracować już nie chcę. Młodsza już niestety nie będę, do tego dochodzą na razie drobne problemy zdrowotne, różnie może być.
Dlatego w nowym ogrodzie chcę zminimalizować ilość roślin, zaaranżować go bardziej naturalistycznie, tak aby był bardziej bezobsługowy. Niestety nie mam właściwe żadnej pomocy męża, jemu się nawet podobała działka zarośnięta perzem. Kosił go jak trawnik i był bardzo zadowolony z efektu :/ Do tego uważa wszystkie wydatki na rośliny i architekturę ogrodową za zbędne, więc niestety będę ograniczona finansowo. Ale mimo wszystko patrzę optymistycznie w przyszłość bo z poprzednim ogródkiem tez tak było, a jednak udało mi się stworzyć piękne miejsce.
Kilka zdjęć mojego starego ogródka.
Lipny ogród czy ogród z lipą 13:01, 30 sty 2018

Do góry
Lipny ogród czy ogród z lipą 12:57, 30 sty 2018

Do góry
Dodaj więcej brzóz, te 3 nijak wyglądają.

Za altaną wysokie drzewa z koronami nad dachem.

Lipny ogród czy ogród z lipą 12:55, 30 sty 2018

Do góry
Jedno drzewo tutaj nijak nie pasuje.

Tego klona posadź pod budynek gosp.

Tutaj posadź ambrowce Gumball albo śliwy wiśniowe Nigra, bordowe drzewka na pniu.

Lipę w rabatę trzeba wchłonąć. Zrobić pod nią dywan prostokątny np. z Imperaty cylindrica Red Baron i w to cebulowe.

Lipny ogród czy ogród z lipą 12:48, 30 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozumiem ściężkę do furtki, ale ta wąska ścieżka po lewej to nie wiem dlaczego, nawet jeśli tam miałaby ściana wodna stanąć, to trzeba ją do przodu wysunąć.

Danusiu bardzo dziękuję za Twój czas. Dobrze rozumiem, że te grube linie to granice rabat? Czyli tą po lewej bardzo zwęzić. Jakby się to miało ewentualnie do posadzenia tam klona? Dać go przed rabatę czy metr od żywopłotu wystarczy?
Testowe dodawanie zdjęć 12:41, 30 sty 2018

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 12:15, 30 sty 2018

Do góry
Iwonko, u mnie od rana solidnie podlewa. Wiatr od trzech dni silny, czasami nawet huraganowy. Odstrasza od wychodzenia nawet na psie siku.
Twoja wiosna już się zbiera, może i zima nie wróci? Moja wiosna jeszcze się chowa po opłotkach. Czekam na 2 , 3 dni bez opadów, może wtedy uda się zajrzeć do ogrodu, ale chyba jeszcze nie warto.

Twój widok na pola i lasy cudny!U mnie dachy i kominy, a ponad nimi czarne chmury.
Jak to na blokowisku. Czekam na wiosnę jak ptaki na wyraju, ponoć już żurawie lecą.

Jest nadzieja! Miłego dnia!
Ogród w cieniu brzozy 12:14, 30 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Cudowne widoczki nam pokazujesz Ogród angielski na wzniesieniach? Właśnie do takiego dążę. Mogę podpatrzeć? Bedę często zaglądać. Mogę?

Jak najbardziej, zapraszam.
Czy angielski, nie wiem, jak powstawała skarpa dla wyrównania działki nie miałam pojęcia czym będę ją obsadzać i co najbardziej lubię.

Takimi patyczkami muszę mieć zabezpieczone niektóre miejsca, także przy warzywach bo koty bardzo niszczą rośliny, wcześniej wysiadywały tylko w niskich trawach. Lubią bodziszki, goździki, pietruszkę, sałatę i oczywiście kocimiętkę.
Metamorfoza- nowy ze starego 12:09, 30 sty 2018

Do góry

A o to główny powód dlaczego chcę winogrona na tarasie. Siedząc na balkonie widać po prawej zaniedbany ogród sąsiadów. Chcę żeby pnącza rosły trochę wyżej niż murek i odrywały chociaż trochę wzrok od tego widoku tam...
Sezon 2017 u Hanusi 12:05, 30 sty 2018
Do góry
Jaka pogoda w Koszalinie? Potwierdzasz, że pada i zimno? Słyszałam nawet, że wieje i mogą być przerwy w dostawie prądu. U mnie dziś prawie wiosennie i przy takim słońcu i cieple, ptaki inaczej śpiewają, już tak wczesnowiosennie
Na ciasto zapraszam, (bez mąki, bo jak wiesz, ja jestem bezglutenowiec), do tego rzuć okiem za okno

Krokusy mam, a gęsiówka kwitnie nieprzerwanie, zaczyna kwitnąć floks szydlasty, hortensje mają duże pączki... ale to przecież dopiero styczeń!

Miłego dnia!

Ogród w cieniu brzozy 11:57, 30 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

zapisałam, jak sądzisz jak w lutym wysieję i wystawię do ogrodu to będzie ok
coś mnie naszły myśli że luty da popalić, zauważyłam że jest na przemian z pogodą

kalina cud no cud taką sobie oglądam właśnie po drodze w czyimś ogrodzie

Ja również jeszcze co nieco dosieję, doniczki zadołowane nawet czekają, teraz jest cieplej, u nas już śniegu nie ma. Czytałam, że tak najczęściej rośliny potrzebują 2-4tyg. w temp. ok. 0st.C, są i takie co dłużej.

Pelargonia pachnąca ponoć różą.

Ogród w cieniu brzozy 11:46, 30 sty 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Wysiewałam dziewannę austriacką, ale tak dorodnych roślin nie miałam. W tym roku znów kupiłam gotowe sadzonki, zebrałam ciut nasion, będę siać.
Piękne, ulotne kadry, takich nigdy dość

A ja tyle szukałam i gotowych sadzonek nie widziałam. U mnie miały bardzo dobrą miejscówkę, dużo kompostu, a jednocześnie gleba przepuszczalna. Czy same się nie wysiały?

Lipny ogród czy ogród z lipą 11:41, 30 sty 2018

Do góry
Lipny ogród czy ogród z lipą 11:38, 30 sty 2018

Do góry
Wklejam obrócony plan całej działki. Ten żółty budynek, który wygląda jak dom jest docelowo budynkiem gospodarczym/warsztatem, który chciałabym zakryć zielenią.
Mam ogromną nadzieję, że teraz plan będzie czytelniejszy, chociaż widzę, że po wstawieniu stacił na wyraźności.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies