Wszystkie elementy systemu kupowałam w jednej firmie, oni wykonują wtedy projekt instalacji, wycenę, spisują wszystko, co trzeba kupić, pakują, wynoszą do samochodu
Wykonanie jest już nasze - mogę oczywiście dzwonić i pytać o wszystko. Zobaczymy jak sobie poradzimy, z pomocą niebios i przyjaciół
Witaj Danusiu vel Szefowo.
Twój projekt właśnie się realizuje, z każdym dniem zachwyca nas co raz bardziej.
Jednak aby nie było tak kolorowo to są także cienie.
Posadziliśmy trzy sztuki wiśni Umbraculifera. Przyszły z końcem marca i od razu zostały zasadzone.
Dwie wyglądają super a jedna wyraźnie od nich odstaje. Dziś postanowiliśmy ją odkopać. Gruzu budowlanego i były dwie taczki Co ciekawe robinia akacjowa w tym samym miejscu radziła sobie dosko.
Do dołka umbra dostała kompostu i ziemi ogrodowej. I takie pytanie czy ona w ogóle ma jeszcze szansę?
Fajnie że się pojawiasz
bukszpany w donicach w polsce nie przezimują, podobnie jak jasny czy plamisty bluszcz ( ten może przemarznąć nawet na rabacie). A poza tym, podoba mi się Twój projekt Te kulki na pniach to mogą być cisy, albo najtaniej- trzmieliny. Mi w donicach przezimowały, a donice mam małe.
cis zawsze wygląda dobrze Nie bój się , ze będzie ciężki. można zawsze z przodu coś lekkiego i powiewającgo typu trawy dosadzić,
Jako rośliną zadarniającą obok bukszpanów posadziałam jasnotę plamistą, ale to nie jest bardzo szlachetna roślina. Ale częściowo zimozielona. Jasny dywanik stworzy także trzmielina białoobrzeżona, prowadzona po ziemi.
Donice są zwykle drogie. Mi udało się fajnie postarzyć donice plastikowe
Ech, a ja się tak starałam.... kartki większej nie mam Spróbuje ale jak znajde dłuższą chwile.
Zawsze mi się podobały fale ale teraz chyba jestem bardziej stateczna to myśle o linach prostych Ciekawa jestem co łatwiejsze w wykonaniu, komponowaniu roślin i pielęgnacji....
A dlaczego ty poszłaś w fale? Chętnie bym twój projekt zobaczyła....
Pomysł stworzenia ogrodu powstał w zeszłym roku na wiosnę. Chcieliśmy mieć trawnik, żeby dzieci mogły gdzieś biegać na bosaka.
Zamówiliśmy projekt, który realizujemy samodzielnie. Odkąd czytam ogrodowisko i podziwiam Wasze ogrody koncepcje się trochę zmieniają. Już nie mogę się doczekać, aż się zagęści.
Witaj Basiu-widzę, że tworzyć się będzie piękny ogród
Projekt jest świetny,więc masz do czego dążyć. Jesteś podobnie jak ja-na początku drogi-więc kibicuję Ci gorąco!
Nie wiem , czy w szkołach Waszych pociech też tak szaleją na koniec roku.. U nas jest..hmmm..szał ciał .. Tearz młody musiał wykonać projekt: " drugie życie śmieci".. Ajjjjj..zaś zabawa ale ja bym nie była ogrodniczką , jakby ten projekt ńie był zielony
Tak więc prezentuje z dumą nasze drugie zycie :wieszaka, butelek po sprajcie i kawałka starego sznurka
Witam moje drogie trochę umilkłam, ale troszkę spraw mnie odciągnęło od spraw ogrodowych i musiałam się skupić na innych zadaniach. Popełniłam dziś w wolnej chwili taki projekt. Jest to tylko szkic pierwszego etapu rewolucji i nie oddaje w pełni tego co mam w głowie.
Pomyślałam o kulkach na nóżkach, którymi zainspirowałam się na pinterescie (https://pl.pinterest.com/pin/131097039131851412/). Do tego stożkowe i kuliste topiary z bukszpanu, białe ostróżki i może lawenda, choć wolałabym coś bardziej "szlachetnego" w białej tonacji, ale nie wiem co by pasowało.
Kasia_w podpowiedziała mi żywopłot z cisu i bardzo mi się ten pomysł spodobał, ale zastanawiam się czy nie będzie on zbyt ciężko wyglądał, no i ten czas oczekiwania na efekty
Pomyślałam o ogromnych donicach, żeby wprowadzić jakiś dekoracyjny element, ale nie wiem ile takie duże donice kosztują i czy mogę na razie wsadzić takie drzewka w ziemię a potem, kiedy podrosną przesadzić?
Co myślicie? To nie przerost formy nad treścią?
Witam bardzo serdecznie. Doświadczenie mam niespełna roczne głównie czytanie Ogrodowiska, czasami prawie do rana. Miałam wcześniej przygotowany projekt, jakoś nie wierzyłam w swoje siły i całe życie mieszkania w bloku ...myślałam,że sama nie podołam wyzwaniu. Jednak po lekturze zdążyłam już go zmienić i dodać swoje pomysły. Zakochałam się w ogrodzie nie tylko bukszpanowym i zaczęło się. Dziękuję za miłe słowa
Witam bardzo serdecznieDoświadczenie mam niespełna roczne głównie czytanie Ogrodowiska, czasami prawie do rana. Miałam wcześniej przygotowany projekt, jakoś nie wierzyłam w swoje siły i całe życie mieszkania w bloku ...myślałam,że sama nie podołam wyzwaniu. Jednak po lekturze zdążyłam już go zmienić i dodać swoje pomysły. Zakochałam się w ogrodzie nie tylko bukszpanowym i zaczęło sięDziękuję za miłe słowa
Witam Wszystkich pasjonatów ogrodów i Ogrodowiska. Od wielu miesięcy śledzę i zaglądam tu do wielu wątków i artykułów. Trafiłam na Ogrodowisko po obejrzeniu odcinków Mai w Ogrodzie i oczywiście pięknego ogrodu Pani Danusi. Wracam do niego wielokrotnie.Zakładanie swojego ogrodu zaczęłam w ubiegłym roku i etapami realizuję do dzisiaj. Końca nie widać ale to bardzo przyjemne. Dwa lata temu powstał profesjonalny projekt, dzisiaj już wielokrotnie zmodyfikowany. Działka jest położona na polanie (lasem jest otoczona z dwóch stron) wraz z działką naszego przyszłego sąsiada. Bardzo lubię rododendrony i azalie więc od tych roślin zaczęłam sadzenie spiesząc się by już zakwitły u mnie w tym roku. Trawa z rolki by szybko miały piękne tło. W ubiegłym roku posadziliśmy 100 małych cisów,które w przyszłości (chyba odległej stworzą żywopłot). Nie sądziłam, że da mi to tyle radości
Miałam tyły na O przez to, ze M siedział tydzień w domu. Co wzięłam kompa do ręki, albo telefon, kończyło się komentarzami i wynajdywaniem pilnych rzeczy. W końcu wysłałam go do pracy
A ja dziś nadrabiam zaległości u Ciebie i na CHFS. Więcej nie zdążyłam, ale się doedukowałam. Prostokąty mi się bardzo podobają. Dwupoziomowych robić nie planuję, choć ten projekt bardzo mi się spodobał, dziś sporo zapinowałam sobie projektów. Mało jeszcze ich albo szukać nie umiem. Czemu po 4-5 fotek tylko danego ogrodu znalazłam, to nie wiem. Z poprzedniego roku sa filmy z robienia ogrodów, a tegorocznych znaleźć nie umiem
Te łączki są fajne, ale jak mi na rabacie wysiały się maki i za późno było na ich przesadzanie, to mam teraz nieplanowany misz-masz, który mnie denerwuje.
No cóż,ale maków mi się chce, a potem je powyrywam, co Baron będzie miał miejsce na panowanie
Zresztą mam plany co do miejsca z makami, więc na razie niech sobie tam siedzą, miejsce niedokończone mam I zbyt wiele inspiracji. Tam będzie kwadratowe oczko kiedyś ...