Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Początki w Kruklandii 10:34, 25 lut 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No skarpa?

no tak
Początki w Kruklandii 10:31, 25 lut 2014

Do góry
beta napisał(a)
ja w sprawie murku

w takim razie skoro z jednej strony będzie murek to z drugiej co?

No skarpa?
Ogród z łezką 07:43, 25 lut 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Witaj Kasieńko. Dobrze, ze już Jesteś

U nas codziennie kilkanaście stopni ciepła, ale wieczory chłodne, a poranki zdarzają się ze szronem.
Zabraliśmy się już za prace w ogrodzie, bo w tym sezonie zaplanowaliśmy dużo zmian.

musze trochę przeorganizować skarpę pod domem, bo jak zdjęliśmy korę i agro to zrobiło się pusto. Poczekam aż się trochę zazieleni, by trzeźwym okiem na to spojrzeć. Dziś jest za wcześnie. A ta skarpa nie była ujęta w planach.
U Ciebie już pięknie i jak przyjdzie wiosna to tylko jeszcze piękniej może być.

Buziaki

U mnie na skarpie wszystko po trochu rośnie Robiona była przed Ogrodowiskiem i teraz tylko dosadzałam żurawki na obwódkę...które mi zieloniaste, tłuste liszki żrą Dzisiaj się z nimi rozprawię Też się zastanawiam co zrobić z moimi klonikami golden globe, niedobrze im na słońcu, a miejsca z cieniem, gdzie mogłabym je przesadzić, jak na lekarstwo...dzisiaj podumam jeszcze.
Pogoda dała nam impuls do działania, wcześniej w tym roku
U mnie wcale tak pięknie nie jest. Leży sobie nawóz na rabatach spod pieczarek i nie wiem czy go jakoś delikatnie już przekopać z ziemią, czy jeszcze czekać. Wyłażą z pod niego szafirki, irysy i gdzie nie gdzie lilie...chyba jeszcze poczekam, zawsze trochę chroni przed nocnymi przymrozkami.

Miłego dnia
Ogród u stóp klasztoru 20:55, 24 lut 2014

Do góry
MARZENKA --- przedogródek na bok ..dam rady to dam , nie dam , to nie dam . muszę trochę zwolnić i niestety bez dużego wysiłku ....aż mnie skręca za złości

GUSIARZ --Agnieszka dumam i ja , ale jakiś plan już mi się precyzuje ...może wpadniesz na kawką z Elą

KINDZIA ---Kasiu ja już nie czekam obcięłam , choć Danusia gromi nas ,że może przymrozek zniszczyć młode przyrosty ...sama oceń w jakim miejscu masz lawendę , bo ja między domami , więc tam ciepełko i zaciszne miejsce ...słonko się opiera a mur nagrzewa ....obcięłam więc

IIRENKA ---- aż tupię nogami ale i tak dzisiaj cały dzień w ogrodzie spędziłam .....skarpa już posprzątana,
i dwie rabaty z tyłu , jałowce zaczęłam otrzepywać , ale brutalnie mi przerwano miłe zajęcia i musiałam pod presją bata do domu i na fotelik ...hihihihhi-ktoś u mnie mylnie myśli że leżenie to dla mnie najlepsza sprawa...( MAŁŻ)

przesadziłam dzisiaj troszkę pierwiosnków do kupki ...i czekam na takie widoczki

Ogród z łezką 18:16, 24 lut 2014

Do góry
Witaj Kasieńko. Dobrze, ze już Jesteś

U nas codziennie kilkanaście stopni ciepła, ale wieczory chłodne, a poranki zdarzają się ze szronem.
Zabraliśmy się już za prace w ogrodzie, bo w tym sezonie zaplanowaliśmy dużo zmian.

musze trochę przeorganizować skarpę pod domem, bo jak zdjęliśmy korę i agro to zrobiło się pusto. Poczekam aż się trochę zazieleni, by trzeźwym okiem na to spojrzeć. Dziś jest za wcześnie. A ta skarpa nie była ujęta w planach.
U Ciebie już pięknie i jak przyjdzie wiosna to tylko jeszcze piękniej może być.

Buziaki
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:46, 24 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A ja w pustych miejscach mam szmatę.. bo bym z pieleniem ugorów nie wyrobiła Tam gdzie rośliny sie rozrosły też zdzierałam....

Tu musieliśmy zdjąć. Kora się nie utrzymywała-wiecznie ją miałam na ścieżce, cała opaska z białego kamyczka upierniczona na brązowo.
Cała ta skarpa to teren mocno gliniasty- ziemia się nie przerabiała- ziemi kompostowej nie ma jak dodać. Coś dosadzę, by zapełnić puste miejsca, a resztę najwyżej będę pielić.

albo poprosze córcię i też będzie pielić
Ogród ze skarpą 08:19, 24 lut 2014

Do góry
Pomoc w zmianie podpisu

Teresa - Ogród ze skarpą
Grubej dyni zmagania z naturą 09:31, 21 lut 2014

Do góry
EwoG ... skarpa w zasadzie nie musi tam być, jest dlatego że ogród cały jest położony na łagodnym stoku. Po wykonaniu ogrodzenia w sumie można te skarpę, zniwelować, ale wówczas zostaje wysoki mur betonowy i nie wiem czy jak zupełnie zabiorę ziemię z jednej strony to czy tak technicznie może być - mam na myśli trwałość muru. Ale przemyślę to...

Ula, wolałabym cisy zamiast smaragdów, Ale wyjdzie drogo, to raz, nie widziałam w żadnej szkółce w okolicy cisów, w róznych odmianach i ilości że mogłabym wybierać to dwa. Druga opcja to graby, ale nie wiem jak długo będzie mi się chciało przycinać ten żywopłot, szczególnie jak będzie duży. Smaragdy będę równać tylko z góry więc trochę mniej pracy

Grubej dyni zmagania z naturą 18:41, 20 lut 2014

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
C
5. Przedłużenie rabaty lawendowej przy tarasie (w tym miejscu gdzie EwaG proponuje gabiony).

A dlaczego jest tam skarpa? Założyłam, że jest konieczna i stąd moja propozycja. Najlepiej w sumie by było jak by w tamtym miejscu było płasko i rośliny (co do lawendy to moco przereklamowana z właściwościami antykomarowymi).
Ogród Eli 15:15, 19 lut 2014

Do góry
dziś niespodziewanie rozpoczęłam nieplanowaną rewolucje mini skarpy przy moim psełdo tarasie eMuś wczoraj wyskoczył z pomysłem , że zamiast tej ,,trawy'' co tam porasta skarpę zbuduje murek... jaki nie wiem mi to nawet na rękę bo ziemia sypie się i brudzi mi kamyczki a i nornice mają tam chyba osiedle

skarpa przy ,,tarasie,, o tej porze wygląda okropnie ale wiosną kwitnie po całości

dziura na dziurze, nornice nie próżnują

roślinność wydarłam, kamyczki na kupkę zwiozłam, matę zdarłam a pod matą... szlaki wędrowne zwierzątek i klepisko

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 11:51, 14 lut 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Potem zakładanie trawnika

i zapuszczona skarpa...

długo nie miałam na nią żadnego pomysłu... nic kompletnie, po drodze mieliśmy powódź w piwnicy i niepewność, czy cały teren nie zostanie zdrenowany, czyli zryty od początku, więc prawie nic nie robiliśmy...
aha... no i jeszcze trochę nam pokrzyżowała plany trzecia dziecina, która teraz ma 1,5 roku... tak
aż w końcu wymyśliłam co zrobić ze skarpą i wprowadziłam w czyn to:

duma aż bije z mojej postaci opartej o zaczątek balustrady...

niesamowite, ile pracy musieli Państwo wykonać, ale trud się opłacał jest przepięknie
Mój ogród 20:16, 13 lut 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Takiego lutego to ja przynajmniej nie pamiętam. W następny weekend jak tylko pogoda pozwoli pojadę na działkę. Mam nadzieję że wszystko jest tam ok. A te fotki są wyrazem mojego stanu ducha, który już tęskni do wiosny.
Ten okres najbardziej lubię na skarpie. Kwitnie zawilec wielkokwiatowy, który pięknie się rozrósl w sporą kępę. Przed nim kwitnie na żółto jaskier.

Przylaszczki, śliczne, skromne wiosenne kwiatki. W tym roku je rozsadzę, żeby kępka się zagęściła.

A to rabata z tyłu domku. Żagwin, skalnica i floks szydlasty. Najładniej jest tam właśnie wiosną.

I jeszcze raz skarpa, przekwitnięte narcyzy wychodzą spod funki. Potem liście giną i są same funkie.

Bożenko od razu na duszy weselej jak się ogląda takie pięknoty pozdrawiam
Mój ogród 18:14, 12 lut 2014

Do góry
Takiego lutego to ja przynajmniej nie pamiętam. W następny weekend jak tylko pogoda pozwoli pojadę na działkę. Mam nadzieję że wszystko jest tam ok. A te fotki są wyrazem mojego stanu ducha, który już tęskni do wiosny.
Ten okres najbardziej lubię na skarpie. Kwitnie zawilec wielkokwiatowy, który pięknie się rozrósl w sporą kępę. Przed nim kwitnie na żółto jaskier.

Przylaszczki, śliczne, skromne wiosenne kwiatki. W tym roku je rozsadzę, żeby kępka się zagęściła.

A to rabata z tyłu domku. Żagwin, skalnica i floks szydlasty. Najładniej jest tam właśnie wiosną.

I jeszcze raz skarpa, przekwitnięte narcyzy wychodzą spod funki. Potem liście giną i są same funkie.

Ogród ze skarpą 22:00, 10 lut 2014

Do góry
Witaj Teresa 700 m zielonego szczęścia, to wcale nie tak mało U Ciebie podobna skarpa, jak u mnie. Jak Ci się irga za mocno rozpełznie, to można ją przycinać A powiedz mi czy horti na skarpie Ci się nie kładą?

Podziwiałam fotki z Legolandu i przypomniała mi się nasza wyprawa. Klocki, jak klocki, ale roślinność tam jest naprawdę obłędna. Poświęciłam temu tematowi osobny wątek na moim blogu. Warto tam pojechać nie tylko z powodu klocków, ale właśnie z powodu tej niesamowitej kolekcji miniaturowych roślin i świetnie zaaranżowanych zielonych zakątków

Pozdrawiam serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:03, 10 lut 2014

Do góry
magdalena_boron napisał(a)

Witaj. A jaki miałby być kształt rabaty - taki by ta skarpa była zakryta? Ile to metrów? A z drugiej strony co jest? Stanowisko słoneczne, czy cieniste? Może ma Pani jakieś ulubione rośliny?
Ogród w budowie - nieustającej 20:09, 08 lut 2014

Do góry
Inspiracje i nic więcej...
Skarpa ciągle do obsadzenia

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 03 lut 2014

Do góry
Ania z rutewką jedno i drugie

Karola to świerk Glauca Pendula rośnie wysoko i wąsko -i na to właśnie liczę

Agata zgadłaś -głóg jednoszyjkowy 'Variegata lubię takie ciekawostki zwłaszcza jak mało kosztują

w rogu widać żurawki przygotowane do posadzenia na miejsce liliowców

za hortensjami jest przerabiana skarpa i iglaki które maja "zamknąć" widok na dalszą część działki -czasami w uproszczeniu mówię ogród
Krowy, staw i my... 22:52, 02 lut 2014

Do góry
Aniu, roślinki do wody już wybrane. Brzeg stawu (skarpa) też mam rozrysowany, na razie jeden Swoje miejsce znajdzie tam: cypryśnik błotny, dereń biały Aurea, bodziszki, szałwia omszona, przywrotnik ostroklapowy, liliowce, miskant chiński silberfeder. Reszta wyjdzie w praniu
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 22:59, 29 sty 2014

Do góry
A dziękować
Skarpa obrosła ale i tak jest do przeróbki bo obsadzana była zupełnie bez pomysłu
A widok taaaaak zakochaliśmy się w nim.
Dziękuję za odwiedziny
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 21:35, 29 sty 2014

Do góry
Bardzo mi się tu podoba Pięknie obrosła Ci ta skarpa, a widok z tarasu cudowny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies