Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:45, 10 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wrzosowisko masz prześliczne i bardzo w moim guściePotwór bukszpanowy niesamowity pomyśl tylko jaką ma wartość
Sylwia! Myślę, że mówisz o wrzosowisku mojej siostry (pokazywałam kilka stron wcześniej) Moje trochę skromniejsze - zwłaszcza po tegorocznym pogromie wrzosów i wrzośców.
Bukszpan już wiekowy - pewnie będzie miał z 30 lat (sadził go jeszcze mój Tata). Długo, długo tak sobie rósł na wielkiego krzaczora, aż któregoś dnia kilkanaście lat temu wzięłam się za jego ujarzmianie (chociaż wtedy o bukszpanach a zwłaszcza ich cięciu nie wiedziałam prawie nic )
Co do jego wartości - to dobrze że taki kolos i raczej trudno byłoby go wykopać i przenieść Niestety w pobliskiej miejscowości w jedną noc zniknęło kilka (wsadzonych dzień wcześniej) cudnych cisowych niwaki. Draństwo! Myślę, że ja mogę spać spokojnie
Pozdrawiam cieplutko
Rozchodnikowo jeszcze

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:22, 10 lis 2017

Do góry
mira napisał(a)
Piękna ta Twoja hortensja - też taką chciałam a mam inną ma jeszcze zielone liście a inna lekko żółknące
Twoje bukszpany zdrowiusie - puk puk - piękne
ostatnie dni bez luzu nie obijałam się w ogrodzie więc teraz luz, ale zamówiłam tulipany
pozdrawiam
Mira, myślisz, że jest szansa jeszcze na ładną pogodę? Pytam, bo u mnie ziemia nasiąknięta do granic możliwości. Fakt, że u mnie ziemia gliniasta. Prawdopodobnie będę sadzić do zwykłych czarnych donic (nawet zakupiłam ostatnio kilkanaście na tą okoliczność) i potem spróbuję zadołować. Choć na samą myśl o grzebaniu w takiej mokrej i zimnej ziemi odechciewa mi się cebulowych
A Ty będziesz sadzić do gruntu?
Hortensja ogrodowa o której wspomniałaś faktycznie i u mnie bardzo różnie się przebarwia - chyba zależy to od stanowiska na której rośnie
Ta sama odmiana ale rośnie w różnych miejscach w ogrodzie

Ta wciąż najbardziej zielona

tutaj lekko różowiejąca

a ta prawie karminowa
Moja działka na Dębowym Lesie 23:04, 10 lis 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Aniu po nocy zawsze jest dzień .Musi być i to słoneczny kochana ☺

Oj jest, jest..
Słoneczny, powiadasz . ech

Nagietki jeszcze zebrane z ogrodu
Moja działka na Dębowym Lesie 23:02, 10 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu dawno nie byłam a tu takie przysmaki dyniowe. Też lubię dynie. W tym roku przez tą fatalna wiosnę zapomniałam posiać słonecznik, dynie i cukinię.
Cukinią się ujadamy co prawda nie przepadam za nią, ale reszta domowników codziennie by jadła.
Z dyni robię zupę z imbirem jak i dżem z pomarańczą są bardzo dobre.

Masz piękne chryzantemki (czyli tzw. dąbki). Ta różowa jak 3 lata przezimowała to i następne przezimuje. Ja też w tym roku kupiłam w szkółce dano mi głowę, że przezimują to zobaczymy, ale na wszelki wypadek dobrze okryję liśćmi.

Witaj Elu!
I ja lubię dynie, pod różnymi postaciami.
Oj szkoda,że ci się zapomniało o dyniach i cukiniach.Ja nie wyobrażam sobie bez nich jesieni i kuchni.Dżemu nie robię.Nie ma amatorów w domu na niego.Ale grilowane, , czy zupki-kremy, czy faszerowane, czy w cieście, to już tak.To pychotki.
Jeszcze z fetą grilowana jest pyszna.Może jutro na kolację zrobię.
Tak, mam już kilka chryzantem, które przezimowały.Dlatego i w tym roku pokusiałm się o kupno, następnych.
I zobaczymy czy się uda z nimi.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:39, 10 lis 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Gosia
(...) a u ciebie tyle dobroci i kolorów
jednak bukszpany dają to coś w ogrodzie
macham
Macham Kamila
Niestety pogoda jest jak jest Mnie też dobija! Ogrodowo działam tylko z konieczności. Cebulowe nie wsadzone Miałam trochę roślin w donicach. Część zadołowałam na skarpie, którą zamierzałam w tym roku zagospodarować (niestety temat skarpy przechodzi na kolejny rok). Część donic na szczęście jeszcze nie zdążyłam zadołować. Na szczęście - bo ostatnio była akcja wycinania sporego orzecha rosnącego przy tej skarpie i musiałam powyciągać z powrotem te donice, aby mi je nie zadeptali na amen A potem eM przywiózł trochę obornika (prośby były od wiosny) i teraz czekam na przekopanie tej dobroci z ziemią na skarpie i wszystkie donice czekają razem ze mną
Tak sobie ostatnio pomyślałam, że od kilku lat nie ma ładnej, suchej i słonecznej jesieni... z suchymi liśćmi... aby tak można było iść po ogrodzie a liście tylko szuuur, szuuuur spod nóg Pamiętam jak się grabiło takie liście na wielki stos a potem był tylko wielki skok Teraz wszystko zamoknięte, ziemia to jedna wielka bryja błota... Brrr!
Trochę rozchodnikowego kolorku zostawiam na poprawę nastroju

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:29, 10 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

kolorów ubywa, ale coś tam jeszcze cieszy oko

Sylwia jakoś nie zauważam Dla mnie wciąż masa pięknych kolorów i jeszcze piękniejszych widoków

Pozdrawiam

Brzozy dosyć szybko rosną, prawda?
Co się stało kwiatom ... 22:25, 10 lis 2017

Do góry

proso rózgowate

krokus jesienny ,pokazał kwiatki, no cóż ..szału nie ma..

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:19, 10 lis 2017

Do góry
Wszyscy sadzą cebulki, to się i ja pochwalę

Oczywiscie ze nie mogłam pzrejść obojętnie w takim L. czy B. i nie zgarnąć kolejnej pary paczuszek. No jak?

To ostatnie tulipany posadzone w zeszły weekend:

Do tego chyba z tyle samo poszło czochów, narcyzów, krokusów i trochę jś innych kawiotków, np lilie. Sadziłam na 3-4 raty i dobrze że już jest po...
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 22:16, 10 lis 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
Na dowód, że liście mnie zaatakowały...

Trawki...jako, że ich więcej robią też większe wrażenie-strach pomyśleć co będzie za rok.

Śliczna jesień u Ciebie, Kasiu
Taka klimatyczna z tymi liśćmi. Ja tam lubię jak nalecą, tak przytulniej się robi

A trawkami się nie przejmuj. Na wiosnę podzielisz
Co się stało kwiatom ... 22:13, 10 lis 2017

Do góry
Ewa, wpasował się ,masz rację, zacny gość , kiedyś mieszkał na wysokości 2,896 n.p.m ,teraz zdecydowanie niżej, świetnie się zaaklimatyzował w tym kamieniu z krainy Etrusków.
Kasia, jedyna i bardzo ognista moja Azalia Doloroso, kolor kwiatów ma jak spódnica do flamenco.
oto ona
Zakręcony ogród 22:04, 10 lis 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
A może tak ułożyć płyty w ścieżce:

Taka całkiem luźna koncepcja. I zastrzegam, że proporcje mogą być zaburzone dość mocno (choć starałam się jak najwierniej odwzorować to co z kartki, na zarys rabaty - okręg nie patrzymy, bo on to już całkowicie oderwany od rzeczywistości)

Jaką burzliwa dyskusja wow, a mi się podoba to ułożenie płyt, które zaproponowała Wiklasia. Jest bardzo estetyczne a zarazem praktyczne.
Trzymam kciuki za znalezienie złotego środka
Różany TOP sezonu 2017 22:02, 10 lis 2017

Do góry
Ascot to dobry wybór (też ją bardzo lubię i to w połączeniu z czymś kulistym - np Scepter'd Isle lub Herzogin Cristiana), ale co u niektórych osiąga, jak słyszę, ponad 1,8 m - trzeba to brać pod uwagę, tym bardziej jak się sadzi więcej sztuk

Sezon 2017 u Hanusi 21:59, 10 lis 2017

Do góry

Haniu, przepraszam za poślizg...

Również życzę Ci Wszystkiego Najlepszego!!!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:54, 10 lis 2017

Do góry
Super te tawuły, aż świecą na rabacie. Ja muszę na wiosnę narobić sadzonek ze swoich.

Zakręcony ogród 21:52, 10 lis 2017

Do góry
A może tak ułożyć płyty w ścieżce:

Taka całkiem luźna koncepcja. I zastrzegam, że proporcje mogą być zaburzone dość mocno (choć starałam się jak najwierniej odwzorować to co z kartki, na zarys rabaty - okręg nie patrzymy, bo on to już całkowicie oderwany od rzeczywistości). No i ta pierwsza płyta przy tarasie to powinna być równolegle do linii tarasu, a ja wrysowałam ja już po okręgu.
Anulajda w raju 21:47, 10 lis 2017

Do góry
anulajda napisał(a)

Pomponella, ta ciemniejsz na pierwszym planie

Ślicznie ten szpaler pomponkowy wyglada.
Patrzac na te zdjęcia zaczynam jak zawsze u Ciebie żałować, ze brak mi konsekwencji i nie potrafię sadzić wiele sztuk jednej odmiany i to obok siebie - zawsze taki kolekcjoner we mnie wygrywa i kupuję kolejną nową odmianę
Ale moze kiedyś do tego dorosnę
Migawki z ogródka 21:46, 10 lis 2017

Do góry
I przygotowania do przesadzania...

Muszę uważać, żeby nie wpaść
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:45, 10 lis 2017

Do góry
Wracam jak bumerang ze swoją rabatą. Nadal nic nie wymyśliłam
Im więcej myślę, tym mniej wiem.
Zimozielone i trawy chodziły mi po głowie, ale co i jak...pojęcia nie mam.
Doradzicie?

Migawki z ogródka 21:44, 10 lis 2017

Do góry
Sophy's rose terminatorkai Foxy FC nówka sztuka

Waterloo i Chippendale - chyba najzdrowsza róża w całym ogrodzie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:36, 10 lis 2017

Do góry
Poprzyglądałam sie dzisiaj turzycom. Mam ich kilka odmian. Najlepiej wygląda Evergold. Silver Sceptre wyraźnie w gorszej kondycji.

Ice Dance sadziłam wiosną. Z jednej sadzonki zrobiłam kilka, więc wielkością jeszcze nie zachwycają. Kostrzewie bardzo służy letnie cięcie.

I listopadowe niespodzianki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies