Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 20:41, 18 mar 2018

abiko Aga
Wiolka5_7 zajączki spodobały się także reszcie domowników i siłą rzeczy zaczęły się mnożyć Są na tyle stabilne, że wiatr ich nie przewraca
mira 20:47, 18 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
Gabrysiu, to dobra wiadomość nasionka zebrałam z tych dalii, które zamawiałam chyba trzy lata temu. W pierwszym roku zebrałam nasiona, pamiętam, że je rozsyłałam niektórym ogrodniczkom Sama zaś przechowywałam karpki. Nasion więcej nie zbierałam. W tym roku oświeciło mnie na koniec sezonu, jak został ostatni kwiat. A teraz w ostatnim numerze GW czytam, że to dobra odmiana.

w tym roku kwitły tak, żałuję, że nie zebrałam więcej nasion, a szkoda, że nie mają też kwiatów w kolorze pomarańczowym, byłyby jak znalazł na żółtą rabatę

No teraz to dopiero piszesz jak wysłałam przesyłkę. Też miałam taką torebeczkę i wysiewałam. Mam karpy - sporo rozdałam. Sliczne te dalie. Chyba jeszcze wysieje bo też zbierałam z jednego kwiatka.
mira 20:54, 18 mar 2018

zima wiosna nie odpuszcza, przebiśniegi padły

krokusy zmrożone stoją na baczność

Jak widzę te przebiśniegi to beczeć mi się chce - ciekawe co z krokusami będzie
paniprzyroda 21:23, 18 mar 2018

Wendy79 napisał(a)
Że ja też Twojego wątku wcześniej nie zaznaczyłam do obserwacji. Sama nie wiem dlaczego, bo przecież kilka razy na podglądaniu byłam
W poszukiwaniu wiadomości o pustennikach, cofnęłam się kilkanaście stron i wiele cudowności znalazłam m.in. piwonie
Pytanie mam też techniczne: w jakim stanie rozwoju bylin, pryskasz je miedzianem? Teraz chyba nie, bo przecież wszystko wycięte lub zaraz będzie wycinane. Z chęcią skorzystam z podpowiedzi, bo mam trochę floksów i pysznogłówek.
Kiedy przeczytałam, że trzy pierwsze lata siałaś i kupowałaś rozsady, pomyślałam, że coś mi to przypomina i nadzieja dla mnie jakaś jest

Miło mi, że się ujawniłaś zapraszam
Miedzianem pryskam po wycięciu róż, piwonie z reguły też już zaczynają być widoczne w ziemi, ogarniam wszystko bez wyjątku, wokół róż i piwonii porządnie zraszam też ziemię.
Nadzieja ... jest, za chwilę będziesz narzekać, że rabaty masz zapchane, jeśli masz takie zapędy jak ja

rok 2013

rok 2017
ta sama rabata w prawo i lewo, fotki z samą zielenią
prawie nie dowierzam, że ja to sama, własnymi rękami zdzierałam, sadziłam, siałam, układałam i przekładałam kostkę... chyba już by mi się nie chciało zaczynać wszystkiego od początku

mira 22:52, 18 mar 2018

Czy Tobie chodzi o dalię tą strzępiastą wpadającą w fiolet czy wino - moja to raczej wino
paniprzyroda 23:04, 18 mar 2018

mira napisał(a)

No teraz to dopiero piszesz jak wysłałam przesyłkę. Też miałam taką torebeczkę i wysiewałam. Mam karpy - sporo rozdałam. Sliczne te dalie. Chyba jeszcze wysieje bo też zbierałam z jednego kwiatka.

Mireczko, wystarczy mi dalii, bo i tak będę upychać. I karpkę też mam. Z torebeczek właśnie. A pisałam, że nie mam pomarańczowej z ciemnymi liśćmi, tylko wino lub czerwień. Chyba, że chodzi Ci o tę ciemną z etykiety, to czekam, co z niej wyrośnie. Mam nadzieję, że nie zamotałam
mira 23:11, 18 mar 2018

Zamotałaś.
No właśnie ja mam z torebeczki od SR z ciemnymi listkami i pomarańczowe.
Te będę podpędzać bo one mi w ub roku bardzo długo się budziły.

Podziwiam tą Twoją rabatę - to jest ogrom pracy a jeszcze pasowałoby się trochę pocieszyć.
paniprzyroda 23:42, 18 mar 2018

Miro przebiśniegów żal, ale cebulki nie powinny wymarznąć i w przyszłym roku znowu będą cieszyć, podobnie krokusy, opatuliłam co mogłam. Sumienie ogrodnicze mam czyste
Rabata ma 40 m, w najwęższym miejscu ok. dwa metry. No i jest reszta rabatek. Jeszcze w tym roku nie odpocznę Masz pw.
mira 23:48, 18 mar 2018

No to ja sumienia czystego nie mam - jestem leniwy ogrodnik.
Co mi z tego że za rok, ja rok czekałam na nie - eh ogrodnik musi być twardziel -dochodzę do wniosku.

Co z tą czekoladową dalią - naprawdę tak pachnie?
laurowisnia 11:13, 19 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
Ula, jakich nasion chcesz szukać, doprecyzuj Laurowiśni już nie będziemy zawracać głowy, może gdzieś trafię w szkółce. Bratki to okazja, 20 szt. za 7 zł. Grzech nie wziąć, tym bardziej, że i tak co roku kupuję. Szkoda tylko, że z miniaturowych tylko te dwa kolory były.

Nie ma mowy o zawracaniu głowy, rośliny to ważna rzecz dla ogrodnika, co najwyżej mogę się spóźnić z odpowiedzią.
To jest briza media, dodaje uroku kwitnącym kwiatom w czerwcu, nasion już nie mam ale widziałam bukiecik z niej u mamy, gdzie będę za tydzień i jak tylko jest jeszcze coś do skubnięcia to będą.
Kupiłam trochę różnych dalii, wszystko przez Mirę i przez Pszczółkę, że niby one do bukietów o których pisała, choć trochę powstrzymywało mnie niepowodzenie z poprzedniego roku. Te moje słabo kwitły, nie udało mi się zebrać nasion, a kupione okazały się pomyłkami. Miałam mieć właśnie podobną do takiej jak szukasz, Sunshine, dwie karpy, żadna nie była tą właściwą.
Pomyłki trafiły się mi w Obi, w tym roku po prostu ominęłam ich dział ogrodniczy.
Zajączki świetne!