Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gosiniak"

Igiełkowy ogródeczek 19:58, 11 lut 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Witaj! jestem tu nowa bo dopiero teraz miałam odwagę się ujawnić ale Twój wątek i Twój ogród już dawno mnie zachwycił bo jest taki przemyślany , pięknie dobierasz rośliny , zachwyciła mnie Twoja sosna oscista , sosnę himalajską miałam tak piękną kilku metrową i niestety ale po jednej zimie nie dało jej się uratować.Masz piękne trawy i zimują u Ciebie dobrze?

Moja himalajska też biednie wyglądała po zimie, ale troszczę się o nią i jest z nią coraz lepiej. Dostałam ją już taką trochę zabiedzoną i rzadką, poźniej kret jeszcze pod nią rył, pewnie to też jej zaszkodziła, ale w zeszłym roku dostała asahi, siarczan magnezu, opryski na grzyby, a i tak o mały włos zeżarłyby ją jakieś paskudne gąsienice, uwiły sobie kokony do których posklejały się igły i nic nie było widać, gdyby nie moja wrodzona ciekawość i codzienny dokładny przegląd roślin to marnie by było z nią- dziadostwo było na prawie wszystkich gałęziach po kilka sztuk- coś okropnego. Dobra kończę ten temat bo pewnie słabo ci się robi
Sosnę ościstą też bardzo lubię, jest niesamowicie gęsta, na razie malutka ale za kilka lat pokaże swój urok.
Z traw nie pomogę jestem początkująca- mam rozplenice i miskanty, ale to ich pierwszy sezon, sama jestem ciekawa czy i jak przezimują.
Bardzo mi miło że czytasz i zaglądasz do mojego ogródka, załóż koniecznie wątek z wielką radością cię odwiedzę, pozdrawiam
Igiełkowy ogródeczek 19:46, 11 lut 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ciekawa technika z tym rysowaniem kół na ziemi .. Naprawdę .... Tu się człowiek non stop uczy dzieki

haha...samiusia ją wymyśliłam, słowo daję
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 19:40, 11 lut 2013

Do góry
Gajola- witam Cię, wreszcie cię odnalazłam Super to wygląda, ale praca faktycznie ciężka, sporo kamienia lubię takie ogrody, załóż koniecznie swój wątek będę podglądać
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:34, 11 lut 2013

Do góry
Agatko - rozpisałam się trochę u ciebie w projekcie, pozdrawiam
Czas na zmiany.... 19:31, 11 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
rabatka A....

na razie rosną tu cebulowe...
krokusy, narcyze, przebiśniegi....

myślałam posadzić kulki...tuja danica, bukszpanowe stożki...no i coś na pniu.......
drzewko u dołu obsadzić lawendą?????

Ta rabata jest chyba od południa, czy nie wolałabyś tego wykorzystać, a stożki dać na rabacie B lub C. Czy tamtędy wchodzicie do domu? I co rośnie na środku-chodzi mi o drzewko- migdałek jakiś?
Jakoś mi ten kształt tej rabatki nie do końca pasuje, a może zrezygnować z niej i posadzić tam tylko jedne ładne drzewko jakieś większe ale wąskie, nie wiem czy się tam zmieści- np. buk purple fountain- ładnie kontrastowałby ze ścianą, lub piękny wiąz Wredei. Wydaje mi się że małe roślinki znikną na będą w tym miejscu efektownie wyglądały, ale to tylko moje domysły. Zanim zaplanujesz A trzeba zaplanować koniecznie E, bo te rabaty będą się jakby trochę łączyły. Na E zaplanuj sobie drzewa liściaste, np. klony kuliste lub śliwy wiśniowe o bordowych liściach, podsadzone hortensjami bukietowymi i żeby było zimozielono dodaj im- tym drzewkom skarpetki z cisa, bukszpanu cz innego iglaczka. A teraz tak myślę może w miejsce rabaty A dać świerka jakiegoś- miałabyś choinkę do ubierania?
Nie planuj tej A bez E bo kaszana wyjdzie, jak na rabacie E dasz coś wyższego to ta malutka przy schodach nie będzie w ogóle widoczna, a tam jest chyba duża bryła budynku, pomyśl nad tym.
Projekcik na górze też ładny, ale przy tej przestrzeni, no chybaże byś coś niższego przy rabacie E wymyśliła. Jak mi coś przyjdzie jeszcze do głowy. A może już masz coś na myśli w tych miejscach, właściciel najczęściej wpada na najlepsze pomysły, bo dokładnie wie jak to wygląda w realu, powodzenia w przemyśleniach i podziel się z nami jak coś zaplanujesz
Igiełkowy ogródeczek 18:48, 11 lut 2013

Do góry
Kochane ogrodniczki dzięki za kwiatuszki- są przepiękne a ja jestem szczęśliwa że mogę je podziwać
Igiełkowy ogródeczek 18:44, 11 lut 2013

Do góry
margi napisał(a)
Wita Gosia Gosię ale masz ten projekt śliczny U mnie wszystko stoi odłogiem bo jakoś na papier ciężko przenieść W propozycji Danusi też mam zaplanowane 2 wisienki.

A widzisz, wszyscy się w nich zakochują
Przyjdzie wiosna to w realu od razu możesz planować, ja rysuję koła na ziemi i zaznaczam w ten sposób co gdzie ma być i ile zabierze miejsca, żeby za ciasno nie było jak się za jakiś czas rozrośnie. Plany na papierze zawsze muszę skorygować, taki ze mnie projektant
Igiełkowy ogródeczek 18:40, 11 lut 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Gosia czy nie zastanawiałaś się nad wyższymi kulkami zamiast wiśni np coś z klonów -chodzi mi o rozbicie bryły dachu
ewentualnie wiśnie i z tyłu coś wyższego i nie gubiącego liści czyli igiełki

Wiem o co chodzi, z tym że ja mam tam małe pole manewru, na całej prawie rabatce pod ziemią jest GWC- czyli gruntowy wymiennik ciepła, czyli ok 1,5 m ziemi a później syropian i instalacja cała. Przy ścianie tego nie ma więc tam może być coś z większym systemem korzeniowym, ale też nie za duże, nawet z tą wisienką miałam dylemat, czy nie za duża w sensie korzeni, ale myślę że będzie dobrze. Poza tym większe drzewo musiałabym odsunąć od ściany zostawiając miejsce na wzrost, a to niemożliwe przy moich ograniczeniach, wiśnię mogę blisko ściany posadzić, bo wolno rośnie, można też ciąć jakby była taka potrzeba.
Zbyszek igiełki będą na pewno, garden puzzle ma ograniczone możliwości wyboru, bonsaiów nie można wklejać, a poza tym to mam całą listę, która ciągle rośnie po odwiedzinach u ciebie. Dzięki za podpowiedzi
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 14:57, 11 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Ale ci dobrze, to ty wielgachne zakupy będziesz robiła wiosną, ładnie to wygląda .
W katalogu szkółkarskim gęstość sadzenia tuji aureospicata to od 0,8-1 m, a co do świerków to nie podali, trzeba może Danusię zapytać, albo Sylwię.

świerki u siebie mam posadzone co 1m .... ale pamiętaj ja będę strzygła na żywopłot i nie puszczę wyżej niż 3-4m. Jeśli będą rosły u ciebie wyższe to można posadzić co 1,20-1,50 (wiadomo , że na początku gdy będą niewysokie takie jak zamierzasz kupić nie będą wysłaniać od sąsiada)

Tu zdjęcia świerków ....

http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=24&roslina=298&zdjecieID=1&nazwy=2

Igiełkowy ogródeczek 12:29, 11 lut 2013

Do góry
giza napisał(a)
A w którym watku u Danusi sa pokazane, masz to moze gdzieś "zapisane"?

Obejrzyj wizytówkę, Danusia ma je przy murze:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy
W wątku też wiele razy pokazywała, ale tyle stron to teraz na szybko nie znajdę, ale tobie polecam przejrzeć obydwie części, Danusia wyjątkowo prowadzi swój wątek, wiele można się nauczyć, leć tylko pismem obrazkowym i odpowiedziami Danusi. Wiśnie były pokazane w różnych odsłonach. Na necie też możesz sobie je dokładnie zobaczyć, ale to nie to samo co na żywo, widziałam niedawno duży okaz przy ulicy, pięknie wyglądał.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:14, 11 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Bratek w zimie zakwitł, no coś niesamowitego, muszę u siebie na różach poszukać i powojniku czy też tak szaleją, tylko u mnie za oknem właśnie śnieg zaczął padać. Kurczę to oczekiwanie na wiosnę mnie wykończy...hihi

jak nas wszystkich Gosiu, trzeba plany robić, jakoś przetrwamy, a potem jak ruszymy, to po pierwszym razie z sił opadniemy

czekam na takie widoki
Gdzieś na końcu świata... 12:10, 11 lut 2013

Do góry
Właśnie cieszcie się połowa lutego, minie nawet się nie obejrzymy
Gosia u mnie też zaczęło właśnie sypać, musimy jakoś wytrzymać jeszcze te 2 tyg.
Ogród w skali mikro :) 12:10, 11 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
No no jakieś nowości nam tu serwujesz, kwiatuchy cudaśne

Nooo Gośku ja liczę ,że znowu Cię skuszę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:05, 11 lut 2013

Do góry
Bratek w zimie zakwitł, no coś niesamowitego, muszę u siebie na różach poszukać i powojniku czy też tak szaleją, tylko u mnie za oknem właśnie śnieg zaczął padać. Kurczę to oczekiwanie na wiosnę mnie wykończy...hihi
Ogród w skali mikro :) 11:58, 11 lut 2013

Do góry
No no jakieś nowości nam tu serwujesz, kwiatuchy cudaśne
Igiełkowy ogródeczek 11:53, 11 lut 2013

Do góry
Raczej wolno, ale mi na takich zależy, u Danusi przed domem rosną już dość duże okazy tych wisienek i bardzo je poleca, chodzą za mną od dłuższego czasu moje jak kupię będą malutkie w sensie korony, pień na wysokość nie rośnie, więc trzeba kupić od razu docelową wysokość, tylko korona się powiększa. Wiele osób ma je na forum oczywiście za sprawą Danusi
Igiełkowy ogródeczek 11:42, 11 lut 2013

Do góry
Hogata napisał(a)

Chodzi mi o coś takiego:
]

Ale super te "kulkowe" drzewka! Bardzo mi się podobają! Czy one szybko- w zamierzeniu- rosną?
Ogród Leny. 10:16, 11 lut 2013

Do góry
U mnie żadnego śniegu nie ma, jak jest to źle bo odśnieżać trzeba, ale jak nie ma to też źle, moje żurawki znacznie gorzej się mają niż jeszcze niedawno jak leżały pod śniegiem.
Moje Takie Tam w Ogródku 10:12, 11 lut 2013

Do góry
Co ja słyszę krety wszędzie, u mojego sąsiada to samo, ostatnio coś cicho siedzą, mam nadzieję że do mnie się nie przeniosą. Zima u Ciebie, a u mnie totalnie brak śniegu, ale zimno jest, pozdrawiam
Gdzieś na końcu świata... 10:04, 11 lut 2013

Do góry
Gosia a potrzebujesz się wysłonić z którejś strony?bo właściwie od tego by trzeba było zacząć, pewnie masz już całą listę chciejstw, napisz co z większych drzew byś chciała, bo od tych większych punków trzeba zacząć. Czy jeszcze coś ci się marzy w ogródku- mam na myśli oczko, ognisko, ławeczka, ścieżki itd.?
Jak rozmieścimy to wszystko to dopiero później linie rabat, my będziemy podpowiadać, a ty spróbuj to namalować Jak będą linie rabat to można w garden puzzle się pobawić z poszczególnymi rabatkami.
Narysuj też twój plan bruku przed domem z opaską wokół domku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies