Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:27, 16 lis 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Tak sobie ciągle myślę, czy na pewno dobrze radzę...
Bo Roy Diblik, na którego się powołuję, nie sadzi przecież tak geometrycznie
Ale mnie chodzi o to, żeby z oddalenia odnosiło się wrażenie, że tam rośnie tylko ta roślina, która aktualnie kwitnie.
Najpierw byłyby to cebulowe, potem szałwia, która rośnie dość nisko i szeroko, potem nad nią wyrosłyby jeżówki, a potem doszłaby rozplenica.
Na powierzchni trzech metrów kwadratowych nie ma możliwości, żeby otrzymać ten efekt nie sadząc roślin naprzemiennie.

Może nie odważyłabym się zaproponować czegoś takiego, gdybym nie przejeżdżała codziennie koło tego skwerku, o którym napisałam wcześniej. Tam właśnie rośliny są sadzone naprzemiennie i jak na razie jest ten efekt, który chciałabym tu osiągnąć.

Tu jest sadzone w szachownicę, kosmosy, jeżówki i jakaś trawa, której niestety nie rozszyfrowałam

Po drugiej stronie gaura z jakaś trawka

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 10:16, 16 lis 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Ale chyba nie sadzone tak w szachownice?

Tak sobie ciągle myślę, czy na pewno dobrze radzę...
Bo Roy Diblik, na którego się powołuję, nie sadzi przecież tak geometrycznie
Ale mnie chodzi o to, żeby z oddalenia odnosiło się wrażenie, że tam rośnie tylko ta roślina, która aktualnie kwitnie.
Najpierw byłyby to cebulowe, potem szałwia, która rośnie dość nisko i szeroko, potem nad nią wyrosłyby jeżówki, a potem doszłaby rozplenica.
Na powierzchni trzech metrów kwadratowych nie ma możliwości, żeby otrzymać ten efekt nie sadząc roślin naprzemiennie.

Może nie odważyłabym się zaproponować czegoś takiego, gdybym nie przejeżdżała codziennie koło tego skwerku, o którym napisałam wcześniej. Tam właśnie rośliny są sadzone naprzemiennie i jak na razie jest ten efekt, który chciałabym tu osiągnąć.
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 09:10, 16 lis 2018

Do góry
W sierpniu na jednym skwerku, obok którego przejeżdżam, zrobiono nasadzenia "matrycowe" (czyli równomiernie wymieszane) z szałwi, rudbekii i jakiejś trawki. I powiem Ci, że na rabatach, które są oglądane ze wszystkich stron (nie mają "przodu" i "tyłu") i z pewnej odległości, takie nasadzenia bardzo dobrze się sprawdzają i na tych Twoich rabatkach też dobrze by wyglądały.

Przykładowy układ:

gwiazdki - szałwia new dimension rose
kółka fioletowe - jeżówki
kółka brązowe - rozplenice

z lenistwa narysowałam tylko jedną rabatkę, ale te same nasadzenia powtórzyć w pozostałych trzech.

najpierw powinny być widoczne same szałwie, potem - same jeżówki, potem rozplenice
przy czym akurat rozplenice mi tutaj nie bardzo pasują, wolałabym np.: molinie, które mają mniejsze kępy, więcej by się ich zmieściło i byłby lepszy efekt, "dywanowy" a nie "kwiatki dookoła rozplenic".
do tego tylko cebulowe.
I wsio
Ogród w remoncie 21:40, 15 lis 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
O mamo, nie mam szans nadrobić choćbym nie wiem jak chciała. Planowanie pełną parą . No i Ty nie odpuszczasz, kopiesz, sadzisz .
W seslerii jesiennej to szałwia bardzo ładnie wygląda .

Tak, sesleria z szałwią to już klasyk, ale chyba coś mniej kontrastowego bym wolała jeśli już. Nie wiem, może nic tam nie mieszać.
Ogród w remoncie 21:13, 15 lis 2018

Do góry
O mamo, nie mam szans nadrobić choćbym nie wiem jak chciała. Planowanie pełną parą . No i Ty nie odpuszczasz, kopiesz, sadzisz .
W seslerii jesiennej to szałwia bardzo ładnie wygląda .
Osiedlowy ogródek 14:05, 15 lis 2018

Do góry
Reniu ciężko się teraz po tych jesiennych fotkach połapać co na tej rabacie rośnie, ale cofnęła się do wcześniejszych zdjęć i twoich inwentaryzacji I tak na szybko co mi się widzi. Po pierwsze jest za gęsto i dla wielu roślin za ciasno patrząc w przyszłość. Staraj się powtarzać kolory i sadzić grupami. Na przykład jeśli gdzieś sadzisz coś bordowego na przodzie rabaty to niech pojawi się ten kolor dalej, ale głębiej i jako wyższe piętro. Idąc od lawendy to bardzo razi mnie ta żółta tuja posadzona tak z boku, jakoś fajniej by wyglądała symetrycznie po środku za tą lawendą. Przed lawendą rozchodnik bordowy jak Anda pisze z takich niziutkich. Dalej na prawo masz chyba wrzosy lub wrzośce, były na brzegu rabaty, ale teraz po poszerzeniu są w głębi. Ja by je usunęła z tego miejsca, szczególnie, że za mini jest przywrotnik. Jego dałabym na brzeg - taki pas, ale nie szadź w tej samej linii co rozchodniki przed lawendą, cofnij delikatnie, za nim wyższe szałwie. Przed przewrotnikiem posadź szafirki, bo przywrotnik im później brzydkie liście zasłoni, a wiem, że one cię denerwowały. Zasłoni też częściowo zasychające tulipany. Tam masz też chyba głębiej białe róże. W głębi jest chyba hakuro - przemyśl czy jej nie usunąć z tego miejsca.
Idąc dalej są tawułki Gold mound, przed nimi szałwie Deep Blue i szafirki. To by tam zostawiła ( niska szałwia nawiązuje do innych wyższych szałwii obok) tylko szafirki z przed szałwii przeniosłabym dalej obok. Idąc dalej na brzegu dałabym te właśnie szafirki i tą polecaną przez Andę Calamintha nepeta - ona też zakryje później liście szafirków. Następnie na łuku seslerie i za nią dla powtórzenia rozchodniki bordowe, ale wyższe ( nawiązanie do bordowych wiśni na tej rabacie). Za nimi plamę żółtych liliowców ( zamiast tych co chciałaś dać za lawendą). Tu zdjęcie poglądowe. Wpis z 6.56.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8579-wojslawice-2018-07-08?page=6

Pomiędzy liliowcami czosnki, liliowce zasłonią zasychające liście i będą kwitły przed liliowcami. I za tymi liliowcami po ługu można rozrzucić te stożki cisowe. W takie trójkątne ułożenie stożków bym nie dawała. Pomiędzy byliny jako wypełniacze. Pogrupuj też lilie kolorami, np. białe-różowe, bordowe-żółte.
I tu jeszcze muszę wspomnieć o tych trzech żółtych kuleczkach - chyba gdzieś doczytałam u ciebie, że to Rheingoldy. Reniu jak jesteś nieraz u mnie to proszę zerknij na miejsce pod brzozami przy placyku z ogniskiem. Tam są dwa Rheingoldy posadzone symetrycznie za ławeczkami. Te twoje piłeczki też kiedyś takie będą. Moje mają teraz 80-100 cm średnicy a są co dwa lata cięte. Zabrałaby je z tego miejsca i ewentualnie rozsadziła na tej rabacie w różnych miejscach.

Za tyle te rabaty jako tło na całej linii miskanty, przed mimi hortensje - tak jak na jednej z tych twoich inspiracji, które wrzuciłaś.

I idąc dalej te cztery cisy Elegantissima też w ty ułożeniu pod linijkę do rozsadzenia. I z uwzględnieniem ich rozmiarów w przyszłości

Koniec, bo i tak jak to przeczytasz to mnie zabijesz
Pszczelarnia 14:05, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to jeszcze z dawnego zielnika: jedna wielka i trzy mniejsze oraz ta wysoka z kieszeniami: w wielkiej truskawki pnące z bratkami, w pozostałych rozmaryn, szałwia, oregano. W tej wysokiej tymianek i po bokach w kieszeniach były poziomki ale było im za sucho.

Ewa chyba Cię ozłocę za pomysł Sprawdziło się u Ciebie to połączenie bratków i truskawek???
Bardzo chciałam do skrzyń truskawkom dodać coś kwitnącego, myślałam o cebulowych Danusia odradziła, że trujące, a tu tak proste połączenie dwóch roślin jadalnych. Napisz proszę czy zdało egzamin???

Co do kompostownika mój wygląda podobnie w tej chwili wypiętrza się i to mocno, dobrze, że drugą komorę opróżniliśmy.
Pszczelarnia 10:27, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to jeszcze z dawnego zielnika: jedna wielka i trzy mniejsze oraz ta wysoka z kieszeniami: w wielkiej truskawki pnące z bratkami, w pozostałych rozmaryn, szałwia, oregano. W tej wysokiej tymianek i po bokach w kieszeniach były poziomki ale było im za sucho.

Tak mi się wydawało, że tam widzę zioła.
Dziękuję
Pszczelarnia 10:22, 14 lis 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:46, 13 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
To jabłonka rajska będzie dobra.

I szałwia też ale na brzegu, bo jest niska.

A w to wszystko można sypnąć koprem.

Koprem? Jak to koprem Takim jadalnym czy ozdobnym, jak by to wygladalo, maz jakies fotki u siebie?
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:42, 13 lis 2018

Do góry
To jabłonka rajska będzie dobra.

I szałwia też ale na brzegu, bo jest niska.

A w to wszystko można sypnąć koprem.
Kiedyś będzie tu ogród 16:59, 08 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Nie Aniu, sezonu nie zamykam. Jeszcze sporo mam do sadzenia. Plus cebulowe- ale tych niewiele. Najgorzej, że dzień krótki a latarka za słaba na nocne sadzenie.

Będziesz bardzo zadowolona.

To szałwia Ci kwitnie ?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:25, 08 lis 2018

Do góry
Toszka a jeszcze tak sobie myślę, że jakby po prostu zrobić minimalistyczne nasadzenia jak u Madżenki, czyli obówdki, niższe lub wyższe i drzewa plus np w słońcu szałwia, stipy w innym słonecznym miejscu róże okrywowe a w półcieniu wersja np. z hakone jako obwódka hm...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:59, 07 lis 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Kasiu, "zwłoki" świetnie wyglądają )) a ile masz tam siewek, to szałwia chyba?

róże i u mnie nie zamierzają spać...

Zwloki pięknie sobie tam leżą, bardzo malowniczo Siewek mam poł na pół - naparstnice i chwasty od sąsiadów.. ale już nie chce mi się ich rwać i sobie są.

a naparstnice będę musiała wiosną przerzedzić, bo tam wciąż tyle planktonu, że za dużo...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:20, 07 lis 2018

Do góry
Kasiu, "zwłoki" świetnie wyglądają )) a ile masz tam siewek, to szałwia chyba?

róże i u mnie nie zamierzają spać...
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:57, 06 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Małgoś,wiem ,że nie przepadasz ale jakoś mi się ta inspirka skojarzyła z Twoją skarpą
Inspirka piękna, ale...
Asia! Gdybym miała duży ogród to na 100% pojawiłyby się u mnie takie rabaty trawiasto-bylinowe. Niestety na tak małym areale denerwowałyby mnie przekwitające i rozłażące się byliny (tam jest chyba szałwia i złocień)
W dużym ogrodzie łatwo zgubić takie "efekty" bo coraz to coś innego zaczyna grać pierwsze skrzypce. W małym ogródku niestety nie ma już miejsca na odciągnięcie wzroku. Poza tym taka rabata to nie 1/100 ogrodu ale np. 1/4
A u mnie prymulki kwitną od ponad miesiąca

Pachną wiosną
W samym słońcu 07:45, 03 lis 2018

Do góry
Na swoją ziemię już narzekać nie powinnam bo u mamy to tragedia ( człowiek już tyle lat tam nie mieszka ze zapomnial) no piach straszny- dołek wykopać zeby doniczkę zadolowac to nie lada wyczyn bo się piach osypuje, żółty też dosyć płytko jest :/ a jak woda chce się polać to woda ucieka jakbym po tłuszczu polewała. Jak tam ma cokolwiek rosnąć? Mówiłam,żeby nie szalała z roślinami bo nie ma co sądzicie nie wiadomo czego bo nie dadzą siebie rośliny rady ( no, że dobieramy rośliny do rodzaju gleby - to od Toszku wiem ale wtedy usłyszałam,że żeby coś posadzić to trzeba drogie rośliny kupować- prawda to? Na takim piachu nic nie urośnie?
Lawenda
Pustynniki
Szałwia
Co jeszcze mogę zaproponować?
Jakie róże pachnące, o intensywnym zabarwieniu, ale gabarytowo nie wielkie mogłyby dać sobie radę tam? A trawy średnie i niskie? Jeżówki dadzą radę? ( Rudbekia rośnie tam od zawsze chyba)

Pada,a ja miałam na dziś zaplanowana pracę na dworze....hmm...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:11, 01 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.

Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowe zdjęcie

albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.

innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty

Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość

Danusiu, Przeanalizowalam, poszukalam i takie rośliny zamawiam. Dobrze?

Miskant chiński „Variegatus”
Hortensja Anabelle ‘Strong”
Berberys „ „Atropurpurea”

Astrantia ( Jarzmianka) „Venis” lub „Rubra” lub „Claret”
Astilbe ( tawułka chińska) „Superba”
Carex Comans „ Bronze Form”
Carex Comans „ Bronze Perfection” niższy od tego powyżej ( kępki z przodu )

Tajemniczy Ogród 17:57, 30 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
70cm!? No coś takiego to nie przejdzie!
Zestawienie roślin dobre, choć niestandsrdowe (słońcolubna szałwia i cieniolubny cis?) ale nie na tej szerokości.

Z kilkudniowym opóźnieniem, ale jednak muszę sprostować by obalić pokutujący mit o cisie.
Cis jest słońcolubny, a cień toleruje. Półcień znosi bez szwanku.

Do hakone bym dodała zawilce lub naparstnice. Na wiosnę czosnki, których zasychające liście zakryje migiem wiosenna hakone.
Tajemniczy Ogród 14:41, 29 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Nie widzę hakone z szałwią. Szałwia będzie zduszona przez tą trawę. Poza tym ta szałwia musiałaby mieć z metr wysokości żeby to proporcjonalnie wyglądało.
Z runianką i cisami owszem, tu hakone współgra

https://wgi-img.s3.amazonaws.com/VarietyImage/d8bab6f7b6df241c8decd4baaad1e70b.jpg

Acha, róży w tego typu nasadzeniach też nie widzę

No, to coś muszę wykombinować, żeby pasowało z tymi różami Bo chciałabym zostawić takie wychodzące zza płotu białe róże pomiędzy drzewami. Fajnie by to wyglądało od ulicy.
Z szałwią rzeczywiście chyba masz rację. Zbyt duża trawa ta hakone do niej. Tylko myślałam o mniej formalnym, nie takim pod linijkę posadzeniu hakone. Ale z cisem jej ładnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies