Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Magary Dramaty z Rabaty 09:39, 15 kwi 2025

Do góry
Magara napisał(a)

Ania - to nie takie proste Są cztery elementy (narożniki), które producent zalecił zabetonować. I tu się nam niestety rozlazło, pomimo mierzenia sto razy na dobę Kąty były, wszystko ok, ale okazało się, że są 4 milimetry różnicy. A ta różnica może mieć później znaczenie... Eh...

O masz Zabetonować??
A nie da się przykręcić takimi kotwami do betonu?
Kurcze, ale macie pod górkę.
No tak, jak zabetonujesz to już nie pola manewru przy późniejszym montowaniu reszty konstrukcji. Dlatego tak ciężko wystartować mężatemu. Mój dawno by się zirytował i zrobił po swojemu bo on cierpliwość nie ma takiej jak Twój.
Na początku nawet mu się tych kotew wkręcać nie chciało bo nie miał ale w końcu kupił i przykręcił szklarnię bo bał się żeby stabilności nie straciła przy tutejszych wiatrach.

Co do zabezpieczania poliwęglanu to my też mamy taśmę ale wydaje mi się że ona na dłuższą metę nie da rady bo zbiera się brud i wilgoć na brzegach więc z czasem zacznie się odklejać. Osobiście stwierdziliśmy że jak przyjdzie pora to będziemy sylikonować właśnie bezbarwnym silikonem. Wydaje nam się to najtrwalszą opcją jeśli ma się te płyty nie wciskane w profil a luźne.
Oglądałam dużo filmików ze szklarniami EVEX i tam producent nie zaleca niczym oklejać ale oni mają poliwęglan luźny jak my. Tzn nie wciskany w żadne profile. Twierdzą że jak jest otwarte to lepiej się czyści i nic tam się nie osadza bo wystarczy myjką ciśnieniową przelecieć i wszystko wypłynie.

U nas jest tak

I widać że miejscami głównie przy śrubach robią się zacieki po nimi dlatego albo całkiem zerwiemy taśmy i zostawimy tak jak radzą w Evex albo zasylikonujemy.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:54, 15 kwi 2025

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:52, 15 kwi 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Bsrdziej zaawansowane masz Asiu piwonie niż u mnie.

Stanowczo za mało robisz zdjęć szerszych kadrów.
Filmik na insta super.

Bo jeszcze mało co wysprzątane Nawet rozplenice w jednym miejscu nie są przycięte…
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:48, 15 kwi 2025

Do góry
Nie mogłam patrzeć więc sobie kwiatki oglądałam

Judaszowiec chyba żyje

Te Ciemierniki tego typu nigdy zimy mi nie przeżywały a tu proszę

Dereń kousa też żyje

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:45, 15 kwi 2025

Do góry
Yyyy
wiem ile płaciłam 5 lat temu -60zł za metr położonych płytek, liczone z metra. Teraz metr kosztuje 120zł ale nikt nie liczy "z metra", tylko "łazienki kompleksowo". Jak to słyszę to mi się flaki wywracają

Sorry ale nie wygrałam w totka i tyle nie zapłacę choćby nie wiem co. Nie będę zapieprzać pół roku żeby mieć za co płytki położyć - w takiej cenie. Najwyżej - serio - położę je sama.

Zrobimy najmniejszą łazienkę z ekipą, a resztę w międzyczasie i powoli. Ja rozumiem wszystko drożeje, ale to jest dwa tygodnie roboty w 2 osoby - powiedział mi jeden z fachowców. I ja rozumiem że to ie jest proste i praca na kolanach. Ale stawki są zdecydowanie przesadzone - te które słyszałam.
Pytasz ile za metr - 100/110/120 zł. Łazienka ma 3m, druga 4,5, trzecia 6. I nikt jakoś nie powiedział 4 tys. za płytki w tej najmniejszej - a chcę je tylko na podłodze i na dwóch ścianach do połowy...

Mam płytki! Na podłogę całego parteru. Tylko nie wiem czy mi się podobają buahaha

Prawie zawału dostałam jak pan ściągał paletę. Tona i 150 kilo przegrywała z grawitacją

Na pewno ładniejsze niż ten szary a'la beton w tle w połysku gdzie ta miałam oczy buahaha
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 07:46, 15 kwi 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Cudnie
Gdybym tak miała to też bym leżała i omiatała
Trzymam kciuki za thuje.
A co do ciemierników to zapraszam do siebie. Mam masę, ciut jednak większych, które możesz sadzić już w miejsce docelowe. Te maleństwa to raczej w większości niestety padną. Zauważyłam że ciemiernik woli być przesadzony w wieku ok 3 lat Inaczej zanika.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:12, 15 kwi 2025

Do góry
Rozmaryn na tarasie przezimował i ma się znakomicie

No i pora wyjąć myjkę i ogarnąć taras.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:07, 15 kwi 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Prace okołoświąteczne bardzo gustownie się prezentują.

Dziękuję bardzo .

Karton z napisem „Wielkanoc” mam jeszcze na strychu.
Nie zdjęłam go bo bałam się, że z tym bolącym kręgosłupem, nie poradzę sobie z zamykaniem klapy w suficie.
Dziś tam wejdę. Najwyżej zostawię to do piątku i Małżon zamknie. Noce już dość ciepłe i nie zmrozi mi poddasza.

Póki co na salony wyjechało to wielkie, ceramiczne jajo.
Dostałam je w prezencie od brata mojej przyjaciółki.

Mam trochę takich ceramicznych ozdób wykonanych przez osoby niepełnosprawne podczas warsztatów terapii zajęciowej organizowanych przez Fundację „Sprawni inaczej”.
O, na przykład owcę.

Magary Dramaty z Rabaty 23:16, 14 kwi 2025

Do góry
Iza - gacie nie czas luzować, fundament zając właśnie, pomidory i papryki mi pół kuchni zajmują Ale że Ciebie buk zaatakował? Ty przecież bukowa siostra? No jak on mógł?

Ania - to nie takie proste Są cztery elementy (narożniki), które producent zalecił zabetonować. I tu się nam niestety rozlazło, pomimo mierzenia sto razy na dobę Kąty były, wszystko ok, ale okazało się, że są 4 milimetry różnicy. A ta różnica może mieć później znaczenie... Eh...

Juzia - specjalnie dla Ciebie
Moja wczorajsza robota - patrz na lewo od taczki

I tu bliżej:

Wygląda na robotę na 15 minut A ja mam wrażenie, że nic innego ostatnio nie robię tylko biorę niebieską miskę, sypię do niej kompost, kompost rozsypuję i tak tysiąc razy dziennie A końca nie widać
Ogrodowe wariacje 22:49, 14 kwi 2025

Do góry
Wiaan napisał(a)
Codziennie podziwiam wieczorem z okna

Gapiłabym się non stop. Pięknie.
Wszystkiego po trochu 22:31, 14 kwi 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)
i pierwiosnki
te kupiłam zeszłej wiosny

to moje stare, są niezniszczalne

i dwa wydębione od Vity buziulka nie mogę się doczekać aż otworzą kwiatki, listki mają cudne, takie ciemne

Śliczne wszystkie szczególnie te czerwone mi się podobają a te stare też mam i faktycznie niezniszczalne są
Glina i zielsko 22:16, 14 kwi 2025

Do góry
Leże i nadrabiam wątki.

Od jakichś 3-4 tygodni przy kazdych zakupach spożywczych wkładałam do koszyka narcyzy. Troche sie ich nazbierało.

Wydłubałam tez narcyzy z rabaty bukowej które wylazły mi w szafirkowej rzeczce i wsadziłam je wszystkie wokół rabaty kortowej. Wyszło mi ok 70 kępek po 3 -5 cebulek.

Jedną stronę mam kwitnącą nawet.

Dołki kopałam małą łopatką i teraz mnie łapa boli od tej twardej gliny.

Napaseę je nawozem po kwitnieniu.

Wypieliłam większość rabaty kortowej, zrobilam porządek z doniczkami, pomyłam tace i podstawki.

Przesadziłam dzwoneczki w ładniejsza doniczkę na stolik na przednim tarasie, przekwitłe hiacynty z doniczki w domu wsadziłam do ziemi. W dwóch miejscach uzupełniłam obwódkę rabaty z seslerii.

Sporo roślin dziś podlałam.
Mogło by popadać bo sucho jest niemiłosiernie.

Całe popołudnie aż do szarówki spędziłam w ogrodzie. W nowych i wygodnych ogrodniczkach z chińskiego portalu.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:14, 14 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:09, 14 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:07, 14 kwi 2025

Do góry

Śliczny zakątek ciemierniki pięknie się komponują z tą cegłą, bardzo mi się podoba
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:07, 14 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:05, 14 kwi 2025

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:03, 14 kwi 2025

Do góry

Wiejski ogród Magdy 22:01, 14 kwi 2025

Do góry
Cebulove.

Nie mogę się napatrzeć na magnolię. Najchętniej robiłabym jej zdjęcia z każdej strony. Na dodatek pięknie pachnie .

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:01, 14 kwi 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies