Magary Dramaty z Rabaty
09:39, 15 kwi 2025
O masz

A nie da się przykręcić takimi kotwami do betonu?
Kurcze, ale macie pod górkę.
No tak, jak zabetonujesz to już nie pola manewru przy późniejszym montowaniu reszty konstrukcji. Dlatego tak ciężko wystartować mężatemu. Mój dawno by się zirytował i zrobił po swojemu bo on cierpliwość nie ma takiej jak Twój.
Na początku nawet mu się tych kotew wkręcać nie chciało bo nie miał ale w końcu kupił i przykręcił szklarnię bo bał się żeby stabilności nie straciła przy tutejszych wiatrach.
Co do zabezpieczania poliwęglanu to my też mamy taśmę ale wydaje mi się że ona na dłuższą metę nie da rady bo zbiera się brud i wilgoć na brzegach więc z czasem zacznie się odklejać. Osobiście stwierdziliśmy że jak przyjdzie pora to będziemy sylikonować właśnie bezbarwnym silikonem. Wydaje nam się to najtrwalszą opcją jeśli ma się te płyty nie wciskane w profil a luźne.
Oglądałam dużo filmików ze szklarniami EVEX i tam producent nie zaleca niczym oklejać ale oni mają poliwęglan luźny jak my. Tzn nie wciskany w żadne profile. Twierdzą że jak jest otwarte to lepiej się czyści i nic tam się nie osadza bo wystarczy myjką ciśnieniową przelecieć i wszystko wypłynie.
U nas jest tak

I widać że miejscami głównie przy śrubach robią się zacieki po nimi dlatego albo całkiem zerwiemy taśmy i zostawimy tak jak radzą w Evex albo zasylikonujemy.