Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 14:59, 15 mar 2026

Basiu, dziękuję bardzo. To jest wiedza wyrywkowa, ale pozwala mi zachować mózg na dobrym poziomie. Pozwala mi w miarę dobrze układać zdania, i nawet przecinki stawiam w dobrym miejscu. Kontroler wpisu podaje mi, czy właściwe zachowałam odstępy i czy wpis jest poprawny.

Oprócz tego uważam, że książka jest dobrym doradcą w życiu.
Opowiem coś z mego życiorysu.

W wieku 20 lat pożegnałam rodzinny dom i założyłam własne gospodarstwo. Przyjechała mama kiedyś w odwiedziny do mnie. Ja na przywitalny obiad ugotowałam czysty czerwony barszcz, podałam w kubeczkach, a do tego kartacze z nadzieniem mięsnym z ekstra okrasą. Mama tylko brew podniosła, i nic. Ale kiedy na kolację na stół wjechały smażone pstrągi, to już nie wytrzymała: a skąd ty to wszystko umiałaś zrobić, przecież ja tego nie gotowałam. Jedyna moja odpowiedź, to była taka, że to dzięki książkom to wiem. A ryby-to hobby męża.

I tak utwierdziła się dobra opinia o moim małżeństwie. A książki otaczają mnie i w domu, iw ogrodzie, i na każdym miejscu, i nawet pod poduszką jakąś można znaleźć.

Joku 18:23, 15 mar 2026

Zaciekawiły mnie te krzyżówki chociaż coś czuję że czasu mi nie wystarczy.
Mam jeszcze pytanie odnośnie hipeastrum. Moje ciągle są zielone, czasami kilka liści zżółknie. Zaczynam wtedy zmniejszać podlewanie, ale przychodzi moment że "wymiękam", robi mi się żal więdnących liści i zaczynam podlewać na nowo. Ty je traktujesz brutalnie, tzn. koniec podlewania na jakiś czas i one wtedy zasychają?
hankaandrus_44 20:49, 15 mar 2026

Jolu, Hipki są to rośliny z Afryki. Zimą w ogródku nie wytrzymują. Jeżeli je chcę "utuczyć" to daję do szklarni i we wrześniu je przenoszę do domu. Te bardziej dorodne, można podpędzić jak hiacynty, ale te małe to szkoda miejsca na parapecie. Zbieram do większej donicy i podlewam normalnie jak wszystkie doniczkowe. Z tymi utuczonymi, to po jesiennym śnie, oglądam je, co mi się uchowało. Ogrodnicy ucinają cały wierzchołek na płasko i wtedy sadzą do doniczek, i takie lądują u nas w marketach. Ja tego nie robię, oczyszczam z grubsza łuski i zeschnięte brzegi i już czekam na odzew. Po 2 tygodniach, albo szybciej ,albo dłużej, powinny pokazać się życiowe efekty. Jak wychodzą liście, to przeważnie już nie ma kwiatów. Jak wychodzi pąk, to już jest szansa na pełne kwitnienie.

Joku 21:26, 15 mar 2026

Dziękuję za podpowiedzi, będę kombinować. Moje jakoś dziwnie kwitną latem, ale nie zamierzam im w tym przeszkadzać. Najważniejsze że cebule nabierają masy. W zeszłym roku byłam zaskoczona obfitym kwitnieniem.
Basilikum 09:40, 16 mar 2026

Haniu Ty jesteś poprostu the Best
Gimnastyka umysłu jest równie ważna jak gimnastyka ciała.
Kordina 14:18, 16 mar 2026

hankaandrus_44 napisał(a)
... Słoneczko zapraszam do mnie, bo bez niego, to jestem jak kura o zmroku ...

O, to, to! Ja też, było słonko - była aktywność, od wczoraj buro i ponuro i deszczowo na dodatek - spadek energetyczny...
Też lubiłam kiedyś rozwiązywać krzyżówki, nawet z rodzicami (ulubionymi) mojej przyjaciółki i jeszcze wszelkie testy dla kosmonautów takie logiczne, potem sudoku.
Ćwiczenia mózgu w moim wieku zawsze procentują
Gosialuk 17:23, 17 mar 2026

Gratuluję Haniu. Trening umysłowy jak najbardziej popieram.
Ja się wzięłam za naukę języka. Liczę, że będę miała okazję wykorzystać w praktyce.
eda 22:16, 26 mar 2026

Przebiśniegi znalazłam jak zawsze pękate i uśmiechnięte u ciebie wśród innych cudeniek wiosennych
I cieszę się z Tobą sukcesami krzyżówki, fajnie, że wróciłaś podziwiam gratuluję wyników i dopinguję

Teraz czekamy na skowronki )
hankaandrus_44 23:22, 27 mar 2026

Kochani, nie było światła na nowe kwiatki. innym razem może będzie lepiej. Temperatura była akuratna ale moje kwiatki jeszcze były przysypane. Dopiero hortensje z suchego posprzątałam,
a ile jeszcze traw do przycięcia.

Zapóźniona jestem w tym roku, ale za zdrowie się wzięłam, to też mi wybaczcie. Nie jest u nas tak, że idziesz i masz wszystko po kolei z marszu, trzeba albo odczekać, albo odsie1dzieć.
A jeszcze animozje między doktorami, po prostu szok.

Ogrodowe odwiedziny były, ale tylko bobki zostawione, może obejdzie się u mnie jak sarenki lubię, to w ogrodzie ich nie pragnę.
Szklarnię będę robić dopiero po świętach. Bo jeszcze u nas i sadzonek nie widzę w handlu, a to co jest, mnie nie interesuje.

Tyle u mnie, Niektóre rośliny poszły się gnieździć do kompostownika, bo już mnie się nie podobają takie suchelce sterczące na rabacie do wiosny.

Joku 18:15, 28 mar 2026

Działka poczeka, najwyżej zaliczy niewielkie opóźnienie. Jak pracowałam to co sezon byłam spóźniona z pracami.
Posadziłam parę sadzonek sałaty, natknęłam się na nie przy jednym ze sklepów ogrodniczych.