Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 19:01, 13 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Są śliczne, ale chyba trzeba sadzić je w miejsca bez konkurencji, u mnie wszystkie zanikły, sadziłam je w pobliży irysów syberyjskich, chyba je pożarły

To możliwe kłącza syberyjskich dość szybko przyrastają. Te małe iryski lepiej mieć pod jakimiś krzewami, które później startują, proponują pod oczarami itp
Ulina 19:08, 13 mar 2026

mirkaka napisał(a)

A ja cięłam selserie jesienią, bardzo dobrze przezimowały , śnieg się stopił a one ruszyły już pod śniegiem, dlatego nie musiałam się martwić że poprzycinam wiosenne przyrosty.
Z kolei kukliki u mnie gorzej przezimowały

Kuklikinu mnie na mokrym rosną jak głupie
Mireczko, ta trawą to śmiałek nie sessleria.

Sesslerie fajnie przyciąć jesienią, ale ja uwielbiam ich zimowy urok z białymi kłoskami więc zostawiam do wiosny. Niestety do cięcia są bardziej pracochłonne niż śmiałki. Ja mam takie doświadczenia. Czym tniesz sesslerie?
mirkaka 05:28, 15 mar 2026

Ulina napisał(a)

Kuklikinu mnie na mokrym rosną jak głupie
Mireczko, ta trawą to śmiałek nie sessleria.

Sesslerie fajnie przyciąć jesienią, ale ja uwielbiam ich zimowy urok z białymi kłoskami więc zostawiam do wiosny. Niestety do cięcia są bardziej pracochłonne niż śmiałki. Ja mam takie doświadczenia. Czym tniesz sesslerie?

Nożycami ręcznymi fiskarsa, dobrze się tnie jak są naostrzone
ewsyg 06:33, 15 mar 2026

Ulina napisał(a)

Dla mnie "cuchnacy" jest odkryciem, lepiej się prezentuje niż pozostałe, widoczny z daleka, same plusy mu daję Tzn żeby dobrze zrozumieć, ciemierniki u mnie kwitną ale te odmianowe mają kiepski wygląd liści w sezonie. Widziałam u innych osób więc mam porównanie. W związku z tym nie bardzo nadają się na rolę pierwszoplanową. A "cuchnący" owszem, bardzo mi przypadł do gustu.

Chyba w programie Mają w ogrodzie radzili, żeby obcìnać stare liście ciemiernikom w momencie, kiedy kwiatostany dźwigają się do góry. Ja tak zrobiłam.
Ulina 11:47, 15 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Nożycami ręcznymi fiskarsa, dobrze się tnie jak są naostrzone

W takim razie zobaczę jaką mają ostrość

U nie wszystko startuje jak szalone! W podłożu wilgoć po zimie a u góry słonko dogrzewa roślinki
porzeczki i borówki amerykańskie

Jaśminowiec wonny i kalina Charles Lemont rozkwitła, choć mało ma kwiatów w tym roku
Ulina 11:54, 15 mar 2026

ewsyg napisał(a)

Tak zrobiłam
Zakwitły ładnie ciemierniki od Sylwi,Anitki i Ani, mój jeden bordowy też. Ale to jedyna uciecha w sezonie bo potem lepiej jak są schowane wśród innych roślin. Białe narazie nie kwitną.

Różne stadia kwitnienia

Basieksp 11:55, 15 mar 2026

Już takie zielone liście ? Normalnie szał, naprawdę startują jak szalone, super
Ulina 11:59, 15 mar 2026

Lubię tawuły, są bezproblemowe i też szybko startują

Krokusików ledwo namiastkę mam, narcyze idą do przodu. To tyle na przedwiośniu.
Ulina 12:04, 15 mar 2026

Basieksp napisał(a)

Już takie zielone liście ? Normalnie szał, naprawdę startują jak szalone, super

Ta jedna szczególnie wyrywna, sadzonka czarnej porzeczki zrobiona przeze mnie z patyczka od sąsiadki, dwuletnia. Może ten ceglaste słupek tak przyśpiesza bo od słońca się nagrzewa. Nie wiem. A może podłoże ulepszone w zeszłym roku tak podziałało. Sama wczoraj byłam zszokowana pozostałe startują jak wszystko normalnie
Ulina 14:56, 15 mar 2026

Dziś przeszłam przez ogród i widzę gdzie nie wyplewiłam podagrycznika. Czyżby 3 wiadra to za mało? Już mu pogroziłam na przyszły tydzień oj będę w sezonie z nim walczyć, nie ma wyjścia, a wygląda tak niewinnie na początku.