Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Joku 19:52, 14 mar 2026

Chyba potrzeba wam trochę czasu żeby smutne i przykre uczucia nieco osłabły. Mój tata został sam, przeżył mamę o 9 lat. Na początku jakoś sobie radził ale z czasem były coraz większe problemy ze zdrowiem. Mieszkał cały czas sam, dojeżdżałyśmy do niego (mam 2 siostry). Ja nawet przez 3 lata co kilka tygodni na weekendy jeździłam z Niemiec, bodajże 600 km w jedną stronę. Przez kilka ostatnich lat była opiekunka. Jakoś udało się przetrwać, były lepsze i gorsze momenty.
Kontonaogrod 19:58, 14 mar 2026

Zobaczymy. Ale myślałam że jak zniknę na te 3-5 lat to zdążę wrócić jakby co. A tu nie wiadomo kiedy się może pogorszyć tak porządnie.

Myślę że to wypadek przy pracy normalnie by się nie wdawał w żadne rozmowy z przypadkowymi ludźmi, a tu ich paru było i mogli stanowić zagrożenie…

I tak trzy lata tu muszę mieszkać i nie mogę tego sprzedać wiec zobaczymy co życie przyniesie w międzyczasie

Przydałaby mi się jakaś siostra
Agatorek 20:17, 14 mar 2026

Powinnaś dodać, że przydałaby Ci się pomocna siostra .

Mojego ex-ema mama ciężko chorowała przed śmiercią. Wymagała codziennej opieki (m.in. sama już nie chodziła). I myślisz, że jego siostra się tym przejmowała? Na przestrzeni kilku lat choroby może kilka razy była zobaczyć matkę. Nie mówiąc o jakiejś pomocy. A ma trójkę już dorosłych i prawie dorosłych dzieci, które też mogłyby się zaangażować.
To ja mu pomagałam.
Mogłabym napisać wiele na temat byłej „szwagierki”, ale szkoda się denerwować
Joku 20:18, 14 mar 2026

Starsze pokolenie ma więcej zaufania do ludzi dlatego pewnie wpuścił obcych i podejrzewam że jeszcze się cieszył że ktoś mu naprawił.
Jakieś plany dobrze mieć ale i tak życie je weryfikuje. Przynajmniej tak u mnie było. Jeżeli twój tato jest samodzielny to warto te jego samodzielność wspierać. Skoro tyle czasu się mamą zajmował to pewnie i coś sam sobie ugotuje i chałupkę ogarnie. I wypierze .
Macie teraz trudny czas, powolutku oswoicie się z nową sytuacją, mama już nie cierpi.
Kontonaogrod 20:26, 14 mar 2026

Też sobie to powtarzam

Mam nadzieję będzie ok

Mam brata ale… nie widziałam go z 10 lat? I nie słyszałam od niego?

Szkoda słów.

Jolu, Agato, ściskam!

Jak bliżej podejść to każdy na jakiś problem, z wierzchu często wygląda ładnie póki bliżej nie podejść

Jutro niedziela, sieje groszek, wpadnie się moczy
LIDKA 21:11, 14 mar 2026

Daj tacie czas.

Mój teść 70 lat ,tak się ogarnął po śmierci teściowej że szok. Pomogłam mu pozałatwiać sprawy spadkowe bo kredyty mieli.
Potem jak już się otrząsnął to mój syn go nauczył obsługi smartfona i aplikacji do banku. Parę dni to zajeło.
Jeszcze ok roku pracował. Odlozył wszystko co zarobił bo żył w tym czasie z emerytury. Potem nasza ciocia zaprosiła go do Hiszpanii. Tak się spodobało że był tam już kilka razy. Potem odnalazł siostrzeńca w Irlandii przez fejsa i też lata 3 razy w roku. Lotniska mu nie straszne. Opłaty robi sam. Kasę wnukom śle blikiem. Sam pierze. Dwa razy w roku przychodzi pani na gruntowne sprzątanie mieszkania. Robi zakupy w necie.
Na obiady chodzi sobie do baru koło domu.

Teściowa by nie uwierzyła jak on jest bardzo samodzielny. Ona miała go za niemote i wszystko sama załatwiała. Zwłaszcza by nie uwierzyła że lata samolotami i dobrze śmiga po necie. I że kasę potrafił odłożyć.
Kontonaogrod 07:07, 15 mar 2026

Nie no tato jest ogarnięty. Ostatni rok tylko on gotował. Rachunki płaci online. Ma allegro smart. Działalność prowadził większą część życia. Na wycieczki latali razem ale teraz plecy go bolą więc nie wysiedzi długo w jednym miejscu. Nawet na Pomorze obejrzeć Działke ze mną nie chce jechać chyba że na 2 tygodnie wtedy ma to sens a ja chcę jechać w weekend z jednym noclegiem 7h ciurkiem w jedną stronę.

Kto wie może sobie nawet kogoś jeszcze znajdzie. Te rynny to - mam nadzieję- wypadek przy pracy. Wyczuli że mogą i zanim się zorientował już demontowali… i wtedy już musiał się dogadać choć raczej na pewno przepłacił i to sporo.

Niedziela! Słońce i chyba nie wieje tak jak wczoraj, głowę chciało urwać na tej naszej górce.

Miłego dnia Lidka!
Kontonaogrod 12:16, 15 mar 2026

Derenie od Sylwii mają się dobrze na froncie

Mam Rosliny od Dziewczyn i zawsze o Was myślę jak obok przechodzę (Bogdziu dzięki)

Podsypałam nawozem drzewka owocowe , serby są następne w kolejce - tylko deszcz by się przydał

W słońcu jest cudnie

Ścięliśmy miskanty i rozplenice. Powiesiliśmy ostatnią siatkę cieniującą w szklarni. Wyrzuciłam kilka gnijących dyń z garażu. Wykąpałyśmy psa z Młodą. Jedno pranie zdążyło wyschnąć, kolejne w drodze.
Kontonaogrod 16:53, 15 mar 2026

Miejsce na szparagi gotowe. Przynajmniej jak je przygniecie śnieg z dachu zima to się nie połamią jak rozmaryn w tym roku - zioła przeniosłam przed dom

Kontonaogrod 16:54, 15 mar 2026

Te wyglądają jak obcy