Żeby był dostęp z obu stron i wygodne pielenie grządki nie mogą być szersze niż 120 cm. Reszta dowolnie mniej lub tyle samo, ale nie więcej, bo nie będziesz miała dostępu do środka skrzyni.
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać
Co do wątków tematycznych to się tak Aniu Tobie zdaje, one są tematycznie nazwane i nie jest to takie trudne i uciążliwe. Ja oblatuję je codziennie, jak pojawi się nowy wpis, a plusik oznacza że się pojawił. Jak umiem i wiem to odpowiadam, jak nie wiem to czekam aż kto inny odpowie.
Główny wątek Waldka to jest ten w dziale "Ogród" https://www.ogrodowisko.pl/watek/4914-tam-gdzie-rodza-sie-ogrody i chłop ma rację, że tak gromadzimy informacje na Ogrodowisku. Zgodnie z moim planem, tematyczny to tematyczny, a nie o ciastku które upiekliśmy. Tutaj szukamy wiadomości branżowych, które trudno by było wychwycić spośród wszystkiego istotnego i nieistotnego dla ogrodu.
Jak ktoś szuka info o kompoście to nie będzie latał po wszystkich stronach u Ani czy Marzenki. Ma wątek o kompoście i tam też starajmy się wklejać coś ze swojego ogrodu na ten właśnie temat. To tak w kwestii organizacji i ułatwienia znalezienia rady na dany temat.
W sumie to mnie też przyjemnie zobaczyć japońskie komentarze czy inne, II części ogrodu nie dałam bo trzymam na publikację zagraniczną i nie może się nigdzie ukazać
Carolyn napisała do mnie w grudniu, ja zwlekałam z wiadomych względów, nie chcę już rozgłosu wolę sobie spokojnie żyć, ale trzy dni temu znowu napisała, no to nie było wyjścia. Czyli oglądacie?
Dziękuję, ale ja tam się nie pchałam, bo zaraz mnie podsumują co poniektórzy hejterzy
Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?
Gardenarium napisała:
"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę
Folia (membrana) izoluje drewno od ziemi, a dzięki temu zostanie przedłużona ich trwałość o kilka lat. Więc decyzja należy do ciebie.
Ja nie daję gałązek na dno, a kompostu możesz dać ile wlezie, nie przenawozisz nim. Pod marchew nie, bo ona lubi mniej zasobną ale za to bardzo głęboko uprawioną glebę.
Muszę pochwalić, niesamowite efekty z wysiewów, naprawdę, trytoma też się uda, popieram ją na tą ognistą rabatę. Z kannami będzie jak w dżungli, do tego jaskrawe plamy kolorów kwiatów. To będzie ogród z charakterem
Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę
Bukszpany nie do tego..
a z wieści budowlanych:
Budowlańcy raczej interesują się bardziej samochodem niż kwiatkami, podsłuchałam niechcący, bo byłam za domem. Nie wiedzą, że robię im fotki hehe
No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?
Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę