Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:05, 17 sty 2015

Do góry
Dla miłośników ciemierników

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1071515656207856.1073742004.140025996023498&type=3
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 15:59, 17 sty 2015

Do góry
Żeby był dostęp z obu stron i wygodne pielenie grządki nie mogą być szersze niż 120 cm. Reszta dowolnie mniej lub tyle samo, ale nie więcej, bo nie będziesz miała dostępu do środka skrzyni.

Czy to wiosna czy to zima ? 15:23, 17 sty 2015

Do góry
Pomoc w podpisie bo jest nieaktywny

Beti - Czy to wiosna, czy to zima
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:18, 17 sty 2015

Do góry
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać

Co do wątków tematycznych to się tak Aniu Tobie zdaje, one są tematycznie nazwane i nie jest to takie trudne i uciążliwe. Ja oblatuję je codziennie, jak pojawi się nowy wpis, a plusik oznacza że się pojawił. Jak umiem i wiem to odpowiadam, jak nie wiem to czekam aż kto inny odpowie.

Główny wątek Waldka to jest ten w dziale "Ogród" https://www.ogrodowisko.pl/watek/4914-tam-gdzie-rodza-sie-ogrody i chłop ma rację, że tak gromadzimy informacje na Ogrodowisku. Zgodnie z moim planem, tematyczny to tematyczny, a nie o ciastku które upiekliśmy. Tutaj szukamy wiadomości branżowych, które trudno by było wychwycić spośród wszystkiego istotnego i nieistotnego dla ogrodu.

Jak ktoś szuka info o kompoście to nie będzie latał po wszystkich stronach u Ani czy Marzenki. Ma wątek o kompoście i tam też starajmy się wklejać coś ze swojego ogrodu na ten właśnie temat. To tak w kwestii organizacji i ułatwienia znalezienia rady na dany temat.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:00, 17 sty 2015

Do góry
Niesamowicie mnie zaskoczyłaś Marzenko, bo nie zamierzałam tego linkować ani ogłaszać i po cichu pomyślałam sobie, czy ktoś to zauważy na Ogrodowisku?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:59, 17 sty 2015

Do góry
W sumie to mnie też przyjemnie zobaczyć japońskie komentarze czy inne, II części ogrodu nie dałam bo trzymam na publikację zagraniczną i nie może się nigdzie ukazać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:52, 17 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Gratuluję premiery na Fb u Carolyn Mullet

Miec prezentację na profilu, który ma 1 mln użtkownikow to sukces olbrzymi sukces!

Carolyn napisała do mnie w grudniu, ja zwlekałam z wiadomych względów, nie chcę już rozgłosu wolę sobie spokojnie żyć, ale trzy dni temu znowu napisała, no to nie było wyjścia. Czyli oglądacie?

Dziękuję, ale ja tam się nie pchałam, bo zaraz mnie podsumują co poniektórzy hejterzy
Plectranthus - plektrantus, komarzyca 14:45, 17 sty 2015

Do góry
Czy to działa? nie jestem przekonana.
Mech w trawniku 14:43, 17 sty 2015

Do góry
Wybrać ziemię z warzywnika, zrobić grządki podwyższone (deski lub kostkę lub dowolnie), nasypać żyznej ziemi kompostowej.
Ogródek Iwony 20:35, 16 sty 2015

Do góry
Napisałam u Danusi, kopiuję tutaj, aby mieć całość:
Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Gardenarium napisała:

"Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego.."
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 20:15, 16 sty 2015

Do góry
Folia (membrana) izoluje drewno od ziemi, a dzięki temu zostanie przedłużona ich trwałość o kilka lat. Więc decyzja należy do ciebie.

Ja nie daję gałązek na dno, a kompostu możesz dać ile wlezie, nie przenawozisz nim. Pod marchew nie, bo ona lubi mniej zasobną ale za to bardzo głęboko uprawioną glebę.
Ogródek Iwony 20:01, 16 sty 2015

Do góry
Muszę pochwalić, niesamowite efekty z wysiewów, naprawdę, trytoma też się uda, popieram ją na tą ognistą rabatę. Z kannami będzie jak w dżungli, do tego jaskrawe plamy kolorów kwiatów. To będzie ogród z charakterem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 16 sty 2015

Do góry
Ta tuja żółta generalnie mi nie pasuje do idei ogrodu w ognistych barwach, która powinna mieć "egzotyczny posmak", a więc bardziej perukowca przycinanego co roku (duże liście) - berberysy purpurowe i trawy bym tam widziała.
Smaragd raczej cięty z tyłu w równą bryłę

Bukszpany nie do tego..
a z wieści budowlanych:
Budowlańcy raczej interesują się bardziej samochodem niż kwiatkami, podsłuchałam niechcący, bo byłam za domem. Nie wiedzą, że robię im fotki hehe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 16 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z budowlanych wieści : dom za moim płotem wyrasta ponad świerki już budowlańcy wiszą mi nad ogrodem Od wiosny intensywne nawożenie świerków.

No to teraz budowlańcy zwolnią tempa. Jak zaczną spoglądać na Twój ogród, to wiosna, lato, jesień ich tak zastanie. Zobaczysz Danusiu
I będą mieli co wspominać
I fotki żonom będą robić
Mój M, jak jedzie na montaż schodów, to zawsze robi fotki ogródkom I pokazuje Wiele nowoczesnych domów i ogrodów ma swoich ogrodników. I pomysłów, ale ja i tak wolę nasze Ogrodowiskowe.

Danusiu, chciałabym u siebie zrobić rabatę ognistą, zainspirowałam się twoim artykułem.
Zaczęło się od tego, ze mam kilka bylin w tych barwach, których nie chcę pozbywać się z ogrodu. Pomyślałam, że zrobię jedną taką rabatę, na wprost bramy, pod płotem. Ale też myślę, czy nie dać tam kilku kolorów zimozielonych, np. tuja wschodnia Aurea Nana (3 sztuki). Nie chcę chaotycznych nasadzeń, mimo bylin chciałabym miejsce lekko uporządkowane, czy to jest możliwe? Dziewczyny podsunęły mi kilka roślin, m.in. trytomę, która mi się podoba, mam też rudbekię, nachyłki, kanny o czerwonych i o zielonych liściach. Na plecach jest 8 szmaragdów. Myślę też o trawach. Czy to jest możliwe?
Widziałam projekt i realizację twojego amfiteatru. Tam wkomponowałaś bukszpany
Może masz jakieś sugestie?

Pozdrawiam i miłych spacerków z promyczkami słońca życzę
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:49, 16 sty 2015

Do góry
Ano przeczytaj, mam artykuł prawie na każdą okazję

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/366-jak-kupic-zdrowe-rosliny
Bukszpan (Buxus) - uprawa 19:19, 16 sty 2015

Do góry
Wydaje się okazyjna bo osoba pewnie wie że w donicach bukszpany na wierzchu nie zimują, Tylko zakopane Na wiosnę będą nadawały się do wyrzucenia.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:11, 16 sty 2015

Do góry
Pomagam - skróciłam tytuł specjalnie, żeby był w jednej linii

Gosia - Ogród tworzę nowoczesny***Wizytówka - Ogród nowoczesny kokoszki
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:04, 16 sty 2015

Do góry
Z bukietowych nie wiem, nie ma aż takich różnic w tygodniach a dni nie mają znaczenia. Drzewiasta kwitnie wcześniej od bukietowych.

Jak byłam w Narodowej Kolekcji Hortensji to wszystkie bukietówki kwitły jednocześnie, a która najwcześniej zakwitła? nie wiem.
Wiejski Ogród Moniki 13:58, 16 sty 2015

Do góry
Ogród planujemy jako całość, nie oderwane fragmenty. Masz za dużo porozrzucanych drzewek w totalnym chaosie po całej działce, tak nie powinno być.

Ogarnij najpierw ogród jako cały, podziel go na funkcje jakim ma służyć, dopiero planuj rośliny, bo będziesz przesadzać je w nieskończoność.
Wiejski Ogród Moniki 13:54, 16 sty 2015

Do góry
Monika nie wklejaj obcych zdjęć. Przeczytaj pw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies