Pewnie suszarka pójdzie w ruch Swoją drogą kiedyś posądzano mnie na forum, że ogrzewanie podłogowe też mam w ogrodzie, bo wtedy jakoś szybko mi rośliny ruszyły - i tak sobie myślę, że znając Twoją słabość do nowoczesności może sobie takie ustrojstwo założyłaś i właśnie zamierzasz je włączyć?
No to czekam na cudowny środek... będę na pewno jego recenzentem.
A teraz napiszę po babsku do chłopa (Marzenka wybacz, że u Ciebie, ale dla bezwątkowych muszę pisać gdzie popadnie, mogę na PW ale to nie jest prywatna tajemnica co napiszę).
Waldek piszesz dużo mądrości... ale do ludzi nic tak nie przemawia jak słowa poparte czynem.... u siebie mógłbyś przekonywać niedowiarków do różnych rzeczy.. pokazać, że to co piszesz ma przełożenie w Twoim ogrodzie. Że to co piszesz stosujesz u siebie i to jest dobre dla ogrodu, dla ludzi, dla ekologii... a tak trochę to wygląda jak .... ja to nazywam "gawędziarz erotoman". Nikt nie każe Ci prowadzić u siebie wątku towarzyskiego, to gospodarz dyktuje co u niego się znajduje. Posłużę się swoim przykładem... nie mam czasu na grzebanie po wszystkich wątkach, nie mam czasu na zaglądanie na inne wątki, w tym i tematyczne, zaglądam na "chybił trafił" i na zaprzyjaźnione wątki , ale jak ktoś się chce zapytać o jakąś roślinkę, to jak zada pytanie u mnie to na 100% odpowiem... Jak padnie to pytanie na wątku tematycznym to szansa 0,01% że kiedyś tam zajrzę. Po prostu nie mam czasu na śledzenie wszystkiego.
To są dwa główne powody dlaczego Cię dużo osób zachęca do założenia swojego wątku. Nawet jak napiszesz coś u siebie, to jak się doda twój wątek do obserwowanych to wyświetli, że coś się u Ciebie pojawiło....
Osobiście nie wyobrażam sobie jak obserwować wszystkie wątki tematyczne.... dlatego podziwiam Danusię, że ona to robi... dla mnie to kosmos... nie do ogarnięcia.
Trochę wyszło chaotycznie, ale jak zwykle w pośpiechu...
Zdjęć dzisiaj nie będzie bo bateria w aparacie się rozladowała, niedługo goście dojadą i tym bardziej fotek nie umieszczę.
Mży sobie delikatnie, temperatura znośna. Niech się ciut ochlodzi bo autentycznie wszystko wylazi z ziemi na potęgę! Magnolie i ambrowce wyglądają jakby myślały, że to już marzec.
A to przeciez jeszcze zima, ale od początku lutego niech już się przedwiośnie zacznie na calego. Na razie ma nadejść lekkie ochłodzenie i minimalne orzymrozki w nocy, oby tak było a za dwa tygodnie neich sie zaczyna wiosna!!!
A nas słonecznie i cieplutko
Jak sprzątaliśmy lampki w ogrodzie to czuło się jakby był marzec, a nie styczeń.
Zrobiłm obchód w ogrodzie, cebule wszystkie na wierzchu, mój ambrowiec i klony mają nabrzmiałe pąki.
A na wiosnę też czekam z niecierpliwością
pozdrawiam
Ja też mam otwarty sezon, grabienie trawnika, sprzątanie, nawet bukszpany by się przydało w donicach podlać
Co do wątków tematycznych to się tak Aniu Tobie zdaje, one są tematycznie nazwane i nie jest to takie trudne i uciążliwe. Ja oblatuję je codziennie, jak pojawi się nowy wpis, a plusik oznacza że się pojawił. Jak umiem i wiem to odpowiadam, jak nie wiem to czekam aż kto inny odpowie.
Główny wątek Waldka to jest ten w dziale "Ogród" https://www.ogrodowisko.pl/watek/4914-tam-gdzie-rodza-sie-ogrody i chłop ma rację, że tak gromadzimy informacje na Ogrodowisku. Zgodnie z moim planem, tematyczny to tematyczny, a nie o ciastku które upiekliśmy. Tutaj szukamy wiadomości branżowych, które trudno by było wychwycić spośród wszystkiego istotnego i nieistotnego dla ogrodu.
Jak ktoś szuka info o kompoście to nie będzie latał po wszystkich stronach u Ani czy Marzenki. Ma wątek o kompoście i tam też starajmy się wklejać coś ze swojego ogrodu na ten właśnie temat. To tak w kwestii organizacji i ułatwienia znalezienia rady na dany temat.