Ja zwsze z łopatą latam. Całe lato mnie kilka rabat drażniło ale dałam sobie na wstrzymanie, bo przesadzanie latem przeważnie kończy się źle dla roślin.
Zastanawiam się tylko czy robić tej jesieni rabatę pod brzozami?? Musialabym wykopać wszystkie azalie. I hosty pod brzozami, wkopać bukszpany i ponownie wsadzić hosty i azalie.....nie wiem czy mam ochotę na takie rewolucje w tym roku.... Musle.... Jak zimą mnie rabata pod brzozami będzie drażnić to wiosną w jeden dzień to zrobię, ale teraz się waham....
Aga apeluję o pokazywanie wszystkich etapów. W przeciwnym razie poczatkujący ogrodnicy myślą, że wszystko ma być takie wymuskane a przecież bukszpany potrzebują min 1-2 sezonów aby nabrać urody. Moje po przesadzeniu w listopadzie ze starego ogrodu, wymroźone chorowały przez prawie dwa lata, w tym czasie systematycznie je fotografowałam. Mogę powiedzieć , że dopiero w czerwcu tego roku czyli po 2,5 roku zaczęly wyglądać tak jak kiedys w starym ogrodzie.....
Jak motywować nowych ? Pokazywać wyłącznie idelane rabaty? Masz cudowwny projekt Danusi zatem pokazuj ku pokrzepieniu serc z jakim trudem powstaje piekny ogród.
Przed chwilą byłam w Juraskim, w którym widziałam bukszpany na nózkach, ktore "kiedys" będą kulami.
Wczoraj z przechowalni przesadziłam bukszpana, ktory "kiedyś" będzie kulą ale brakowało mi trzeciego do zestawu specjalnie dla Ciebie zrobię mu dzisiaj fotkę na zbliżeniu
Sorki za moralizatorstwo ale temu ma służyć forum ogrodnicze
Świetny pomysł, ja bym się chętnie na płatne zwiedzanie Twoich ogrodów Danusiu zapisała Może wtedy udałoby się przekonać właścicieli na "Dni otwarte Gardenarium" w czasie Świeta Róż?
Po co nam oglądać ogrody angielskie skoro wystraczy obejrzeć Twoje realizacje. Ale bysmy Cię potem namiętnie kopiowali, musimy jednak wieszać tabliczki copyright by Gardenarium, bo często zapominamy kto stworzył pierwowzór.
Linia rabat, hm. Takie uskoki są trudne do odpowiedniego wyeksponowania, co innego gdybyś zrobiła kwadrat taki jak u mnie lub analogiczny uskok z drugiej strony.
Osobiście uważam, że latwiejsze do zaprojektowania są półkola, takie tworzy często Danusia. Nie fale ale półkola, maiłam takie w poprzednim ogrodzie na zasadzie dwóch nawiasów ( ) i wyglądało to naprawdę dobrze. Pomysl jeszcze. Nie wiem czy udałoby się u Ciebie takie głebikie pólkole stworzyć, ale nie rezygnuj z takich łagodnych lini. W ogóle koła z trawy są też piękne i dużo łatwiejsze kompozycyjnie. Zatem przemyśl to jeszcze raz spokojnie.
Pamiętasz lawendowe zakole u Syli z ławeczką w okręgu???
Gemoetria wymaga konsekwencji.
Uwielbiam barwy jesieni a w Twoim ogrodzie nabierają szczególnego wymiaru.
Zamierzam wymienić macierzankę variegata i dzwonki karpackie pomiędzy płytami na tarasie na żagwin, floksy i smagliczke. Czy te roślinki po przekwitniciu tworzą nadal ładne zielone kobierce czy łysieją?
Gabi ledwo Ci się zmieszczą umbrelki, na cisy kolumnowe nie ma szans.... Wg mnie bluszcz Danusiowy uratuje sytuację z kubłem.... Widziałaś jak mój szybkoobrasta gabion z kubłem?
Cuuuudowne kompozycje jesienne, do tych szarości instensywne kolory cudownie wyglądają.