Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Gabrysia_ 09:56, 15 wrz 2013

A co ty znowu wczoraj zmieniałaś...przesadzałaś,co?
Madzenka 09:57, 15 wrz 2013

polinka napisał(a)
Madżen kocham Twój ogród W bambusach zakochałam się u Ciebie, jak wymyślę, gdzie je na zimę chować to i u mnie zawitają A surfinie i u mnie uparte, zauważyłam nawet, że te chłodniejsze temperatury lepiej im służą. Kolor bardziej wyrazisty i jeszcze lepiej się zagęszczają. Widać,że ze wszystkich sił pragną żyć
Pozdrawiam niedzielnie i słonecznie

Ja teź oszalałam na punkcie bambusów, jedno jest pewne nie w gruncie... Ja na szczęscie mam ogród zimowy, w ktorym zaplanowane były bambusy

Surfinie przede wszystkim lubią słońce i nawożenie. Skoro w tym roku pada inetnsywnie ale krotko (we Wroclawiu) to będą długo piekne.
Madzenka 10:01, 15 wrz 2013

Gabrysia_ napisał(a)
A co ty znowu wczoraj zmieniałaś...przesadzałaś,co?

Ja zwsze z łopatą latam. Całe lato mnie kilka rabat drażniło ale dałam sobie na wstrzymanie, bo przesadzanie latem przeważnie kończy się źle dla roślin.

Zastanawiam się tylko czy robić tej jesieni rabatę pod brzozami?? Musialabym wykopać wszystkie azalie. I hosty pod brzozami, wkopać bukszpany i ponownie wsadzić hosty i azalie.....nie wiem czy mam ochotę na takie rewolucje w tym roku.... Musle.... Jak zimą mnie rabata pod brzozami będzie drażnić to wiosną w jeden dzień to zrobię, ale teraz się waham....
Madzenka 10:02, 15 wrz 2013

ewa004 napisał(a)
Marzenko trawki cudowne!
Lawenda cudowna !
Tarasik cudowny !
Nawet te mokre poduchy ...cudowne !!

Aaaa... mówiłam Ci ,że zgapiłam od Ciebie rabatkę ,bukszpanowy kwadracik z lawendą w środku
Tylko u mnie jeszcze lawendy nie ma ,ale kwadracik już jest ,

Zaraz sprawdzę Cieszy mnie to bardzo, źe kopiujesz moją architekt krajobrazu , bo kwadraty to jej pomysł
Madzenka 10:05, 15 wrz 2013

makkasia napisał(a)
O matulu, u Ciebie te lawendy kwitną jakby to środek lata był, u mnie nie ma szans aby zakwitły powtórnie . U Ciebie jest tak pięknie, że ja nie mam słów a skadrowane.... no mistrzostwo świata !!!
Trytomy, ja nie wiedziałam, że tak długo kwitną.
Świecznice, zawilce cudo ... a ktoś powiedział, że chce zmniejszyć ilość gatunków, nigdy w życiu

Ma trzy rodzaje trytom, najpierw zaczynają żółte, potem pomarańczowo-żólte a na końcu cytrynowe.
Staram się jeszcze bardziej grupować gatunki na razie tylko dodaję a nei zmniejszam
Madzenka 10:05, 15 wrz 2013

Sebek napisał(a)
No po prostu perfekcyjnie Straszliwie się mi Twoje rabaty podobają Dzisiaj też podziałałem i nawet przedogródek sobie zrobiłem Ale fotek nie będzie - może kiedyś jak będzie to jako tako wyglądać

Sebciu dązysz do perfekcji
Borbetka 10:10, 15 wrz 2013

Zazdroszczę ogrodu zimowego. Można poszaleć z roślinami do schowania zimą. Bambusy robią klimat. Pokazuj ich więcej .
Gardenarium 10:11, 15 wrz 2013

Wszyscy piszą obłednie, bosko, no nie można ominąć Marzenko Twojego ogrodu, po prostu trzeba zajrzeć a nawet chcę zajrzeć, bo to wielka przyjemność. Lubię perfekcję Ślicznie.

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 10:13, 15 wrz 2013

Kasiek napisał(a)
Jezeli mozesz to napisz pare slow o trytomach i swiecznicach,dopiero u Ciebie je zauwazylam i bardzo przypadly mi do gustu. Moze masz jeszcze linka gdzie je kupowalas? Plis plis i za plisem dzieki leci

Trytomy są bardzo wrażliwe na mrozy, bo to egoztyczne kwiaty... Pierwszej zimy 2011 wszystkie mi wymarzły.... Wiosną posadziłam ponownie jednak zabezpieczyłam je zgodne z zaleceniami: związałam liscie aby do wnętrza rośliny nie dostawała się woda (nie lubia jej nadmiaru) oraz obsypałam torfem a potem korą na wysokosć 20 cm. Dzieki łagodnej zimie i okryciu przetrwały w świetnej kondycji.
Moja miłość do trytom zaczeła się od sadzonki od teściowej z Jelenij Góry, lecz ktorejś ostrej zimy bez okrywania nie przetrwala. Ozdobą sa również piekne liscie.

Świecznica (inna nazwa pluskwica) - ja mam akurat czekoladową (brązowe liście) jest niezniszczalna. W 2012 roku wiosną została totalnie zdeptana w czasie budowy ściany wodnej i stawiania gabionów. Wyszła z ziemi ale nie zakwitła. W tym roku kwitnie pieknie, lecz jest to kwiat jesieni. Wg moich obserwacji lubi mieć nogi w cieniu, kwiaty jednak do kwitnienia potrzebują slońca. U mnie wlasnie tak mają za gabionami (1,5 m) a one rosną do wysokosci niemal 1,8 m. Jesienią należy ściąć łodygi i okryć korą. W najmrożniejszą zimę 2011 przezimowała bez problemu.

Kasiu nie pamiętam już gdzie kupowałam, trytomy w kłaczach na allegro, świecznicę chyba w Kroton lub Futuregardens, bo sposo roslin w obu sklepach kupowałam nietypowych roślin.
Gardenarium 10:19, 15 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Aga ja sie zastanawiam , co to znaczy ładniejsza lawenda.... W róznych okresach rózne.....

Ta moja jest jednak szalona... Już się pogodziłam niech sobie leży na bukszpanach byleby była taka ciemnoniebieska

Ładniejsza lawenda ma krótsze kwiatostany, bardzo ciemnoniebieskie.
Ostatnio sadziłam odmianę 'Anna', ma krótkie i bardzo sztywne kwiaty.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies