Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona (r)ewolucja 09:31, 26 wrz 2017

Do góry
Mam gości )) Asiak zapraszam

Makadamia-dziękuję,że wpadłas w pierwotnej wersji (łukow)ścieżki miały być właśnie trawiaste,dlatego zostawiłam odstęp pomiędzy "brzozowa" a 17-na szerokość ok.1 m coby zgranie kosiarka wjechać. Tam pomiędzy brzozami ma być (juz jest) rozstawiany hamak,dlatego nie łączyłam tych rabat,żeby dostęp był do niego (to ten zygzak na rysunku)
15 i 16 widzę w bukszpanowych obwodach, wewnątrz 15,której krawędzie musze naprostowac zostawię na razie to co jest, czyli trawy,hortensje, lilaki i jasmonowiec, róże wypadną na różane czyli 17.
16 myślę żeby była niższa od 15 i wyrównana wzrostem po całości w miarę mozliwosci,może dwu gatunkową dla.uspokojenia -rozchodnikowo-rozplenicowej-jaki i rozplenice RóżAnki np .

Co myślisz o takim nasadzeniu?
15 aktualnie wygląda tak (łuki do niwelacji)

Widok z innej strony

Trudna rabata gabionowa 09:20, 26 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Moim zdaniem ta lewa rabata będzie fajna, jak rośliny urosną. Daj jej trochę czasu.

A co do wody, to ja się mogę nie znać, ale sądząc po zdjęciu i Twoich wyjaśnieniach - Twój trawnik to najniższy punkt w okolicy, a skoro nie ma ani kanalizacji, ani rowów, to woda nie ma gdzie uciec i robi się basen

Podbudowałaś mnie z rabatą lewą W końcu coś pozytywnego.

Co do trawnika, który zresztą M. mimo wszystko uparł się dziś zasiać, to myślę, ze masz rację Co prawda po deszczu widać jak woda ucieka na ulicę tą rurą, do której jest doprowadzony drenaż, ale myślę, ze nie nadąża
Wczoraj czytałam trochę o EM-ach i myślę, żeby zastosować na tę glinę, może trochę się rozluźni. M. już tyle razy to przekopywał, ze nie ma już siły i pomysłu. Stwierdził, ze jeśli trawnik nie wypali to, gdy już będzie kanaliza, weźmiemy ekipę i zrobimy wszystko od początku z solidnym odwodnieniem.

A co sądzicie o planach z rabatą gabionową? dwie hortki między klonami, przed nimi choiny i tojeść, a pod klony, w nóżki, po prostu rozplenice japońskie?
Czy pozostać przy tym układzie jaki jest, choiny pod klonami, tylko dosadzić po jednej hortensji między klony i przed nimi jakieś zwiewne trawki? Zamęczam co?

Zdjęcie bardziej poglądowe więc może się wydawać ciasno ale klony będą rozsunięte.

Ogród bacowej 09:20, 26 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Co do trzcinnika, to nie mam zamiaru rezygnować z niego w tym miejscu .

W tym miejscu to super wygląda no i brzydkich liści nie widać Taki odktyty nie ciekawy.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:19, 26 wrz 2017

Do góry
Pesteczko takie serduszko mam.

Kupilam je kiedys na flomarku. Ja wogole nie przywiazuje wagi do amuletow i takich innych przynoszacych szczescie i ogolnie z przekory bym nie miala podkow ale to serduszko mnie tak zauroczylo Te jakby misy to denka od butelek.
Aniu mysle, ze gospodarze bardzo duzo energii poswiecaja domowi i ogrodowi wszedzie roi sie od samodzielnie zrobionych ozdobek
W kamiennym kręgu od początku 09:13, 26 wrz 2017

Do góry
GorAna napisał(a)

Część z nich rośnie już na docelowych miejscach, ale do końcowego efektu trzeba jeszcze długo czekać

Jaka nazwa tych iglaków kulkowych??
Piekny ogród..bajecznie!!!!
Ogród w remoncie 09:08, 26 wrz 2017

Do góry
To te moje świerki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:08, 26 wrz 2017

Do góry
admete napisał(a)
I idziemy do ławeczki która wprowadza tak fantastyczny klimat.....

Przyznaję rację, miejsce mega klimatyczne.
Księżycowy... 08:50, 26 wrz 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Powracam do wspomnień. Przez ten widok z pierwszego zdjęcia, wątek dostał swoją nazwę. To był listopad 2015 roku, zaraz po tym, jak wprowadziliśmy się... I ogród dzisiaj, w promieniach leniwie rozglądającego się słońca.
Tyle jeszcze przed nami, pasja rozwija się i łączy nas

Aga wracam jeszcze do tego zdjecia... widzisz to wszystko z tarasu lub z innego okna?
Nie myślałaś by w plecach bylinowej posadzić właśnie miskanty?? Ale nie jeden gatunek tylko właśnie różne, by wiechy powiewały na różnych wysokościach... no Memory właśnie, Fernera , Grazielle, Ballerine, KF i wpleść im jeszcze szarobródka - robi masę zieleni z ażurowym kwiatem, przebarwia się na żółto... widziałaś jego zdjecie u mnie... Te białe kwiatostany cudnie by wyglądały.... wiem że Maćkowi spodobałby się ten pomysł on lubi trawy...
Zielona (r)ewolucja 08:44, 26 wrz 2017

Do góry
ragsmom napisał(a)
i jeszcze taka kanciasta dla odmiany wariacja na temat rabat- drzewa w rozmiarze docelowym mniej wiecej, na razie korony zdecydowanie mniejsze

1 rabata z różami aspirin
2 wierzba pendula fastigata
3 korkowiec
4 brzozy dorenboos
5 topole royal purple
6 wierzby pendula szczepione na 1,5 m
7 klon ginnala
8 morwa szczepiona na pniu 1,5m
9 morwa zwykła
10 trampolina
11 ławka
12 porzeczki
13 warzywniak w skrzyniach
14 istniejący placyk
15 rabata juz istnejąca - zmiana kształtu, przechodząca w
16 rabat - niższe piętro względem 15, może obie w otoczce bukszpanu
17 rózanka w bukszpanie

Ragsmom - jak już napisałam u Ani_t: ta kwadratowa wersja bardziej mi się podoba niż okrągła - te kształty jakoś lepiej do siebie "gadają"
Podoba mi się zwłaszcza 15 i 16.
17-kę z kolei połączyłabym z rabatą pod ogrodzeniem - ewentualnie zamiast trawnika pomiędzy nimi zrobiłabym ścieżkę, dla ułatwienia dostępu.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:43, 26 wrz 2017

Do góry
a teraz trzeba wrócić do rzeczywistości i brać się za porządki u mnie

mam nadzieję że uda się w tym tygodniu skosić trawnik - bo póki co to jedne wielkie chlupowisko

wsadziłam wczoraj przywiezione drzewka

Mam Marcina wykonawcę , kładzie płytki w garażyku wykorzystuję go do różnych małych robótek dookoła

wyciągnął kilka kostek z placyku pod lasem i trafiła tam wymarzona metasekwoja

i dwa które poszły na początek i koniec różanki przy siatce przy garażyku

Ogród bacowej 08:34, 26 wrz 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Co do trzcinnika, to nie mam zamiaru rezygnować z niego w tym miejscu .

Ale tutaj Ci rośnie pięknie
Zakręcony ogród 08:31, 26 wrz 2017

Do góry
Dzień Dobry Nie ma się czym chwalić ale pokaże Wam jak to wygląda od kuchni:

jak widzicie jest tu trochę miejsca do zagospodarowania.Tutaj chciałabym postawić malutki domek drewniany na moje ogrodowe niezbędniki i kompostownik. Oprócz tego zrobić ścieżkę do domku na drzewie. W miejscu cyprysów chciałabym zrobić zieloną ścianę, która powinna być dosyć wysoka, żeby zakryć widoki zza ogrodzenia ( akurat w tym miejscu nie ma koron drzew )

i jeszcze jedna perspektywa z prawego boku :

i lewego boku :

Na tej rabacie ze suchym podłożem nawet nie ma dużego problemu ( rosły już tam różne rośliny i dawały radę )I jak widać już teraz tutaj problemem są również spadające liście, dlategoi myślałam o rabacie dosyć gęsto obsadzonej tak aby spadające liście nie grały pierwszego planu.

Najgorzej jest pomiędzy drzewami w miejscu tawuły . Już nawet nad jakąś rzeźbą się zastanawiam,bo tam w głąb drzew jest faktycznie sucho .

Na tą chwilę rabata ma szer ok 3 metrów ale tak jak pisałam wszystko może zmodyfikować

a w miejscu huśtawki planuję zadaszoną altanę :

i oto moje plany . Jestem otwarta na sugestie, krytykę i uwagi. Będę Wam wdzięczna za wszelkie porady.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:17, 26 wrz 2017

Do góry
admete napisał(a)
] [img

Pięknie i ta gra kolorów ... ach
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 08:10, 26 wrz 2017

Do góry
an_tre napisał(a)

U nas też się przejaśnia i chyba też zabiorę się za przesadzanki

Aniu, a powiedz mi - czy to czrwone na środku to może ognik?
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 08:06, 26 wrz 2017

Do góry
Zapraszam na spacer po ogrodzie Marty widziany moim obiektywem..... moim oczkiem

Nie umiem opisywać emocji tak jak właścicielka ogrodu - ale mam nadzieję że na zdjęciach widać mój zachwyt, podziw i emocje które buzowały gdy robiłam zdjęcia!!!!!

zostawiam link gdzie wstawiłam fotorelację z cudownego spaceru po magicznym ogrodzie,
cudownym czasie jaki spędziłam w ten weekend u tak wyjątkowej i wspaniałej osoby jaką jest Marta!!!!!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2242-jak-zamienic-gline-w-wymarzony-skrawek-ziemi?page=775

Ogród, mydło i powidło. 08:02, 26 wrz 2017

Do góry
katel napisał(a)
Wczoraj zrobiłam kilka szerszych kadrów i na wspominki mi się zebrało , pierwsze zdjęcia to 2012 r

Cześć Kasia, nie pamiętam czy kiedyś u Ciebie pisałam, ale od dawna znam Twój ogród. Ale teraz musiałam napisać... z tego co widzę, mamy chyba identyczne domy Tylko nasz postawiony na pochylonym terenie, i wyrównany z południowej strony piwnicą.

Pozdrawiam poranną porą
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 07:58, 26 wrz 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)

Choć cytowane już wiele razy...muszę po prostu muszę-ale masz czadowy zakątek!Przytulnie, intymnie, zielono.
Ogród Ani :) 07:55, 26 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)

I zdjęcie z góry mojego łysego ogrodu
Ale już niedługo będzie busz!

Jest widoczek!!Bardzo dopracowane-w busz nie wątpię
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:54, 26 wrz 2017

Do góry
I na chwilkę jak wyszłysmy w niedzielę na ławeczkę z kawką wyszło słoneczko

koniec

Mnie brak słów żeby opisać zachwyt i podziw nad tym skrawkiem ziemi który stworzyła Marta...........mam nadzieję że widać to na zdjęciach.............

=====================================================================

Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:50, 26 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tuja rosła jako ostatnia w żywopłocie, tuż przy orzechu, miała z jednej strony bardzo mało światła i po przesadzeniu okazała się być wygryzionym nieszczęściem. Było nam jej żal, mąż obstawał przy tym, że może odrośnie. Koniec końców, na chwilę przed wywaleniem, doszłam do wniosku że najpierw ją obgolę i spróbuję mieć coś w rodzaju drzewka na wysokim pniu. Powolutku się zagęszcza, mam nadzieję, że jeszcze ze 2 sezony i wyjdzie na ludzi . Pod tujką rośnie dereń, w przyszłym roku liczę, że trochę zakryje te pnie i proporcje będą lepsze .

Dla porównania - tak wyglądała tuż po posadzeniu (tylko dla ludzi o mocnych nerwach!!!:

A tak wygląda teraz:

Dziewczyno-tujka to raz-jak rekrut wygolona,jakby schludniejsza. Ale jaki trawnik.............różnica porażająca. Przynaj-dorabiałaś źdźbła na kompie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies