Tak się cieszę. Była urwana z samego początku więc ma zaczątki kwiatów. W pewnym momencie myślałam,że nic z niej nie będzie, jednak zmyliła moje myślenie.
Zrobiło się ciepło i zaczęły rosnąć.
Jestem tutaj dzisiaj dzień oddechu po wczorajszym upale. Piasek tak gorący, że można było jajka gotować
Ciepla i czystą woda na plaży tak jak na focie
Elu, wiem że się urlopujesz
W maju córka wykupiła mi wczasy w Kołobrzegu, ale byłam taka rozbita po odejściu mojego psa, że zaproponowałam siostrze i pojechała za mnie.
Ja odpoczywam jedynie nad Bałtykiem, uwielbiam spacery brzegiem morza.
To gaura, która się rozsiała, mam takie 4 wielkie kępy
Od 7 rano podlewam, u mnie znowu sucho
Ela dziś mąż odsunął kamyki od sadzonek traw. Dobra to rada.
A horki bym chciała na platanowej. I efekt jak u Wiaan lub u Wioli. A to się nie uda z tymi ażurowymi odmianami bo one zbyt rozwichrzone krzaki są.
Jednak chyba bedą limelighty.
Już pisałam żadne deszczownie nie pomogą tyle na trawnik co prawdziwy deszcz z nieba.
Jeżeli chodzi o trawki wyrosną na pewno. Nie syp tych kamieni przy samej szyjce ok 5 cm. Mornig też mi się podoba mam jedną i wiosna ja rozwadze ok adnie się prezentuje.
Na pewno hortki to nie silwer dolar. Pomyłki się zdarzają w marketach. Ale te koronkowe też bardzo ładne posadz je i podlewaj aby korzonka dobre ty o dostały wiosna już będą zahartowane po zimie i wypuszcza nowe pędy po przycięciu.do końca sierpnia możesz jeszcze nawieźć.
U mnie grasują 3 koty szary,rudy i czarny wypasione od sąsiada kretami gardzą ryby ich interesują w oczku.
Ryby jednak się nie dają.
Odkad używamy tzn EM kretolapa Targed ( chciałam skopiować ale nie udało mi się jak to ustrojstwo wygląda). To drogi interes, ale z kretami nie mam problemu. Próbowaliśmy wszystko, śledzie, trutki, gaz, pastylki jakieś.
W zimie im pozwalam na oczyszczenie terenu.
Mirka to skalniak. Miałam dużo różnego gruzu po budowie. Chwasty wyrzucałam przez 3-4 lata i ziemia z wykopu pod oczko. Trzeba było coś z tym zrobić i tak powstał skalniak. Na początku sądziłam wszystkie rośliny małe wysokie i tak zarósł.
Teraz porządkuje go staram się tylko niskie rośliny sądzić.
Martka musiałam być pilna bo urlop i trzeba było co nie co zrobić aby dęba włosy nie stanęły po przyjeździe.
Najgorsze są takie drobiazgowe robótki odkładane,np takie palikowaniem przyjdzie wichura i wszystko leży połamie a mnie nie ma. Trzeba zabezpieczyć. Trawy np Memory wysoka 6 szt wbij kółek i potem mocuj się z trawą to trwa niestety.
Tak się cieszę,że leje jak mało kiedy. Żadne natryski nie zrobią tego na trawnik co deszcz.
Byłam dzisiaj na bazarku to chłopy z radości az piali z zachwytu że złoto z nieba leci, urodzaj będzie.
Trawnik w czwartek koszony wyżej tak nie wysycha
Molinia transparent kropelki deszczu na jej delikatnych kwiatach
Tak przycielam wszystkie badyle po ostatnim gronie na (latorośli bo tak się nazywa badyl na którym rosną), zostawilam tylko jedną parę liści.
I tak wyszło, że są na wierzchu i słoneczko mają.
Po co ma dalej rosnąć i konsumować to co powinno pójść w grona.
To jest wczesny winogron i bardzo słodki trochę ma za dużo tych gron i są mniejsze, ale trudno.