Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:09, 09 paź 2022

Do góry
MartaCho napisał(a)
Pięknie u Ciebie Elu! Moje graby też prędzej w zgniły odcień będą wpadać niż taki ładny złocisty! Powtórzę- piękna jesień u Ciebie!

Nie ściemniam tak wyglądał w zeszłym roku 18 października po bokach jego rosną brzozy. Czerwony to klon Branda vine

Ptasi gaj 00:01, 09 paź 2022

Do góry
ajka napisał(a)

O rany! Jestem w szoku. Mam trzy graby i nigdy żaden jeszcze nie pokazał ani odrobiny żółci.

To jest najzwyklejszy grab którego dał mi leśniczy jak kupowałam u niego drzewo miał zaledwie 50 cm 10 lat temu. Każdego roku ma taki kolor od malutkiego. Piękny cytrynowy kolor aż po oczach daje.

Dał mi też 4 buki które są przepiękne, ale je przycinam co wiosnę
Już zaczyna kolorek zmieniać

Tak wyglądał 7 listopad 2020

Ogród w Klein Kottorz 23:48, 08 paź 2022

Do góry
Dzisiaj przyglądając się vanilce skay patrzę co ona taka żółta okazuje się że kwitnie maleńkimi żółtymi kwiatuszkami. Obok posadzona twoja trawka patrzę tez ma takie kwiatuszki. Popatrz sobie już nie ma wątpliwości

Twoja trawka

Moja trawka vanilla

Ptasi gaj 22:04, 08 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Grab jak co roku piękny cytrynowy kolorek ma

O rany! Jestem w szoku. Mam trzy graby i nigdy żaden jeszcze nie pokazał ani odrobiny żółci.
Wilczy ogród 21:24, 08 paź 2022

Do góry

Tym razem zachwycam się astrami które kwitną i takie bujne i ciebie.
U mnie ledwo kwitną prawie cały wrzesień u nas bez słońca u tutaj trzeba upatrywać braku ciepelka. Mam nadzieję że zaczną się rozkwitać.unnas dzisiaj piękna pogoda.

A mnie się czerwona trawka podoba. Kiedyś ja miałam wywaliłam jak mi perz wtargnął w jej korzenie. Jednak najładniej wygląda w Kępie a ja już nie mam miejsca.
Skalniak piękny.

Co to za trawki przy astrach lekkie pióropusza na ostatniej focie

Pozdrawiam Magda

Ela dziękuję bardzo
te trawki to śmiałki darniowe ,tylko nie wiem jakiej odmiany -dostałam je od Edytki Lindsay
red baron tak mi się rozrósł ,że już go rozdaje ,kto tylko chce
to samo mam z astrami -zaczęły mi pożerać wszystko wokoło -ale wybaczam im ,bo teraz pięknie zdobią
Buziaki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 08 paź 2022

Do góry

Nie robiłam teraz fotek w łące z bliska i nie ma Jak znajdę czas to się poprawię jak nie zapomnę. Teraz dzień krótki, jak do ogrodu w tygodniu wpadam po południu to najpierw lecę do Leosia i kur, a potem już za ciemno na fotki, tylko soboty mi zostają na cykanie, a wtedy to nie wiadomo w co ręce najpierw pchać w ogród czy w remont w domu
Ptasi gaj 20:40, 08 paź 2022

Do góry

Jesienne poranki mają to coś... Pięknie tu!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:21, 08 paź 2022

Do góry

Czy mogę liczyć na wiosnę lub jak się pokażą na te piękne astry? Bardzo mi się podobają i widzę,że masz ich dużo.

Elu jak mi napiszesz wiosną o sadzonkę purpurowego astra z tamy to nie ma sprawy Mam po prostu za dużo na głowie by o wszystkim pamiętać, najlepiej mi przypomnieć bez krępacji
A uwierzysz, że te w tamie posadzone to tegoroczne sadzoneczki chyba z lutego? Uszczknęłam dosłownie po jednej roślince, długo nie wykazywały oznak, że wyżyją, bo posasdzone w tym mule powodziowym tyle, ze wzbogaconym w obornik i piasek, a potem nagle zaczęły rosnąć i każda ta kępa to jest tylko jedna gałązka, a tak pięknie rozkrzewiona Niesamowity jest ten aster
Ogród w dolinie 19:24, 08 paź 2022

Do góry
Asiu dawno nie byłam tak się u ciebie wszystko zmieniło.
Ogród pęka w szwach. Widzę, że za następna skarpę się bierzesz.

Brzoza odrośnie nie martw się. Ja swoje przycinalam bo za wysoko rosły. Skracalam o 1/4 chyba 5 lat temu. Zrobiły sobie znowu przewodnik tak zgestniały i miare zgubiły rosną jak oszalałe. W koło nic nie chce rosnąć wszędzie ich korzenie wyzeraja wszystko.
Jak masz jakiś środek owadobójczy to popryskaj to przycięcie i może zamaluj maścią ogrodnicza.

Każda z nas ma takie przesilenie ogrodem. Ja najlepiej bym teraz nic nie robiła tylko spacery urządzała. Jednak trzeba coś robić, aby później podwójnie nie robić.
Co tam dzisiaj skosilam eM zastrajkował. Liście zgrabiłam. I jutro tylko spacery.

Wiem dzieci to obowiązek odpoczynku nie ma.
Dasz rady młoda jesteś.

Pozdrawiam

Elu, najbardziej się martwię, czy nie będzie więcej robali No zobaczymy. Brzoza zasmarowana.

Gosialuk napisał(a)
To samo widzę. Rośliny ładnie rosną, rozrosły się. A skarpa już szczelnie zarośnięta.
Sporo też podziałałaś mimo niechęci do ogrodu.

Niechęć wciąż jest. Mam silne poczucie obowiązku. Założyłam wiosną, że to zrobię i się sprężam. W sumie to uratowała mnie tam ziemia- jest piach i w porównaniu z kopaniem w glinie to bułka z masłem.

basia3012 napisał(a)
Asiu, chyba wróciła chęć do pracy w ogrodzie. Cieszę się.
Rabata, za którą się zabrałaś całkiem duża. Koniecznie ją pokaż jak skończysz.
Asiu, a jak będziesz robiła fotki to pokaż z bliska te listki i kwiaty Wims Red o tej porze roku.
Ciekawa jestem tej odmiany.
Pozdrawiam. Pa.

Basiu, pokażę jak skończę. Jak pogoda będzie ok, to powinno się udać do końca miesiąca.

Wims redy są całkiem ładne ale w tym roku dwa krzaczki prawie nie kwitły, nie wiem czemu. Rosną na gorszej i bardziej zbitej i mokrej ziemi.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:40, 08 paź 2022

Do góry
Liviaa napisał(a)
Cześć. Wpadłam z rewizytą i chylę czoła przed tytanem pracy
Ogrom zmian w ciągu jednego roku jest wprost nie do uwierzenia A rośliny to chyba drożdżami podlewasz

Vanilkę zostaw- moja ciocia ma 5 letnią i trzyma się pięknie, sztywno bez podpór i podwiązywania. Moje sadzone w zeszłym roku też leżą, bo cięłam nad pierwszym-drugim oczkiem, czyli ledwo nad ziemią, a gałązki wystrzeliły na jakiś 1,2 m. Do tego ogromne kwiaty jak moja głowa, które są takie nabite, gęste, że woda z deszczu je strasznie obciąża. Nie lubię na nie patrzeć, ale pocieszam się, że zmężnieją.

Każda jedna hortensja jak ma duże kwiaty i dostanie deszczu się pokłada. Trzeba po deszczu otrzepac i wraca na swoje miejsce.
Wanilka czym starsza tym ma grubsze pędy. Można je regulować. Jeżeli rosną grube zostawić cienkie przyciąć bo te się pokładają. Mnie to nie przeszkadza do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Przed domem pięknie jest.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 09:30, 08 paź 2022

Do góry
i taka ciekawa obserwacja, ta sama tawuła w dwóch różnych miejscach, w jednym już pięknie przebarwiona, a w drugim jeszcze prawie całkowicie zielona. Ta przebarwiona chyba ma trochę więcej zachodzącego słońca bo warunki glebowe mają bardzo podobne, ta zielona dostała wiosną kompost, ta przebarwiona nie. Ale w zeszłym roku z przebarwieniem było tak samo, a kompostu nie było.

Ta tawuła podobna do berberysy może się mylę.
Na kolor może mieć wpływ podlewanie widzę, że pod kolorowym jest szmatką i może była mniej podlewana woda nie dochodziła jak przy zielonym
Słońce brak podlewania może wpłynąć na przyspieszony kolor.

Kompost to azot nie koniecznie musiałaś dać w tym roku pozostałości z zeszłego roku.
Jak się nazywa ta tawuła.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:39, 08 paź 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No to lecimy dalej z jesienią, bo teraz co dzień ogród mocniejsze barwy ma

Przepiękny widok, moze to któraś Rosi. Pokaż fotke Rosi jak możesz..
Żadna pora roku w ogrodzie jak jesień nie daje takiego efektu kolorystycznego. Tylko słonko potrzebne. W tym roku wrzesień marny w słońce. Październik trochę słoneczka. Wczoraj slonce dzisiaj też.

Wysłałam jeszcze siuxa ona mniejsza wcześnie wypuszcza kwiaty już na początku sierpnia i też bardzo kolorowa. Teraz powinna być złocisto czerwona.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:28, 08 paź 2022

Do góry

Czy mogę liczyć na wiosnę lub jak się pokażą na te piękne astry? Bardzo mi się podobają i widzę,że masz ich dużo.

Ptasi gaj 08:17, 08 paź 2022

Do góry

Mam w łące takiego co się tak przebarwia, więc to chyba ten od Ciebie jednak żyje i to w niezłej formie

Sylwia wysłałam dosyć ładna kępę więc musi rosnąć. To trawa nie do zdarcia.
Posadziłam na osiedlu i tez są ładne.
Ptasi gaj 23:24, 07 paź 2022

Do góry
CD

Rosi piękny miskant żółte liście przebarwiają się na czerwono ty

Mam w łące takiego co się tak przebarwia, więc to chyba ten od Ciebie jednak żyje i to w niezłej formie
Ptasi gaj 23:23, 07 paź 2022

Do góry
Dzisiejszy poranek

CudnieI ten błękit nieba dawno nie widziany w mojej okolicy.
Ogród w dolinie 21:51, 07 paź 2022

Do góry
Asiu dawno nie byłam tak się u ciebie wszystko zmieniło.
Ogród pęka w szwach. Widzę, że za następna skarpę się bierzesz.

Brzoza odrośnie nie martw się. Ja swoje przycinalam bo za wysoko rosły. Skracalam o 1/4 chyba 5 lat temu. Zrobiły sobie znowu przewodnik tak zgestniały i miare zgubiły rosną jak oszalałe. W koło nic nie chce rosnąć wszędzie ich korzenie wyzeraja wszystko.
Jak masz jakiś środek owadobójczy to popryskaj to przycięcie i może zamaluj maścią ogrodnicza.

Każda z nas ma takie przesilenie ogrodem. Ja najlepiej bym teraz nic nie robiła tylko spacery urządzała. Jednak trzeba coś robić, aby później podwójnie nie robić.
Co tam dzisiaj skosilam eM zastrajkował. Liście zgrabiłam. I jutro tylko spacery.

Wiem dzieci to obowiązek odpoczynku nie ma.
Dasz rady młoda jesteś.

Pozdrawiam
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:04, 07 paź 2022

Do góry
Jeżeli chodzi o czerwień w jesieni uważam, że borówka daje najładniejszy kolorek. Warunek musi być co najmniej tydzień ładnej pogody.

Brzozy, sosny, platany i klony trzeba sądzić. Szybko rosną jak chcecie mieć ladny klimat.
Ogród w Klein Kottorz 20:46, 07 paź 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Tulipanowiec i grujeczniki w jesiennej odsłonie.

Ładne jesienne widoczki. Jak ja takie lubię.kazds pora ładna jednak jesień jak jest słonecznie to cudowna pora.
U mnie tulipanowiec kolumnowy też żółty. Grujecznik różowy daleko mu do złota. Wydaje mi się, że ma za mało słońca jesienią.
Ambrowiec się ładnie przebarwia u mnie.
Dzisiaj u nas przepiękna pogoda.
Każdy pies nim dorośnie to psoci. Trzeba go ułożyć i będzie dobrze.
Może psa dziąsła swędzą i gryzie twoje dłonie bo miękki. Może mu dać jakieś sztuczne łapy.

Ta rozplenica ma piekne srebrne mleczne kotki i tyle tych kotow ma. U mnie szare. Malowalas je czy co.
Ptasi gaj 12:59, 07 paź 2022

Do góry
CD

W tym roku znowu sosny tracą dużo igieł nie wiem co to będzie jak mocniejszy wiatr powieje.

[

Elu, jedną sadzonkę tej szałwii mam w doniczce, jak myślisz, da się ją przetrzymać w piwnicy do wiosny?
Poranek w ogrodzie piękny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies