Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 20:28, 24 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A może kostka z bukszpana trawka, kostka, trawka? Ale trawki niewysokie np carex frosted curls?

O...oo...o ten pomysł mi się podoba, ten pierwszy tez. O jezu!!!!! I znowu trzeba gmerać. Mój M śmiechem mnie zabije o sąsiadach nie wspomnę buahaha
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 20:20, 24 mar 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Iza a czemu posadziłaś bukszpan w dwurzędzie??
Chcesz taki szerszy żywopłot??
Ja myślalam, że posadzisz rząd bukszpanu a z drugiej strony trawy i w nich czosnki...
Bo teraz to faktycznie za ciasno dla traw.

hmm..
węża zamówiłaś????

A może kostka z bukszpana trawka, kostka, trawka? Ale trawki niewysokie np carex frosted curls?
Pszczelarnia 20:07, 24 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Po kolei.
Jestem właśnie przy realizacji planów z dn. 4.12.2013 r. Posadziłam bukszpany, cisy, różaneczniki. Nad wypełnieniem się waham, żeby nie wprowadzać koloru żółtego/pomarańczowego tutaj.

Danusia, doradziła mi wydzielenie (np. cegłami) przestrzeni z ławką i wysypanie jej czymś. W jakim kolorze dać cegły w ziemi? Ceglastym? Brązowym? Ściółką będzie najprawdopodobniej kora drobna mielona, może zrębki drewniane.

Stół kamienny jest z bordowego granitu, dach, parapety i okiennice ciemny brąz, fasada domu bardzo bardzo jasny róż, kostka kamienna wokół domu w kolorze zwykłego szarego granitu.

Proszę o pomoc, bo utknęłam.

Cegła to już będzie za dużo, zrobiłabym nawierzchnię z granitu, konsekwentnie. U Ciebie jest granit na stole, ścieżkach i to jest kamień miejscowy, więc przy nim bym została.
Ogród - Azyl Amatora 19:55, 24 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To nie jest bratek , to fiołek ,. Widze ze lubisz krawężniki jak mój M , wszystko mam nimi obrzegowane. Pozdrawiam.

Bogdzia, tak przez chwile pomyślałem, że to fiołek Z tymi krawężnikami to nie do końca ja lubie ale tak jest wygodniej jak rzadko się bywa na działce. Bardziej podoba mi się kostka granitowa, ale nie mialem tyle Z drugiej strony trawnika będę robił rabatę z kancikiem i obwódką bukszpanową. Zobaczymy jak wyjdzie.

Mam pytanko dotyczące dolistnego dokarmiania Rh. Pewnie pisałaś o tym setki razy, ale możesz mi coś doradzić.
Pszczelarnia 16:48, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wydzieliłabym nieco przestrzeń ze stołem.

1 - róg podkreśliłabym np. mocno różowymi żurawkami - np. Berry Smoothie - jest najlepsza (1) albo jakimiś turzycami, choćby brązowymi, obok kula z bukszpanu (6) Jedynka dowolna roślina.bylina, która się tu uda, oczywiście dolewana, w dołek dobrze podsypana, bo to ekstremalne warunki, woda z deszczu nie dociera pod okapem świerków, ale to front, samo wejście, więc piękno tego miejsca i zdrowe rośliny muszą ujmować.

2 - pasek żurawek żółtych lub host żółtych, nie olbrzymów ('Golden Tiara' lub 'August Moon’

5 - różaneczniki pod spodem 3 też różanecznik

11 - szeroki pasek bukszpanu formowanego jakby płotek na dole krótszy płotek

10 - w plecach ławki coś - hmm. może dereń Ivory Halo 2 szt? coś pachnącego? jaśminowiec 'Aurea' cięty w ekranik? albo cis/bukszpan np. innego koloru (żółty)

4 - miskant 'Variegatus', inna dowolna trawa wysoka - fontannowa

9 - żurawki albo trawki w odmiennym kolorze (pomarańcz, żółty, biały)

8 - ekranik do 1 metra niski cis lub bukszpan

za ekranem na dole znowu 4 różaneczniki (nr 5) w przesunięciu posadzone, między nimi miskant , a szósteczka to kule z bukszpanu (dwie, plus jedna na brzegu po lewej)

6 - kula bukszpanowa

7 - Carex Evergold, ale w nim możesz krokusów fioletowych i żółtych nasadzić mnóstwo.

To pozorna geometria. W zderzeniu z nierówno posadzonymi pniami drzew, stworzy ład i porządek. Naturalność kompozycji możesz uzyskać nieregularnym umiejscowieniem różnych roślin cebulowych, posadzonych "ot tak" jak ręką rzucił
Możesz nieco trawek co gdzieś w ogrodzie rosną też dodać. kępy narcyzów.

Raczej trawnika to już bym nie robiła, wysypać to ściółką, kompostem przesianym, A ten prostokąt ze stołem możesz czarnymi kamyczkami

Po kolei.
Jestem właśnie przy realizacji planów z dn. 4.12.2013 r. Posadziłam bukszpany, cisy, różaneczniki. Nad wypełnieniem się waham, żeby nie wprowadzać koloru żółtego/pomarańczowego tutaj.

Danusia, doradziła mi wydzielenie (np. cegłami) przestrzeni z ławką i wysypanie jej czymś. W jakim kolorze dać cegły w ziemi? Ceglastym? Brązowym? Ściółką będzie najprawdopodobniej kora drobna mielona, może zrębki drewniane.

Stół kamienny jest z bordowego granitu, dach, parapety i okiennice ciemny brąz, fasada domu bardzo bardzo jasny róż, kostka kamienna wokół domu w kolorze zwykłego szarego granitu.

Proszę o pomoc, bo utknęłam.

Mazury i mój kawałek ziemi 13:26, 24 mar 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Te słupy - rozkraki to już wszędzie muszą wstawiać Fajna kostka - kolorek, pokażesz cały przód kosteczkowy?
Mam cały przód pokazany na 3 str.jak Cie interesuje to zerknij proszę
Mazury i mój kawałek ziemi 12:26, 24 mar 2014

Do góry
Te słupy - rozkraki to już wszędzie muszą wstawiać Fajna kostka - kolorek, pokażesz cały przód kosteczkowy?
Ogrodowe skarby 22:22, 23 mar 2014

Do góry
Betka napisał(a)

Hehe ale jesteś nie zła ty to potrafisz chłopa omotać !!!
Cieszę się że będziesz miała ogrodzenie, od razu będzie ładniej to tak jak u mnie z tą kostką hihihi

Beatko kostka fajna sprawa ale nie w metrażu jak u mnie 530 m2. wiesz ile to zamiatania na wiosnę a zimą odśnieżania ale kondycji można nabrać to fakt.Z ogrodzenia się cieszę bo wreszcie nasz Delgado sobie pobiega a tak wypuszczamy i pilnujemy bo ludziska się boją przejść zresztą wcale im się nie dziwię sama bym się bała hehe
Mój wymarzony ogród 12:04, 21 mar 2014

Do góry
Mi sie zamarzyło posadzić przed budynkami tujki, zrobic zieloną ściane, tylko że to przy domu jest i 10 lat leżay tak zdłuż kostka, troche byłoby przy tym pracy, i niewiem czy moja mama by się zgodziła, ale plan już mam.
Ogrodowe skarby 23:21, 20 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Beatko no to jak będzie kostka to super wygodniej będzie a ja wczoraj mówię do mojego że jak on nie ma czasu to ja się zabiorę za ogrodzenie i chyba uraziłam męskie ego bo dziś podesłał mi fachowca ale fachowiec nie bardzo przypominał fachowca więc itak postawiłam na swoim delikatnie podsuwając gościa co dobrze robi wcześniej już z nim wszystko uzgodniłam ale prosiłam jeszcze na niby o opinie M czy się zgadza no i wyszło ,że ostatnie słowo do niego należy hehe no i tak załatwiłam fachofca i jutro przyjerzdza na oględziny i zaczynamy robić ogrodzenie hura

Hehe ale jesteś nie zła ty to potrafisz chłopa omotać !!!
Cieszę się że będziesz miała ogrodzenie, od razu będzie ładniej to tak jak u mnie z tą kostką hihihi
Ogrodowe skarby 19:16, 20 mar 2014

Do góry
Beatko no to jak będzie kostka to super wygodniej będzie a ja wczoraj mówię do mojego że jak on nie ma czasu to ja się zabiorę za ogrodzenie i chyba uraziłam męskie ego bo dziś podesłał mi fachowca ale fachowiec nie bardzo przypominał fachowca więc itak postawiłam na swoim delikatnie podsuwając gościa co dobrze robi wcześniej już z nim wszystko uzgodniłam ale prosiłam jeszcze na niby o opinie M czy się zgadza no i wyszło ,że ostatnie słowo do niego należy hehe no i tak załatwiłam fachofca i jutro przyjerzdza na oględziny i zaczynamy robić ogrodzenie hura
Mój ogród - co dalej? 09:17, 20 mar 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Witaj Ewa
Dzisiaj przez przypadek trafiłam do Twojego ogrodu i .....przepadłam
Masz piękny ogród ,piękny dom ,wszystko takie przemyślane i tak sterylnie czysto że aż trudno uwierzyć że tam ktoś mieszka
Ewa masz na tarasie płytki,też się nad nimi zastanawiam ,ale zawsze miałam obawy jak to jest z utrzymaniem ich w czystości .
U ciebie na każdym zdjęciu nawet jednego śladu na nich nie ma
Jak je oceniasz ? czy kładąc je skazujesz się na wieczne mycie żeby było czysto ?

Zaznaczam watek i poczekam aż wrócisz

Witaj
Wiosennie się zrobiło w ogrodzie, więc i ja na forum zajrzałam
Jeśli chodzi o płytki na tarasie, już odpowiadam. Niestety myć trzeba, jeśli chce się mieć czysto. Ja lubię z domu na taras wyjść boso lub w skarpetkach więc, nie powiem, pracujemy nad tym by był czysty. Płytki na szczęście są bardzo łatwe w obsłudze. Brud na nich nie zalega, lekko się zmywają. Zastanawialiśmy się długo, czy mamy kłaść płytki, czy kostkę. Jeśli byłaby kostka, byłoby pewnie mniej pracy, ale po jakimś czasie kostka niestety nie wygląda tak jak po położeniu, chyba że jakaś ciemna, na której nie widać brudu. Ja lubię tak trochę "sterylnie" jednym słowem, coś za coś. Zależy co dla Ciebie jest ważniejsze Muszę Ci powiedzieć, że my nawet lubimy to mopowanie na świeżym powietrzu
Pozdrawiam wiosennie
Angielski ogród - chciałabym... 16:13, 18 mar 2014

Do góry
Chcę jeszcze zamówić róże okrywowe i angielskie i wsadzić na podwyższonej rabacie która osłania kominki od oczyszczalni.Rosną tam szałwia 3 szt, liliowce mini z tyłu, rozplenica i hortensja w kolorze różowym o nieznanej nazwie. Myślę że fajnie będzie wyglądać to miejsce z różami, taki kolorowy misz masz.
To łyse koło bedzie wyłożone kostka i lekko podniesione, jest to miejsce na basen dla dzieciaków, który w tamte wakacje ratował mnie od obłędu. Przy tak wysokich temp. jakie panowały latem moje dzieci są nie do zniesienia a tak był spokój. Fajny to wynalazek- ten basen oczywiście
Małymi kroczkami do przodu 20:06, 16 mar 2014

Do góry

więc tak czerwony prostokąt - stary drewniany dom do rozbiórki
zielony pas - wjazd
żółty prostokąt - dom
fioletowy - kostka
niebieskie koło- studnia ( czynna, do polewania roslin )
na dole szary zamazaj - tam jest druga część podwórka ( gospodarcza)
brązowe kropki- ścieszki dojścia do domu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:38, 14 mar 2014

Do góry
Pawelus
Nie żałuje ani troszke żeby było lepiej trzeba zmian.

Alka mam nadzieję, że kolejne etapy będą też chociaż troszkę ciekawe

Bogda dzije się dzieje Bez kostki było by lepiej gdyby nie inni mieszkańcy. Lekko podwyższona kostka to taki alarm, że najechało się samochodem w zagrożony awanturą teren Niestety dla niektórych to problem jechać samochodem dokłądnie tam gdzie trzeba. No i jeszcze kostke mam na reszcie rabat, więc taka jedna bez głupio by wyglądała, a wyrzucać wszystko troszke szkoda bo jednak to był pewien koszt 3 lata temu
Ogród z mchu i paproci 08:41, 14 mar 2014

Do góry
witam, zdaję relację z kolejnych dni rewolucji,studnia zanikowa już wkopana ,śladu po niej nie ma, dzisiaj chłopaki walczą z podjazdem, kostka czeka, jak na razie obrzeża ustawione i teren właśnie wyrównują,a poza tym to koparki łamią gałęzie, panowie deptają roślinki i wszystko to gra mi już na moich nerwach.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:10, 13 mar 2014

Do góry
beta napisał(a)
a może jakąś turzucę brazową...ciąć ich nie trzeba, po zimie fajnie wygladają...a swoimi czuprynami miękko by otulały bukszpany

Brązowa odpada, kostka jest ciemna
Miejsko & sielsko 20:22, 12 mar 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Motylicy nie mogę posadzić z jednego, no z dwóch powodów...

1. Dostałam od Mżona.
2. Sadząc go na środku nie będzie go widać (grill do zasłoni całkowice a wówczas pkt 1. ...

raczej myślałam o szachownicy... czyli kostka z bukszpana, wmieszane w nią czosnki (póki co mam z własnej chodowli 2 szt hi hi) jasne pole z wrzośców i powtarzać kostkę z bukszpanów ... a jasne pole np. hosty (nazwy nie znam ale zielone z białymi obwódkami na liściach) ...

a Motylica to rozumiecie, stać musssss

Ja widzę ,że koncepcja już jest .. Mimo bólu głowy...
Miejsko & sielsko 16:21, 12 mar 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Widziałam na MMS. Ja bym tam zrobiła 4 takie same obwódki z bukszpana i w samym środku, pomiędzy nimi posadziła soliterowe drzewko, ale nie koniecznie "motylka", choć osobiście bardzo go lubię W każdą obwódkę na początek czosnki ozdobne i tulipany ,a jak te przekwitną, to np. szałwię albo lawendę Bez tej kulki

Buziaki

Motylicy nie mogę posadzić z jednego, no z dwóch powodów...

1. Dostałam od Mżona.
2. Sadząc go na środku nie będzie go widać (grill do zasłoni całkowice a wówczas pkt 1. ...

raczej myślałam o szachownicy... czyli kostka z bukszpana, wmieszane w nią czosnki (póki co mam z własnej chodowli 2 szt hi hi) jasne pole z wrzośców i powtarzać kostkę z bukszpanów ... a jasne pole np. hosty (nazwy nie znam ale zielone z białymi obwódkami na liściach) ...

a Motylica to rozumiecie, stać musssss
Minimalizm z odrobiną romantyczności 14:18, 12 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Też pomyślałam o drzewie, np umbraculifera byłaby też fajna, ale jedno Aga nie chce, drugie: korzenie + kostka =??? ta łezka jest mała.

Mała, i głupio by wyglądało takie duże, samotne drzewo kolumnowe, czy nwet umbra z gołym pniem...

Może i faktycznie jakieś kulki na pniu???
albo inne rozczochrane, nie za wysokie, np klon??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies