Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 11:20, 30 kwi 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ależ pieknie i stylowo jest już u Ciebie. Zapowiada się boski ogród. Pomysł na nową rabatę też świetny.
Jeśli kupisz malutkie bukszpany to ja bym sadziła co 10 cm czyli na m2 ok 100 szt... Jesli kupusz wieksze to co 20 cm czyli ok 25 -36 szt na m2 ale wtedy dziury się będą dłużej łatać.... Albo co 15 cm ... Czyli ponad 50 szt. Wszystko zaleźy od wielkosci sadzonek, ceny i czau na cierpliwość aby byl zwarty dywanik....

Ja jednak zwykle sadzę takie o szerokosci 5 cm co 10 cm co oznacza, ze muszą zarosnąć kolejne 5 cm i to są w stanie zrobić w 1 sezon, a po dwóch byłaby już idealna kostka. Dużo też zależy od jakośći sadzonek, z odkrytym korzeniem mogą się dłużej ukorzeniać i rozbudowywać niż sadzonki w doniczkach.

Ps wszystko jednak zależy od budżetu na zakup....

Dziękuję bardzo! Niesamowicie to miłe...

Ostatnio łapię się na tym, że ogród w szerszej perspektywie oglądam głównie na zdjęciach, bo od dłuższego czasu praca całkowicie mnie pochałania i nawet dobrze nie przyglądam się temu, co z tego wychodzi.

Patrząc właśnie na zdjęcie powyżej widzę, że murek za berberysami jest niezbędny, aby donicę włączyć do całości i nadać tej rabacie bardziej geometryczny kształt.

Bukszpany do zakupu przeliczałam bardzo podobnie. Ostatecznie zdecyduję się chyba na 400szt, takich dość małych. Będę sadzić mniej-więcej co 15cm. Zanim uporządkuję teren przed rabatą, musi powstać duży garaż, więc w międzyczasie bukszpany będą sobie rosły i na godzinę zero, gdy przyjdze czas na trawnik, może już dadzą w miarę dobry efekt .

Dziś zastanawiałam się, czy szeroka na 50cm obwódka nie przytłoczy zbyt całości, może zwęzić ją do 30cm? Może lewą część wsunę w głąb rabaty i podsadzę Amazonem, a prawą wysunę i posadzę za nia cebulowe, wczoraj chodziło mi to po głowie.

Jagodaa 11:23, 30 kwi 2014

Juzia_G napisał(a)
Ale Ty masz łeb...znaczy główkę....w sumie to o mózg mi chodzi

Wymyśliła rabatę w pięć minut... no nie mogę...

Pomysł może i wskoczył w pięć minut, ale czasem mi przez myśl przemykało, jak tę rabate ostatecznie wykończyć . Początkowo uparłam się na jakieś jednolite okrywowe, ale nic nie pasowało .
Jagodaa 13:01, 30 kwi 2014

Muszę się Wam pochwalić, że właśnie zamówiłam sobie największy bukiet urodzinowy, jaki kiedykolwiek dostałam .

Składa się z 400 bukszpanów .
Juzia 13:02, 30 kwi 2014

hehehe
agam 13:05, 30 kwi 2014

Jagodaa napisał(a)
Muszę się Wam pochwalić, że właśnie zamówiłam sobie największy bukiet urodzinowy, jaki kiedykolwiek dostałam .

Składa się z 400 bukszpanów .

Gratulacje !!!
Luki 13:06, 30 kwi 2014

Z takim bukietem koniecznie musi być fotka może być jedynie problem z złapaniem wszystkiego.
Dziękuje za namiary
Jagodaa 13:15, 30 kwi 2014

Dziewczyny:

Luki to będą mikro sadzonki, więc bez obaw . Proszę bardzo .
Magda_ 13:50, 30 kwi 2014

Jagoda, gdzie ty zmieścisz te 400 bukszpanów?
Jagodaa 14:27, 30 kwi 2014

Madzia, na rysunku się zmieściły, to na rabacie też muszą .
leon60 18:06, 30 kwi 2014

Pokaźna ilość będzie się działo