Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

W Gąszczu u Tess 11:51, 07 paź 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam, dotarłam tutaj jakimiś krętymi ścieżkami w poszukiwaniu kompozycji cisa kolumnowego z miskantami Variegatus a tu... padłam z zachwytu nad Twoim pięknym cienistym ogrodem! Jest bajecznie A ta rodgersja i kopytnik są niesamowite? Długo trzeba czekać na taki efekt?
Poza tym chciałabym prosić Cię o radę w kwestii cisa i miskanta Variegatus. Pisałaś u kogoś ,że zastosowałaś taki mix u siebie...czy rosną w miejscu ocienionym?Jak się sprawdza ten miskant w cieniu?
Pozdrawiam

Cieszę się, że Ci sie podoba.
nie mam kompozycji cisa z miskantem Variegatus. Miałam, ale bardzo krótka, bo mi się koncept zmienił
Miskanty dają radę w półcieniu, ale wolniej przyrastają. Ktos tu kiedyś pokazywał różnicę we wzroście.
Moja rabatka z kopytnikiem i rodgersją ma dopiero drugi rok (rodgersja była tu wcześniej, potem dosadziłam kopytko).
W Gąszczu u Tess 08:55, 07 paź 2016

Do góry
Witam, dotarłam tutaj jakimiś krętymi ścieżkami w poszukiwaniu kompozycji cisa kolumnowego z miskantami Variegatus a tu... padłam z zachwytu nad Twoim pięknym cienistym ogrodem! Jest bajecznie A ta rodgersja i kopytnik są niesamowite? Długo trzeba czekać na taki efekt?
Poza tym chciałabym prosić Cię o radę w kwestii cisa i miskanta Variegatus. Pisałaś u kogoś ,że zastosowałaś taki mix u siebie...czy rosną w miejscu ocienionym?Jak się sprawdza ten miskant w cieniu?
Pozdrawiam
Ogród z pergolą 08:42, 07 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.

Łukasz im dłużej patrze i czytam tym banan większy
4 już mi się widzi to taki mokry zakątek ma być prawda?chyba jarzę
wroćmy do 6, muszę zadać pytanie pewnie głupie ale się nie znam Hakonechloa macra=hakone Aureola??
i podpowiedz mi jakie azalie być tam widział? jednak
czy bardzo by zburzyło Twoja koncepcję zmienienie tych rododendronów jednak po lini lub w L? bo ja nie chciałabym ich tak w kupie...
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:09, 06 paź 2016

Do góry
U mnie hakonki w końcu się namyśliły że bedą rosnac i jedna jest juz trzy lata a kilka dwa, ale koty je podjadaja szczególnie Aureolę,za to miskant ML w tym roku ma po trzy piórka chyba wygnił albo zmarzł zaraz jak pierwsze mrozy były po słonecznej jesieni.
Ogród z pergolą 20:47, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić

dobra nieznane poznałam i mam takie pytania/sugestie

1- bordowe róże mam z tych wysokich astrid grafin, ascot, munstead tez tam ma być. to dac je na tyły?a przed nimi byliny i przed obwódka?i ta obwodka przechodzila by w kostke pod jabłonką?
2 - jezowki jako drugie a przed nimi berberys ciety w kulki tak? czy wmieszany w jeżówki w dwóch rzedach?
3 - napewno tutaj poprosiłabym Cie o inspirkę. a te zielone obok to kostki tak?
4 - tu mi nie gra ten niebieski i choiny... :/ może cos powtorzyć z innych części?albo te horki pociagnąc aż do altanki a przed nimi jarzmianki, hakone, brunery?
5 - wszysko super
6,8 - tutaj sugerując sie rada Toszki rododendrony bym dała w drugiel linii z ml w plecach. a przed któraś z Twoich propozycji. jesli chodzi o azalie nigdy wcześniej nie myślałam o nich u siebie..nie za dużo gatunków?
7,9 - super
Ogród z pergolą 19:40, 06 paź 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.

Łukasz wow!!!! normalnie zanim przeczytalam to oko mi na rysunek uciekło i od razu banan na buzi od ucha do ucha
zaproponowałes mi dużo roslin, których nie znam więc wygooglam sobie i pewnie wróce jeszcze do tego posta.
a powiedz te wszytskie kompozycje to tak z glowy czy masz może jakieś fotki?
i wiesz to nie jest tak że ja nie lubie obwodek bo po tylu inspirkach które mi Asia podrzuciła to poł ogrodu bym w nich zrobiła ten róg z rózami mogę zakończyć obwodką
Ogród z pergolą 15:30, 06 paź 2016

Do góry

Nawet coś widać.

Ogród z łezką II 05:56, 06 paź 2016

Do góry
Dalie cudo
Donosze, ze i u mnie Zebrinusy zaczely kwitnac, dotarlam tam i zobaczylam. Nowy miskant Cosmoplitan cudnie kwitnie, no i chyba jednak miskanty ML szykuja się do kwitniecia.
Mój mały wymarzony ogród 08:01, 05 paź 2016

Do góry
Toszka a ja znowu drążę temat ws zebrinusa. A może tak zamiast niego tuż za hortensjami wsadzić miskant ML?
Ogród z pergolą 22:29, 04 paź 2016

Do góry
No dobra, czyli jak wchodzisz do ogrodu to ma być widać że on z kwadratów No to powiedz mi kochaniutka jak ty chcesz to z tymi rozanecznikami zrobić żeby to było widać? Przecież nie będziesz ich ciachać w kostkę Musisz od razu wiedzieć czym podsadzisz (Bogdzia nie bij) te krzaki. Może tam właśnie pod rodki daj funkie? Ponoć idealnym podsadzaczem pod Rh są liriope ale mi wypadły nie wiem dlaczego. Trzeba by podpytać innych bo generalnie wszędzie czytam że rosną jak szalone. Może w jeden z tych kwadratów paprocie? A może weź stamtąd wywal tego variegatusa i zrób z tymi rodkami taki leśny kąt? Modny trend Tylko no wiadomo, nie leśny tak jak kiedyś czyli funkie, kłody drewna i omszała terakota tylko nowocześnie Ty wiesz gdzie szukać inspirek

Niestety mało znam roślin do cienia (bo tam będzie cień) , muszę sama sobie pooglądać najpierw Ale powiem ci myśl od razu nad podsadzeniem tego roku, coś o różnych fakturach liści. W paprociach jest super wybór ale i dąbrówki i jasnoty, epimedium... Coś albo w masie albo okrywowego ale takiego żeby opanować i móc ładnie przycinać... Molinie w tym rogu to nie wiem, nie jestem przekonana czy to nie za mały kwadrat dla nich wiesz. Poza tym jak chcesz tam w rogu coś pionowego i to na rak małej przestrzeni to fajnie by było jakby nagle z trawnikiem łączyło go coś niziutkiego... Bo w dużej grupie to te molinie ok ale przy kilku kępkach... Mi nie gra.

Pomyślę sobie i wpadnę zobaczyć co wymodziłaś bo do jutra ci się jeszcze pewnie dziesięć razy odmieni

Fajnie to na środku z tym złamaniem ścieżki

Ten biały miskant i molinie to po to żeby z bielą hortek korespondowało?
Ogród z pergolą 20:44, 04 paź 2016

Do góry
A teraz prośba. oto mój wsiurowy plan tyłów
proszę was o opinie, nawet drastyczne, nawet łamiace serce i nie pozostawiające na mnie suchej nitki, KAŻDĄ
łącznie z wypiep...wszystkiego i robieniem od nowa jesli jest aż tak źle...

na dole jest dom, zdjęcie zaczyna sie od tarasu.tu jest połnoc, tam gdzie serby południe
czarne kroplki to drzewa, po lewo od tarasu grujeczniki po prawo jabłonie Royality
na rabacie grujecznikowej rosną juz hortki, na rabacie jabłonkowej jeżówki i red baron. i obok róże bordo
za grujecznikową planuje hosty w źwirze, potem w takim zygzaku rododendrony (te chore z frontu) i w samym rogu miskant variegatus
nasadzenia są w kwadraty 1,5x1,5 lub ich wielokrotność
na wprost tarasu jest jeszcze pusto ale myślę że pasowały by tez dwa drzewa (chciałabym ambrowce silku coś tam)w skarpecie bukszpanu i hortki. by było spojnie z bokami. niestety nie mam juz pomysłu co przed nimi.
altana będzie taka https://pl.pinterest.com/pin/166422148709590103/ tylko plecy i dach bedzie obity w pionie jak plac zabaw

jezu juz mam uwagę sama do siebie...te hosty w źwirku to wogole nie przypiął ni przylatał ://///

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:26, 03 paź 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

tu nic nie ryję...na razie

i dobrze, że nie ryjesz, bo tu pięknie wszystko rośnie

Akurat tak, dzięki Kasiu

miskant Africa czerwienieje, a żywopłot ligustrowy, cały przez ślimaki pogryziony, muszę chyba go jeszcze podciąć

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:06, 03 paź 2016

Do góry
an_tre napisał(a)
Święte słowa Bogdziu Irenko jesteś wulkanem energii i przyciągasz jak magnes

Ania, żebyś ty mnie wczoraj widziała po robocie, brudna i krok 100-latki
zresztą nie ja jedna, mąż też
tu zrywał darń, 40 cm, wywoził taczkami, wykopywał kostrzewy i na nowo sadził, bo one właziły juz na berberysy Admiration

ziemia sucha na głębokość 2 szpadli, korzenie miskanta straszne
ja bym nie dała radę
miskant Malepartus posadzony, dereń Sibrica wykopany i poszedł w inne miejsce
poszerzona rabata, gdzie carexy Bronzita, na nowo posadzone, zachowanie odległości i przystrzyżone

i posadzone tu 5 miskantów Memory, 3 molinie Transparent i 2 molinie Windspiel

nie wiem tylko czy zabrać stąd sasanki i łubiny? jakoś dziwnie wygladają, a tarwy mikre, ale nabiorą masy,oczywiście czeka mnie tu podlewanie.
Przy okazji pseudo trawnik, zabrudzony i zdeptany, ale odżyje.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:39, 03 paź 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przyleciałam zobaczyć czy Ci ML zakwitły w tym roku...a piszesz, że nie...miałam nadzieję, bo moje Zebrinusy po przerwie kwitną, to myślałam...

U nas do 15,00 było lato, potem zaczęło padać i temperatura się wybitnie jesienna zrobiła Czy to już koniec???

Buziaki

Moje teraz wszystkie rosną w półcieniu, cierpią na brak wody, może dlatego nie chcą kwitnąć, na patelni kwitły
ale za to sprawił mi ogromną niespodziankę miskant Cosmopolitan.
Sadzony latem, już budzi mój zachwyt wzrostem, kolorem liści, pokrojem, łodygi pięknie się wybarwiają na różowo-fioletowy.
W sobotę nie było żadnego kwiatka, a w niedzielę przez przypadek tam wlazłam i są. Dopiero zaczynają.
U nas też leje, akurat skończyliśmy i zaczęło lać, wszystko z Wojsławic posadzone..jeszcze będzie ciepło, goście jutro z Kanady przylatują, ma być pogoda
chyba duży kwiat będzie

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:41, 03 paź 2016

Do góry
Ewa777...w końcu mam już posadzone, ale ledwo co je widać, bo np miskant Memory raptem 2 badylki ma
Generalnie trawy u mnie sobie radzą, jedne za bardzo
nie pamiętam nazwy tej, jest do wywalenia, tak samo inwazyjna, jak miskant cukrowy, choć śliczna. Nie wiem tylko czy dzięki niej, judaszowiec tak mi w tym roku w górę poszedł, bo siedział w ziemi, jak zaklęty
z tyłu mam trzcinniki KF, które nie są widoczne

violka171
Violu, pisałam o marcinkach, a czy z chryzantemą da radę tak samo, to nie wiem, ze złocieniami da się. tez mam takie odmiany, z tych wyższych, co na jednej gałązce rosną, z tymi czekam do wiosny, aby boczne kłykcie wypuściły i dopiero odrywam, ja to robię w wodzie, wypłukuję ziemię i łatwo korzenie rozdzielać, bez uszkadzania. Natomiast te niższe, w kępach, dzielę teraz. Sfocisz i popatrzymy.
o np. z tych bez problemu teraz jesienią robię.

Hania
My ślę, że się nie mylisz, ale czy marcinki i chryzantemy, to jedno i to samo??
np ta biała zimuje, ale jest jeden badyl i nie ma z czego oderwać do podziału.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:28, 03 paź 2016

Do góry
Sebciu....i nie dziwię się tobie, to po prostu masakra, oboje byliśmy padnięci; on ma te korzenie, jak powrozy, wrosły w inne rośliny, przy okazji ile opuchlaków wykopaliśmy, szok. Pewnie jeszcze będzie odrastał, ale chyba chemią polecę już, inaczej go nie zwalczę. Ale wcale nie było łatwiej z usuwaniem siewek rudbekii i firletki, one taki filc w ziemi robią, że ona nie oddycha i wody nie przepuszczają. Taka walka czeka mnie jeszcze z goździkami...uff
ogrodniczka w akcji
ale najwięcej Waligóra zrobił, poszerzał rabaty, kanty, darni się nawoził zdartej, że hej, problem, co z nią robić, jak tyle tego...
posadził trawy, wszystkie na nowo układał i kostrzewy i carex bronzita.

BasiaLT...Basiu nie wszystko, są miejsca trudniejsze, gdzie ciągle muszę poprawiać, aż trafi to, co da radę. Ponadto rośliny się rozrastają i znowu to przesadzanie, nie wiem czy w tym roku zdążę, , więc wiosna chyba pracowita, a teraz już cebulowe pora sadzić, leje i ziemia w końcu miękka. Niemniej bardzo dziękuję
polecam azalię Klondyke, super się wybarwia. W tle widać jeszcze nie usunięty miskant cukrowy. Jest piękny, ale nikomu go nie polecam, zbyt inwazyjny.

GorAna....Aniu miło cię widzieć, jakoś ostatnio mniej cię na forum.
Az dziwne, że padły, bo takie same u siebie mam i są wielkie już, dobrze, że z nasion się udało, czy zakwitną? jesli jeszcze będzie ciepło, to może tak, jak nie, za rok na pewno.
Dzięki za pochwały, to jednak sercu miłe, jak inni doceniają zmiany i wykonaną pracę, pozdrawiam
a to matka twoich trawek
tak nawiasem, to trawy żółkną już, czują jesień i brak wody może..

Rozpoznawanie traw 11:28, 03 paź 2016

Do góry
Witam,
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że z przodu mam posadzony Miskant Zebrinus a z tyłu Rozplenica japońska. Czy ktoś mógłby to zweryfikować.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:49, 03 paź 2016

Do góry
=Luki napisał(a)]Miskant zagadka, ale lubię go

Witaj Luki ! U mnie miskant zakupiony jako Gracilimus wygląda bardzo podobnie jak ten Twój Zagadka Ale Gracilimus to chyba nie jest. Już długo szukam odpowiedzi na to pytanie

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:26, 03 paź 2016

Do góry
ivo napisał(a)

]

Piękny widok! Też ciekawam tej odmiany miskanta z czerwonymi piórkami Apel odnośnie zdjęć brzozowej popieram

to miskant Krater
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies