Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród wśród pól i wiatrów 21:59, 30 sie 2013

Do góry
Przeczytałam cały Twój watek jeszcze raz. Widzę że rh już posadzone i bardzo jestem ciekawa jak będą rosły. Jeżówki które rosną między serbami powinnaś przesadzic bo serby szybko je zagłuszą. Pięknie już sie u Ciebie robiTa skarpa może wymaga więcej myślenia przy budowie i urządzaniu ogrodu ale za to jak ciekawie wygląda.. Pozdrawiam serdecznie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:59, 30 sie 2013

Do góry
Aniu te Twoje manewry zawsze mnie rozśmieszają kiedy ja dojdę do tego. że nie będę miał gdzie upchać tego co dostanę? Ale po prawdzie to wale nie wszystko chcę, ale moja skarpa tzw. "angielska rabata" jeszcze się mi nie podoba, choć na razie to dosadzanie a nie przesadzanie Pozdrawiam serdecznie
Działka wkoło Lubczyka :) 08:55, 30 sie 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Kasi ja tez jestem ciekawa jak będziesz obsadzała ta skarpę, a może jednak jakiś mini plan zrób.... spisz jakie rośliny masz + lista nn, i przynajmniej grupami ... plamami je poukladaj na kartce, bo ze skalniaka chyba tak łatwo się nie przesadza pozdrawiam i czekam na kolejne foty z nasadzeń

taki mam zamiar sadzić grupami, ale na plan już nie mam zbytnio czasu, bynajmniej na te roślinki, które do mnie w paczce przyszły! muszą szybko iść do ziemi!
skarpa jest spora, więc najwyżej dalsze partię poplanuję!
a na fotki zapraszam wieczorem!
pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 06:36, 30 sie 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
a moja skarpa powstanie na cześć dobrych duszyczek, które ofiarowały mi roślinki ze swojego ogrodu i jak mam ją zaplanować, jak części roślin to ja nawet nie znam i nie wiedziałam, że są, a że dane są ze szczerego serca więc skarpa jaka będzie, taka będzie-bez planu, ale piękna

Myślę że będzie piękna i kolorowa i wiosną już zakwitnie a wtedy to dopiero Kasiu będziesz przeszczęśliwa . Jak zobaczysz jak one kwitną to powiesz że znasz wszystkiePozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 00:00, 30 sie 2013

Do góry
Ewuś gratulacje! Jaka wspaniała wiadomość tuż przed snem!
Pozdrawiam cieplutko
Skarpa wyszła Ci super!
Działka wkoło Lubczyka :) 22:30, 29 sie 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
nie martw się Kasiu twój ogród będzie piękny, bo każdy ogród jest odzwierciedlaniem osobowości ogrodniczki

dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że coś tam uda mi się stworzyć już idę się myć i spać, bo jutro czeka mnie misja skarpa fotki będą wieczorem, więc zapraszam
buziaki :*

a tak jeszcze przy okazji, to róża z mojego ogrodu-podobna co nie, do tej z Inowrocławia?
Działka wkoło Lubczyka :) 22:22, 29 sie 2013

Do góry
a moja skarpa powstanie na cześć dobrych duszyczek, które ofiarowały mi roślinki ze swojego ogrodu i jak mam ją zaplanować, jak części roślin to ja nawet nie znam i nie wiedziałam, że są, a że dane są ze szczerego serca więc skarpa jaka będzie, taka będzie-bez planu, ale piękna
Działka wkoło Lubczyka :) 20:13, 29 sie 2013

Do góry
Teraz siedzę i myślę, jak je tu posadzić, ale chyba wsadze je na razie tak jak leci, żeby się nie zmarnowały, a najwyżej za rok będę przesądzać, bo żal tylu roślinek!
Dziękuję raz jeszcze:* praktycznie skarpa będzie cała w Twoich roslinkach
Ogród ze skarpą 08:16, 29 sie 2013

Do góry
ślicznie Kochana, ta skarpa miodzio pozdrawiam :*
Działka wkoło Lubczyka :) 21:47, 28 sie 2013

Do góry
Luckaa napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=20
Znalazła, może Ci się przydać

pewnie, że się przyda już sobie roślinki notuję!
tylko muszę pamiętać, że ta skarpa wiecznie w słońcu, bo to strona południowa!
dzięki raz jeszcze za link :*
pozdrawiam :*
Działka wkoło Lubczyka :) 21:33, 28 sie 2013

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie?page=20
Znalazła, może Ci się przydać
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:56, 28 sie 2013

Do góry
No to pokażę swój bałagan .....

konieczne jest dostosowanie się gabionem do istniejącego poziomu , dlatego trochę ciężkiego kopania jest ..... przypominam , że w tym miejscu kiedyś była skarpa wysypana żwirem i ułożonym kamieniem .......

poza tym to miejsce bardzo mocno udeptane przez wjeżdżające ciężarówki, betoniarki oraz pompy .... kto śledził ten wie .....

teraz jest tragedia ale kiedyś będę się śmiać i wspominać

wyjdzie szeroka donica gabionowa ..... będzie dużo nasadzeń .....

kamień który będzie układany w gabionie po uprzednim zmiejszeniu rozmiarów oczywiście .....
Marzenie o ogrodzie - ogród Mileny 20:00, 27 sie 2013

Do góry
Podaję link do ogrodu zimozielonego, gdzie jest skarpa, nie ma ani jednego chwasta i nie ma szmaty. To kwestia wypielenia przed sadzeniem. Nie ma ogrodu bez pracy, tego musisz się nauczyć.

Twój tytuł "Marzenie o ogrodzie" poprzestanie na marzeniach jak będziesz liczyła na matę, ona za Ciebie nie zrobi ogrodu

Po prostu przekop dobrze i wybierz chwasty a potem piel w ciągu maja i czerwca aby się nie wysiały.

I koniec, po robocie plus duuuużo kory lub kamyków. Zobacz sama.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=226

Oczywiście ważne jest posadzenie dużej ilości roślin i wtedy chwasty nie mają szans

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=221
Marzenie o ogrodzie - ogród Mileny 14:32, 27 sie 2013

Do góry
Zanim będą zdjęcia to tak sobie myślę o mojej skarpie. Od zachodniej strony skarpa ma jakiś metr jest dużo węższa niż od południowego tarasu. Myślałam żeby to całe zasadzić irgą. Tylko co nie dawać pod to maty ??????????? Nie chcę całych dni spędzać na pieleniu chwastów, choć wiem że posiadanie maty ich nie wyklucza ale chyba jednak ogranicza. Oświećcie mnie !!!
Marzenie o ogrodzie - ogród Mileny 12:52, 27 sie 2013

Do góry
Witam, postanowiłam w końcu założyć swój wątek, bo tak czytam i czytam i widzę tutaj tyle życzliwych ludzi, to myślę że może mi pomożecie.

Mój ogród jest na razie w mojej głowie, coś tam już mi świta, pomału znam co popularniejsze nazwy roślin , rozpoznaję je - to duży sukces już. Bo nie dawno zakończyłam przygodę z muratorem, gdzie robiłam specjalizację z mat. bud. i wykończeniówki całej szeroko pojętej. To i z ogrodem dam radę.

Pod koniec budowy brakło niestety funduszy na profesjonalny projekt i wykonanie. Ale cóż, nie od razu Kraków zbudowano... Wszystko miało zaczekać do przyszłej wiosny, ale koleżanka mnie uraczyła prezentem w postaci kilku roślin, które gdzieś trzeba było wsadzić. Więc zrobiłam rabatę przy domu, już wytyczoną z kostki, wsadzając tam te rośliny i dokupiłam kilka innych. Wszystko to wysypałam białym żwirkiem - jak dziś na to patrzę to śmiać mi się chce. No ale każdy kiedyś zaczynał.

Wszystko do przerobienia, na szczęście to tylko jedna rabatka i kilka roślin wsadzonych luzem.

Jutro porobię zdjęcia i może coś doradzicie. Bardzo podoba mi się ogród Sylwii - nie mogę się napatrzeć. O Pani Danusi nie wspomnę, bo to mistrzyni. Chciałabym coś podobnego stworzyć kiedyś. Nie będę miała takiej ilości roślin i takiej wielkości - powód prosty - fundusze.

Działka jest niewielka ma 8 arów i na tym jeszcze stoi dom. Więc do obsadzenia nie ma aż tak strasznie dużo.

Na dzień dzisiejszy sen z powiem mi spędza skarpa. Otóż cały dom mamy podniesiony. Z jednego boku i z tyłu od tarasu jest duża skarpa. Jutro to pokażę. Plan był na agrotkaninę i coś na tą skarpę. I z tym akurat już mieliśmy działać. Ale jak poczytałam o tych tkaninach to chyba już tego nie chcę. Tylko co teraz ???? Skarpa jest dość stroma, nie utrzyma się tam kamyczek, kora chyba też nie. Co na ten kawałek nasadzić ???????????

Zdjęcia jak tylko dotrę do domu zrobię i rano wstawię.

Ogródek do zmian gotowy 10:50, 24 sie 2013

Do góry
kasiula79 witaj i bardzo proszę podpowiadaj...
szarlotka dzięki za pomoc. Na murek oporowy nie ma szans, bo ta skarpa nr 8 schodzi łagodnie w stronę 7 - z gazonami. Mój mąż też mówi o wrzosowisku, tylko nie wiem, czy by to dziwnie nie wyglądało - po jednej stronie schodów żurawki, jakiś iglak a po drugiej wrzosy?
A tak w ogóle co myślicie o świerku srebrnym na pniu?
Ogród z łezką 07:56, 23 sie 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ślicznie Ci ta skarpa wyszła Kasiu. Już jest pięknie, a co dopiero będzie, jak to wszystko urośnie. Pozdrawiam

Ja tylko dosadzałam Agniesiu...część się zniszczyła po brukarzach. Trzeba było uzupełnić. Żurawki dokończyły dzieła
Ogród z łezką 07:48, 23 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu ale zakupy ,ale nie dziwię się bo tam jest w czym wybierać no ale ty napewno wszystko mialaś przemyślane Żurawki powalające to chyba więcej ci się nie zmieściTo są te marmeladki co mówilaś.
A azalie kupilaś taką jak chciałaś?Powiem ci że teraz ta skarpa -brak słów ..patrze i oczu nie mogę oderwac .
Chyba już tam nic nie trzebamiłego dnia życzę

I tak byłam w dwóch szkółkach, w pierwszej nie było takich sosenek na nóżce, dopiero w drugiej. Tam też kupiłam Caramellkę. Na razie nie brakuje mi róż
Kupiłam marmeladki i southern comfort.
Tak, azalię i rh kupiłam takie, jakie poleciła Bogdzia
Bardzo dużo dały żurawki na skarpie. Kolorek doszedł
Ogród z łezką 20:20, 22 sie 2013

Do góry
Ślicznie Ci ta skarpa wyszła Kasiu. Już jest pięknie, a co dopiero będzie, jak to wszystko urośnie. Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 08:40, 22 sie 2013

Do góry
Dziś mam w planie wysypac korą te posadzone horti i przerabiam skarpę przy tarasie od strony zachodniej .Mniała tam być trzmielina ale ukorzeniło mi się z 10 szt więc z M zdecydowaliśmy posadzić iglaki niskie płożące bo z pieleniem już nie daję rady w końcu działka 30 ar.a na niej ja sama jeszcze z brzusiem to wyobrażcie sobie ale za to ilu mam do oglądania i podziwiania na wekend znowu mam gości tak im się u mnie podoba .Skarpa już przygotowana na posadzenie jadę zaraz do szkółki i będę działać może jak dam radę będą jakieś fotki dziś.Taką skarpę z iglakami widzę 4 km.od siebie jadąc na zakupy i bardzo mi się podoba no ale co mi doradzą w szkółce co będzie zobaczycie i ocenicie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies