Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

monteverde 11:44, 14 sty 2014

Vivo jak dobrze z rana oglądać u Ciebie takie wspaniałości jeżeli chodzi o kielichowca w którym roku po posadzeniu zakwitł, ja mam 2 lata, ale jak na razie tylko rośnie pozdrawiam
AgnieszkaBK 23:03, 14 sty 2014

Vivo, ja też życzę Ci wszystkiego co najlepsze w nowym roku Fajnie, że znowu pokazujesz nam swój ogród, uwielbiam go oglądać
Pszczelarnia 23:06, 14 sty 2014

Najpiękniejsze jest to, że Twój ogród ma wszystkie kolory w sobie. A te odmianowe krwawniki też siałaś? Czy one dają nasiona?
AgnieszkaW 23:08, 14 sty 2014

Cudowny ogród Vivo, chce się tu wracać po jeszcze i jeszcze...
Anabell 00:19, 15 sty 2014

Vivo - dla przypomnienia od początku oglądam Twój ogród, rozłożyłam na kilka dni, do każdego zdjęcia w myślach mam komentarze i zapytania, nie sposób to ogarnąć.

Podziw dla Ciebie za stworzone łany rabat, zazdroszczę ogrodu ale współczuję pracy.

Cudowne widoki to rekompensata, za wkład, a dla nas oglądających uczta. Serdecznie pozdrawiam.
Urszulla 08:54, 15 sty 2014

viva napisał(a)
Lipcowe migawki z tej półkolistej rabaty

uwielbiam takie półkoliste rabaty, które zakręcają i prowadzą w inne miejsce ogrodu
Pozdrawiam
leon60 17:40, 15 sty 2014

Przepiękny ogród Vivo ! ! !
Pozdrawiam
viva 21:04, 15 sty 2014

Tess napisał(a)
Vivo, dziękuję za odpowiedź. Carexy z hostami - do zgapienia koniecznie.
Podziwiam Twoją wiedzę i doświadczenie.
No i zazdroszczę przestrzeni dużych ogrodów z zapożyczonym krajobrazem.
Cudnie u Ciebie o każdej porze roku.

Tess, dziękuję za miłe słowa
Wiesz kiedy przychodzi doświadczenie....niestety
Jeśli można korzystać z krajobrazu we własnym ogrodzie to jest to rzecz bezcenna, doceniam to bardzo

Dzięki turzycom cienista rabata nawet o tej porze jest przyozdobiona.
Liście z pobliskiej leszczyny zostawiłam na wypadek mroźnej, bezśnieżnej zimy.

viva 21:26, 15 sty 2014

Tusiala napisał(a)
Witaj Vivo masz bardzo dużo roślin i piękne wszystko wygląda. Chciałam zapytać czy rabat nie podsypujesz korą?

Marto, na rabatach nie sypię z kory z trzech powodów.
Po pierwsze prawie na wszystkich rabatach bylinowych mam róże, które muszę kopczykować. Zbieranie wiosną kopców i kora to dla mnie trudne do pogodzenia.
Po drugie nawet gdym się na takie rozwiązanie zdecydowała byłby to ogromny koszt, bo rabat mam dużo.
Po trzecie nie lubię kory między bylinami i różami.
Pozostaje plewienie i zagęszczanie rabat tak, by chwasty nie miały miejsca.
Teraz przyznaję mam dużo pracy, bo działka była zachwaszczona.
Żywopłoty i krzewy ściółkujemy skoszoną trawą, korę mam tylko na wrzosowisku.

Mam nadzieję, że już niedługo wszystkie rabaty będą wyglądały tak jak skarpa i żaden chwaścik się nie prześliźnie

viva 21:38, 15 sty 2014

Gabriela napisał(a)
Jak to miło nacieszyć oczy z rana takimi kwiatami. Cudownie się wszystko komponuje.
Róża o którą pytała Ewa jest tak piękna i pasująca do mojej alejki, że na pewno będę ją miała. Mam nadzieję że pięknie pachnie.
Heritage pięknie rozrośnięta, mam nadzieję że i moja po tej "nie zimie" powiększy objętość dwukrotnie, tak jak poprzedniego lata.
Zwróciłam też uwagę na miskanta Yakushima Dwarf, bo ta trawa jest niewysoka i widziałam świetną kompozycję z podobną trawą w ogrodzie Beth Chato, od dawna mam jej nazwę w różanym notatniku .
Jakoś do tych traw to ja "z taką wielką nieśmiałością, chcę a boję się, choć wiem że wcale nie mam racji.

Edit; zapomniałam się pozachwycać kielichowcem, nie mam ale zawsze jak go widzę, wsadzam nos w kwiaty, by poczuć ten ich słodki, jabłkowy zapach.

Gabrysiu, o tej porze wszyscy chętnie oglądamy kwiatki, bo szarość daje się już we znaki
Heritage uwielbiam, jest cudna silna i zdrowa. Mam ją przy samej ścieżce i nie przechodzę bez uraczenia się jej zapachem.
Z Yakushimy jestem bardzo zadowolona, podoba mi się to, że jest niski i można go użyć do wielu kompozycji. Na wiosną będę go dzielić.
Mój kielichowiec jest jeszcze niski i aby go powąchać musiałam przed nim na kolana