Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Od nowa ... na przekór wszystkim 10:36, 15 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
tyle masz jeszcze tulipanów? u mnie ani jeden...
i tawuły - u mnie jakies kaprysne
tulipany po nocnej wichurze prawie leżą, chyba za wysokie są bo normalnie z cebulkami chyba je powyginało.
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:02, 14 maj 2016

Do góry
Tawuły dosłownie rosną w oczach:

Kupiłam turzyce, trzy brązowe i trzy Amazon mist, czekają na wsadzenie:
Od nowa ... na przekór wszystkim 20:55, 14 maj 2016

Do góry
tyle masz jeszcze tulipanów? u mnie ani jeden...
i tawuły - u mnie jakies kaprysne
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:49, 14 maj 2016

Do góry
My wspominamy swoje babcie, a nasze wnuki będą nas wspominać. Taka kolej rzeczy. A ja na przykład ogród mojej mamy wspominam zawsze jak kwitną bzy i tawuły wczesne.
A babci ogród - to bieganie na bosaka po trawie w sadku właśnie.

Roztoczańskie klimaty 18:37, 14 maj 2016

Do góry
W tym rzecz, że tawuły, kosodrzewiny są mało wymagające. A w ogrodzie ziemia - piach. Ale o dziwo, posadzone rośliny nieźle dają sobie radę. Ale skarpa nie moja, wiem, że tawuły były w planach.
Ogród - Brzóstowa 18:05, 14 maj 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Olga jak często tniesz tawuły. Mnie zawsze szkoda ciąć bo te młode przyrosty takie piękne, a po przycięciu znów łyse.

Te ciemne tulipany cudne.

Tawuły tnę ok 3-4 razy w sezonie - w ten sposób często mają nowe przyrosty.

To samo robię z wierzbą hakuro - mam ją kilka lat i ciągle jest małą kulką.
Roztoczańskie klimaty 17:49, 14 maj 2016

Do góry
Myślę że tawuły i kosodrzewina nie do zdarcia
Roztoczańskie klimaty 16:19, 14 maj 2016

Do góry
asica napisał(a)
Zeta, jakie rosliny masz na skarpie? Tawuły, kosodrzewiny i co jeszcze, pokażesz mi skarpę? Mamy do obsadzenia zaprzyjaźnioną skarpę.

Tawuła von houtta ,szarā, goldmund, goldflame, pęcherznica diabolo , kosodrzewina
Roztoczańskie klimaty 13:47, 14 maj 2016

Do góry
Zeta, jakie rosliny masz na skarpie? Tawuły, kosodrzewiny i co jeszcze, pokażesz mi skarpę? Mamy do obsadzenia zaprzyjaźnioną skarpę.
No to czas zacząć... 16:39, 13 maj 2016

Do góry
Ojej, jak ja mogłam przegapić Twoje przedpłocie, dobrze, że się u mnie wpisałaś, bo pewnie nie zauważyłam powiadomienia.

Pięknie Ci wyszło!
I tawuły i żurawki rosną szybko, więc szybko będziesz mieć efekt.
Mały ogród w małej gminie 19:47, 12 maj 2016

Do góry
Elu, jeśli serce ci mów, że takie zestawienie jest dobre dla ciebie, to tak rób - krzewuszkę i marikena zastąp 3 berberysami kolumnowymi, na dole posadź tawuły japońskie.
Po drugiej stronie możesz posadzić rośliny w tej samej kolorystyce, a np. w innej kombinacji lub pokroju.
Małymi kroczkami do celu... 20:50, 11 maj 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Paulinko rewelacja!! Jakie piękne czosnki! Powiedz mi proszę czy pod klonem są posadzone tawuły? A przed nimi wrzosy?
Buziaki

Dziękuję Kasiu, tak pod klonem są tawuly,a przed tawulami nie wrzosy, tylko lawenda. Przycielam ja dosyć krótko i zobaczymy co pokaże w tym roku, to jej ostatnia szansa buziaczki.
Ogród z pergolą 20:25, 11 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

no ...tylko zeby jeszcze te glupie trawy chcialy zyc i byc ladne po zimie...

też mnie to wkurza w tych trawach, że po zimie jest lipa i w dodatku może się okazać że nie przeżyły
ja za turzyce włosiste ( chyba padły) wymyśliłam juz zastępstwo posadzę tawuły - szybko startują i jak dla mnie są piękne
Małymi kroczkami do celu... 20:21, 11 maj 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Paulinko rewelacja!! Jakie piękne czosnki! Powiedz mi proszę czy pod klonem są posadzone tawuły? A przed nimi wrzosy?
Buziaki
Zszywkowy ogród marzeń :) 21:41, 10 maj 2016

Do góry
Fajnie słyszeć że komuś się coś podoba u mnie Czasem mam takie dni że mogę kopać i przesadzać, i mam na to siłę a czasem mam taką niemoc że masakra Fakt domowe mnie chyba lubią

Masz rację, tulipany mnie nie zawiodły dostaną trochę papu i mam nadzieję że za rok będą jeszcze bujniejsze

Moją rabatkę z bukszpanem obsadziłam, ale nie w 100% więc jeszcze nie pokazuję.

Dosadziłam na " różankę" tawuły, kocimiętke i jutro carexy. Powoli się zapełnia, więc nie mam tak pusto.

Co do zeszytu to super pomysł, jak tylko wypisuję sobie co roku nowe nabytki i te " metki " oderwę

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 16:42, 10 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Izabelko, Taką gałązkę tegoroczną odrywamy od pnia, i tyle ile się urwie zostawia. Ta część końcowa nazywa się piętką. Tak można sadzonkować również kalinę, tawuły, Innych nie sprawdzałam.
-----------------------------------

Bez można sadzonkować. Trzeba ułamać gałązkę młodą z piętką, co najmniej 3 pary liści i wierzchołek. Odciąć wierzchołek. Na pędzie zostawić w całości górne liście. Środkowe uciąć do połowy, a dolne usunąć. Zanurzamy w ukorzeniaczu

Władamy do ziemi, przykrywamy słoikiem, podlewamy systematycznie i czekamy na wzrost. Nieraz do drugiego roku.

Haneczko a nie dopisałaś kiedy można zrobić to tzn.teraz czy kiedy ?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 14:54, 10 maj 2016

Do góry
Izabelko, Taką gałązkę tegoroczną odrywamy od pnia, i tyle ile się urwie zostawia. Ta część końcowa nazywa się piętką. Tak można sadzonkować również kalinę, tawuły, Innych nie sprawdzałam.
-----------------------------------

Bez można sadzonkować. Trzeba ułamać gałązkę młodą z piętką, co najmniej 3 pary liści i wierzchołek. Odciąć wierzchołek. Na pędzie zostawić w całości górne liście. Środkowe uciąć do połowy, a dolne usunąć. Zanurzamy w ukorzeniaczu

Władamy do ziemi, przykrywamy słoikiem, podlewamy systematycznie i czekamy na wzrost. Nieraz do drugiego roku.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:44, 10 maj 2016

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Tak, tawuły i berberysy mają moc! To rozmach Magnoliową ręką machnięty
Na rewolucję już kiedyś plan był, ale to tak dawno było, że trochę zapomniałam. Na razie młodzież w wolnych chwilach ściąga darń. Najprawdopodobniej na razie zasieję gorczycę na późniejsze przekopanie, a główne obsadzanie nastąpi bliżej jesieni chyba. Na razie roślin mam mało, a i roboty wszędzie pełno. Połowa rabat jeszcze nie tknięta.
Co do planu na tą rabatę, to ma to być taki zakątek leśny. Z roślin planowanych pamiętam paprocie, miodunki, żurawki, epimedium, hosty, rododendrony, kacze dzioby (nie pamiętam nazwy), dwa krzaki tawuły brzozolistnej i hortensja płożąca w tle. A co wyjdzie, zobaczymy. Namnożyło mi się jarzmianek i zawilców, więc nie wiem czy nie wykorzystam. Muszę gdzieś odnaleźć planik.

Pamiętam,że Magnoliową ręką ..Staram się czytać Jej porady w różnych wątkach..bo podoba mi się Jej spojrzenie na ogrody.
Te tawuły to nawet od Ciebie zgapiłam wprawdzie trochę inna konfiguracja i z innym berberysem ale zaczerpnięte od Ciebie .

Plan na zakątek leśny ładnie się zapowiada , a miałas go jakoś naszkicowanego ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies