Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Rabaty, rośliny przed ogrodzeniem 15:25, 16 cze 2016

Do góry
Pecherznice, berberysy, tawuły ,irga.
Z południa Polski - ogród Marzeny 09:16, 16 cze 2016

Do góry
Paulina, masz rację tawuły najpiękniejsze na wiosnę, cudowny kolor mają. Ja swoje zaraz po zimie cięłam i kwitną.

Kawa, może coś jednak się dla nich znajdzie. Ja mam jeszcze dobrą połowę ogrodu do zagospodarowania. Napwno dokupię.
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:57, 16 cze 2016

Do góry
u mnie tawuły też są na liście must have ale nie wiem jeszcze gdzie uda mi sie je wcisnąć
Z południa Polski - ogród Marzeny 06:37, 16 cze 2016

Do góry
Piękna kwiaty ma ta Twoja piwonia. U mnie tawuły nie kwitną, bo nie tak dawno były u fryzjera osobiście nie lubię ich kwiatów, wolę jak nie Kwitną miłego czwartku Marzenka życze
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:25, 15 cze 2016

Do góry
Tawuły pięknie kwitną, takie maleńkie kupiłam w tamtym roku a teraz ogromne się zrobiły. Na pewno będę jeszcze takie sadzić.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 13:59, 15 cze 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kiedyś była dyskusja na O, żeby nie składać gratek na setki

U mnie też robactwo i chyba nawet takie samo jak u Ciebie. Zjada liście i siedzi nawet w kwiatach róż
Nie mam pojęcia jaki oprysk zastosować na to paskudztwo

mi zjada liście drzewek owocowych, wierzby, tawuły i truskawek, chciałam czymś opryskać, ale jak zobaczyłam wieczorem ile tego lata nisko przy trawie to to normalnie jak walka z wiatrakami
Ogród na Zapłociu 11:55, 15 cze 2016

Do góry
moja mala lawenda

małe Red barony i tawuły, które trzeba przyciąć żeby była ładna kulka a tego to nie umiem

u mnie to prawie wszystko w rządkach posadzone

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:58, 14 cze 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
szalejesz nie tylko ogrodowa alei kulinarnie

Ola dzisiaj szalałam z nożycami.
Przycięłam 8 pęcherznic, żylistka, krzewuszkę, derenia, żywopłocik przy kompostowniku, głóg Paul Scarlet, trzy tawuły ogromne i trzy mniejsze.

Jak więcej błędów nie popełnić...... 17:07, 14 cze 2016

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
właśnie u Ciebie na ciachu byłam Agatko
Jeszcze mi 6 kulek do ciachnięcia zostało szpaler berberysu, cisy i te nasze tawuły. Lubię akcje sekatorpotem taki porządeczek w ogrodzie panuje

Przycięłam 8 pęcherznic, żylistka, derenia, krzewuszkę i żywopłocik przy kompostowniku.
Wciąga to bardzooooo
Jak więcej błędów nie popełnić...... 16:34, 14 cze 2016

Do góry
właśnie u Ciebie na ciachu byłam Agatko
Jeszcze mi 6 kulek do ciachnięcia zostało szpaler berberysu, cisy i te nasze tawuły. Lubię akcje sekatorpotem taki porządeczek w ogrodzie panuje
Ogród tworzony z pasją 21:35, 12 cze 2016

Do góry
Sonia napisał(a)
Witaj Karolu, piękne masz tawuły

Bardzo dziękuję w ich imieniu.
Ogród tworzony z pasją 21:34, 12 cze 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Oj! Jak Ci pięknie kwitną tawuły! A moje Goldmound nie mają nawet jednego kwiatka Wczesną wiosną przycięłam je jak wszyscy, więc co z nimi nie tak? .
Fajnie, że już masz wakacje A jak Twoj konkurs ogrodniczy? Kiedyś coś wspominałeś, że startujesz jako jedyny ze swojej szkoły.

Może jeszcze za małe są na kwiaty? U mnie niektóre rozmnażane w zeszłym roku też jeszcze nie kwitną. Poczekaj, za rok na pewno się odwdziecza.

Konkurs dopiero będzie w kwietniu 2017 roku. Jeszcze jest trochę czasu.
Ogród tworzony z pasją 17:50, 12 cze 2016

Do góry
Witaj Karolu, piękne masz tawuły
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:02, 12 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Masz mnie na sumieniu - pojechałam dziś po korę i natknęłam się na bez czarny ,Eva', były dwa rodzaje, ale wybrałam ten bardziej strzępiasty.

I teraz radź gdzie go wsadzić, jak jeszcze iglaki w doniczkach czekają - w tym duże jodła górska 'Argentea' i ,Acrocona'

Bzy są żarłoczne- sadź go tak, żeby nie wyjadł wszystkiego sąsiadom. W słońcu lepiej się wybarwi (nie będzie zieleniał). Lubi wilgoć. U mnie za sąsiadów ma lilaka węgierskiego- kwitnie później niż gatunek i ładnie się kolorem dopełniają, a z przodu te tawuły szare, co miały być van Houtte'a i kocimiętki. Z drugiego boku ma grupę mahonii- z kolorem owoców mi współgrał.
Ogród tworzony z pasją 15:55, 12 cze 2016

Do góry
Oj! Jak Ci pięknie kwitną tawuły! A moje Goldmound nie mają nawet jednego kwiatka Wczesną wiosną przycięłam je jak wszyscy, więc co z nimi nie tak? .
Fajnie, że już masz wakacje A jak Twoj konkurs ogrodniczy? Kiedyś coś wspominałeś, że startujesz jako jedyny ze swojej szkoły.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:12, 10 cze 2016

Do góry
Aniu,
z roślin na podwyższonej nic się na okularową nie nadaje (tak myślę). Okularowa jest w mojej głowie jako funkiowo- rododendronowa, a na podwyższonej jest...wszystko
Od jednej tawuły, przez buka czerwonego, sosnę, wierzbę po świerki Conica x2. Jedyne dwa egzemplarze tej samej rośliny, to właśnie te Conica. No nie- są jeszcze dwa bukszpany.

Powiem Ci Aniu, że dzięki Wam i tak wiem już przynajmniej co chcę- mam natomiast konsekwentnie problem z tym, jak to zrobić.

Zaplanowałam to sobie tak: realizuję Twój rysunek, co do kształtu rabat.
Dawana okularowa to rh+ funkie (głównie).
Pomiędzy furtką, a podwyższeniem, a także przed nią (tą na podwyższeniu) chciałabym docelowo (nie w tym roku raczej) hortensje. W tym roku chcę zwalić darń pod rabatę wzdłuż południowej wystawy (świerki) i na tym poprzestać, bo planuję skrzynie na warzywa zrobić na jesień, więc muszę mierzyć siły na zamiary.

Spieszę się w tym znaczeniu, że nie mam co robić. Nie mam czego pielęgnować, bo nie mam niczego zrobionego dobrze. Jeśli nie będę pracować nad okularową, to zwariuję z nudów. Ja nie uznaję stagnacji. Stagnacja zabija wszystko.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 21:21, 09 cze 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Anetko kanciki mistrzostwo świata.
Pięknie masz !!!
Moje tawułki też jeszcze nie ciachnięte. na razie...może jutro ew.w sobotę będzie akcja sekator ... Pozdrawiam

Agatko też zamierzam ciachnąć tawuły nie przepadam jak są takie poczochrane mam nadzieję że w sobotę pogoda pozwoli bo to jedyny wolny dzień roboczy jaki mam. Bukszpany też w kolejce do cięcia także sekatorki będą nam się grzały:

Kasia mnie zmobilizowała do ogarnięcia rabaty przy okazji zdjęć Umbr. Nie ma co, to jest jedna z niekwestionowanych zalet tego forum taka mobilizacja. Przy okazji nowy nóż przetestowałam bo poprzedni dwa dni temu połamałam teraz kupiłam najtańszy jaki był ciekawe ile da radę?
Z południa Polski - ogród Marzeny 20:14, 09 cze 2016

Do góry
Tawuły urosły od tamtego roku jak szalone! Ciasno się robi... A następnie tujowo-miskantowo-turzycowa. Fajnie już Miskanty widać.
Ogród na jutro... 10:30, 08 cze 2016

Do góry
Kulki Teddy sobie odpuść, potem robią się okropne. Lepiej posadzić np. Golden Globe albo Tuffet. Trawy pampasowe na pewno przy mroźniejszej zimie zmarzna i konieczne jest ich zabezpieczanie. Trawka zaznaczona to miskant chiński "Variegatus". Berberysy są fajne i bezproblemowe. Polecę jeszcze derenie, pecherznice. Tawuły japońskie są tez jak najbardziej okej. Iglaki wcale nie są tak mało problematyczne jak wszyscy myślą. Na przykład przy tujach konieczne jest podlewanie, nawet jeżeli są juz stare to przy suchym lecie potrafią bardzo odchorowac.
Świerka Conica uwielbia przedziorek i stale będziesz musiała go pryskac. Zamieniłbym go na inna roślinę.

Z drzew liściastych mało wymagających są klony zwyczajne w bardzo ciekawych odmianach (Globosum, Princeton Gold), graby, brzozy, śliwy wiśniowe, miłorząby.

Moim zdaniem musisz na spokojnie poczytać o wymaganiach każdej z roślin. Nie możesz na juz założyć ogrodu, bo po jakimś czasie wszystkie błędy i tak wyjdą. Z doświadczenia powiem, że projekt ogrodu powinien być przemyslany. Określ jaki styl ogrodu lubisz, wiejski czy może angielski? Taki miszmasz nie jest wcale dobry i nie osiągniesz efektu jak posadzić pojedyncze drzewka. Rośliny sądzi się plamami, ale też kontrastując ze sobą. Poczytaj sobie dekalog Danusii.

Pozdrawiam
U Agi - czyli słońce i piach 22:57, 07 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Oby nie w centrum bo kamery Cię złapią ) przycupniesz i dziecku bucik będziesz wiązała ( z sekatorem w ręku ).

Kamer chyba nie ma??? Muszę sprawdzić! Ewo a skąd ja sekator wezmę?¿?¿ A ta rabata ma obwódkę z bukszpanów takich po kolana! A w środku tawuły i berberysy! Biedna ja!!!!! Może jakoś wlezę! będzie wesoło!!!

A co później z tym ziemniakiem mam zrobić?Wyjąć patyki czy z ziemniakiem w ziemię (bez oczka)? I jakie długie te patyki mają być?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies