Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Raczkujący ogród Iwony 13:36, 04 sty 2015

Do góry
Dziekuję za przemiły wpis, obejrzałam cały wątek i widziałam, że wykorzystałaś moje rady
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 12:11, 04 sty 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Jakby mnie coś tknęło
z rana przy małej kawie.
Zrobić bałwankowi fotki
-niech ma pamiątkę na jawie.

Słonko koło południa
całą buźkę pokazało.
Zjechał biedak po parapecie
że tylko sitko zostało.

Nadzieja na piękny ogród 12:07, 04 sty 2015

Do góry
To była życzliwa, "konstruktywna krytyka" która wiele może pomóc ogrodowi
Nadzieja na piękny ogród 12:06, 04 sty 2015

Do góry
Dopóki nie zrobisz planu-rzutu całej działki wszelkie sensowne podpowiedzi nie są mozliwe

Rabaty są za małe i nieproporcjonalne w stosunku do domu, za mało ich, a za dużo pojedynczcyh i naćkanych wysepeczek

Dom bardzo dominuje ogród, brak mu odpowiedniej oprawy.

Szkoda, że przy domu nie ma w kostce dziury, ławka miałaby lepsze towarzystwo, donice są za małe do tak dużego domu

Nadzieja na piękny ogród 12:02, 04 sty 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Ta zaznaczona rabatka jest zrobiona w tym roku, wsadziłam tam pęcherznice z nadzieją że szybko urosną i zasłonią mi trochę wejście do kotłowni i cały ten rozgardiasz, ale teraz tak patrzę i jakaś taka biedna ta rabatka, mogłam tam może wsadzić jakieś tuje które będą cały rok zielone?

Za dużo tutaj tych wysepek
Nadzieja na piękny ogród 12:01, 04 sty 2015

Do góry
Nie zrobiłaś chyba tego schematu całej działki, więc nie mam jak się odnieść do reszty ogrodu ale intuicja podpowiada mi, że tak prosto nie powinno być

Nadzieja na piękny ogród 11:59, 04 sty 2015

Do góry
O to mi chodziło, schody nie powinny wystawać. otul je rabatą. Na tle domu świerk kłujący Glauca Globosa na pniu, powtórzony w innym miejscu, pod nim żółte lub bordowe.

Nadzieja na piękny ogród 11:54, 04 sty 2015

Do góry
Nie widziałam co tam zrobiłaś dalej, ale doszłam do 9 strony i takie coś mi się nasunęło z tego co widziałam. Otóż obok tarasu masz rabatki otoczone krawężnikami, wg mnie powinny one się "zaokrąglać" przy schodach, a rabaty kończą się wcześniej i są zbyt kanciaste, powinny być owalne, łagodne, zaokrąglone.

A tutaj takie coś mi się nasunęło:

Pęchzerznice skoro są, trzeba je ciąć w ekrany, pomiędzy nimi przydąłyby się jakieś niewielkie drzewa, dla mikroklimatu i osłony przed spiekotą i wiatrem no i dla uatrakcyjnienia ogrodu. Bliżej domu purpurowolistne, dalej zielone, a w rogu może być całkiem inne drzewo, nawet większe.

1 - cięta pęcherznica
2 - miskanty Morning Light
3 - hortensje bukietowe kilka szt
4 - żurawki Berry Smoothie
5 - hosty Fire & Ice lub coś innego białego
6 - drzewka zielone lub przebarwiające się
7 - drzewka bordowe na pniu powyżej płota szczepione (śliwa wiśniwa np)

Rabatę przy domu wypuść dalej.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:41, 03 sty 2015

Do góry
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie

Podpowiadam z linkiem, cytuj i zobaczysz jego kod, skopiuj i wklej w podpisie Potem usunę.

Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 03 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Danusiu,
Dziekuje że do mnie zajrzałaś - czeka tam na ciebie miła niespodzianka.

Już widziałam Dziękuję. Nie spodziewałam się takiej niespodzianki
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 19:35, 03 sty 2015

Do góry
Ło matko, ale szybka jesteś
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:38, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Nie sądziłam że mi tak szybko zamieszasz w głowie. Z tym że jest za kolorowo i za dużo rodzajów roślin to się zgadam.
Z różowego będzie tylko migdałek. A czerwonego jest sporo. I nie mam nic żółtego. Co powiesz na czerwono-niebiesko-biało-czarno?
Na jesieni posadziłam sporo tulipanów białych i czerwonych, dosadzę konwalnika i muszę pomyśleć.
Obok mam rabatę różowo-fioletową i do niej może teraz przejdę bo na niej tez planuje zmiany.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 17:57, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam nadzieję, że jestem pierwsza, bo powiem że bardzo lubię takie "gadanie". Ha,ha Jak to ogarniam? Sama nie wiem, ale wiem, że lawina toczy się i pochłania niesamowite tłumy i 95 % czytających Ogrodowisko to ...niezalogowani

W m-cu lutym pobito rekord odsłon, bo wyniosło 9.5 mln w miesiącu, a średnio odsłon jest 3.5 mln. Czyli to co widzicie to tylko 5 % tego, co się w umysłach ludzkich dzieje.

Sprostuję, że Ogrodowisko w 2015 będzie miało 5 lat, czyli istnieje od 9 lipca 2010 roku O matko, sama nie wierzę

A co do medalu to nic nie stoi na przeszkodzie aby wysłać propozycję do Agencji Promocji Zieleni, na pewno Złoty Laur pomoże w kolejnych działaniach celem popularyzacji ogrodnictwa w Polsce A szykuje się wiele w następnych latach. Aby tylko wydolić fizycznie.

Bardzo się cieszę, że przemogłaś nieśmiałość i witam serdecznie

Danusiu, zgłoszenie wysłane jako wyrazy podziwu dla ciebie:
http://www.zielentozycie.pl/index.php/pl/dla-wystawco/kontakt-z-organizatorem.html
Zgłaszam propozycję do Agencji Promocji Zieleni, na Złoty Laur dla p. Danuty Młoźniak za popularyzację ogrodnictwa w Polsce poprzez prowadzenie portalu Ogrodowisko . Tysiące stron do przeczytania, mnóstwo ciekawej wiedzy do przyswojenia ale i jakże w łatwo przyswajalny sposób podanej. Za możliwość konsultacji, pomoc w projektowaniu, popularyzacji roślin, stylów, za łatwy dostęp do wiedzy. Gdzie można dowiedzieć się o jakże szerokiej wiedzy potrzebnej do prawodłowego prowadzenia ogrodu: od ziemi, komposty, nawożenie, rośliny ( jednoroczne, byliny, krzewy, drzewa ), otoczenie wokół nas czyli ptaki, owady, jeże, ślimaki.... to wszystko zapewnia nam portal Ogrodowisko. I co najważniejsze – informacje podane w Ogrodowisku są wiarygodne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:17, 03 sty 2015

Do góry
Mój jest moim zdaniem normalny Hedera helix, ale ja go w spadku dostałam jak klient wyrzucał z płotu. Od środka mam inny, a z zewnątrz to zbieranina z różnych sklepów.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:07, 03 sty 2015

Do góry
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.
Zakochana w ogrodach 14:38, 03 sty 2015

Do góry
Wiem jak to jest, jak rąk za mało, W małym ogrodzie jest dużo łatwiej, mniej wszystkiego a w dużym ważna jest początkowa praca, dobre rozplanowanie, wytyczenie. Ubieranie tego w rośliny będzie trwało lata, ale tak już jest. Ogród często powstaje całe życie, bo tylko wtedy daje nam radość tworzenia To jest w ogrodzie najprzyjemniejsze
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:27, 03 sty 2015

Do góry
Mam nadzieję, że jestem pierwsza, bo powiem że bardzo lubię takie "gadanie". Ha,ha Jak to ogarniam? Sama nie wiem, ale wiem, że lawina toczy się i pochłania niesamowite tłumy i 95 % czytających Ogrodowisko to ...niezalogowani

W m-cu lutym pobito rekord odsłon, bo wyniosło 9.5 mln w miesiącu, a średnio odsłon jest 3.5 mln. Czyli to co widzicie to tylko 5 % tego, co się w umysłach ludzkich dzieje.

Sprostuję, że Ogrodowisko w 2015 będzie miało 5 lat, czyli istnieje od 9 lipca 2010 roku O matko, sama nie wierzę

A co do medalu to nic nie stoi na przeszkodzie aby wysłać propozycję do Agencji Promocji Zieleni, na pewno Złoty Laur pomoże w kolejnych działaniach celem popularyzacji ogrodnictwa w Polsce A szykuje się wiele w następnych latach. Aby tylko wydolić fizycznie.

Bardzo się cieszę, że przemogłaś nieśmiałość i witam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 03 sty 2015

Do góry
Żeby wyjaśnić całkowicie sens tego zdjęcia dodam, że po prawej stronie od patyków siedzi oczywiście Hania

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:44, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie, a dopiero co pisałam że nic nie będę robić...ale tak nie całkiem - plany muszę mieć, bo bym się zanudziła no i co bym pokazywała, że leżę? e...nieeee, poleżę owszem, ale ruszać się trzeba

lubię to!
Ogród u stóp klasztoru 11:58, 03 sty 2015

Do góry
O szaleństwach stokowych poczytałam i fotce choinki na leżąco i uśmiałam się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies