Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nadzieja na piękny ogród

Nadzieja na piękny ogród

renatamama3 10:25, 28 lis 2014

Widzę ,że ozdoby świąteczne ,u mnie też ,z tym ,że teraz najpierw na kiermasz szkolny .pozdrawiam
aguleczka 22:32, 02 gru 2014

Co do elewacji to myślę że twój pomysł est super ja też bym zrobiła do ciemnego dachu czysta biel i wykończyła kamieniem z szarościami .Zawsze marzyłam o ciemnym dachu i jasnej elewacji a dom kupiłam w surowym stanie otwartym i dach już niestety był

Działeczka jest spora więc na pewno wyczarujesz piekny ogród małymi kroczkami do przodu
Edit 19:49, 11 gru 2014

Agatan24 napisał(a)
Czytam na forum że już co niektórzy przygotowują ozdoby świąteczne, żeby nie być w tyle to ja też już po woli zaczynam.

I trochę się pochwalę, moją pierwszą uszytą lalką dla chrześnicy męża

Jakie piękne Uwielbiam takie wyszywanki i różne świąteczne ozdóbki
Ogród duży, jest co robić pozdrawiam serdecznie
Agatan24 21:50, 27 gru 2014

W końcu sypnęło trochę śniegiem
Syn miał dzisiaj ubaw.

Moje wejście do domu wygląda tak, z własnoręcznie zrobionym wiankiem na drzwiach. (pomysł na wianek zaczerpnięty od Łukasza)
Gardenarium 11:54, 04 sty 2015

Nie widziałam co tam zrobiłaś dalej, ale doszłam do 9 strony i takie coś mi się nasunęło z tego co widziałam. Otóż obok tarasu masz rabatki otoczone krawężnikami, wg mnie powinny one się "zaokrąglać" przy schodach, a rabaty kończą się wcześniej i są zbyt kanciaste, powinny być owalne, łagodne, zaokrąglone.

A tutaj takie coś mi się nasunęło:

Pęchzerznice skoro są, trzeba je ciąć w ekrany, pomiędzy nimi przydąłyby się jakieś niewielkie drzewa, dla mikroklimatu i osłony przed spiekotą i wiatrem no i dla uatrakcyjnienia ogrodu. Bliżej domu purpurowolistne, dalej zielone, a w rogu może być całkiem inne drzewo, nawet większe.

1 - cięta pęcherznica
2 - miskanty Morning Light
3 - hortensje bukietowe kilka szt
4 - żurawki Berry Smoothie
5 - hosty Fire & Ice lub coś innego białego
6 - drzewka zielone lub przebarwiające się
7 - drzewka bordowe na pniu powyżej płota szczepione (śliwa wiśniwa np)

Rabatę przy domu wypuść dalej.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:59, 04 sty 2015

O to mi chodziło, schody nie powinny wystawać. otul je rabatą. Na tle domu świerk kłujący Glauca Globosa na pniu, powtórzony w innym miejscu, pod nim żółte lub bordowe.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:01, 04 sty 2015

Nie zrobiłaś chyba tego schematu całej działki, więc nie mam jak się odnieść do reszty ogrodu ale intuicja podpowiada mi, że tak prosto nie powinno być

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:02, 04 sty 2015

Agatan24 napisał(a)
Ta zaznaczona rabatka jest zrobiona w tym roku, wsadziłam tam pęcherznice z nadzieją że szybko urosną i zasłonią mi trochę wejście do kotłowni i cały ten rozgardiasz, ale teraz tak patrzę i jakaś taka biedna ta rabatka, mogłam tam może wsadzić jakieś tuje które będą cały rok zielone?

Za dużo tutaj tych wysepek

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:06, 04 sty 2015

Dopóki nie zrobisz planu-rzutu całej działki wszelkie sensowne podpowiedzi nie są mozliwe

Rabaty są za małe i nieproporcjonalne w stosunku do domu, za mało ich, a za dużo pojedynczcyh i naćkanych wysepeczek

Dom bardzo dominuje ogród, brak mu odpowiedniej oprawy.

Szkoda, że przy domu nie ma w kostce dziury, ławka miałaby lepsze towarzystwo, donice są za małe do tak dużego domu

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:07, 04 sty 2015

To była życzliwa, "konstruktywna krytyka" która wiele może pomóc ogrodowi

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies