Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wilczy ogród 11:45, 07 paź 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Tym razem zachwycam się astrami które kwitną i takie bujne i ciebie.
U mnie ledwo kwitną prawie cały wrzesień u nas bez słońca u tutaj trzeba upatrywać braku ciepelka. Mam nadzieję że zaczną się rozkwitać.unnas dzisiaj piękna pogoda.

A mnie się czerwona trawka podoba. Kiedyś ja miałam wywaliłam jak mi perz wtargnął w jej korzenie. Jednak najładniej wygląda w Kępie a ja już nie mam miejsca.
Skalniak piękny.

Co to za trawki przy astrach lekkie pióropusza na ostatniej focie

Pozdrawiam Magda
Ptasi gaj 11:34, 07 paź 2022

Do góry
Dzisiejszy poranek

W ogródku Martki 11:21, 07 paź 2022

Do góry
Martka nie zauważyłam siewek hameln.

Ja też dzisiaj rankiem po 8 chodziłam po ogrodzie. Piękne widoki. Czupryny drzew w słońcu krople rosy na trawie.
Czekam aż słońce wysuszy trawnik muszę skosić trawnik lepiej grabić.
A tak prawdę mówiąc nic bym nie robiła tylko chodziła po dworzu.
April podbija las... 08:47, 07 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie Novalis też kiepsko kwitła zresztą parę innych róż też mnie zawiodły.
Jak ci się podobają wrzosowe róże popatrz na róże Nautica też bardzo ładna i kwitnie non stop.

W zeszłym roku kwitła obłędnie może energia się wyczerpała. Jest szansa, że w przyszłym będzie lepiej.

Tak miałam z azaluami w zeszłym roku nędza za to w tym roku cudowne. Kwitły z nawiązką.

Ciągle się zastanawiam jak u ciebie w tym półcieniu wszystko ładnie rośnie.

Zdrowia życzę kuruj się.

Elu, piękna ta Nautica. Oj kusisz. Ale u ciebie dużo miejsc słonecznych a u mnie niestety róże cierpią. Nie powinnam....no nie powinnam...
Ptasi gaj 00:16, 07 paź 2022

Do góry
CD

W tym roku znowu sosny tracą dużo igieł nie wiem co to będzie jak mocniejszy wiatr powieje.

Borówka

Ptasi gaj 00:11, 07 paź 2022

Do góry
CD

Kupiłam takiego perukowca

Jeden błotny już dostaje kolorków. Obok po lewej chyba wypadnie zbrazowialmi chyba schnie nie wiem jaka przyczyna

Rosi piękny miskant żółte liście przebarwiają się na czerwono ty

Ptasi gaj 00:05, 07 paź 2022

Do góry
Dzisiaj było obfite grzybobranie tym razem bardzo dopisały rydze i kozaki,ślimaki bardzo obzeraja

Rydzyk gdzieś ok 1 kg - nie wiedziałam, że rydze takie drogie.

2 takie tacki susze

Grab jak co roku piękny cytrynowy kolorek ma

Ptasi gaj 23:59, 06 paź 2022

Do góry
Piorkowka hameln

Te ciemne punkty w korkach to nasiona

W ogródku Martki 23:53, 06 paź 2022

Do góry
Martka dostałaś dobre piorkowki hameln Wsadzają i nie przejmuj się.
Dzisiaj zrobiłam foty u siebie zaraz wstawię. U mnie też są ciemne. Roztarłam jednego kota i wysypały się nasiona.
Jest to ładna piorkowka średniej wysokości nie jest duża.
Bylinowa łąka 19:45, 06 paź 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ogród ci się zagęszcza i coraz piękniejszy
A nowe ,barwne roślinni teraz są wyjątkowe

Aniu, a w lecie już przekonana byłam, że nic już w tym roku się nowego u mnie nie pojawi.
Sroka kwiatowa we mnie siedzi.

Witam Gosiu

Też mam kalinę St'Keverrne, ale mam i Vatanabe i nie wiem która jest która podobne liście.
Z tymi Kalinami to się mam. Kupiłam Watanabe i Kilimandżaro jak były małe posadziłam nie zaznaczyłam która jest która i dopiero 2 lata temu różnice zauważyłam. Kilimandżaro ma mniejsze liście i kwitnie prawie non stop aż do mrozów. Watanabe szybko rośnie.
U mnie Watanabe się pięknie przebarwia od spodu czerwień burgund.

Kiedyś zachwycałam się trzmielina oskrzydlona owszem jest ładna jak się przebarwia,ale jest dużo krzewów które mają ciekawsze kolory. Jak piękna słoneczna jesień to dają popis.
Tegoroczna jesień nie rozpieszcza nas.

Gosiu dużo tego masz, ale masz gdzie sądzić to sądź.

Jesienne kolorki na drzewach i krzewach bardzo lubię.
Trzmielina oskrzydlona taki mocniejszy kolorek ma niż kaliny. W poprzednich latach nie dawała spektaklu, a w tym roku chyba ciut cieplej i mniej wietrznie, bo nawet te liście się na niej trzymają.
Sama zobacz jaka różnica.
Trzmielina oskrzydlona

Kalina Cascade

Basieksp napisał(a)
Ale kusicie tymi kalinami

Basiu jak tu nie kusić.
Urszulla napisał(a)

Podziałałaś nieźle, więc będą spektakle hortensjowe za rok molinii nie dzieliłam aż tak mocno, ale wiem że jak ma spulchnione i wilgotne podłoże to idzie jak burza. Z chęcią bym wymieniła zTobą sadzonki molinii, moje mają czarne kłoski

Natomiast sesslerie to jak głupie rosną w każdych warunkach, bardzo je lubię. Praktycznie w jednym sezonie jest duża kępa. I w kolejnym znów można dzielić. W moim odczuciu jest całosezonowa

Kaliny oglądałam na internecie po Twoich zakupach. No, kuszące są. U Ciebie na takim obszarze będą cudownie się prezentowały nawet z daleka. Onondaga jest kompaktowa, też fajna. A na watanabe na pniu szczepioną bym z chęcią zapolowała bo długo kwitnie
Ach, to forum!!!

Dla ciebie Ula zdjęcie z serii jak było i jak jest.
Tak było (miałam dwie takie sadzonki). To molinia Paul Petersen.

A tak jest. Na wiosnę się przekonam czy to było dobre posunięcie. Ale jeszcze w miarę ciepło.

Wilczy ogród 19:16, 06 paź 2022

Do góry
Dziewczyny Kochane jesteście dziękuję za tyle cudownych kojących komplementów

Przepraszam ,że tak zbiorowo ,ale ciężko mi się ogarnąć z pracą i z ogrodem -niewiele tych wolnych chwil dla mnie zostaje ,ale obiecuję poprawę

Magda bardzo ładne są te klony palmowe na focie 1, zielono-rozowy i na 3 znasz może nazwy.
Poza tym kompozycje na rabatach zapierają dech w piersiach. Ta żółta rudbekie robi dużo. Też ja mam w zeszłym roku ja rozsadzilam więc czekam na rozkwit może już kwitnie. W każdym razie zasiałam jej nasionka w marcu i nie powschodzila. Ktoś mi mówił, że może wzejsc za rok więc nie wyrzucam zasiewów.

Elu klony to -ten bordowy to Dissectum Garnet ( chyba ) a zielono-różowy to Butterfly
rudbekie sieją się u mnie jak głupie -zapraszam -chętnie się podzielę

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam i jedno mi się ciśnie na usta, a w zasadzie na monitor:
" Jak nie urok to sraczka"

dokładnie ech .....ale co zrobić .....takie życie ,że wiecznie coś ...

jedno jest dobre -dzisiaj przyszły wyniki i na szczęście większośc guzków w listwie mlecznej jest łagodna -jedynie w przewodach były komórki w bardzo początkowej fazie -jeszcze nie rakowe ,ale mogące się w każdej chwili przekształcić ,więc chyba na szczeście powinno być dobrze ,.....ale trzeba uważać -wg weta ma 20 procent szans na wznowę ,kazała ją często kontrolować .....odetchnęłam trochę z ulgą
Ptasi gaj 15:35, 06 paź 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Elu, ja kupiłam kilka gotowych sadzonek, szkoda tylko, że nie zimuje.
Ma naprawdę przecudny kolor.

Mnie tylko jedna przezimowały, ale zmieniła kolor na biały.
Zrobię doświadczenie przykryje je ciekawe czy przezimuje.
Tak kolorek mają piękny. Wg mnie żadna roślina nie ma takiego niebieskiego.
Zeszłej jesieni ścięłam i zasuszylam i nie straciły suchcielce koloru.
Nie chcą u mnie za bardzo rosnąć ostróżki które bardzo lubię też niebieskie to mam szałwię do suchych bukietów.
Gaury też u niektórych nie zimują a u mnie zimują.
Ptasi gaj 12:01, 06 paź 2022

Do góry

Martka tak to szałwia omaczona ona jest niebieska. Sieje ja w marcu/kwietniu i wysadzam do gruntu po Zośce. Bardzo ją lubie jest tak ładna kolor niebieski nie do określenia. Kwitnie od sierpnia aż do mrozów.
Trzeba je sadzić w kilka sadzonek min 5 szt wtedy jest to ładna Kępa. Pojedynczo nie mają takiego efektu.

Elu, ja kupiłam kilka gotowych sadzonek, szkoda tylko, że nie zimuje.
Ma naprawdę przecudny kolor.
Ptasi gaj 00:00, 06 paź 2022

Do góry
Tutaj masz trawkę Piotrkowke hameln fota z zeszłego roku 16.10.

To jest piorkowka hameln - sierpień 25.2021 po lewej stronie nad aksamitkami a pod Memory.

Piorkowke dostałam od Mirki ja zapytaj on ci powie bo ona siała te trawki.
W ogródku Martki 23:31, 05 paź 2022

Do góry
Martka mam piorkowke hameln zobacz wstawiłam u siebie.

Jutro zrobię fotki jak wygląda teraz.
Przy takich niuansach szkółka może się pomylić tym bardziej, że zatrudniają do wysyłki ludzi przypadkowych.

Buki piękne moje takie ze szkółki leśnej i też się nimi zachwycam. Odpowiednio przycinam i wyglądają jak szlachetne

Tak powinna wyglądać.

https://albamar.pl/trawy-ozdobne/99-piorkowka-japonska-hameln-pennisetum-alopecuroides-9021336572369.html
Ogród zacząć czas. 23:06, 05 paź 2022

Do góry
Jeszcze trzeba dodac, że piwonii nie sądzi się głęboko bo nie zakwitną.
Nie poradzę czy dzielić bo nawet nie wiem jakie mają korzenie. Całe karpy kiedyś dawno temu sądziłam i kwitną.
Ptasi gaj 20:36, 05 paź 2022

Do góry
Tutaj się schował

https://youtu.be/8U5tYcHlLK8
Ogród w Klein Kottorz 20:34, 05 paź 2022

Do góry
Danusiu i reszta popatrzcie tutaj się schował. Pięknie ma.

https://youtu.be/8U5tYcHlLK8
Ogród w Klein Kottorz 19:54, 05 paź 2022

Do góry
daszum napisał(a)

Ja jutro jadę na wieś zobaczyć swoje kolory.
U mnie 2 buki obok siebie jeden zolknie a drugi ciemnozielony.

U mnie też jak się zaczna kwitnąć jeżówki, hortensje, trawy do późnej jesieni jest najładniej.
Wiosenne kwiaty szybko przekwitają.
Fason tylko trzymają azalie i rodki. Później róże, ale to też ryzyko jedna burza może otrzepac róże z kwiatów.

To grujecznik czy buk? Zglupialam
Zacisze Alicji 18:11, 05 paź 2022

Do góry

Elu! Dziękuję, dużo mam do zrobienia, uprządkowania w ogrodzie. Ostatnio ciągle padało i było zimno,
więc nic nie robiłam, chociaż z drugiej strony dobrze, że padało, dzięki temu staw powoli się zapełnia (zdjęcia pokażę)
Paprocie rosną u mnie w różnych miejscach ogrodu.
Mój aster ma światło dopiero po południu, kwitnie, ale się pokłada i muszę go podpierać , może jednak za mało światła?
Pozdrawiam Elu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies