Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

To tu... 20:14, 09 maj 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Żałuję tylko, że nie mamy nawadniania. To ganianie z wężem ogrodowym i przestawianie wachlarza (zwłaszcza w upalne lato) jest mega upierdliwe i zajmuje czas który mogłabym nardziej kreatywnoe spożytkować w ogrodzie. Nic to, kiedyś będzie. Na razie muszę mieć wszystkie rabaty, żeby potem nie robić modyfikacji systemu nawadniania.

Masz rację, nawadnianie bardzo ułatwia i skraca pracę w ogrodzie. Ponieważ robimy teraz trawnik, doszliśmy do wniosku, że położymy pod nim rury, coby później nie ryć. W sklepie, gdzie kupujemy węże do nawadniania zrobili nam darmowy projekt całej instalacji i możemy go robić po kawałku. Rurki będą wychodziły w "okolicach" rabat i z czasem będzie można je podłączać, w miarę jak będą powstawały kolejne. Na razie linie kroplujące są na wierzchu i wpinamy je z wężą bezpośrednio.
Skarbonkowy ogródek 10:20, 09 maj 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Joanno jestem z rewizytą i musiałem cofnąć się do pierwszych stron aby skojarzyć watek. No to już wiem. że piękny domek, że dylematy co zrobić z niektórymi roślinami, co z jałowcem. Dacie rade tylko spokojnie i systematycznie. My z ogródkiem walczymy już 20 lat i dopiero Ogrodowisko wyznaczyło kierunki działania a i do tej pory trwa tworzenie nowych rabatek. Podoba mi się Twój ostatni projekt - tylko czy on się nadaje na tzw. "patelnię". Z tych roślin co zaproponowałaś to na całodzienny żar z nieba nie nadaje się: hosta, tuja Nana a hortensja musi być ciągle podlewana bo będzie mdlała ( tak mam z Limelight). Z drzewiastych Grandiflora da radę już prędzej. Ja bym tam widział: Grandiflora, duża kula bukszpanu, czerwone berberysy Admiration (kule), zamiast Nana dać berberysy Kobold (kule - mam i pięknie się wybarwiają na jesień), tawuła z żółtymi liśćmi cięta w kule, no i może lawenda np. Viva. Te rośliny wytrzymają gorąco i będą zadowolone. Pomyślnych wiatrów Joanno i pozdrawiam.

Dziekuje Zbyszku za rade.

No widzisz- wychodzi mój brak doświadczenia. Choć z drugiej strony dobierałam w programie rośliny które na słonce się nadają. No moze poza hostami ale one będą zacienione prze żywotniki i bukszpan.

Musze jeszcze popatrzeć na rośliny które zaproponowałeś. Jeszcze raz dziękuję
Skarbonkowy ogródek 08:28, 09 maj 2016

Do góry
Joanno jestem z rewizytą i musiałem cofnąć się do pierwszych stron aby skojarzyć watek. No to już wiem. że piękny domek, że dylematy co zrobić z niektórymi roślinami, co z jałowcem. Dacie rade tylko spokojnie i systematycznie. My z ogródkiem walczymy już 20 lat i dopiero Ogrodowisko wyznaczyło kierunki działania a i do tej pory trwa tworzenie nowych rabatek. Podoba mi się Twój ostatni projekt - tylko czy on się nadaje na tzw. "patelnię". Z tych roślin co zaproponowałaś to na całodzienny żar z nieba nie nadaje się: hosta, tuja Nana a hortensja musi być ciągle podlewana bo będzie mdlała ( tak mam z Limelight). Z drzewiastych Grandiflora da radę już prędzej. Ja bym tam widział: Grandiflora, duża kula bukszpanu, czerwone berberysy Admiration (kule), zamiast Nana dać berberysy Kobold (kule - mam i pięknie się wybarwiają na jesień), tawuła z żółtymi liśćmi cięta w kule, no i może lawenda np. Viva. Te rośliny wytrzymają gorąco i będą zadowolone. Pomyślnych wiatrów Joanno i pozdrawiam.
Ogród pod Borem 19:16, 08 maj 2016

Do góry
Justyna ma rację. U mnie sąsiad miał tak jak ja zakopywać butle, ale dowiedział się, że już jest projekt gazu u nas na ulicy i ma zamiar rok ciągnąć na takich butlach. One są chyba 33 kg. Jedyne co musisz zrobić, to dysze w piecu wymienić. A i ja bym nie trzymała tych butli na zewnątrz, tylko w kotłowni, bo jak to będzie mieszanka propan-butan, to przy mrozach odparuje tylko propan, czyli duża strata na butli będzie. Dlatego do naziemnych zbiorników na zimę poleca się lać tylko propan.

Kominek, plus przy większych mrozach butle i dacie radę, a tak jak Justyna pisze i tak będziesz musiała ten dom zimą ogrzewać, nawet jak nie będzie zamieszkały, bo Ci instalacje pójdą. Myślę, że mały domek można kominkiem ogrzać, u mnie przy dużych nawet mrozach jak się napali, to gorąco jak nie wiem się robi, a na górze otwieramy drzwi i też ciepło tam idzie
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:22, 08 maj 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Projekt łazienka bardzo mi się podoba, ja pracuję nad kuchnią, chcę murowaną, do spełnienia jeszcze kredyt i nocowanie wykonawców, eM się na to nie zgadza i mam zrobić?
dziękuję, bardzo się cieszę
mnie też kuchnia jeszcze czeka - jak będziesz mieć coś kuchennego to podrzucaj pomysły
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:19, 08 maj 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Super projekt. W poprzednim mieszkaniu mam ( bo nie sprzedałam a wynajmuję) też lustro wbudowane. Moja rada, kupcie lustro z dobrej firmy, u mnie też niby było ok ale po pewnym czasie wyszła jakby rdza od spodu nie wiem czy to od kleju czy jakość felerna.
dzięki dobrze wiedzieć, ale znając życie to i tak wszędzie powiedzą, że ich są najlepsze
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:16, 08 maj 2016

Do góry
Projekt łazienka bardzo mi się podoba, ja pracuję nad kuchnią, chcę murowaną, do spełnienia jeszcze kredyt i nocowanie wykonawców, eM się na to nie zgadza i co mam zrobić?
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:11, 08 maj 2016

Do góry
Super projekt. W poprzednim mieszkaniu mam ( bo nie sprzedałam a wynajmuję) też lustro wbudowane. Moja rada, kupcie lustro z dobrej firmy, u mnie też niby było ok ale po pewnym czasie wyszła jakby rdza od spodu nie wiem czy to od kleju czy jakość felerna.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 18:10, 08 maj 2016

Do góry
Witam serdecznie

Ogrodowisko podczytuje już od dłuższego czasu, co skutkowało przkopaniem mojego dotychczasowego ogródka Stwierdziłam, że założony jest bez ładu i składu. Mam już projekt od Danusi i od zeszłego sezonu go realizujemy
Skarbonkowy ogródek 17:37, 08 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Będziesz sadzić tą wiśnię Kanzan w przedogrodku?

No chciałabym bardzo Miałabym na nią idealne miejsce ale nie będę na razie pokazywać bo tam sajgon jakich mało. Dopiero niedawno usunęliśmy 4 wieelkie korzenie które poprzedni właściciel zostawił. Trwa akcja równania terenu.

Anda napisał(a)
Bukietowe czyli Hydrangea paniculata dadzą radę. Mam Grandiflorę na patelni i jest zdrowa, ładnie kwitnie. Przy upałach tylko podlewać trzeba. Hortensje lubią pić. Tych odmian jest dużo, wiec na pewno znajdziesz to co Ci pasuje do ogrodu i miejsca Znajoma ma Limelight na słońcu i też jest ładna.

Myślałam o limkach i nawet kupilam sztuk dwie ale wyczytałam ze one raczej do półcienia. Musze poszukać takich co wytrzymają słońce. Musze mieć coś wysokiego bo docelowo będzie taras na lekkim wzniesieniu.

Kurde, projekt muszę zrobić
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 15:43, 08 maj 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Będę okładać równo, kijem

Pomóc Ci ??
Asia KZ napisała
Nie wiem, chyba sztuczne choinki bożonarodzeniowe postawię, żeby kontynuować ich projekt

Kcesz ich pobic dizajnowoooooo ???

Buziole gorące
Ps..jak to się mówi: jak nie urok, to......
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:08, 08 maj 2016

Do góry
no to wstępny projekt dolnej łazienki co wy na to ???

Ja i mój ogródek, a może ogród 22:50, 07 maj 2016

Do góry
dziewczyny wstępny projekt łazienki pokażę jutro, bo mam fotki na kompie, a teraz piszę z tabka - wytrzymacie chyba do jutra
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:01, 07 maj 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
mam zrobiony wstępny projekt dolnej łazienki, tylko nie wiem czy można wrzucić fotki
co nie można jak można dawaj popatrzymy
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:47, 07 maj 2016

Do góry
mam zrobiony wstępny projekt dolnej łazienki, tylko nie wiem czy można wrzucić fotki
Ogród zmyślony 15:32, 07 maj 2016

Do góry
Cześć Myszko, nie wiem czy mnie pamiętasz, ale jakieś 7 lat temu poznałyśmy się na forum muratora. Wtedy byłam jeszcze przed budową domu a projekt domu miał być taki jak Twój. Nawet kiedyś mnie gościłaś z moimi dziewczynami, jak wracałyśmy od fryzjera No więc domek już wybudowany i czas zabrać się za ogród.

Szukając inspiracji znalazłam, Twój ogród, który jest naprawdę piękny i te trawy ...... Co prawda nie powinno mnie to dziwić , bo wnętrza domku masz równie piękne
Tak więc pewnie będę i tutaj Ciebie podglądać i czerpać inspiracje, jeżeli nie masz nic przeciwko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:40, 06 maj 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Pewnie, że to musi być Wasza wspólna decyzja, nie ma o czym mówić.

Widziałam projekt tych ścianek. Ładnie będzie, nietuzinkowo. Podoba mi się!

Dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:33, 06 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Projekt ścianki super. Ja bym budowała

Pszczelarnia 16:08, 06 maj 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

Czuję, że nadejdą dobre czasy dla jabłonek rajskich.
W naszej "szwedzkiej podstawówce" (tzn. projekt tej szkoły był szwedzki i bardzo przyjazny dla uczniów) były całe szpalery jabłonek rajskich, pod którymi bawiliśmy się po lekcjach.

To drzewa atrakcyjne 2x w roku: wiosną i jesienią, czyli bardzo wartościowe drzewa; dekoracyjne i pożyteczne.

Jest duży wybór odmian, wg. wielkości, koloru i pokroju.
Biało różowy ogród za płotem. 11:54, 06 maj 2016

Do góry
Ale super równiutki teren! Gratuluję

Moja mama jest mi wdzięczna, jedynie dziwi się, że mi się tak chce z tym robić Ona ogólnie lubi rośliny, ogrody, lubi wycieczki do ogrodów pokazowych, szkółek itp. Ale u nas w okolicy u wszystkich w ogrodach przydomowych od dziesiątek lat był przedziwny zwyczaj niewyznaczania rabat tylko sadzenia wszystkiego w trawę (po jednej sztuce rzecz jasna) a potem lawirowania między tym kosiarką... Ten quasi japoński, co jej zrobiłam, to pierwsza jakakolwiek rabata w jej życiu. Klon palmowy, który tam kupiła w zeszłym roku to też pierwsza tak ogromna inwestycja w ogród - przecież prawie stówkę kosztował! ( ) I jestem w szoku, że zgodziła się na cały ten projekt, zaakceptowała konieczność kupienia kostki granitowej na obrzeża, żwiru, kilku roślin, kory na rabatę obok... Nie są to takie koszty, jak niektórzy tu mają, wiadomo, ale jak na moją mamę to naprawdę jest ogromny przełom Stwierdziła, że zrobimy tylko ten fragment, a resztę ogrodu zostawi już tak, jak jest. Ale chyba jej się spodobał efekt, bo z coraz większym zaciekawieniem odnosi się do mojego ostatniego przebąkiwania, że w przyszłym roku trzeba by się przedogródkiem zająć
Robiąc coś dla kogoś trzeba się wykazać też sprytem, bo narzuca Ci różne ograniczenia, z których musisz jakoś wybrnąć no i dobrze by było, żeby ten ktoś miał poczucie, że to jednak "jego" ogród. Ja np. n arazie nie kupiłam kostki na obrzeża rabaty korowej koło japończyka, bo podejrzewam, że za jakiś czas mama sama dojrzeje do decyzji, że trzeba by tam też taką kupić. Wtedy będzie mieć poczucie, że ona też coś dołożyła od siebie do tego fajnego efektu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies