Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod Borem

Ogród pod Borem

Dominika11 15:37, 08 maj 2016

Iggia napisał(a)

Dzięki
Wykańczanie? - malujemy ściany na poddaszu wszystkie ściany i sufity wyszpachlowane i wyszlifowane, sufity pomalowane pierwszą warstwą farby czekamy na konstrukcję stalową schodów, w tym tygodniu chcemy skończyć wszystkie powierzchnie, które mają być białe a, że do końca nie wiem, które ściany mają być białe a które szare to już inna sprawa
ze ścianami to u mnie podobnie - też nie wiem która ma być w jakim kolorze lub tapecie

Iggia napisał(a)

Z gorszych wiadomości - termin podłączenia gazu Gazownia przesunęła nam z października tego roku, na luty przyszłego
o qurcze - szkoda
Iggia 15:42, 08 maj 2016

Co do ścian, to ja na szczęście mam tylko dylemat: biała czy szara (bo farby już kupione). Na górze tylko jedna ściana będzie w mocnym kolorze - burgund a reszta szare albo białe a wszystkie sufity i skosy białe
AnnaCh 15:53, 08 maj 2016

To co nie przeniesiecie się na zimę?
A nie dacie rady ogrzać się kominkiem? Przecież dom mały, kominek w centrum, chyba dałby radę Tylko z wodą gorzej
Iggia 17:28, 08 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
To co nie przeniesiecie się na zimę?
A nie dacie rady ogrzać się kominkiem? Przecież dom mały, kominek w centrum, chyba dałby radę Tylko z wodą gorzej

Kombinujemy co tu zrobić, żeby to przyspieszyć.
Ale jeżeli nie dostaniemy gazu to w tym roku się nie przeniesiemy, bo i ogrzewanie i ciepłą wodę mamy na gaz a samym kominkiem raczej aż tak nie nagrzejemy
Dominika11 17:30, 08 maj 2016

czyli przesuwa się przeprowdzka gdzieś koło wiosny ???
Iggia 17:33, 08 maj 2016

No raczej na to wygląda
Będziemy wprowadzać się w podobnym terminie
18:38, 08 maj 2016
Iggia napisał(a)

Kombinujemy co tu zrobić, żeby to przyspieszyć.
Ale jeżeli nie dostaniemy gazu to w tym roku się nie przeniesiemy, bo i ogrzewanie i ciepłą wodę mamy na gaz a samym kominkiem raczej aż tak nie nagrzejemy

mozesz załozyc gaz w butlach ...tylko wiekszych niz ten butlowy do kuchenek gazowych....zapytaj speca od pieca sa takie zawory-przejsciówki czy jak to nazwać które sie montuje na wejściu gazu do pieca wtedy moze chodzic na gaz butlowy ...a jak ci przyjda z gazociagiem to wymieni ci instalator ten element - (nie wiem jak to część fachowo sie nazywa...ale napewno jest mozliwosc załozenia dla wiekszości pieców raczej)

PS. gaz butlowy wychodzi drożej niż ziemny ...ale jest to jakaś alternatywa na dogrzanie .....bo i tak zima kominiek ten pusty dom bedziesz musiec grzać.

butle podpinasz na zewnatrz domu tam gdzie masz przyłącz do instalacji zewnetrznej gazowej.
Dominika11 18:46, 08 maj 2016

Iggia napisał(a)
No raczej na to wygląda
Będziemy wprowadzać się w podobnym terminie
o tym właśnie pomyślałam
Iggia 18:48, 08 maj 2016

Dzięki Justyna za podpowiedź jak nic się nie uda zrobić, to może tak zrobimy
AnnaCh 19:16, 08 maj 2016

Justyna ma rację. U mnie sąsiad miał tak jak ja zakopywać butle, ale dowiedział się, że już jest projekt gazu u nas na ulicy i ma zamiar rok ciągnąć na takich butlach. One są chyba 33 kg. Jedyne co musisz zrobić, to dysze w piecu wymienić. A i ja bym nie trzymała tych butli na zewnątrz, tylko w kotłowni, bo jak to będzie mieszanka propan-butan, to przy mrozach odparuje tylko propan, czyli duża strata na butli będzie. Dlatego do naziemnych zbiorników na zimę poleca się lać tylko propan.

Kominek, plus przy większych mrozach butle i dacie radę, a tak jak Justyna pisze i tak będziesz musiała ten dom zimą ogrzewać, nawet jak nie będzie zamieszkały, bo Ci instalacje pójdą. Myślę, że mały domek można kominkiem ogrzać, u mnie przy dużych nawet mrozach jak się napali, to gorąco jak nie wiem się robi, a na górze otwieramy drzwi i też ciepło tam idzie