Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 13:27, 19 paź 2017

Do góry
Kochani w ogrodzie nic nie działam.

Mam tyle biegania z dzieciakami od początku roku. Chłopaki to lenie strasznie i nie chcą się uczyć. Tylko najmłodsza na razie bardzo mile mnie zaskoczyła. Jej zdolności plastyczne zostały zauważone w przedszkolu a ma dopiero 5 lat. Szybko się uczy. Ewidentnie ma pamięć słuchową.

Planowałam dosadzić amarantowych tulipanów ale nie kogę się zebrać. Może jeszcze zdążę coś kupić
Wykorzystałam ostanie promienie słoneczne i sfotografowałam jesień u siebie.
Po ostatnich zmianach jestem bardzo dumna z siebie. Wszystko kolorystycznie się zgrywa tej jesieni.

Zakręcony ogród 13:20, 19 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

No będą ( w sensie domek i kompostownik ) na razie pryzma z resztkami kantów, taczka, zabawki używane 1 x miesiąc..Sama zobacz

Nie ma innego miejsca gdzie mogłabym to trzymać.
Poza tym, co ważne dla mnie - w tym miejscu będzie zawsze " brudno " od drzew.Jest ich tam sporo dużych okazów. Wyjściowe rabaty raczej się nie sprawdzą a typowo leśne nie mówią do mnie

Ale wszelkie sugestie oczywiście mile widziane

Takie miejsce typu domek ogrodnika z przytulonym kompostownikiem można zrobić np po prawo ... zasłonić żywą przegroda np z cisa Sposobów jest wiele ... ważne żeby być przekonanym do tego ... do takiego klimatu ... napisałam co myślę bo tak mi się samoistnie nasunęło ... masz świetną wypadową bazę ... wystarczy odsłonić drewno i w miejsce tujek zorganizować takie miejsce relaksu od drzew wzdłuż ułożonego drewna ... podest z desek nawet takich zwykłych by zostać w klimacie ... byłoby bosko!!! ale wiadomo decyzja należy do Ciebie ... to Twój ogród i to Tobie musi się podobać
System automatycznego nawadniania 13:18, 19 paź 2017

Do góry
Witam serdecznie.
Chciałbym wykonać u siebie automatyczny system nawadniania trawnika + linie kroplujące na rabatach.

Przeczytałem cały ten wątek, wiele innych i poradnik projektowania huntera.

W programie gardeny rozłożyłem sobie zraszacze. Projekty poniżej, proszę o ocenę.Wiem że tam po lewej stronie nie dolewają, ale mam tam taką kostkę dojazdową do garażu w szczelinach przerośniętą trawą i myślę że to wystarczy, zresztą nie da się po drugiej stronie dać zraszaczy.

A w ogóle to mam pytanie? Raczej większość z Was mówi o tym że zraszacze muszą dolewać do siebie, czy przy tych turbinowych (np. RainBird) też? Trochę ich u mnie wyszło.

------------------------------------------------

Mam taki plan, wykopać studnię głębinową i z niej zasilać bezpośrednio system nawadniania.
Trochę poczytałem i chyba najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie pompy głębinowej z reduktorem ciśnienia (np. BRIO). Np. coś takiego + oczywiście skrzynka rozdzielcza na sekcje.

Wyczytałem że w takim rozwiązaniu trzeba w miarę równo podzielić sekcje i dobrać odpowiednio wydajność pompy. Da się to zrobić tak, żeby pompa przy każdej sekcji pracowała ciągle?

Pytałem fachowca od studni, to mi powiedział że na nawadnianie to przepływ minimum 60-70 l/min, i to że studnia 125 tylko, że 110 nie da rady. Czy to prawda?
Wiem że im większa wydajność tym lepiej - mniej sekcji, ale czy 110 by nie wystarczyła?

A i jeszcze jedno mnie nurtuje, jak do takiego rozwiązania podpiąc linie kroplujące, żeby pompa nie załączała i wyłączała się co chwilę?

Z góry dziękuję z pomoc.

Mój ogród pod lasem 13:15, 19 paź 2017

Do góry
Dziewczyny kochane, wiem ,że to nie jest arcydzieło ,ale wiecie jak to jest w pracy...mam nadzieję,że uda Wam się zrozumieć o co chodzi na tej rabacie..

z- miskant Zebrinus
HJ -zawilec Honorine Jobert
pomarańczowa fala - Red baron
cisy-żywopłot cisowy Wojtek
T- trzcinnik Karl Foester
małe kropki pod Baronem- czarny konwalnik

Na łuku po prawej strony rabaty kepa Anabelek pod brzozą(nie zmieściło się wszystko na rys)

I teraz :
-czy pociagnąc konwalnika pod trzcinnika?
- czy pod tzrcinnika dać np.rozchodnik a pod nim cos małego(stipa/evergold)
-czy pod trzcinnika pociagnąc Red Barony( byłyby na jednej linii,na rysunku mi nie wyszło),ale wtedy już nic innego w nogi
- czy w ogóle cos innego pod te trzcinniki?
Od trzcinnika do obrzeza rabaty jest ok 65 cm

Róże w naszych ogrodach 13:13, 19 paź 2017

Do góry
Moje róże zwariowały na jesień, mają pełno pąków pierwszy sezon w moim ogrodzie

Zakręcony ogród 12:57, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
A gdzie są te mało wyjściowe elementy?

No będą ( w sensie domek i kompostownik ) na razie pryzma z resztkami kantów, taczka, zabawki używane 1 x miesiąc..Sama zobacz

Nie ma innego miejsca gdzie mogłabym to trzymać.
Poza tym, co ważne dla mnie - w tym miejscu będzie zawsze " brudno " od drzew.Jest ich tam sporo dużych okazów. Wyjściowe rabaty raczej się nie sprawdzą a typowo leśne nie mówią do mnie

Ale wszelkie sugestie oczywiście mile widziane
Zakręcony ogród 12:43, 19 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj
Trafiłam do Ciebie przez przypadek i ... zobaczyłam piękne miejsce z ładnie ułożonym drewnem kominkowym, które próbujesz zasłonić tujami ... Wydaje mi się, że to miejsce powinno być właśnie nalezycie wyeksponowane a kilka nasadzeń przed trzema drzewami wykopane tak by pnie były widoczne. Bardzo mi sie podobaja takie miejsca z drewnem ... i pierwszy z brzegu przykład: https://pl.pinterest.com/pin/353321533249560148/
Chyba, że planujesz tak zrobić bo widzę, że Asia doradza

Witam Cię bardzo serdecznie Miło Cię gościć.

Propozycje z wyeksponowanym drewnem też mi się podobają .
U mnie jednak chęć ich zasłonięcia wynika z nierównej działki. Jak zobaczysz na planie prawa strona kończy się dużo wcześniej niż lewa.

Dlatego postanowiłam wykorzystać tą nierówność na schowania wszystkich mało wyjściowych miejsc( kompostownik, domek i wszystko inne co zasłoni mi obraz pięknego ogrodu, kiedyś tam )
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:33, 19 paź 2017

Do góry
mam pytanie. Moja hortensja po przesadzeniu ( 3 ty. temu ) bardzo brzydko wygląda, czy mogę teraz ją przyciąć, nie zaszkodzi jej to ?

Kondziowy ogrod cz II 12:31, 19 paź 2017

Do góry

I na koniec kolejny ulubiony Aster

Zakręcony ogród 12:30, 19 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)
Witam wszystkich bardzo serdecznie

I najgorsze zostawiłam na koniec :

Witaj
Trafiłam do Ciebie przez przypadek i ... zobaczyłam piękne miejsce z ładnie ułożonym drewnem kominkowym, które próbujesz zasłonić tujami ... Wydaje mi się, że to miejsce powinno być właśnie nalezycie wyeksponowane a kilka nasadzeń przed trzema drzewami wykopane tak by pnie były widoczne. Bardzo mi sie podobaja takie miejsca z drewnem ... i pierwszy z brzegu przykład: https://pl.pinterest.com/pin/353321533249560148/
Chyba, że planujesz tak zrobić bo widzę, że Asia doradza
Kondziowy ogrod cz II 12:24, 19 paź 2017

Do góry

i jeszcze kilka fotek warzywnika

Kondziowy ogrod cz II 12:21, 19 paź 2017

Do góry
Kondziowy ogrod cz II 12:17, 19 paź 2017

Do góry

Kondziowy ogrod cz II 12:12, 19 paź 2017

Do góry
Trochę zdjęć z warzywnika

Jeden z moich ulubionych Astrów ma wielkie różowe kwiaty Ale ma też wadę pokłada się ale mi to nie przeszkadza

Kondziowy ogrod cz II 12:06, 19 paź 2017

Do góry
Kondziowy ogrod cz II 12:05, 19 paź 2017

Do góry
Kondziowy ogrod cz II 12:03, 19 paź 2017

Do góry

Kondziowy ogrod cz II 12:01, 19 paź 2017

Do góry
Kondziowy ogrod cz II 11:59, 19 paź 2017

Do góry
Kondziowy ogrod cz II 11:57, 19 paź 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies