Witaj u mnie,fajnie jak nowi goście zaglądają . Jak widzisz mam do pokazania głównie robocze fotki i szersze kadry mało atrakcyjne ale ogarniam powoli. Zespół mi się zebrał zacny i bardzo mnie to podnosi na duchu. Niesamowicie jestem wdzięczna za wszystko . Fajnie mieć u siebie ich wszystkich. Miło mi ,że i Ty zaglądasz . Byłam też u Ciebie nie raz ale jakoś nie miałam śmiałości ....
Derenie dobrze się u mnie czują bo mam wilgotną glebę. Pewnie jeszcze znajdę miejsca na nie i dzięki za opinię o Aurea.
Polinko ściągnęłam Cię telepatycznie chyba bo dopiero co u Ciebie byłam. Małe mam doświadczenia z carexami,z trawami ogólnie też poza rozplenicami ,ale też mi się wydaje ,że lubią wodę. Tam gdzie ewentualnie by były silvery mam właśnie półcień i cień. Powinno im tam być dobrze. Ooj,wiosną podsypę hakonkom kompostu w takim razie. Z nawożeniem to może jeszcze poczekam sezon bo to młodziutkie sadzonki.Buziaczki i dzięki za info
Ten dereń 'White Gold' będzie dobry, ważne jest wg mnie, żeby to był dereń o żółto-zielono-oliwkowych łodygach (mam wizję łagodności kolorystycznej na tej rabacie). Szałwia da radę w lekkim ocienieniu. Ta sesleria Heuflera ma kolor głębokiej zieleni i jest bezobsługowa i szybko przyrasta na każdym stanowisku - ja ją bardzo lubię. Pokrój podobny do hacone, tyle tylko , że jak młoda to bardziej sterczy, potem ma kaskadowe kępki.
I te carexy też są super, pasują nawet do seslerii.
Dokładnie o tej łagodności pomyślałam analizując pomysł Gruszki. Trochę poszperałam w czeluściach internetu,obejrzałam to i owo i chyba postawię na carexy. Zobaczę jak będą sobie radzić u mnie. Faktycznie sesleria heuflera zgrała by się z carexami,muszę wiosną trochę jej kupić. Kojarzyła mi się zawsze ze sterczącymi jeżykami ale chyba właśnie nigdy nie widziałam starszej. Tak sobie patrzyłam dziś na to miejsce pod przyszłą rabatę i chyba będzie dobrze z tym planem.
Będzie. Tutaj widać tego carexa z dereniem - niedawno dosadzałam i śnieg go spłaszczył, ale normalnie stoi. Na drugim zdjęciu kępy już 4-letnie pod cisami. Daj znać, to usunę.