Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 21:48, 08 gru 2017

paniprzyroda napisał(a)
Nie powiem, że nie podczytuję, nawet systematycznie ładny kawałek ogrodu ogarnęłaś. A planowanie z takim zaangażowanym zespołem cudowne
Słówko o dereniach. Moim zdecydowanym faworytem jest dereń biały aurea. Cięłam bezlitośnie co roku, zagęszczały się szybko. Niestety, oddałam je, bo na dziś miejsca na tej rabacie dla nich nie ma. Zrobiłam jednak sadzonkę i już bardziej przemyślanie gdzieś ją ulokuję.

Witaj u mnie,fajnie jak nowi goście zaglądają . Jak widzisz mam do pokazania głównie robocze fotki i szersze kadry mało atrakcyjne ale ogarniam powoli. Zespół mi się zebrał zacny i bardzo mnie to podnosi na duchu. Niesamowicie jestem wdzięczna za wszystko . Fajnie mieć u siebie ich wszystkich. Miło mi ,że i Ty zaglądasz . Byłam też u Ciebie nie raz ale jakoś nie miałam śmiałości ....

Derenie dobrze się u mnie czują bo mam wilgotną glebę. Pewnie jeszcze znajdę miejsca na nie i dzięki za opinię o Aurea.
Margerytka40 21:54, 08 gru 2017

Wiolka5_7 napisał(a)
Hej!Nie chciałam ci wątku zaśmiecaćPowodzenia w planowaniu

Oj tam,nie zaśmiecasz ,miło oglądać fajne widoczki . Zapraszam do mnie częściej
Margerytka40 22:08, 08 gru 2017

polinka napisał(a)
Asiu-sprawdzone info od Toszki to hacone od razu dostaje kopa po oborniku. W tym roku dałam granulowany pod żółte hacone i od razu ruszyły Na wiosnę dobrze jest obsypać kompostem. Z moich obserwacji to zielona szybciej przybiera na masie niż zółta-(mam po dwie odmiany jednej i drugiej) Toszka też twierdzi, że w 3 sezonie dopiero pokazuje na co ją stać
A Silvery świetnie rosną w cieniu i półcieniu na wilgotnej glebie. Ogólnie po tym sezzonie mam obserwacje, że większość carexów uwielbia duuużo wody. Wiecej może napiszę jak wróce do swojego wątku...
Pozdrawiam serdecznie Asiu!

Polinko ściągnęłam Cię telepatycznie chyba bo dopiero co u Ciebie byłam. Małe mam doświadczenia z carexami,z trawami ogólnie też poza rozplenicami ,ale też mi się wydaje ,że lubią wodę. Tam gdzie ewentualnie by były silvery mam właśnie półcień i cień. Powinno im tam być dobrze. Ooj,wiosną podsypę hakonkom kompostu w takim razie. Z nawożeniem to może jeszcze poczekam sezon bo to młodziutkie sadzonki.Buziaczki i dzięki za info
Pszczelarnia 13:56, 11 gru 2017

Ten dereń 'White Gold' będzie dobry, ważne jest wg mnie, żeby to był dereń o żółto-zielono-oliwkowych łodygach (mam wizję łagodności kolorystycznej na tej rabacie). Szałwia da radę w lekkim ocienieniu. Ta sesleria Heuflera ma kolor głębokiej zieleni i jest bezobsługowa i szybko przyrasta na każdym stanowisku - ja ją bardzo lubię. Pokrój podobny do hacone, tyle tylko , że jak młoda to bardziej sterczy, potem ma kaskadowe kępki.
I te carexy też są super, pasują nawet do seslerii.

Margerytka40 17:52, 11 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Ten dereń 'White Gold' będzie dobry, ważne jest wg mnie, żeby to był dereń o żółto-zielono-oliwkowych łodygach (mam wizję łagodności kolorystycznej na tej rabacie). Szałwia da radę w lekkim ocienieniu. Ta sesleria Heuflera ma kolor głębokiej zieleni i jest bezobsługowa i szybko przyrasta na każdym stanowisku - ja ją bardzo lubię. Pokrój podobny do hacone, tyle tylko , że jak młoda to bardziej sterczy, potem ma kaskadowe kępki.
I te carexy też są super, pasują nawet do seslerii.

Dokładnie o tej łagodności pomyślałam analizując pomysł Gruszki. Trochę poszperałam w czeluściach internetu,obejrzałam to i owo i chyba postawię na carexy. Zobaczę jak będą sobie radzić u mnie. Faktycznie sesleria heuflera zgrała by się z carexami,muszę wiosną trochę jej kupić. Kojarzyła mi się zawsze ze sterczącymi jeżykami ale chyba właśnie nigdy nie widziałam starszej. Tak sobie patrzyłam dziś na to miejsce pod przyszłą rabatę i chyba będzie dobrze z tym planem.
Pszczelarnia 22:14, 11 gru 2017

Będzie. Tutaj widać tego carexa z dereniem - niedawno dosadzałam i śnieg go spłaszczył, ale normalnie stoi. Na drugim zdjęciu kępy już 4-letnie pod cisami. Daj znać, to usunę.

Margerytka40 22:24, 11 gru 2017

Ech te Twoje derenie ,a carexy toż to potwory . Dajesz im obornik?

Fotki mi nie przeszkadzają,będę sobie do nich przez zimę wracać
Pszczelarnia 09:44, 12 gru 2017

Nie. Tej rabacie nie dawałam jeszcze nigdy obornika. Tam jest nadzwyczajna tłusta gleba i mają też dobre podlewanie w lecie.
anabuko1 10:12, 12 gru 2017

Miło popatrzeć na takie piękne trawy.
A właśnie...nawozicie je ???
kasja83 08:09, 14 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Witaj u mnie,fajnie jak nowi goście zaglądają . Jak widzisz mam do pokazania głównie robocze fotki i szersze kadry mało atrakcyjne ale ogarniam powoli. Zespół mi się zebrał zacny i bardzo mnie to podnosi na duchu. Niesamowicie jestem wdzięczna za wszystko . Fajnie mieć u siebie ich wszystkich. Miło mi ,że i Ty zaglądasz . Byłam też u Ciebie nie raz ale jakoś nie miałam śmiałości ....

Derenie dobrze się u mnie czują bo mam wilgotną glebę. Pewnie jeszcze znajdę miejsca na nie i dzięki za opinię o Aurea.

No jak zespół zacny-to podstawa