Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Katkak 17:57, 11 gru 2017

Cudne ciasteczka, te z serduchem najcudniejsze .
Gabriela 18:34, 11 gru 2017

Ciasteczka prześliczne i przepyszne na pewno. Ja nie mam takich foremek, wycinam foremkami do babeczek, bo mają karbowany brzeżek, a potem robię okrągłą dziurkę kieliszkiem do wódki. A raczej robiłam, co roku sobie obiecuję i nic, łatwiej ciasto upiec.
Czym przekładasz? Ja najlubię marmoladką z czarnej porzeczki, nieco wytrawną i kwaskową, mniam.
Wendy79 19:17, 11 gru 2017

mira napisał(a)

Ja trawy mielę i robią za słomę do truskawek a obornik mam granulowany no i przechodzę na Emy i biohumus ponoć tony obornika zawiera

Pozdrawiam wszystkich

Emy i biohumus, o pierwszych niegdyś dużo czytałam i oglądałam. Bardzo jestem ciekawa efektów u Ciebie. Biohumus też stosuję, chciałabym więcej.
mira 22:01, 11 gru 2017

Ale rojniki zrobiły zainteresowanie - no fajne są takie
egzotyczno - hobbystyczno - designersko - słodkie hehe

tak sobie myślę/uświadomiłam to sobie, że mam źle wyeksponowane zrezygnować z nich się nie da to trzeba coś wymyśleć

Pszczółko, ja rojniki jakoś traktuję po macoszemu i na zimę zostawiam tak po prostu i mi zimują

Jana - tak skuś się, jakaś miska i trzeba co roku coś dokupić albo gdzieś skubnąć - oczywiście od ogrodowych koleżanek

Abiko - ja właśnie mam problem z tymi odpływami, są fajne podstawki ceramiczne i nie ma dziurek a sama nie zrobię bo się rozwali, to co dostałam od Ciebie to korytko też dziurek nie ma, położyłam tak bardziej pionowo

Gobasia - nie wiem a jak nie wiem to nie próbuję

Sylwia też tak robię, a w tych korytkach masz odpływ?

takie też widziałam kiedyś na wystawie

mira 22:14, 11 gru 2017

Kaska - oczywiście inspiruj się, to zupełnie nie wymagające rośliny, trzeba tylko zadbać przy sadzeniu o dobry drenaż, nie mogą stać w wodzie, najlepsze są do donic

Radziu - wielkiego doświadczenia z nimi nie mam ale z tego do zaobserwowałam to są różne i mają różne tępo wzrostu, te duże różyczki chyba tak szybko nie rosną, ale jak masz duże misy to wysyp drobnymi kamyczkami puste miejsca, rojniki są w ofercie na wiosnę w ogromnej ilości no ale nie są tak tanie - choć każda doniczkę można podzielić na pół

Anabell - a to ciekawa będę Twoich kompozycji

Paniprzyroda - te misy tak samo ważne jak rojniki - ale Ty to musisz mieć pewnie cudne misy, ja bym chciała takie ocynk ale nie widziałam - ja zrobiłam w okręgu betonowym takim do studni, muszę wiosną poprawić i się na pewno pochwalę

Ryska - o jak dobrze że potwierdzasz że wcale ich nie trzeba chronić zimą - też tak mam

to kończymy temat rojników i szukamy mis a wiosną sadzimy - ach no ach i jeszcze trzeba miejsce poszukać gdzie to postawić

mira 22:16, 11 gru 2017

Kasya napisał(a)

o tez mam takie foremki
bede robic w najblizszym czasie

rób rób byle nie za wcześnie bo to znika, chyba lepsze ciasto kurcze no ale to wszystko takie niezdrowe ja już nie wiem co o tym myśleć
mira 22:46, 11 gru 2017

Joku napisał(a)
Drążę temat rozdrabniania . Czym mielisz trawy? Pytam dlatego że to jeden z największych moich problemów. Sekatorem bardzo trudno, masa zazwyczaj duża (oczywiście proporcjonalnie do wielkości mojego ogrodu).

Joku, trawy mielę w rozdrabniaczu i super się tną - tylko tą górną część jakieś 20 cm lepiej wywalić.

Ja tak naprawdę trawy wiążę - zrobiłam to dopiero wczoraj - nie dla urody ale po to żeby zimą się nie rozwiały i trzymały kupy, potem łatwo ściąć i siup do rozdrabniacza i mam ściółkę do truskawek, może być i do czego innego.

W rozdrabniaczu nie zmielisz cienkich miękkich bylin bo zapchają i nic z tego, generalnie rozdrabniacze są do gałęzi. Takie cieniusieńkie brzozowe też nie przelatują - tak czy siak rozdrabniacz to super sprawa pod jednym warunkiem że będziesz używać i masz na tyle materii co mielenia. Ja mam mały ogród /ok 0,7 a/ a materiału jest sporo.

znalazłam fotkę z maja , po lewej widać te pocięte trawy, a na środku ścieżki mam ściółkę z pociętych gałęzi z sosny

mira 22:50, 11 gru 2017

Katkak napisał(a)
Cudne ciasteczka, te z serduchem najcudniejsze .

mam otwarte na maju
takie serduszka też super

mira 22:57, 11 gru 2017

Gabriela napisał(a)
Ciasteczka prześliczne i przepyszne na pewno. Ja nie mam takich foremek, wycinam foremkami do babeczek, bo mają karbowany brzeżek, a potem robię okrągłą dziurkę kieliszkiem do wódki. A raczej robiłam, co roku sobie obiecuję i nic, łatwiej ciasto upiec.
Czym przekładasz? Ja najlubię marmoladką z czarnej porzeczki, nieco wytrawną i kwaskową, mniam.

Ty nie masz foremek? to jak pierniczki wycinasz ? no mus kupić

Masz rację lepiej ciasto zdecydowanie ale tak teraz myślę ciasta wtrynię kawał a tu dwa ciasteczka - nie chce mi się kalorii liczyć - to niezdrowe klimaty

Ja miałam na szczęście taki gęsty musik malinowy, chodziło mi o kolor czerwony - super smakuje,

mam też cebulę hippeastrum, kupiłam przy zakupie listopadowym tulipanów, biały pełny, chyba będzie biały
czekam z wielką radością - tak jak lubię

mira 23:02, 11 gru 2017

Wendy79 napisał(a)

Emy i biohumus, o pierwszych niegdyś dużo czytałam i oglądałam. Bardzo jestem ciekawa efektów u Ciebie. Biohumus też stosuję, chciałabym więcej.

Mi się zagęściło wkoło domami i gdybym tak zwiozła obornika to nie wiem jaka by reakcja była. I tak na wiosnę przyjeżdża taki chłopek i sprzedaje worki po 8 zeta !
zawsze kilka kupię. Z Emami powinno być ok. już je w tym roku stosowałam i jesienią sporo polałam, na wiosnę na pewno będę też działać. Kosztują ale przeliczyłam są wydajne.
Ja nad ziemią pracuję już kilka lat czym się da i sama widzę efekty, jak oglądam zdjęcia sprzed 10 lat jaką miałam ziemię to się tylko uśmiecham.