Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pan Maluśkiewicz 11:07, 22 kwi 2016

Do góry
O widzisz...u mnie trawy w korze siedzą, jedynie ta rozplenica była na zimę tylko zadołowana w ziemi. Jak nie ruszy to będę musiała nabyć nową ...

Wystartował też Red Baron, Hakone bardzo powoli- wczoraj oddałam zielsko a przywiozłam Hakone tak to jest jak się kupuje suszki śpiące . ML coraz wyżej Jedna Carex bronze form coś mi też nie wygląda zdrowo... ale dam jej czas.

Szałwie rosną w doniczkach jak dzikie, stoją pod ścianą domu i się grzeją.

Jedynie stipa posiana wcześnie i wcześnie popikowana wygląda jak perz Całe szczęście, w drugim pojemniku rośnie jeszcze nie podzielona. Nie będę jej ruszała,podzielę przy wysadzaniu do gruntu w maju.

Zzzzimno u nas ale słonko jest.
Pan Maluśkiewicz 10:47, 22 kwi 2016

Do góry
Mixtoorka napisał(a)

Mój Mariken dopiero pęka i jest tyci ale jest . Moj ML siedzi w korze, może cieplej w nogi mu. Rozplenica za to znaku życia nie daje. I muszę tę trawę dziwną co miała być hakone oddać bo nie wiadomo co to.

Karola to odwrotnie jest u nas w ogrodach
Wszystkie rozplenice u mnie ruszyły
Miejski ogród w wersji mini 21:39, 21 kwi 2016

Do góry
wimi napisał(a)
na trawy warto poczekać jeszcze ze 2 tygodnie i kupić w stacjonarnym

Właśnie popełniłam błąd przez moją niecierpliwość i zamówiłam część traw przez internet. Miskanty przyszły jako suche patyczki ( nie wiem czy tak powinny wyglądać o tej porze roku), a rozplenica daje oznaki życia.
Tu ma być ogród :) 14:58, 21 kwi 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Uchyl rąbka tajemnicy

odnośnie zawartości trzeciej paczki?

Tam będzie głównie rozplenica Hameln i po kilka sztuk carexa Montana i seslerii Nitida.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:47, 21 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Przytargałam paczki pod dom. Rzeczone paczki:

I trasa daaamzawartość:
Hortensje Little Lime-uważam bardzo szykowne-sztuk 3

Carex Ptasie Łapki-30szt

Seslerie skalna-ta do dzielenia i sesleria H... (nigdy nie pamiętam20 i 14 szt

Carex Green Dance i rozplenica Hameln-tylko 3 szt. -narazie na szambową. Rozchodniki Matrona -też na szambową.

Ale wypas!!!!!!!!!!!
zazdroszczę zakupów...ja na razie nic nie kupuję.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:13, 20 kwi 2016

Do góry
Przytargałam paczki pod dom. Rzeczone paczki:

I trasa daaamzawartość:
Hortensje Little Lime-uważam bardzo szykowne-sztuk 3

Carex Ptasie Łapki-30szt

Seslerie skalna-ta do dzielenia i sesleria H... (nigdy nie pamiętam20 i 14 szt

Carex Green Dance i rozplenica Hameln-tylko 3 szt. -narazie na szambową. Rozchodniki Matrona -też na szambową.

Pan Maluśkiewicz 16:44, 20 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karola Marikena na jakimś wątku widziałam już z kapustkami, pięknie wyglądał

Miskanty u Ciebie już wypuszczają? U mnie nic

Pięknie obsadzone masz donice, uwielbiam te Twoje kolory

Mój Mariken dopiero pęka i jest tyci ale jest . Moj ML siedzi w korze, może cieplej w nogi mu. Rozplenica za to znaku życia nie daje. I muszę tę trawę dziwną co miała być hakone oddać bo nie wiadomo co to.
Ogród tworzony z pasją 22:11, 19 kwi 2016

Do góry
Edyta10 napisał(a)
Karol, u mnie hakone już spora, rozplenica pokazała jedno źdźbło a miskanty śpią wszystkie...
uprasza się o fotki wiosenne

U mnie jedna rozplenica tez juz całkiem spora. Jak rozplenice ruszają to wiosna w pełni.
Ogród tworzony z pasją 22:09, 19 kwi 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
To i ja raport trawiasty zostawię:
- ruszyły miskanty strictus i jeden glacillimus (dwa obok nadal śpią)
- ML właśnie wykopałam, podzieliłam i posadziłam w inne miejsce - też znaku zycia nie dają, ale korzonki wyglądają na żywe, więc jest nadzieja
- ruszyła rozplenica hameln - juppii, bo bałam się, ze padła...

No to prawie wszystko u Ciebie się zazielenilo. Chyba ML później rusza, bo u innych też jeszcze śpi.
Ogród tworzony z pasją 22:08, 19 kwi 2016

Do góry
Karol, u mnie hakone już spora, rozplenica pokazała jedno źdźbło a miskanty śpią wszystkie...
uprasza się o fotki wiosenne
Ogród tworzony z pasją 21:03, 19 kwi 2016

Do góry
To i ja raport trawiasty zostawię:
- ruszyły miskanty strictus i jeden glacillimus (dwa obok nadal śpią)
- ML właśnie wykopałam, podzieliłam i posadziłam w inne miejsce - też znaku zycia nie dają, ale korzonki wyglądają na żywe, więc jest nadzieja
- ruszyła rozplenica hameln - juppii, bo bałam się, ze padła...
Prawie - jak ogród 20:12, 19 kwi 2016

Do góry
Na form ostatnio rzadziej, ale w ogrodzie to i owszem
Posadziłam wreszcie moje amanogawy i dziś dojrzałam, ze nawet jeden kwiatek się pojawił Niestety, teren za bardzo rozbabrany, by go publicznie pokazywać

Za wiśniami posadziłam ML, które przywędrowały z innej rabatki. A ponieważ miałam sztuk 3, a potrzebowałam sztuk 6, to miskanty potraktowane zostały ostrym narzędziem. Mam nadzieję, ze przeżyją operację...

A jak Wasze trawy? U mnie wystartowała rozplenica, miskanty strictus (te juz z 10cm mają) i jeden gracilimus. Reszta śpi tzn. mam nadzieję, ze śpi i wkrótce zasygnalizuje chęć życia.
Tu ma być ogród :) 15:23, 19 kwi 2016

Do góry
Rozplenica Autumn Magic, Hameln jakby ciut później wystartowała i troszkę mniej ma zielonego

Zawilec Whirlwind

Zawilec Prinz Heinrich

Dereń Ivory Halo

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:02, 19 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee

Tych jałowców tam nie chce. To prawdopodobnie jałowiec Blue star, zbyt wysoki rośnie, dostałam je więc na razie tam są. Wiem, że jałowce nie są ogólnie polecane, ale myślałam nad jakimiś niskimi, np. sabińskim. Ta odmiana też ma niepochlebne opinie?

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/264,juniperus-sabina-broadmoor

Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.

A samo sedum nie będzie sie pokładać zimą? od śniegu czy wiatru?
Rozplenica to chyba z tych mniejszych odmian? Dobrze wiedzieć, że ciężko stipę usunąć, nie mam z nią doświadczenia, nie pomyślałam o tym. A takie dziury w ziemi po wypadłej roślinie ciężko będzie załatać.

Albo od góry do dołu dać berberyski albo bagatelle albo admiration, lub zółte.

O berberysach też myślałam powiem szczerze, ale chciałabym coś zimozielonego...

Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.

Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.

Monolityczne nasadzenie - jak najbardziej jestem za, ale musi zostać coś zimą....

Dziękuję Toszko, że Ci się chciało zastanowić Będę zgłębiać i rozważać Twoje typy. W razie czego będę jeszcze dopytywać
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:42, 18 kwi 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Widzę że skrzynie w warzywniku już obsadzone a w szklarni też masz coś posadzone ? Mój szklany domek niestety w tym roku nie do osiągnięcia, inne wydatki
Cieszę się że tiarella tak ładnie Ci się rozrosła Wiedziałem że u Ciebie będzie miało dobrze U mnie powoli zbiera się do kwitnienia
Na zdjęciach widzę liście kamasji Ciekaw jestem jak u mnie zakwitną bo to ich pierwszy rok Trochę zadeptali je fachowcy od dachu ale jeszcze dychają
We wtorek postaram się wysłać paczkę Na ten sam adres co ostatnio ?

Tak. Ten sam adres . W szklarni jest teraz jedno wielkie kiełkowanie nasion fenkuły,kopry, kwiatuszki, nawet ta rozplenica od Ciebie na próbę. Kamasje u mnie też pierwszy raz. Piękna i kolorowa wiosna u Ciebie.
U Agi - czyli słońce i piach 11:49, 18 kwi 2016

Do góry
Róże w ilości 3, a z tyłu Rozplenica Hameln ( rosła tam gdzie teraz trzmieliny). I dwie już startują

Do tego będzie obwódka z kocimiętki lub lawendy. A obecnie czekam aż eM wkopie tam kabel od oświetlenia.
Na razie wysypie tam skoszoną trawą co by chwasty nie rosły
Typografia ogrodu 09:20, 18 kwi 2016

Do góry
ivo napisał(a)
rozplenica o tej porze tak dobrze nie wyglada niestety.to sesleria sadleriana.roczna
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:43, 17 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
A nie chcesz tam więcej rozplenic? Bo chyba tylko jedna tam jest?

Kasia mam więcej rozplenic, tak schematycznie w ten sposób już nasadzone są (kółka z literką H jak Hameln) w około warzywnika jest 6 szt., a świerki są zaraz po prawo od warzywnika i tam jest siódma rozplenica posadzona w "gąszczu" rozchodnika (różowe kropki), oznaczenie MV przed warzywnikiem to Miskan Variegatus

i na tym etapie w głowie pustka
Ogródek Iwony II 18:41, 17 kwi 2016

Do góry
Madżenko, będę się trzymać. Dzięki.

Juzia, no właśnie wiem... dlatego przerwaliśmy kurację hormonalną i musiała raz mieć cieczkę...

Łuki, ja w zeszłym roku też sobie wyhodowałam piękne zielsko, licząc, ze to rozplenica

Tereniu
, dzięki za informację

Ewa, to straszne. Posadziłaś spowrotem, czy zniszczone?

Ilonko, dziś było raz słońce, raz deszcz,ale ogólnie zimno się zrobiło ...
Kawka była smaczna I towarzystwo miłe, człowiek trochę sobie pogadał, lepiej na duszy

Mirkowy ogród (początki) 09:53, 17 kwi 2016

Do góry
Mireczko rozplenica od Ciebie mi już ładnie wykiełkowała, na carexa jeszcze czekam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies