Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród tworzony z pasją 22:09, 19 kwi 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
To i ja raport trawiasty zostawię:
- ruszyły miskanty strictus i jeden glacillimus (dwa obok nadal śpią)
- ML właśnie wykopałam, podzieliłam i posadziłam w inne miejsce - też znaku zycia nie dają, ale korzonki wyglądają na żywe, więc jest nadzieja
- ruszyła rozplenica hameln - juppii, bo bałam się, ze padła...

No to prawie wszystko u Ciebie się zazielenilo. Chyba ML później rusza, bo u innych też jeszcze śpi.
Ogród tworzony z pasją 22:08, 19 kwi 2016

Do góry
Karol, u mnie hakone już spora, rozplenica pokazała jedno źdźbło a miskanty śpią wszystkie...
uprasza się o fotki wiosenne
Ogród tworzony z pasją 21:03, 19 kwi 2016

Do góry
To i ja raport trawiasty zostawię:
- ruszyły miskanty strictus i jeden glacillimus (dwa obok nadal śpią)
- ML właśnie wykopałam, podzieliłam i posadziłam w inne miejsce - też znaku zycia nie dają, ale korzonki wyglądają na żywe, więc jest nadzieja
- ruszyła rozplenica hameln - juppii, bo bałam się, ze padła...
Prawie - jak ogród 20:12, 19 kwi 2016

Do góry
Na form ostatnio rzadziej, ale w ogrodzie to i owszem
Posadziłam wreszcie moje amanogawy i dziś dojrzałam, ze nawet jeden kwiatek się pojawił Niestety, teren za bardzo rozbabrany, by go publicznie pokazywać

Za wiśniami posadziłam ML, które przywędrowały z innej rabatki. A ponieważ miałam sztuk 3, a potrzebowałam sztuk 6, to miskanty potraktowane zostały ostrym narzędziem. Mam nadzieję, ze przeżyją operację...

A jak Wasze trawy? U mnie wystartowała rozplenica, miskanty strictus (te juz z 10cm mają) i jeden gracilimus. Reszta śpi tzn. mam nadzieję, ze śpi i wkrótce zasygnalizuje chęć życia.
Tu ma być ogród :) 15:23, 19 kwi 2016

Do góry
Rozplenica Autumn Magic, Hameln jakby ciut później wystartowała i troszkę mniej ma zielonego

Zawilec Whirlwind

Zawilec Prinz Heinrich

Dereń Ivory Halo

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:02, 19 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Czy te jałowce to na prawdę chcesz? Moim skromnym zdaniem to najbardziej ohydne rosliny, zwłaszcza do czyszczenia i z wiekiem - po kilku latach starsze partie zamierają, wręcz czernieją, kupa suchego, potwornie kłujące. Blee

Tych jałowców tam nie chce. To prawdopodobnie jałowiec Blue star, zbyt wysoki rośnie, dostałam je więc na razie tam są. Wiem, że jałowce nie są ogólnie polecane, ale myślałam nad jakimiś niskimi, np. sabińskim. Ta odmiana też ma niepochlebne opinie?

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/264,juniperus-sabina-broadmoor

Czy nie lepiej od góry do niemal samego dołu zasadzić gęsto samo sedum, a dołem puścić pas rozplenicy. Stipa będzie zamierać po zimie. Ciężko usunąć zamarłą karpę.

A samo sedum nie będzie sie pokładać zimą? od śniegu czy wiatru?
Rozplenica to chyba z tych mniejszych odmian? Dobrze wiedzieć, że ciężko stipę usunąć, nie mam z nią doświadczenia, nie pomyślałam o tym. A takie dziury w ziemi po wypadłej roślinie ciężko będzie załatać.

Albo od góry do dołu dać berberyski albo bagatelle albo admiration, lub zółte.

O berberysach też myślałam powiem szczerze, ale chciałabym coś zimozielonego...

Albo zsypać tę stronę dolomitem i pasami obsadzić lawendą lub perowskią Little Spirit. W tej tonacji na najbardziej ekstremalnych miejscach, np nad widoczną cegłą obsadzić Artemisia schmidtiana 'Nana' dla której te warunki będą jak raj na ziemi.

Osobiście proponuję zrobić monolityczne nasadzenie, łatwe w pielęgnacji i efektowne.

Monolityczne nasadzenie - jak najbardziej jestem za, ale musi zostać coś zimą....

Dziękuję Toszko, że Ci się chciało zastanowić Będę zgłębiać i rozważać Twoje typy. W razie czego będę jeszcze dopytywać
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:42, 18 kwi 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Widzę że skrzynie w warzywniku już obsadzone a w szklarni też masz coś posadzone ? Mój szklany domek niestety w tym roku nie do osiągnięcia, inne wydatki
Cieszę się że tiarella tak ładnie Ci się rozrosła Wiedziałem że u Ciebie będzie miało dobrze U mnie powoli zbiera się do kwitnienia
Na zdjęciach widzę liście kamasji Ciekaw jestem jak u mnie zakwitną bo to ich pierwszy rok Trochę zadeptali je fachowcy od dachu ale jeszcze dychają
We wtorek postaram się wysłać paczkę Na ten sam adres co ostatnio ?

Tak. Ten sam adres . W szklarni jest teraz jedno wielkie kiełkowanie nasion fenkuły,kopry, kwiatuszki, nawet ta rozplenica od Ciebie na próbę. Kamasje u mnie też pierwszy raz. Piękna i kolorowa wiosna u Ciebie.
U Agi - czyli słońce i piach 11:49, 18 kwi 2016

Do góry
Róże w ilości 3, a z tyłu Rozplenica Hameln ( rosła tam gdzie teraz trzmieliny). I dwie już startują

Do tego będzie obwódka z kocimiętki lub lawendy. A obecnie czekam aż eM wkopie tam kabel od oświetlenia.
Na razie wysypie tam skoszoną trawą co by chwasty nie rosły
Typografia ogrodu 09:20, 18 kwi 2016

Do góry
ivo napisał(a)
rozplenica o tej porze tak dobrze nie wyglada niestety.to sesleria sadleriana.roczna
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:43, 17 kwi 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
A nie chcesz tam więcej rozplenic? Bo chyba tylko jedna tam jest?

Kasia mam więcej rozplenic, tak schematycznie w ten sposób już nasadzone są (kółka z literką H jak Hameln) w około warzywnika jest 6 szt., a świerki są zaraz po prawo od warzywnika i tam jest siódma rozplenica posadzona w "gąszczu" rozchodnika (różowe kropki), oznaczenie MV przed warzywnikiem to Miskan Variegatus

i na tym etapie w głowie pustka
Ogródek Iwony II 18:41, 17 kwi 2016

Do góry
Madżenko, będę się trzymać. Dzięki.

Juzia, no właśnie wiem... dlatego przerwaliśmy kurację hormonalną i musiała raz mieć cieczkę...

Łuki, ja w zeszłym roku też sobie wyhodowałam piękne zielsko, licząc, ze to rozplenica

Tereniu
, dzięki za informację

Ewa, to straszne. Posadziłaś spowrotem, czy zniszczone?

Ilonko, dziś było raz słońce, raz deszcz,ale ogólnie zimno się zrobiło ...
Kawka była smaczna I towarzystwo miłe, człowiek trochę sobie pogadał, lepiej na duszy

Mirkowy ogród (początki) 09:53, 17 kwi 2016

Do góry
Mireczko rozplenica od Ciebie mi już ładnie wykiełkowała, na carexa jeszcze czekam
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:52, 16 kwi 2016

Do góry
ale i tak już coś zmaściłam chyba, znaczy się to nie do końca jest to o co mi chyba chodziło:

chodzi mi o tą rabakę przed serbami:
serby, rozchodniki, na środku rozplenica, żurawki bordo i miodunka, te czarne kulki to moja hodowla bukszpanów ...

generalnie nie wpadam w zachwyt jak to widzę, namieszałam chyba?!?!?! zbaczy się podoba mi się rozchodnik i rozplenica ...

ta przed skrzynkami też jeszcze woła o pomoc
Mój jest ten kawałek ogrodu 20:14, 16 kwi 2016

Do góry
Targi, chyba największe w regionie, tłumy ludzi i mnóstwo stoisk. Wybór niby duży, ale nie da się ze sobą zabrać wszystkiego, więc większość szkółek ma większy wybór stacjonarnie niż na takich targach. Szukałam świdośliwy, zdarzało się, że musiałam tłumaczyć sprzedawcy co to
Ale udało się jedną pokraczną znaleźć

Poza tym różne "trawy", trzcinnik, tatarak, rozplenica Rubrum

I bukszpany z odkrytym korzeniem, szkoda, że nie kupiłam więcej

Wszystko, poza Rubrum, już posadzone, boję się ją sadzić, bo jeszcze mają być przymrozki.
Życie w wiejskim ogrodzie 20:02, 16 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Przemek , szewc bez butów chodzi, obdzieliłeś rozplenicą pół Polski, a dla siebie zostawiłeś najsłabsze nasionka. To ja chyba dostałam z tej pierwszej partii bo u mnie każde nasionko wzeszło, właściwie sadziłam po jednym nasionku i każde wykiełkowało. Tylko u mnie koty trochę się do niej dorwały i zeżarły parę, ale to co zostało dla mnie wystarczy. Dobrze wiedzieć że najwartościowsze to te pierwsze kłosy są. Ja zbierałam nasiona z Rubrum i te mi nie wykiełkowały, może właśnie dlatego?

Mirko dostałaś pierwszą partię nasion jakie zebrałem z sadzonek Cieszę się że tak ładnie wykiełkowały Rozplenica pegasus ma niepowtarzalny wygląd więc będzie cieszyć oko na rabacie i wzbudzać pożądanie u innych
Nigdy nie próbowałem siać Rubrum więc nie mam doświadczenia w tym temacie Z tego co pamiętam dziewczynom chyba też się nie udało
Potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu rabaty przy żywopłocie:) 19:48, 16 kwi 2016

Do góry
Mam nadzieje, że Magdalia86 się nie obrazi, że w jej wątku poproszę was o pomoc, ale nie chciałam kolejnego wątku otwierać.
Z ogrodem do tej pory nie miałam nic wspólnego więc w tej kwestii jestem zupełnie zielona dla tego liczę na waszą pomoc.
Podczas odwiedzin dostałam kwiaty, takie jak :
- 3 sztuki Hortensji bukietowej 'Grandiflora'
- 2 sztuki Piwonia chińska 'Lady Alexandra Duff'
Chciała bym jakąś rabatę z tego utworzyć, ale niestety nie wiem z jakimi innymi roślinami mogła bym to zestawić.
Podobają mi się trawy, np: rozplenica japońska, myślałam też o miskancie.
Stanowisko jest słoneczne.
Wzdłuż płotu posadzone są tuje brabant ( mało widoczne umieszczone przy przęsłach ogrodzenia) oraz drzewa iglaste, które są tak małe, że też ich nie widać na zdjęciu :/ Chyba, że rabatę zrobić między orzechem i dębem, tam tylko są tuje.
Nie wiem jakie jeszcze informacje mogą się przydać.
A ogród chce mieć minimalistyczny, czyli raczej sama trawa. ale przy tarasie miło było by mieć jakieś kwiatki No i najlepiej jak by było mało pracochłonne, jeżeli w ogóle się tak da
No dobra, to chyba już wszystko
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 17:41, 16 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia piękne kwiatki

ta trawa to chyba nie rozplenica, bo za duża jak na tą porę roku, ale faktycznie może być kostrzewa

Budlei mogłaś dać czas, ogromna szansa, że by odbiła, one lubią przemarzać i często mylą, że nic z nich już nie będzie, a odbijają pięknie

Dżdżownice zaszkodzić? Raczej nie, one użyźniają glebę

No wiem właśnie, że dżdżownice użyźniają ale tyle ich było w bryle korzeniowej, że aź strachDzisiaj trochę działałam w ogrodzie ale deszcz mnie przegonił..
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 12:40, 16 kwi 2016

Do góry
Wiunia piękne kwiatki

ta trawa to chyba nie rozplenica, bo za duża jak na tą porę roku, ale faktycznie może być kostrzewa

Budlei mogłaś dać czas, ogromna szansa, że by odbiła, one lubią przemarzać i często mylą, że nic z nich już nie będzie, a odbijają pięknie

Dżdżownice zaszkodzić? Raczej nie, one użyźniają glebę
Kompozycje z trawami w roli głównej 07:22, 16 kwi 2016

Do góry
guapcia napisał(a)

Czy na tak dużej powierzchni, ograniczona liczba gatunków roślin, zebranych w duże grupy to dobry pomysł?
I jeszcze jedno, czy pomiędzy miskantem Gracillimusem a rozchodnikiem powinno pojawić się jeszcze jedno piętro roślin z uwagi dużą różnicę wysokości?
Kasia

Może pojawić się rozplenica (mniejsze odmiany).

Jako inspiracja polecam

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/361-magiczne-ogrody-z-trawami

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/452-ogrod-w-stylu-dzikiej-laki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/448-ogrody-naturalistyczne
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 18:07, 15 kwi 2016

Do góry
JoannA napisał(a)
Siewka rozplenicy to nie jest. Jeśli już to kostrzewy sinej.
Śliczne wykulkowałaś danici.
Pozdrawiam Wiuniu

A widzisz! Tak podejrzewałam, bo jakieś 10 m dalej rośnie kostrzewa a ta siewka i jeszcze inna taka sama wyrosła przy rozplenicymiałam cichą nadzieję, że to jednak rozplenica
Ściskam Joasiu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies