Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród w skali mikro cz.II 22:32, 05 kwi 2016

Do góry
Wybaczcie ,źe jeszcze nie wszystkim odpisałam , ale tak sobie myślę,źe jak dalej będę zwlekac z tymi fotkami, to zanim zdążę je wrzucic , to już będą nieaktualne ... w przecież wszyscy już tęsknimy za wiosną i chcecie wiedziec jak tam z wiosną w mikro ogrodzie
Więc trochę pisma obrazkowego , które tak lubimy.. Choć niestety..nie ma to co zdjątka z lata...
Runianka variegata jak zwykle miewa się dobrze

Listeczki tawuły oszałamiają kolorami

W tym roku pierwszy raz porwałam się na czosnki...hmmmmm...zobaczymy na co je stać są ażeeee 3 szt .. tak na próbę, wiecie

Ciemiernik ze skimmmią...całkiem , całkiem

I berberysik

I szybki meldunek z postępu prac ogrodowych
Trawnik zwertykulowany, wypiaskowany zeolitem , nawieziony
Oprysk promanalem zrobiony

Buziole dla Was

Ogródek Iwony II 21:31, 05 kwi 2016

Do góry
Dziś miałam fajnych gości rano w ogrodzie. Zaprosiłam jedną klasę na sesję fotograficzną. Tematem była fotografia zbliżeniowa (Macro). W czasie jednej godziny dzieciaki odkrywały wiosnę w ogrodzie, zwykłymi aparatami robili nie raz akrobacje, by z poziomu ziemi zrobić fajne zdjęcie... Zadanie było o tyle utrudnione, ze poprosiłam, by po sobotniej wertykulacji trawnika i dosiewce - nie zadeptać go. Nie chcieli wyjść z ogrodu, chociaż zbyt wiele kwiatów jeszcze nie kwitnie.
Potem poświęciliśmy godzinkę na obejrzenie prac, wyłowienie ciekawych ujęć, omówienie zdjęć... Niektóre fotki bardzo ciekawe... Dowiedziałam się przy okazji, ze kwitnie bergenia i zakwitł jeden żonkil...
Fajnie wyszło zdjęcie z fotografią mchu i zielonymi listkami tawuły...

Jak wróciłam do domu, zabrałam aparat i sama cyknęłam kilka fotek:
Obiecałam zaprosić do ogrodu, jak zaczną kwitnąć tulipany i rododendrony

Ogród tworzony z pasją 21:30, 05 kwi 2016

Do góry
To tawuły u ciebie tak ładnie puszczają listki?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 14:38, 05 kwi 2016

Do góry
Ślicznie, wszystko wysprzątane i się ładnie zieleni
moje tawuły golutkie, nawet listeczka nie widać
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:07, 05 kwi 2016

Do góry
ruszyły perovskie
ścięte patyki dałam do ziemi
ciekawe czy choć 1 się uda
tawuły szybko w kolorze

jesienią róże w poziom dałam
szaleją
i dałam tu śliwy Pisardi szczepione, zyją i kwitną
w nogach piwonie i mnóstwo innego
z niecierpliwością czekam
jak mi to wyszło
te zmiany

barwinki w większości białe
na niebiesko te duże variegata kwitną, ale jeszcze nie teraz
Kulą w płot 11:20, 05 kwi 2016

Do góry
Ugładziłam fale. A rośliny, które już mam, chcę i muszę wykorzystać to od lewej:
-tawułki 3 szt
- hosty różne
- hortensja ogrodowa 1 szt
- hakone 4 szt ( mam nadzieję, że się obudzą)
- miskanty zebrinusy 2 szt
- hortensje bukietowe ( pinki winki i vanilka)
- tawuły goldflame 3 szt
- berberys (czerwony kolumnowy) 3 szt
- cis 2 szt ( fastigiata)

Dokupić chcę tuje i marzy mi się brzoza a że miejsca mało i ciasno to youngi 180/200cm może dałaby radę?
Malutki pod lasem 23:36, 04 kwi 2016

Do góry
Kamila, u mnie do rozkwitu jeszcze troszkę

Paulina
, nie pamiętam jak to jest z tą bergenią Mam ją tak samo jak Ty, pierwszy rok od mamy Myślę, ze spokojnie możesz przesadzać

Agato
, myślisz, że te kilkadziesiąt kilometrów na południe robi taki efekt?

Mirelko,
jak będziesz mogła, to podeślij

Aniu
, na piątkowej imprezie kilka osób znowu mi o tej Romie powiedziało

Iwonka,
czasami wiem co mam Tym razem tak jest, to są tawuły Golden Princess

Aniu, Kasiu, Karolu, Kamilo, Dominiko, Elisko, Kasiu, Aniu, Moniko, Ewo, Agnieszko, Jolu
dziękuję bardzo
Działka wkoło Lubczyka :) 22:28, 04 kwi 2016

Do góry
Matka napisał(a)
Kitek, pięknie. Moja lobelia stoi i się nie rusza. Może pokój chłopaków jej nie służy
Z kora rabaty nabierają smaku. Fajnie.

Mało słońca było, to może teraz dopiero wszystko ruszy?!
dosypaliśmy kory, bo nie chce się aż tak męczyć z chwastami! niestety przez korę roślinki zginęły, bo są hortki, rozchodniki, żurawki, tawuły, miskanty, których teraz nie widać! ale poczekamy jeszcze trochę, wszystko się bujnie to i się zazieleni
Typografia ogrodu 13:45, 01 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
to takie miejsce gdzie sadze wszystko co mi w innychb miejscach nie pasuje albo akurat mam sadzonki: rosnie tam runianka z własnych sadzonek, barwinek, którego uważałam kiedyś za trzmielinę ID, białe szałąwie, tawuły, odętka,hosty, i białe jeżówki od niedawna i dojdzie pewnie klosownica jeszcze. to takie większe dywanowe prostokąty.

a będziesz sadziła wielopniowo też

Asiu to fajny masz przechowalnik

Ja nie będę sadzić wielopniowo bo zbankrutuję Mam mieć doorenbosy więc koszty liczę
Typografia ogrodu 13:43, 01 kwi 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Asia wypas brzozowy nnormalnie u Ciebie a co tam rośnie pod brzózkami u Ciebie bo widze tam jakies nasadzenia ?
A u mnie będzie z 15 sztuk doorenbosów bo pytałaś ile.
to takie miejsce gdzie sadze wszystko co mi w innychb miejscach nie pasuje albo akurat mam sadzonki: rosnie tam runianka z własnych sadzonek, barwinek, którego uważałam kiedyś za trzmielinę ID, białe szałąwie, tawuły, odętka,hosty, i białe jeżówki od niedawna i dojdzie pewnie klosownica jeszcze. to takie większe dywanowe prostokąty.

a będziesz sadziła wielopniowo też
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:54, 31 mar 2016

Do góry
Berberysy i tawuły też startują:

Czasem słońce czasem deszcz 21:49, 31 mar 2016

Do góry
Ku pamięci i dla potomności stan ogrodu na dzień dzisiejszy:
- wertykulacja zaliczona
- dolomit sypnięty
- chwasty na rabatach zebrane- przynajmniej z grubsza
- zrobiony przegląd żurawek- znikną z jednej rabaty- nie ma co ratować, będzie miejsce na trawy, na razie stanęło na ice dance

Do zrobienia na szybko
- aeracja i wałowanie trawnika
- nawóz na trawnik i cebule
- zrobić plac pod trampolinę- wysadzić klona i znaleźć mu miejsce, przesadzić kule bukszpanowe na wybrane już miejsce, tawuły wsadzić w donice i niech czekają, rozebrać piaskownicę
- zrobić warzywnik- poganiać ema
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 14:59, 31 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
to ja też czekam na fotki

Tymczasem fotka moich ostróżek.

Tawuły wypuszczają listki

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:17, 31 mar 2016

Do góry
martaibartek napisał(a)
Wow już hiacynty, barwinek i szafirki u ciebie kwitną? wiosna na całegooooo

Tak, kwitną i już zaczynają te duże żonkile
tawuła wczesna prawie, śliwy prawie,tawuły różne
piwonie wylazły, ale cały czas to jeszcze nie eksplozja

ile jeszcze gołej ziemi
a tam naszpikowane roślinami, że hej
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:05, 31 mar 2016

Do góry

Tawuły już ruszyły!

Przeprowadziliśmy róże Louis Odier z ciemnego kąta ku światłu

i do znudzenia krokusy bo one teraz pierwsze skrzypce grają

Miłkowo - sezon 2016-2022 00:16, 31 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Dla Hani75
Tak z przodu

Dziękuję
zatem przy "donicach" nie masz bezpośrednio trawnika. Pomysłowo, nie ma kłopotu przy koszeniu trawy. Żurawki pięknie Ci przezimowały. Między żurawkami są tawuły japońskie? Muszę to przemyśleć. Może takie "donice" sprawdzą się przed moim domkiem. Przysłonią dziurę między ziemią a domkiem (bo stoi on na kanoldach) a jednocześnie dam dobrą ziemię i mogą wtedy rosnąć tam jakieś ładne kwiatki, wytrzymujące pełne nasłonecznienie.
Tu narazie jest ściernisko... 21:48, 30 mar 2016

Do góry
Tylko tawuły trzmieliny i berberysy mi sie otworzyły , reszta nie chce sie pokazac ale juz po tym jednym zdjeciu powiem ze dobre zakupy i cena niewielka.
Ogródek Iwony II 20:01, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ania, po naszej wczorajszej dyskusji, jak się dziś przypatrzyłam tej rabacie w czasie sadzenia, przymierzałam bukszpan w miejscu, gdzie polecałaś. Trochę mały i by się zgubił. Ale okazało się, ze miaąłm jeszcze 4 wrzosy - trzeci rodzaj, bo jeden padł. (Tylko jeden na 15 sztuk przez dwa sezony - to sukces ).
No i posadziłam w nogach tawuły te 4 wrzosy. Resztę rabaty zostawię pustą, tylko wysypię korą. Jakbym coś dosadziła, to zaburzę linie kresek, o które mi chodziło
Rabata do zapinowania ☺Iwonka czy pod drzewkiem w tym pustym miejscu coś jeszcze dosadzisz?
Ogródek Iwony II 19:31, 30 mar 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ale piękne różyce! Rabatka fajnie koresponduje z tą po drugiej stronie☺

Ania, po naszej wczorajszej dyskusji, jak się dziś przypatrzyłam tej rabacie w czasie sadzenia, przymierzałam bukszpan w miejscu, gdzie polecałaś. Trochę mały i by się zgubił. Ale okazało się, ze miaąłm jeszcze 4 wrzosy - trzeci rodzaj, bo jeden padł. (Tylko jeden na 15 sztuk przez dwa sezony - to sukces ).
No i posadziłam w nogach tawuły te 4 wrzosy. Resztę rabaty zostawię pustą, tylko wysypię korą. Jakbym coś dosadziła, to zaburzę linie kresek, o które mi chodziło
Ogródek Iwony II 23:24, 29 mar 2016

Do góry
Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd

Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:

Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies