Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:02, 08 wrz 2017

Do góry
Muszę do tego przysiąść

tak na szybko pierwsza wersja

na zielono cis

na pomarańczowo pasek po różach - i mój pomysł że może tam wsadzić wysokie dalie?

na fioletowo - nowa różanka gdzie by poszły wszystkie róże spod warzywnika?

2 kółka na środku trawnika - jak będe miała chwilę chcę tam narywować - a kiedyś stworzyć takie angielski zakątek - gdyby miała powstawać różanka w tym roku - a musi skoro mam cisy do wsadzenia - muszę mieć już narysowaną angielską rabatę, żebym za 2 lata nie przekopywała znowu różanki

co myślisz o daliach tam?

dziś świeci słońce wiem że jest inne niż w maju - ale zobaczę jak ten żywopłot z cisa będzie rzucać cień

zmykam rany dzieciaki nie obudzone do szkoły
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:54, 08 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agnieszko,
te cisy za blisko warzywnika. On (warzywnik) musi mieć przewiew, słońce i składniki pokarmowe, i niekoniecznie opryski. Róże i cisy przy warzywach to bardzo trudna sprawa.

Kolumnowe rzeczywiście dobrze by wyglądały.

Ja swoje już wysadziłam prawie wszystkie (ale głównie dlatego, że zdecydowałam się na szpaler płaski z 9 jabłonek rajskich - od strony północno-wschodniej). Z innej strony mam sznur z jabłoni na 30 cm a z przodu w ramach kul szałwię lekarską i obwódki z hyzopu ciętego 3 razy, jest wtedy sztywny.

Nie umiem tak ze zdjęcia odczytać intencji sadzenia cisów tam. Jak to wyglądałoby na rysunku z odległościami i w układzie?

znalazłam wreszcie projekt

tak na szybko tak wygląda z góry, to na różowo to róże które chcę przesadzić
a pierwotnie na ich miejsce chciałam wsadzić cis

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:46, 08 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

a ta języczka jest niższa?

ja mam taką

kurcze nie mogę znaleźć na szybko zdjęcia z liśćmi
ale już po zawodach hosty wsadzone

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:43, 08 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Tak na początku czerwca w Wojsławicach w 2015

I nie mogę znaleźć w pełni kwitnienia.

Kurcze szkoda

ale jaki kolor kojarzysz? takie bordo bordo?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:32, 08 wrz 2017

Do góry
Dalsze wykopywanie porzeczki
pierwszą turę wkopałam sama za siatkę, potem sobie pomyślałam, cholera tracę czas, przecież mogę moich chłopaków do roboty zatrudnić, J wykopie doły, ja poustawiam porzeczkę, młode pozasypują małymi łopatkami doły ziemią

porzeczki wywiozłam za siatkę i zadołowałam dzieki temu skończyłam wczoraj sadzenie host , skończyłam znowu jak się robiło już ciemno - a ciemno robi się z każdym tygodniem szybciej............

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:28, 08 wrz 2017

Do góry
Pierwsze wsadzone

pod hostami mam mnóstwo siewek dzięgiela

miałam dwa kwitły jeden sezon i umarły
pozostały siewki, które rozsadziłam przed trzcinnik - ciekawa jestem czy będe miała a rok dzięgielowy busz?

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:26, 08 wrz 2017

Do góry
Za mną znowu intensywny tydzień
raju jak ja się cieszę że już piątek
i że mniej więcej mam poustalane zajęcia dodatkowe chłopaków
pójście młodego do zerówki, nowe plany, zgranie zwykłej szkoły starszego ze szkołą muzyczną, plus pogoda jaka była u mnie równało się z migreną stulecia
dopiero wczoraj trochę mi przeszło i nie brałam przeciwbólowych
mam nadzieję że teraz wszystko się uspokoi, będziemy działać według ustalonego planu i uda mi się w najbliższym czasie skończyć wszystko na działce, uprzątnąć dziury, po wykopaliskach które trwały ostatnie 2 tygodnie i porobić zdjęcia czego mi bardzo brakuje . Trawa nie skoszona od 2 tygodni bo lało, trawnik jest jak polana wodą gąbka, nie wiem czy do niedzieli to wyschnie żeby skosić

wczorajsze prace wykopaliskowe, robione na raty, między wożeniami dzieci

Ewa- pszczółka podpowiedziała mi hosty zamiast porzeczek, miałam sadzonki w warzywniku które przedwczoraj miałam już wywozić do sąsiada

pomyślałam i zrobiłam

wyrywanie porzeczki, nie widłami, bo łatwo szły, ale każdy korzeń ciągnęłam klęcząc na kolanach, bo poszły tak daleko w rabatę że szok , wyciągałam po mału żeby mi kora nie wymieszała mi się z ziemią
ciesze się że je wyciągnęłam, bo za rok czy dwa wyciągnięcie ich byłoby już trudne

pierwsza partia podzielonych host
potem wyciągnęłam jeszcze 2 duże sadzonki które miałam pod murem - uszarpałam się znowu z korzeniem wiśni który przeszedł przez korzenie hosty

przymiarka

Wśród brzóz i dębów 01:06, 08 wrz 2017

Do góry
Dziękuję, Asiu. Czarci Jar wymaga jeszcze dopieszczenia i czasu. Dla porównania, zeszłej wiosny wyglądał tak:

Między brzozami 00:19, 08 wrz 2017

Do góry
Toszko dobrze pamiętasz Może dorzucę jeszcze taki "goły" plan to będzie łatwiej myśleć

Brzozy mają obecnie jakieś 4 m wysokości i zastanawiam się czy ich troszkę nie przerzedzić bo łącznie jest ich tam 9.
Mirkowy ogród (początki) 00:10, 08 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Asiu ten żółty rozchodnik jest sliczny i te jego bordowe listki.Podoba mi się faza rozwoju kwiatu zobacz

Piękny
Lawendowy zawrót głowy 23:08, 07 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Jak Ty to robisz, że ogród jest piękny wszystko do siebie pasuje .... Ogród marzenie Przez Ciebie dostałam depresji ogrodowej

napisz mi proszę jak szeroka jest ta rabata i odstępy jakie są pomiędzy roślinkami
(hakona, brązowe trawki później bukszpany, red baron, buk, miskanty?)

Miłego wieczorku
Moja działka na Dębowym Lesie 22:54, 07 wrz 2017

Do góry
Ostanie podrygi lilii.Jeszcze nigdy nie miałam lilii kwitnącej we wrześniu
Ileś lilii dokupiłam w październiku ubiegłego roku, od pana na deptaku sprzedawał duże cebule z Holandii.Kupiłam ileś, bo po 2 zł były.
I te kwitły mi później ,Miały dużo kwiatów.Sporo się powtarza. i muszę je teraz pogrupować.Dosadzić do swoich kolorów.

Floksy

Ania z Zielonego Wzgórza 22:41, 07 wrz 2017

Do góry
W końcu zaczęły się u nas grzyby
Ogród Cioci cz. 3 22:37, 07 wrz 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Idealny porządeczek. Jak długo masz te trawy Zebrinusy. Ogromne krzaki, a może to jest inna trawa. Chodzi mi o tą od drogi
Rododendronowy ogród II. 22:37, 07 wrz 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moje hosty tez były pod drzewami ale i tak w paski są pociete, miałam im zrobic zdjęcie ale zapomniałam, wygladaja tragicznie.Jak piszesz o ptakach to pokażę zdjęcie ptaka które zrobiła moja wnusia telefonem w Warszawie. Mieszaniec niewątpliwie szpaka z chyba drozdem, prześmiesznie wygląda. Głowa i brzuch szpaka choc kolor głowy zmieniony ale oczy i dziób to młody szpak, reszta drozda czy kogos innego.

Niesamowite, nie wiedzialam, że ptaki mogą się tak krzyżowac. Buziaki Bożenko . Mowilam Ci już, że dzięki pasji, którą we mnie zaszczepilas zimami nie straszna?
Wśród brzóz i dębów 22:36, 07 wrz 2017

Do góry
Jeden z uroków jesieni: piękne wybarwienie Red Barona.

Wzdłuż siatki od południowej strony powstaje nowa rabata. Znalazły na niej miejsce niewykorzystane dotąd chochoły a wikliny.
Mirkowy ogród (początki) 22:31, 07 wrz 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko - ciekawe jak będą się rozrastały nowe odmiany rozchodników.

Moje stoją posadzić nie mam kiedy ciągle leje, a jeszcze darń do zbierania i uszykować im miejsce muszę.
Haniu berberyski od Ciebie rosną jak na Drozdzach☺
No właśnie pada i u mnie ale ja pracuję to tylko weekend mam działkowy.Ten ma być słoneczny i ciepły ☺musi bo szykujemy się do pracy.Tyle mam planów że nie wiem od czego zacząć jak pojadę. Em na pewno próbę glebogryzarki zrobi ,kupiłam i nie było kiedy wypróbować bo ciągłe pada.
Rozchodniki Haniu powinny ładnie wiosną ruszyć i zagęścić się. ☺
Haniu taką mam nową dalie prawie czarna foto nie oddanie prawdziwego koloru.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:27, 07 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Czyli vertigo z donicą zimujemy w pomieszczeniach, może jedną zadołuję i spróbuję przezimować w ziemi.

Miskanty już kotkują, Giganteus jeszcze nie, kaliny hmm, nie zwróciłam uwagi na ich urodę jesienią, wygrywają
tutaj konkurencję klony

Patrząc na klony uśmiecham się, że jeszcze nie jesień

U mnie już roślinki łapią kolorki Zwłaszcza ambrowiec i trzmielina oskrzydlona, choć i na kalinach zauważam Klony jeszcze nie bardzo , ale teżWidać do mnie jesień wcześniej przychodzi
Przyszłam na wrzosowisko i się nie zawiodłam, cudne
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:26, 07 wrz 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Podziwiam Twój porządek ogrodowy.. nie widać, że jesień się zbliża Śliczne róże... moje chorują
. U mnie niektóre róże też chorują, nie wszystkie powtarzały kwitnienie. Kiepsko u mnie z kwitnięciem. Pokazuję tylko te, które wyglądają przyzwoicie. Za pochwały dziękuję.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:26, 07 wrz 2017

Do góry
Wycięłam kalinę bo co roku liście bardzo chorowały i chyba dobrze - to najgrubszy pień przy ziemi - to co w środku ciut miękkie było.
Czy to może się rozprzestrzeniać ? wszystko mam spalić ? czy można zmielić i na kompost
mam ema z worotyczem to może ziemię tam odkazić czy coś w tym stylu

pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies