Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:06, 29 lis 2017

Do góry
Hej, przesyłam zwymiarowany taras.
Nasadzenia na nim są przypadkowe, więc wszystko jest do przerobienia. Żywopłot na wiosnę będzie usuwany. Zależy mi jedynie na drzewku widocznym na ostatnim zdjęciu - ciemno fioletowy bez.

Bardzo proszę o pomoc i wskazówki, jak zagospodarować, obsadzić taras. Jak już pisałam ziemia jest kwaśna a taras zacieniony. Taras jest na południowym wschodzie.

Ogród Japoński Krisa 21:37, 29 lis 2017

Do góry
Nadzór jak widać jest. Widać już wodę i rośliny. Jałowiec Boulevard, którego sprezentowałem żonie szwagra i moją perełkę. Sosna oścista. Kupiona w Gdańsku. Przywieziona w VW Golf V. Moja ulubiona.

Techniczna sprawa. Dla osób, które szukają DIY. Zbiornik na wodę w obiegu zamkniętym. Beczka plastikowa 240 litrów po ogórach. Pompa Jebao (Chińczycy mogli by sprawdzić, co to może oznaczać w innych językach). Wydajność 12000 litrów na godzinę. Otwory w kamieniu 32 mm. Sam wierciłem i był zonk.

Najpierw 28 mm i wąż nie pasował .Ale potem zobaczyłem wylewki lampki. 32 mm średnicy. I wierciłem znowu. Tanie wiertła z ale drogo. Wyszło z tydzień działań po pracy. Generalnie 150 cm wiercenia. Chciałem, żeby cały kamień był mokry. Dlatego są 4 otwory.

Kratka nad beczką.

Robota idzie.

Do pompy i oświetlenia potrzebne zasilanie. Wyjęta kostka. I puszczony prąd pod nią. Kiedyś tą kostkę zamienię na granit …

Tu widać dalsze prace

No i efekty końcowe, dzienne i nocne. Zamontowane oświetlenie sosny ościstej.

No i tyle opowieści o 30 m2. Ten teren skończyłem w lipcu. I działam dalej. Obecnie jest chłodno. Więc prace outdoor generalnie zawieszone.
W następnych wpisach mam zamiar przedstawić Wam jak robię lampy z bambusa i kamienia, dzwony, gongi, strumień w ogrodzie – mokry i suchy, moje inne dziwne pomysły, książki i portale o ogrodach japońskich, które przeczytałem, moje pomysły jak oświetlić ogród, moje rośliny.

Poniżej filmy z budowy i działania żródełka.

https://youtu.be/BhF2h6Wtt2A

https://youtu.be/KH6-Mn3aH-s

https://youtu.be/25dKfkA0I0g

https://youtu.be/q1ml52Nh3_c

https://youtu.be/MsSr1NdEYYo

Pozdrawiam Wszystkich pozytywnie zakręconych.
KRIS
Gunnera - parzeplin 21:37, 29 lis 2017

Do góry
Moja do soboty tak
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:34, 29 lis 2017

Do góry
A tutaj tak

dzisiaj udało się nakryć gunnerę, do soboty wytrzyma

i powiązane kule wszystkie oraz otulone klony palmowe
Jutro wiązanie juk karolińskich i kopcowanie róż, ale bez jakiegoś szału tylko ciut
A w piątek opatulanie hibiskusów

Kurcze widziałam dziś ślady zająca na drodze, kierował się w stronę ogrodu....mam nadzieję, że nie przelezie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:25, 29 lis 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:23, 29 lis 2017

Do góry
przypudrowało miejscami o tyle o ile

na drewnie jest na płytkach nie ma
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:19, 29 lis 2017

Do góry
W środku jest półeczka i kilka innych niezbędnych przedmiotów

w tym światło choć jeszcze nie zamontowane

lustro już kupione, ale dopiero trzeba zamocować, tak samo listewki wykańczające
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:13, 29 lis 2017

Do góry
Cyknęłam w dzień fotkę tego przybytku szczęścia i nie szczęśćia za razem

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 29 lis 2017

Do góry
Pociachane w poniedziałek różyczki
trzy bukiety wyszły dwa z kwiatów i jeden z owoców
ten mam w domu

ten ma babcia

a ten mają ptaszki

a ta sterta idzie do spalenia
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:25, 29 lis 2017

Do góry
Dzisiaj była biała pierzynka w ogrodzie i na drodze

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:23, 29 lis 2017

Do góry
Janeczko sadzonki niczego sobie i cały asortyment oby się zgadzało z zamówieniem. Ja będę sadzić w sobotę , póżno wracam z pracy w tygodniu. Dzięki
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:21, 29 lis 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Aniu, jak tam przetwory z pigwowca, udane?
Basiu udane, miałam 2kg wydrążonych i pociętych owoców pigwowca, Wyszło mi siedem słoików po dżemie galaretki z soku, a z reszty czyli miąższu zrobiłam dżem tylko trochę go zmodyfikowałam dodając wody i żelfixu bo jak dla mnie miał za tęgi smak, a tak to nawet eMowi smakuje

Warzywniki na świecie, wspaniałe przykłady 20:17, 29 lis 2017

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 20:17, 29 lis 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I robota na odwal...

I widać ile razy jechałam taczką z lotosami

Widzę że 3 razy brakuje jednego wyszłaś z taczkami inną stroną oczka ?

a tak przy okazji śliczna fotka i widoczek.

Też przy okazji - kompostu nie trzeba przewalać - powstała nowa teoria - bo się dżdżownice stresują - żart jakby kto uwierzył ale naprawdę nie musi się przewalać choć oczywiście lepiej by było myrdnąć

to raz a dwa nie trzeba przesiewać - ja tylko jak potrzebuję do doniczek to sieję- na rabaty w żadnym względzie
w kompost ładuję wszystko, kartony i papier sporo i przekonałam się do przyspieszaczy ale bio - wiem że masz po tej trawie uraz więc nie przekonuję bo kompost to też czas - kiedyś myślałam że nic nie trzeba robić - a jednak stale tam coś grzebię

pozdrawiam
Warzywniki na świecie, wspaniałe przykłady 20:16, 29 lis 2017

Do góry

Dwa ogrody 19:42, 29 lis 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Gabrysiu,

Też masz tego starca kuleczkowego? Miałam przez wiele lat, takie dłuuugie warkocze zwisające z małej doniczki, potem padły i jesienią udało mi się ukorzenić kawałeczek i rośnie już w doniczce. Trudna do kupienia roślinka, a urocza. Jest jeszcze druga odmiana, o wydłużonych, mniej okrągłych kuleczkach.
Zielony zielonym pogania :) 19:36, 29 lis 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

Świeżutki widom z balkonu. Zdjęcie troszke krzywi obraz. Fakt troszke dlugi ale kochany miłością bezgraniczna .
Tak wpadlo mi do głowy ze w razie czego zbiorę zbiorę troszke ziemi na końcu murka i coś posadze.Może się jakoś da zajamuflowac

tam za kominkami ma być ta ścieżka dzieląca kwasną od zasadowej?
a między murem a kominkami co będzie?trawnik?
Moja działka na Dębowym Lesie 19:33, 29 lis 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jakoś tak się złożyło
Kilka gałązek chryzantem zabrałam do domu.

Piękna ta chryzantema
Nie widziałam w takim kolorze
Ogród w budowie - nieustającej 19:32, 29 lis 2017

Do góry
Mnie się będzie chciało od 15 grudnia, tak się składa. Obiecałam sobie czas bez pracy i na robienie nowych dekupażowych i nie tylko bombek też, bo leżą materiały od zeszłego roku. Zresztą Ty Kasia świetnie wiesz, o co chodzi, jako właścicielka złotych rąk.

Na początek sezonu, bombka - marchewka.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:22, 29 lis 2017

Do góry
Zdjęcie mojego słodziaka dla Dany

Oj, rozrabia niekiedy, rozrabia w ogrodzie...
Ale jak tu nie wybaczyć, ja spojrzy tymi czarnymi węgielkami i jeszcze nasłuchując głowę z prawa na lewo przechyli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies