Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

jolka 19:15, 05 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

jagody kamczackie kwitną

Sylwia, zadowolona jesteś ogólnie z jagody kamczackiej?? Ja mam siedem krzaczków, ale jakoś średnio rosną, słabo owocują.. Myśle, czy je wiosną na czarną porzeczkę nie wymienić, ale jeszcze się waham troszkę ..

PS. Podziwiam karmniki, ptaki i dalie u Ciebie
Pięknie masz
sylwia_slomc... 19:15, 05 lis 2017

Katkak napisał(a)

Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem Sylwia - otóż dorośli także uwielbiają Szmaragdową .
Fajnie dzionek spędziliście . Te bażanty to musi być jakiś znak rozpoznawczy Szmaragdowej .

Pogoda była wymarzona i już doszłyśmy z Agą do wniosku, że nie robimy zimowej przerwy spotkaniowej
sylwia_slomc... 19:20, 05 lis 2017

pawel_snopek napisał(a)
Twoje dalie zawsze mnie zadziwiają wielkością jak Ty to robisz że są takie wielkie i pięknePozdrawiam cieplutko

Pawełku co roku w miejsca gdzie rosły idzie duuużo kompostu, a wiosną sadzę je w tych samych miejscach prawieJuż wczoraj wykopane

Warzywnik pusty, może jeszcze zdążę posadzić truskawki
sylwia_slomc... 19:29, 05 lis 2017

jolka napisał(a)

Sylwia, zadowolona jesteś ogólnie z jagody kamczackiej?? Ja mam siedem krzaczków, ale jakoś średnio rosną, słabo owocują.. Myśle, czy je wiosną na czarną porzeczkę nie wymienić, ale jeszcze się waham troszkę ..

PS. Podziwiam karmniki, ptaki i dalie u Ciebie
Pięknie masz

Jolu trudno mi odpowiedzieć bo sama mam dwa krzaczki takie do kolan, w tym roku już trochę owoców było , cieszą bo to są pierwsze owoce w sezonie
Musze im chyba mocniej ziemię zakwasić bo mam wrażenie , że przez to słabo rosną, a owoców pewnie więcej by było tylko w maju mróz chwycił
Porzeczki miałam jeszcze mniej
sylwia_slomc... 19:35, 05 lis 2017

Em kazał mi sobie kupić prezent na imieniny no to sobie kupiłam
Poidełko dla ptaków tylko kamyk na środek wstawię i wymienię te nieszczęsne patelnie

Nawet Mu nie mówię ile kosztowało bo takiej kwoty na pewno nie miał na myśli

A taki cudny świecznik Agusia mi wczoraj przywiozła

Jest ogromny, na zdjęciu nie widać , ale zrobiłam drugie z garnuszkiem pół litrowym

sorry, że garnuszek brudny , ale to taki ogrodowy podręczny
jolka 19:39, 05 lis 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jolu trudno mi odpowiedzieć bo sama mam dwa krzaczki takie do kolan, w tym roku już trochę owoców było , cieszą bo to są pierwsze owoce w sezonie Musze im chyba mocniej ziemię zakwasić bo mam wrażenie , że przez to słabo rosną, a owoców pewnie więcej by było tylko w maju mróz chwycił Porzeczki miałam jeszcze mniej

Ja porzeczek (zwłaszcza czerwonych) miałam tyle, że gałązki się dosłownie uginały. A kamczackiej odrobinkę I smak owoców - bez rewelacji (a mam kilka odmian). Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że ona potrzebuje kwaśnej ziemi. Może to jest wyjaśnienie słabych przyrostów i mizernego owocowania.
sylwia_slomc... 19:42, 05 lis 2017

jolka napisał(a)

Ja porzeczek (zwłaszcza czerwonych) miałam tyle, że gałązki się dosłownie uginały. A kamczackiej odrobinkę I smak owoców - bez rewelacji (a mam kilka odmian). Szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że ona potrzebuje kwaśnej ziemi. Może to jest wyjaśnienie słabych przyrostów i mizernego owocowania.

U mnie na pewno taka przyczyna bo też nie wiedziałam i posadzona w gruncie rodzimym, a zakwaszane miała tylko trocinkami z góry, muszę ocet uruchomić, wypróbuję tą metodę na jagodzie
sylwia_slomc... 19:45, 05 lis 2017

Dęby jeszcze malusie , a już pokazały jaki czar mają

Z brzozami i bukami będzie trio doskonałe, a obok sosna i świerki będą podbijać zielenią ich kolor

Winogrono u sąsiadki cudny krwisty kolorek złapało
Gardenarium 19:48, 05 lis 2017

Ja też nie czekałam na przymrozki i wykopałam dalie. Suszę w namiocie.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 19:59, 05 lis 2017

Gardenarium napisał(a)
Ja też nie czekałam na przymrozki i wykopałam dalie. Suszę w namiocie.

Ale mam Gościa na wątku
Danusiu moje się suszą w skrzyneczkach na boisku nakryte papierem , żeby ich w razie czego nie zmroziło przy przymrozku, z tydzień tak potrzymam , może dwa i pójdą do piwnicy. Znowu się slimaki usiłowały zakamuflować na zimowanie w piwnicy, ale chyba wszystkie znaleźliśmy
W zeszłym sezonie jedną dalię mi ślimar przez zimę wyjadł
Ostatni gwizdek było wykopać bo już dwie bulwy nadgryzły nornice, za tydzień dwa mogłoby nie być co wykopywać.