Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 19:21, 05 lis 2017

Anetka napisał(a)
Ogrom pracy wykonanej. Przepiękne astry z rozchodnikami. A saumaki to już cud miód. Też mam na działce sumaka, który ma być usunięty ale po wizycie u Ciebie chyba dostanie drugą szansę.

Dziękuje za miłe słowa.
Całą zimę się przygotowałam i nastawiłam na skalniak z suchą rzeką i zaraz po zimie ruszyłam (albo i jeszcze wcześniej).
Hortensjowa powstała też w tym roku, ona powstała bardzo szybko, ale przemyślanie

Astry z rozchodnikami całkiem przypadkowo skomponowane,ale dobrze sie zgrały. Astry sadziłam tam jesienią i szybko się rozrosły. Jestem zadowolona w tym roku bardzo, bardzo jak i z rozchodników tak i z astrów.
Z sumaków jestem zadowolona, ani myślę się ich pozbywać , powiem więcej moje zdjęcie z sumakiem zostało docenione
Byłam u Ciebie widziałam ładny dom i juz coś zaczyna się dziać wkoło, będę do Ciebie zaglądać .
gosika67 19:26, 05 lis 2017

Wiesz co zazdroszczę Ci tych ptaszków, u mnie koty grasują i ptaszki tylko wysoko i daleko.Rób fotki, chętnie popatrzę.Karmnik masz ładny.
SlonecznyOgrod 19:46, 05 lis 2017

gosika67 napisał(a)
Czy te kwiatki to dzisiejsze? Żurawka ma taki limonkowy kolor, fajnie będzie się odbijać na tle innych roślin.

Gosia, żurawka uchwycona wczoraj 4 listopada po południu, te niebieskie teraz nadal kwitną (chociaz fotka wcześniejsza), no a te białe to dużo wcześniej kwitły, a za nimi astry i rozchodniki sie zbierały.
Żurawka ta seledynowa specjalnie rośnie pod klonem czerwonym.
Tu zaraz po posadzeniu.

gosika67 napisał(a)
Wiesz co zazdroszczę Ci tych ptaszków, u mnie koty grasują i ptaszki tylko wysoko i daleko.Rób fotki, chętnie popatrzę.Karmnik masz ładny.

No tak, bo ptaszki płoche, wystarczy w domu sie ruszyć i juz uciekają, a co dopiero jak kotki grasują. Mam jeszcze drugi karmnik ale schowany czeka na zimę.
Monia81 20:00, 05 lis 2017

No to nazbieranego masz tego słonecznika ptaszki będą miały co jeść buziol
SlonecznyOgrod 20:08, 05 lis 2017

Monia81 napisał(a)
No to nazbieranego masz tego słonecznika ptaszki będą miały co jeść buziol

Monia, specjalnie siałam dla tych głodomorów
Ale juz z warzywnika zechlały z połowę zanim zdążyłam ściąć

I ja buziam

anabuko1 12:06, 06 lis 2017

Obfity zbiór slonecznikowych ziaren.
A ten niebieski kwiatek i roslinka to nikandra.
Myślałam ją kiedyś.
SlonecznyOgrod 14:09, 07 lis 2017

anabuko1 napisał(a)
Obfity zbiór slonecznikowych ziaren.
A ten niebieski kwiatek i roslinka to nikandra.
Myślałam ją kiedyś.

Nikandra, nawet nie wiedziałam. Dzięki, bo wiem jak podpisac nasionka.
Miałam je posiane w doniczce, muszę o nich poczytać.

Ptaki uwielbiają słonecznik, słonecznik najbardziej, ale mam też zapas kul tłuszczowych. Póżniej będę też wywieszała słoninkę i wystawiała smalec. Wszystko zjedzą i jeszcze braknie.

SlonecznyOgrod 18:03, 11 lis 2017

Dziś przy tym święcie Marcina pogoda przewrotna i słońce i deszcz, ciemno - jasno, wiatr i tęcza. Dobrze, że nie odczuwam zmian w pogodzie, ale współczuję tym, którzy są wrażliwi na takie wahania.
Trochę dzisiejszych fotek.
Za skalniakiem , za oczkiem po lewej stronie posadzony tej jesieni klon palmowy.
Kolor z ciemnego bordo zrobił sie purpurowy, bardzo wyrazisty. Mam nadzieję, że mi ładnie przezimuje, okryje go, tu powinien mieć odpowiednie miejsce, bo rośnie w zaniżeniu ternu i od wschodu jest zasłonięty górką. Od południa ma żywopłot z bzu.

Chmury przeglądają się w oczku.
SlonecznyOgrod 18:16, 11 lis 2017

Chmury straszyły ale nie padało , pokropiło momentami.

Tęczę zobaczyłam dopiero na zdjęciu, ale jestem bystra
Zobaczcie to duże drzewo to wspominana przeze mnie akacja sąsiadowa, ona pod swoją koroną całą ziemie mi osusza, a ja tam mam rabatę z astrami, rozchodnikami, floksami, tulipanami . Tam muszę coś zmienić, bo kwiatki więdną, podlewanie nic nie da.

Wiciu mój jeszcze dycha, nie odpuszcza i liście się jeszcze trzymają i nowe pączki powstają.

Śnieguliczka biała, posadzona w tym roku ze względu na piękne białe kuleczki, których jeszcze nie ma To jest miejsce za domem (zachodnia strona) pod lasem sosnowym, parę metrów za rabatą na , której rosły dalie.

No i sikoreczka
SlonecznyOgrod 18:46, 11 lis 2017

Mogę się jeszcze pochwalic, że zrobiłam wczoraj porządek na warzywniku, a dzis mi Pan gospodarz poorał. I tak wypadałoby zostawić na zimę w tzw. ostrej skibie.
Ale godzinke wytrzepywałam perz, na samym dole , bo tam miejscowo nic nie rosło i zarosło trawą , perzem i innymi chwastami .W takim tempie godzinkę dziennie, to może w tydzień sie uporam
Wszystko się zrobi, już nie wyobrażam sobie, żebym nie miała warzywnika.
A tak się broniłam przed tym.
Najbardziej cieszę się (jako wielka fanka rosołu), że mam zawsze pod ręką własne jarzyny (włoszczyzne )