Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 23:12, 12 paź 2017

Do góry

Od nowa ... na przekór wszystkim 23:11, 12 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Miały być jutro, przyjechały dzisiaj hortensje magical moonlight, myślałam że będą ładniejsze ale trudno, trzeba o nie wiosną zadbać.
I teraz mam pytanie o wymiary i odstępy

i tak :
1. żywopłot cisowy posadzony 60 cm od siatki, przeznaczyć chyba trzeba ok metra na niego
2. hortensje mają być za grabami więc kolejny metr na nie trzeba przeznaczyć i posadzić 1,5 od siatki
3. graby od siatki 2 m, odstępy między grabami też 2 m ( muszę przesunąć je do przodu i rozszerzyć )

rabata ma 4 metry szerokości, ok 7 dł.

Może być w ogóle takie coś? czy kombinować dalej?

mam podobny układ na grabowe. od tyłu metrowy zywopłot przed nimi hortki (tyle że limki) i przed nimi bukszpan. i latem hortki dusza bukszpan a rabata tez ma 4 metry. chyba ze te hortensje sa znacznie mniejsze bo nie wiem
Zielone Katowice - pierwsze kroki 23:03, 12 paź 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Witam Oleandra - mieszkamy w tej samej wsi

Klomb - no jest problematyczny. Jednak myslę, że uratuje nas tu spokój w nasadzeniach - tylko i wyłacznie I po prostu wsadziłbym tu niskie trawy (Carex Ice Dance, Carex Frosted Curls, Carex Bronze Form, Hakonechloa macra) Jedynie duże plamy roślin dadzą dobry efekt - uwierz temu, który popełnił srylion błedów i wypaczeń

PS. Macie cegłę na podjezdzie? Czy to taka kostka?

Sebek dzięki za podpowiedzi. Nie mam pojęcia co to A rośliny proponujesz ale mam nadzieję, ze do Cienia się nadadzą. Zaraz je wygoogluje i sie doksztalce.
A co do klombow to za domem mam ciąg dalszy

Tam to dopiero jest Misz masz. Na wiosnę robię tam porządki. Przed zimą ten mały okraglak muszę zagospodarować,a czasu mam naprawdę mało.

Tak, na podjeździe cegła klinkierowa.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:58, 12 paź 2017

Do góry
Nallar napisał(a)
Ło matulu, toć to torcisko a nie tort. Może i ja kiedyś sprawdzę swoje umiejętności cukiernicze. Muszę tylko zdobyć jakiś prosty przepis. Jeśli takowy jest.
To znaczy, że nie pieczesz ciast? Ja piekę prawie w każdą sobotę i to dużą patelkę. Moja rodzina to same łasuchy, nawet synowa polubiła ciasta, a razem z trzyletnim wnukiem pieczemy kruche ciasteczka. Zabawa jest świetna, tylko sprzątania znacznie więcej niż zwykle.

Malutki pod lasem 22:44, 12 paź 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Kilka taczek później (ostatecznie udało nam się ustawić całą ścianę):
Ależ jestem zadowolona z tej drewutni

Pomocnik podołał i wyszło super
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:31, 12 paź 2017

Do góry
Renia na dole po lewej stronie.

a placyk mówisz bliżej domu
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:30, 12 paź 2017

Do góry
Nallar napisał(a)

Dorotko próbowałam, ale z marnym skutkiem Im bardziej kombinuję tym większa szkarada mi wychodzi. Całkowity brak talentu do florystyki.
Torta to nawet upiec nie potrafię, że już o dekoracji nie wspomnę.
Masz wiele innych talentów, nie musimy umieć wszystkiego.
Ostatnio piekłam dużego torta, musiało wystarczyć dla 37 osób. Nie jest on taki piękny jak z cukierni, ale za to bardzo smaczny.

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:25, 12 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
to dobrze tylko jak patrzę na moją jedną kupioną w ubiegłym roku ( tak w ogóle to jeszcze w doniczce stoi) to do góry poszła z metr pewnie, ale w szerokość mało, no i pieniek jak był chudy tak jest dodatkowo cały przyrost został złamany i teraz próbuję boczną gałązkę na przewodnika wyprowadzić

tak rozplanowałam te brzozy ( białe kółka), te dwie na środku przy placyku byłyby tylko do dosadzenia w późniejszym czasie

nie wiem czy to nie za dużo ich, prawa strona to południe, cień na warzywnik będzie chyba, a może i nie, na szerokości ok 10 metrów trzy sztuki to chyba tak bardziej ażurowo wyjdzie. Gęściej w obrębie placyku będzie.

Nie wiem czy bym jeszcze bliżej tego placyku nie zrobiła ... a brzozy posadziła w jednej linii od strony warzywnika.
No i myślę, że brzoza w gruncie miałaby dużo lepiej niż w doniczce
Na 10m 3szt jest ok wg mnie.

PS A ta rabata z grabami to w ktorym miejscu na twoim planie?

Przerwa na kawę... 22:25, 12 paź 2017

Do góry
Kasiu teraz troszkę zmężniał. Nie mam chyba dobrego zdjęcia pokazującego go w całości ale tu trochę go widać.
Coś jeszcze, coś więcej... 22:23, 12 paź 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Czy ja już się Wam pochwaliłem wrzosami z kapustą?

Pięknie
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:22, 12 paź 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Mega dekoracje
Lampiony sobie zapisałam w inspiracjach, moze kiedyś się przydajją

CUdnie.
Dziękuję

Ogródkowe rewolucje 22:19, 12 paź 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Kapcia co to za drzewo? Klon chyba jakiś?
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:16, 12 paź 2017

Do góry
ryska napisał(a)
Piękne te kwiaty, to sztuczne tak?
Gdzie się takie wiarygodne kupuje?
Wyglądają jak żywe
Kwiatów sztucznych mam bardzo dużo, kupuję je wiele lat. Leżakują na strychu popakowane w worki foliowe, a jak mi się umyśli jakaś dekoracja wybieram odpowiednie.Do udekorowania 6 lampionów potrzeba ich naprawdę sporo. Kupuję je w kwiaciarniach, zawsze zwracam uwagę czy nie są postrzępione i dobrze wykonane. Zwracam też uwagę na łodygę i liście.

Ogrodowy song 22:16, 12 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, podaj proszę jak masz posadzone te trawy (ile, jakich)? Pod krzewami?

Fantastycznie!

Ewo, bardzo to miłe, co piszesz

Jeżeli chodzi o cytowany obrazek, to oprócz trawek rośnie tam niwaki oraz trzmielina taka niskopienna. Trawki sadzone, jak popadnie odległość sadzenia mniej więcej co 20 - 30 cm ( wydawało mi się, że nigdy tego miejsca nie zapełnię i dlatego tak gęsto ). Więc tak : Turzyca japońska Ice Dance, turzyca oszimska Evergold, Haconechloa Macra Aureola oraz All Gold i kostrzewy. Dodatkowo między nimi berberys oraz na "obramowaniu" rabaty jałowiec Lime Glow.
W tej chwili sadzonek jest sporo i są bardzo rozrośnięte.
Ile, to dokładnie nie wiem. Po roku od posadzenia dzielone i nawożone.

W większości sadzone w lipcu 2015 i aż niemożliwe, że tak szybko nabrały masy. Wstawiam fotki dla lepszego oglądu.
Tak było po roku od posadzenia.

Jak jest teraz to widzicie warto jednak czekać.
Przerwa na kawę... 22:13, 12 paź 2017

Do góry
A - dziś mimo iż nie zamawiałam dostałam taki prezent
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:07, 12 paź 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Oj te tez piękne, nie mam takich zdolnosci chodz chyba czas zacząć jakis pierwszy wianek zrobic, może mam jakiś talent ukryty
Jak to nie robiłaś nigdy wianka? To naprawdę nie jest trudne, najwyższy czas spróbować. Moje pierwsze dekoracje były bardziej nieudolne, ale z biegiem czasu moja wyobraźnia rozwijała się.

Przerwa na kawę... 22:04, 12 paź 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Aniu - moj Ambrowiec SLENDER SILOUETTE - młodziak w ubiegłym roku zakupiony. Tak z 2,5 metra ma wysokości ale kolory jesienne cudne po prostu.

jaki chudziak

pokaz teraz

moj sie jeszcze ani razu nie przebarwil
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 21:55, 12 paź 2017

Do góry
acer palmatum 'Aureum'

ps. reszta postaram się w weekend powrzucać fotek

pozdrawiam
Jan

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 21:49, 12 paź 2017

Do góry
Karolina to był acer palmatum 'Okushimo', a poniżej kolejne jesienne fotki... ale to chyba w tej liczbie fotki będą oznaczać istne szaleństwo ale nie mogłem się oprzeć aby je Wam ich nie przedstawić
- acer japonicum 'Aconitifolium'

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:49, 12 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasia co to? Świdośliwa?

stewartia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies