mam podobny układ na grabowe. od tyłu metrowy zywopłot przed nimi hortki (tyle że limki) i przed nimi bukszpan. i latem hortki dusza bukszpan a rabata tez ma 4 metry. chyba ze te hortensje sa znacznie mniejsze bo nie wiem
Sebek dzięki za podpowiedzi. Nie mam pojęcia co to A rośliny proponujesz ale mam nadzieję, ze do Cienia się nadadzą. Zaraz je wygoogluje i sie doksztalce.
A co do klombow to za domem mam ciąg dalszy
Tam to dopiero jest Misz masz. Na wiosnę robię tam porządki. Przed zimą ten mały okraglak muszę zagospodarować,a czasu mam naprawdę mało.
To znaczy, że nie pieczesz ciast? Ja piekę prawie w każdą sobotę i to dużą patelkę. Moja rodzina to same łasuchy, nawet synowa polubiła ciasta, a razem z trzyletnim wnukiem pieczemy kruche ciasteczka. Zabawa jest świetna, tylko sprzątania znacznie więcej niż zwykle.
Masz wiele innych talentów, nie musimy umieć wszystkiego.
Ostatnio piekłam dużego torta, musiało wystarczyć dla 37 osób. Nie jest on taki piękny jak z cukierni, ale za to bardzo smaczny.
Nie wiem czy bym jeszcze bliżej tego placyku nie zrobiła ... a brzozy posadziła w jednej linii od strony warzywnika.
No i myślę, że brzoza w gruncie miałaby dużo lepiej niż w doniczce
Na 10m 3szt jest ok wg mnie.
PS A ta rabata z grabami to w ktorym miejscu na twoim planie?
Kwiatów sztucznych mam bardzo dużo, kupuję je wiele lat. Leżakują na strychu popakowane w worki foliowe, a jak mi się umyśli jakaś dekoracja wybieram odpowiednie.Do udekorowania 6 lampionów potrzeba ich naprawdę sporo. Kupuję je w kwiaciarniach, zawsze zwracam uwagę czy nie są postrzępione i dobrze wykonane. Zwracam też uwagę na łodygę i liście.
Jeżeli chodzi o cytowany obrazek, to oprócz trawek rośnie tam niwaki oraz trzmielina taka niskopienna. Trawki sadzone, jak popadnie odległość sadzenia mniej więcej co 20 - 30 cm ( wydawało mi się, że nigdy tego miejsca nie zapełnię i dlatego tak gęsto ). Więc tak : Turzyca japońska Ice Dance, turzyca oszimska Evergold, Haconechloa Macra Aureola oraz All Gold i kostrzewy. Dodatkowo między nimi berberys oraz na "obramowaniu" rabaty jałowiec Lime Glow.
W tej chwili sadzonek jest sporo i są bardzo rozrośnięte.
Ile, to dokładnie nie wiem. Po roku od posadzenia dzielone i nawożone.
W większości sadzone w lipcu 2015 i aż niemożliwe, że tak szybko nabrały masy. Wstawiam fotki dla lepszego oglądu. Tak byłopo roku od posadzenia.
Jak to nie robiłaś nigdy wianka? To naprawdę nie jest trudne, najwyższy czas spróbować. Moje pierwsze dekoracje były bardziej nieudolne, ale z biegiem czasu moja wyobraźnia rozwijała się.
Karolina to był acer palmatum 'Okushimo', a poniżej kolejne jesienne fotki... ale to chyba w tej liczbie fotki będą oznaczać istne szaleństwo ale nie mogłem się oprzeć aby je Wam ich nie przedstawić
- acer japonicum 'Aconitifolium'