Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szmaragdowy Zakątek

Szmaragdowy Zakątek

AgataP 09:13, 22 lis 2017

Nikita napisał(a)
AgataP - no fakt, u mnie jakby domowych obowiązków trochę mniej. Syn już dorosły, więc sam odrabia lekcje z życia, pies staruszek - sucha karma z worka i tylko 3 razy niezadługi spacerek, a i do garnka coś tam zawszę wrzucę i upichcę na szybko, żeby na ząb było.

Na Bal Jesieni super patent:
- bluzka i rajtuzy (getry) w podobnym kolorze (może być zieleń, czerń, pomarańcz, czerwień...) wyjęte z szafy;
- kawałek szyfonu (tiulu, koronki) w kolorze jesieni, wszyta w pasie gumka i już jest spódnica;
- na spódnice naszywasz kolorowe sztuczne liście kupione w byle jakim sklepie ze sztucznymi kwiatami;
- biżuteria zrobiona z jarzębiny lub kasztanów (korale, bransoletki)
- na głowę ogromne kokardy z szyfonu tego samego co spódnica - jeśli oczywiście córka na długie włosy, jeśli nie to przepaska na głowę z doczepionym stroikiem z sztucznych liści i szyfonu.

Strój gotowy. Tani, szybki do wykonania i jeszcze jak córcia zrobi własnoręcznie sobie jarzębinowe korale będzie super.

Madzia zrobiłam już - dokupiłam tylko kwiaty buziaki
aha jesienna panienka jeszcze u mnie dziś, potem usunę
Nikita 13:35, 26 lis 2017

Kojak – no coś Ty, nie daj się prosić – zakładaj swój wątek. Kilka słów o sobie, kilka o działce, na początek kilka(naście) zdjęć zupełnie wystarczy i …wątek gotowy.
Najbliższy czas możesz poświęcić na napisanie co już zrobiłeś, co masz w planach, co chciałbyś zrobić, ale nie do końca wiesz jak ma wyglądać…
Wiosną wątek sam ruszy „z kopyta” i zapełni się wpisami. Tylko pamiętaj o zdjęciach – „pismo obrazkowe” to coś co „ogrodowiskowcy” lubią najbardziej!

AgataP – byłam…piękna kreacja
Nikita 13:38, 26 lis 2017

Chwila odpoczynku…prawie wszystko co było zaplanowane zostało już wykreślone z listy. Mieszkanie koleżanki w rękach ekipy budowlanej, szwagierka śpi w nowej sypialni, w salonie u teściowej szaleje stolarz, a kumpel w pięknej kuchni piecze swój popisowy pasztet. Obraz dla syna zamówiony i właśnie jedzie do mnie (przy okazji teściowa zamówiła sobie „storczyki” na ścianę salonu – to raczej już klasyka, ale pasują do jej stylu).
Nikita 13:44, 26 lis 2017

Telefon „ogarnięty”, wzbogacony o hartowaną szybkę i kartę pamięci, moje oko cieszy nowe etui. Czy myślicie, że nowy image telefonu pasuje do mnie???
Na pewno pasuje do mojego avatarka …ha ha

Została tylko kreacja na spotkanie klasowe (jutro się za nią wezmę) i organizacja sylwestra, ale to już spoko…jest jeszcze chwilka.
Margarete 14:55, 26 lis 2017

Cała Magda !
Bogdzia 16:08, 26 lis 2017

Cudne etui , oczywiscie cała Ty.
malgorzata_s... 17:57, 26 lis 2017

Telefon idealnyMacham kochana
Kokesz 20:12, 26 lis 2017

Nikita napisał(a)

a’ propos rododendronów – zawiązały niezliczone ilości paków kwiatowych…w przyszłym roku będzie cudnie

A ja mam pytanie odnośnie takiej ilości pąków, czym dokarmiasz rodki, że tak Ci się odwdzięczają?
Swoje kupiłam w tym roku wiosną w Biedronie, były już trochę zabiedzone ale przesadziłam w nową ziemię z kompostem, korą, liśćmi dębowymi i igliwiem, tak radziła Toszka, jednak pąków mają mało
Nikita 00:36, 27 lis 2017

Margarete - …jakby była „cała Magda” to by była troszkę grubsza…ha ha

Bogdzia – znaczy, podoba się !!! No to fajnie.

malgorzata_s – o Małgoś, dawno nie byłam u ciebie. Już lecę.
Też macham… i to obiema łapkami.
Nikita 00:46, 27 lis 2017

Kokesz napisał(a)
A ja mam pytanie odnośnie takiej ilości pąków, czym dokarmiasz rodki, że tak Ci się odwdzięczają?
Swoje kupiłam w tym roku wiosną w Biedronie, były już trochę zabiedzone ale przesadziłam w nową ziemię z kompostem, korą, liśćmi dębowymi i igliwiem, tak radziła Toszka, jednak pąków mają mało

Renatko, tak prawdę mówiąc to nic specjalnego im nie robię. Stosuję tylko (jak oczywiście nie zapomnę) „pryskaną” miksturę Bogdzi i po przekwitnięciu obrywam zwiędnięte kwiaty.
Miksturę Bogdzi pewnie pamiętasz, ale gdy nie, to dla przypomnienia : 2,5 ml nawozu FLOROVIT + 10 ml ŻELAZA ogrodniczego + 10 ml nawozu PINIVIT + 1 litr wody.
Wiesz, ja osobiście nie jestem przekonana do tych zadoniczkowanych zakupów z B. – wszak to dyskont spożywczy. Koleżanka kupiła 6 lat temu, właśnie w B., magnolię. Dziś to już spory krzak, który… nigdy nie zakwitł.
Moje rododendrony obsypują się co roku kwiatami i nie sprawiają większych problemów. Mam 6 odmian i tylko jeden z nich (jeśli dobrze pamiętam 3 lata temu) załapał fytoftorozę. Walczyłam o niego baaardzo. Stracił jedną ogromną gałąź, ale przeżył i dziś ma się dobrze.
Wszystkie moje rodki (oprócz jednego rosnącego w 100% cieniu) rosną w pełnym słońcu, kwitną pięknie i mają zieloniutkie liście.
Specjalnie dla ciebie…rododendronowy kolaż