Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 16:57, 09 paź 2017

Do góry

Zielona odskocznia 16:57, 09 paź 2017

Do góry
Parę promyków słońca z września

Moja glebo terapia 16:56, 09 paź 2017

Do góry

Ogród z uśmiechem 16:55, 09 paź 2017

Do góry
jolanka napisał(a)

A to zdjęcie pokazuje różnicę w kupionych przeze mnie cisach. ten mniejszy jest dwa razy droższy wrrr

Jam nie w temacie - jaka to odmiana? Hicksii?
Moja glebo terapia 16:54, 09 paź 2017

Do góry

Moja glebo terapia 16:50, 09 paź 2017

Do góry
Hortensje

Borówka

Morwa

Moja glebo terapia 16:47, 09 paź 2017

Do góry
Trochę jesieni na wsi.
Ogród z przyczyn obiektywnych trochę zaniedbany, trawsko wszędzie po uszy, żyje własnym życiem.

Wino przybrało jesienne barwy

Kiedyś będzie tu ogród 16:32, 09 paź 2017

Do góry
Kalina od Izy

Midwinter Fire

Azalia pontyjska -prezent od Bożenki. W słonku aż świeci.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:30, 09 paź 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Aniu, tojada widziałam. Raczył zakwitnąć o całkiem nietypowej porze. Moje już dawno przekwitły.

Jolu mój pewnie tak długo się aklimatyzuje

Dziś u nas strasznie wieje, wiatr niemiłosiernie lodowaty, nie sprzyja spacerom chociaż świeci słońce.

Kiedyś będzie tu ogród 16:24, 09 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
fajny staw...spory sie wydaje
masz duzy teren i jeszcze sporo pracy ale potem bedzie fajnie...
i zazdrosze ze mozesz ciagle kupowac jeszcze drzewa...
No Kasiu trochę metrów ma. Na zdjęciu to tylko kawałeczek terenu. Z drzewami to u mnie ten problem, że dzialka jest poprzecinana wzdłuż i wszerz zarówno liniami energetycznymi jak i wodociągiem. A to wprowadza ograniczenia. Ale do kupowania sporo... i pracy jeszcze więcej...

AniMa napisał(a)
Koperek???
Staw ma potencjał...

Nie koperek...
Aniu ma potencjał... i mam nadzieję, że choć w kawałku go wykorzystam...

anbu napisał(a)
Jak dla mnie super! I pomyśleć jaki to jest raj dla wszystkich żywych stworzeń
Jak mawia mój ulubiony Monty Don "Nie bądźcie zbyt porządni w swoich ogrodach, bo to wbrew naturze"
Ja dopiero uczę się akceptować to, że nie wszystko powinno być pod kreskę i idealne

"Nie bądźcie zbyt porządni w swoich ogrodach, bo to wbrew naturze"- pięknie powiedziane... No cóż mi pod kreskę nie grozi... typ bałaganiary ze mnie... niestety. I lubię dzikość... I te wszystkie stworzonka... no może poza tym na zdjęciu zagadce...

Kiedyś będzie tu ogród 16:14, 09 paź 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Szyszunia?
A staw już całkiem ładnie wygląda. Nowe nasadzenia są już widoczne, zobaczysz jak to wszystko ruszy w przyszłym roku. Podoba mi się ten wał, a na terenie zalewowym nasadź krwawnicy pospolitej - długo kwitnie. Moja łąka podobnie wygląda, więc dla mnie to normalka - tak jest bardziej naturalistycznie.

Nie Gosiu niestety nie szyszunia. Odpowiedź jest w prawym, górnym rogu....
Gosiu w realu staw wygląda lepiej, przynajmniej widać roślinki. Ale muszę jeszcze sporo dosadzić (mówię tu o typowo wodnych) no i muszą się rozrosnąć, żeby był efekt. Wał też mi się podoba, a jeszcze bardziej będzie mam nadzieję jak go ogarnę. Nad zielskiem pracuję... choć gdzieś dziki kawałek zostawię...

Mirka napisał(a)
Kurcze Ania ja też mam taki stawik do ogarnięcia tylko kiedy Będę podglądać u ciebie jak go zmieniasz i może coś ja pokombinuje.Zobacz mój cały zarośnięty.foto usunę
Mirko jeszcze sporo roslinek muszę posadzić, no i musi urosnąć to co już posadziłam. Fotki nie musisz usuwać.

Sezon 2017 u Hanusi 16:14, 09 paź 2017

Do góry
Witaj Haniu, ciesze się żeś w dobrej formie. U mnie też lato było marne ale temperatury były w sam raz i nie trza było się ubierać. Nawet teraz jestem jak opalony jak Pakistan. Hanuś życzę Ci choć pięknego Babiego Lata. Dla Ciebie Chipmunk
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:01, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
ładnie się robi: rabaty od frontu coraz lepiej wygladąją, trawnik też ładny kształt ma.

Moja dębolistna jeszcze cała zielona

Asiu dzięki, pracuję ile mogę. Kombinuję, przesadzam. Jeszcze jagodnik szykuję na dniach na pustej całkowicie rabacie. Muszę najpierw glebę przygotować na kwaśno dla borówek. A kawałek dalej malinki będą.
Takie oto chwastowisko:

Trzeba wyplewić, przekopać z obornikiem i kompostem a fragment pod borówki jeszcze z torfem kwaśnym. Mam nadzieję, że trzy worki po 80l pod cztery krzaczki wystarczy.
To będzie rabata warzywno-owocowa, mam nadzieję równie ozdobna co inne.

Lecę równiez i do Ciebie na ogródek
Rododendronowy ogród II. 15:35, 09 paź 2017

Do góry
Witaj Bogdziu. Widzę że nadal jesteś aktywna, to świetnie że jesteś w formie. Czytałem artykuł o tępieniu wróbli w Chinach, ludzka głupota nie zna granic. Tutaj jak już pisałem wróbli jest tyle co u nas w 70 latach a i innych ptaków też. Pamiętajcie że Polską nie żądza Polacy i musimy się w końcu zjednoczyć i pozbyć się okupanta, powoli nadchodzi ta okazja, tylko ludziska budźcie się i bądźcie czujni. Bogdziu, ja mam dla Ciebie sesje Robina. Pozdrawiam gorąco wszystkich u mnie jeszcze nocki po 20 stopni czekam jeszcze na Indiańskie lato

Ogród w remoncie 15:23, 09 paź 2017

Do góry
Od strony drewnianego domku

I widok na cypelek
Ogród w remoncie 15:14, 09 paź 2017

Do góry

Że ścieżki na rondzie
Ogród w remoncie 15:09, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Nic nie odkryły

Asiu - a udało się tą wydzielić? zdjęcia jakieś są?

Powiem Ci, że zbiłaś mnie z tropu tą nową inspiracją

Asiu wyznaczone to miejsce to już jest tyle,że darń nie zdarta . Nie wrzucałam zdjęć?

Poukładałam jeszcze raz te sznurki i zrobiłam fotki z różnych miejsc

Nie patrzcie proszę na resztę bo na środku totalny bałagan. Rabaty do usunięcia ale najpierw muszę poupychać z nich co się da tak że pewnie znikną dopiero pod koniec zmian.

Tu widok z okna pokoju

Tu z altany
Zakręcony ogród 14:50, 09 paź 2017

Do góry
drewniany podescik razem ze schodami. coś w ten deseń :

Ale może za bardzo juz kombinuje także to Ty mnie powstrzymaj jakby co
Zakręcony ogród 14:37, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

No dobra, obawiam się, że muszę Cię poprosić, żebyś wytężyła wyobraźnię

Przeprosiłam się z tym kółkiem na froncie.
Myślę też nad wykorzystaniem w większym zakresie tego żwiru, który masz na rabacie. Jakby go połączyć z jakimiś płytami/kostką i dać po całości na froncie?
Jasnoszary kolor to żwir, a ciemnoszary to płyty, przy czym płyty musisz sobie wyobrazić jakoś ciekawiej porozrzucane, bo ja nie jestem w stanie tego narysować

Rabaty w żwirze to mordęga w utrzymaniu, więc nasadzenia musisz ograniczyć do minimum.
Pod domem i pod płotem byłyby nie tyle rabaty wysypane żwirem, tylko ścieżki żwirowe w których od niechcenia porozrzucane są rośliny. Żwir ma wtedy zastosowanie jako przejście - czy to na tył domu czy do sąsiadów.
Kulki buksowe/z daniki, jukki, tawuły. Byliny i trawy w bardzo ograniczonym zakresie, bo trzeba je podsypywać kompostem, dzielić itd.

Tylko w tym kółku (większym niż zaproponowałaś) nie byłoby żwiru tylko normalna rabata. W niej może być jakieś drzewo nieduże, wielopniowe typu świdośliwa lub (czy odważę się to napisać?) sumak.

Oczywiście, do frontu należałoby dopasować tył...

Rany Asia zdołowałaś mnie .. Nie sądziłam ,że taka pusta jestem Ja tu kółko i rabatka a ty mi z takimi fachurami Żeby wytężyć moja wyobraźnie potrzebuje skupienia a to dopiero w domu będzie możliwe. Jak ogarnę to co mi napisałaś to się odezwę. Ciekawe ile mi to zajmie

p.s a co pod oknem zaplanowałaś ? To czarne to
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:56, 09 paź 2017

Do góry
odpukać jeszcze nie pada ale słoneczko już przyćmione

trzmielina wciąż zielona ale borówka daje ognia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies