Wczoraj mój M miał imieniny i robiłam różności, pewnie przez Was znane, ale może nie wszystkim. Bardzo lubimy i często robię na imprezki roladę ze szpinaku z łososiem

Efektownie wygląda na stole.
Rolada ze szpinaku i łososia:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450g
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- dwa serki kanapkowe, czosnkowe, ja kupuję Delikate w Biedronce
- łosoś w plastrach, osobiście daję ok. 150, 200g
Rozmrażamy szpinak, odsączamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, jajka, ja kilka sekund miksuję mikserem, wylewamy na dużą blachę, pieczemy 15 minut w 190 stopniach.
Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy łososia. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Hitem na imprezie okazało się ciasto z kremem z kajzerek

Pierwszy raz robiłam i choć jak zawsze biszkopt za bardzo mi nie wyszedł, to i tak było pyszne.
Ciasto "Łabędzi puch":
Biszkopt:
- 5 jajek (w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- dwa kisiele cytrynowe
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oleju
Masa:
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g wiórków kokosowych
- 300 g masła (w temp. pokojowej)
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- słoiczek (270 g) dżemu z czarnej porzeczki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do piany – mieszać tylko do połączenia składników. Wymieszać też kisiele, olej i proszek.
Biszkopt piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem na papkę, osobiście użyłam blendera, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować ok. 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić. Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Pozostałe wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Na jednym blacie biszkoptowym rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć 1/2 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami. Wiórki wklepać w masę. Ciasto schłodzić przez kilka godzin.
Smacznego