Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rosiczka 08:58, 04 gru 2014

Do góry
Rosiczka w uprawie domowej zakwitła

Kordylina australijska - Cordyline australis 08:12, 04 gru 2014

Do góry
to nie jukka, to kordylina - ale ona nie zimuje u nas w gruncie, za zimno. Wykop i przenieś do chłodnego pomieszczenia i traktuj jak np. oleandry.
Świerk serbski - Picea omorika 08:08, 04 gru 2014

Do góry
Zakopać z donicami do ziemi, podlać obficie po wsadzeniu. W okresie odwilży podlewać. Na wiosnę posadzić już bez donic na miejsce stałe.
Pszczelarnia 22:50, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szkoda Pszczółko, że nie wklejasz tych wojaży w ogrodach polskich, później nigdzie się nie znajdzie tego bogatego fotoreportażu

To jak pamiętnik tutaj, kto chce zajrzy w te karty na moim wątku. Anglię wklejam.
Pszczelarnia 22:39, 03 gru 2014

Do góry
Szkoda Pszczółko, że nie wklejasz tych wojaży w ogrodach polskich, później nigdzie się nie znajdzie tego bogatego fotoreportażu
Święta,święta Bożego Narodzenia, czyli co podać na stół? 22:34, 03 gru 2014

Do góry
Przeniosłam wątek z rozmów bo mamy dział Ogrodowa kuchnia i to nawet bardzo obszerny. Na Wigilię przepisy mamy tutaj, chyba że chcecie mieć wątek o potrawach wyłacznie świątecznych Boże Narodzenie ale oprócz Wigilii? Bo tak to wątek będzie zdublowany

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2577-potrawy-wigilijne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:32, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najgorsze jest to że ciężko się zdecydować, nakupię, nakupię, potem nie wiem co mam wziąć. W ogrodzie umiem się ogarnąć, ale w ozdobach już gorzej. Też masz tak?

Z racji zawodu i pasji zdecydowanie ogarniam się we wnętrzach, łącznie z różnymi dekoracjami,bibelotami.
Jeśli chodzi o dekoracje świąteczne nie mam problemu dobrać ich komuś do wnętrza, a u siebie...cóż... wiem co powinno być by się ładnie komponowało,ale w tym bożonarodzeniowym czasie budzi się we mnie kokoszka straszna i też nakupię tego co zupełnie mi się nie nada i ja o tym wiem i kombinuję komu by pasowało i rozdaję ,ale przez chwilę było moje nacieszyłam się . Patrząc racjonalnie mogłabym kupować tylko to co pasuje do mnie i tym samym mieć ozdoby konkretniejsze,no ale nie mogę się oprzeć tym ozdobom,które charakteryzują zupełnie odmienne style i mieć je przez chwilę w przechowalni zanim komuś je dopasuję.Masakra totalna pieniądze wydane a do domu ozdób niewiele przybyło jak nie wcale..

Za to nie ogarniam się w ogrodach w ogóle....
Rosiczka 22:28, 03 gru 2014

Do góry
Jedyna zdrowa zielenina dla kota, to kocia trawka, inne rośliny usuń z jego zasięgu.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:12, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taxus - cis. Znane są różne gatunki i odmiany cisa, z których najpopularniejszy jest Taxus media "Hicksii" i "Hilli".

Ten rodzaj żywopłotów uważam za najbardziej szlachetny.
Nadaje ogrodowi szyku, a roślinom tworzy doskonałe tło. Robię z niego ekrany, przegrody, zasłaniam brzydkie miejsca. Posadzony gęsto da od razu efekt.

ten łuczek bardzo mi się nadał wprawdzie tu przy rabacie u mnie mniej szlachetnie bo przy koszu ale jak wyjdzie na swoje (kosz z oczu zniknie) to i rabatka szlachetności ze szlachetnego cisa nabierze I hope ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:00, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najgorsze jest to że ciężko się zdecydować, nakupię, nakupię, potem nie wiem co mam wziąć. W ogrodzie umiem się ogarnąć, ale w ozdobach już gorzej. Też masz tak?

Danuiu mam zamiar wyjątkowo się w tm roku ograniczyć..... Mam zapasów z poprzednich lat w innych kolorach... Jak nakupię w tym roku, M mnie wyeksmituje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 03 gru 2014

Do góry
Sebuś, pewnie tak Teraz dosadzaliśmy cebulowe i czesaliśmy byliny
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:11, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam, co chcesz podciąć, to dobry pomysł, podwyższysz koronę, możesz potem też wyżej drobne podciąć. Żeby korona byłą węższa ale wyższa.
Właśnie w momencie zakupu już mieliśmy taki zamiar, tylko zastanawiałam się kiedy takie gałęzie wyciąć, skoro mówisz, że w czerwcu to tak ciachnę. Korona była cięta w tym roku po kwitnieniu w czerwcu, a przyrosty są ponad metrowe i bardziej się zagęściła. Dzięki że zaglądasz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:57, 03 gru 2014

Do góry
Ja też kocham i to miłość stara, nie rdzewiejąca
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 08:57, 03 gru 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, odczuwalna temp. jest większa, jak mróz "stoi" mniej szkodzi niż "jak się rusza" tak mało profesjonalnie, ale obrazowo.

Podmuchy wiatru mroźnego bardziej wysuszają glebę i powodują także zwiększoną transpirację (wyparowywanie wody z liści) u roślin zimozielonych.

A ja zawsze myślałam, że "odczuwalność" dotyczy tylko ludzi Bardzo fajnie, obrazowo przekonałam się właśnie, że roślinkom też gorzej w wietrzne dni
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:48, 03 gru 2014

Do góry
Widziałam, co chcesz podciąć, to dobry pomysł, podwyższysz koronę, możesz potem też wyżej drobne podciąć. Żeby korona byłą węższa ale wyższa.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 08:45, 03 gru 2014

Do góry
Tak, odczuwalna temp. jest większa, jak mróz "stoi" mniej szkodzi niż "jak się rusza" tak mało profesjonalnie, ale obrazowo.

Podmuchy wiatru mroźnego bardziej wysuszają glebę i powodują także zwiększoną transpirację (wyparowywanie wody z liści) u roślin zimozielonych.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:08, 02 gru 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Urzekające to połączenie, jestem zauroczona...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:29, 02 gru 2014

Do góry
Projekt tej części ogrodu jest nieco widoczny w jednej ze zmieniających się wizualek na stronie głównej (amfiteatr) po prawej u góry
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:25, 02 gru 2014

Do góry
Brzoza - Betula 21:27, 02 gru 2014

Do góry
Będą miały więcej korzeni, ale żeby osiągnąć efekt drzewa wielopniowego to takie posadzenie może nie dać tego, czego oczekujesz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies